Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-09-02 16:36

Nej, Aurora är inte störst sedan 2:a världskriget - och nej, ingen särskild kritik

SvD ägnar sig åt desinformation och sk fake news när de kallar Aurora för största svenska övningen sedan andra världskriget. Övningen är inte heller särskilt kritiserad annat än av en liten klick övervintrade 68-rörelsens "fredsvänner" som får oskälig uppmärksamhet.
Arméövningen 2015.
Så sent som 1993 var övningen Orkan betydligt större än Aurora, men SvD kallar Aurora för största övningen sedan andra världskriget. De kallar också övningen för "kritiserad", men de enda som kritiserar övningen är en liten klick övervintrade hippies och Kremlkramare i 68-rörelsen. T ex Fredsrörelsen på Orust, som består av två personer.

Att dessa ytterst marginella nyttiga begåvningsutmanade alls får uppmärksamhet är mycket underligt.

Ännu mer underligt är att SvD inte ens orkar kolla upp hur stora övningar som hållits i Sverige tidigare.

1993 hade vi Orkan med 20 000 ma. 1991 hade vi Nordanvind med 20 000 man. Bägge var alltså avsevärt större än Aurora och detta var utan hemvärnsförband, varav många inte kommer övas under Aurora utan utföra skarpa bevakningsuppgifter. För att inte tala om de jättelika övningarna på 80-talet, 70-talet och 60-talet, som kanske äldre generationer kan upplysa oss om. 1989 hade man Sydfront. 1985 skedde övningen Västgräns och så fortsätter det.

Man bör fråga sig vems ärenden SvD går med sina fake news och varför? Och nej, SvD, andra världskriget utspelade sig inte för 24 år sedan. Är det fortfarande semestervikarier hos er?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. "Tillskriv aldrig något ont uppsåt när det är tillräckligt att förklara det med dumhet"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt det kan vara lite kontraproduktivt att smälla på de som är okunniga för att vara femtekolonnare. Det kan nog stöta bort de som agerar i okunnighet

   Radera
  2. Naivt så det förslår. Dagisupfostrad och fröken har sagt att alla människor är snälla? (Verkligt exempel från Sverige av idag.) Använd istället citatet "ingenting som görs eller sägs sker utan baktanke"

   Radera
 2. Inte läst det bakom betalväggen, men de säger att aldrig har så stor del av Försvarsmakten deltagit, alltså inte numerärt. Vet inte heller om de formulerat om det sen du läste den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördel med en numerärt liten krigsmakt, alla kan öva ihop...

   Radera
 3. Ser ut som att rubriksättaren står för uppgiften om största övningen sedan ww2. Rubriksättare har en otrolig förmåga att vinkla förövrigt bra artiklar till något annat än det står i artikeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1
   Korrläsarna fick sparken för länge sedan, fattar inte varför rubriksättarna finns kvar. De skulle med fördel kunna ersättas av AI, fransmännen har för bövelen redan skaffat en syntetisk president.

   Radera
  2. Och jag som nyligen bytte från DN till SvD i hopp om att SvD skulle ha färre vinklade rubriker som inte avspeglar innehållet... Tji fick man.

   Radera
 4. Ja, när man är presstödsparasiten nr ett kanske kvalitén blir därefter?
  https://vid.me/3ZKRS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överlägset störst med 40Mkr i stöd.
   svd stöd

   Radera
  2. Det bli grovt räknat 1 kr per tidningsexemplar. Betalar snikvarianten på nätet a 99:- i månaden, men börjar tveka om det är värt det. De kör samma stuk som exempelvis Netflix, och blandar gamla och nya nyheter för att det skall se ut som det är mer än det är. Oärligt!

   Radera
  3. Inte så lite ironiskt att landets mest nyliberala ledarsida (som för övrigt är landets bästa, men det är en annan diskussion) är beroende av skattemedel som drivs in med våldsmonopolet för att gå runt.

   Kan vi utesluta att SvD:s felaktiga uppgifter inte är en påverkansoperation från Kreml?

   Radera
  4. Plockar inte ETC ut mest med alla sina "editioner"?

   Radera
 5. Just det där att påstå att något är "kritiserat" eller "kontroversiellt" är ett av mediavänsterns favoritrick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om "hyllat"...:-)

   Radera
 6. http://www.fht.nu/bilder/Flygvapnet/Flygvapennytt/fv_nytt_2_85_vastgrans_fmo_85.pdf

  http://www.fht.nu/bilder/Flygvapnet/Flygvapennytt/fv_nytt_5_89_ovn_sydfront_89.pdf

  http://www.fht.nu/bilder/Flygvapnet/Flygvapennytt/fv_nytt_3_91_fmo_91_nordanvind.pdf

  http://www.fht.nu/bilder/Flygvapnet/Flygvapennytt/fv_nytt_1_94_fmo_93_orkan.pdf

  Nån som vet varför man gick ifrån vind-temat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bakåtsträvare! :-)

   Radera
  2. Det var inget genomgående tema förut heller. Försvarsmaktsövningen 1986 hette Väst-86. http://www.fht.nu/bilder/Flygvapnet/Flygvapennytt/fv_nytt_1_87_forsvarsmaktsovn_vast_86.pdf

   Radera
 7. Vad säger du Cornu, du brukar ju alltid säga Vitryssland är målet med Zapad17, men det kanske är högoddsaren Moldavien som "vinner"

  https://www.hbl.fi/artikel/ryssland-moldavien-vill-ha-krig/

  http://www.reuters.com/article/us-moldova-russia-military/moldova-calls-on-russia-to-withdraw-troops-from-breakaway-region-idUSKBN1A61R0

  http://abcnews.go.com/International/wireStory/russian-minister-criticizes-moldovas-call-troop-pullout-49580635

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de kan ju behöva skydda den etniska minoriteten mot förtryck.. Att man sen behöver gå genom Ukraina för att nå fram är ju inga problem. Man frågar föst om lov och om de elakingarna säger nej så hävdar man nödvärn och går i alla fall. Sen så är det ju inte Rysslands fel om Ukraina är så dumma att de slår militärt. Att Ryssland då måste försvara sig måste ju alla förstå....

   Man kanske tar tre flugor på en gång. Vitryssland, Ukraina och Moldavien.
   Sen kanske Georgien får sig ett besök bara av farten.

   Radera
 8. Göteborgsposten gör också ett försök att beskriva Aurora, och jämför även med Zapad 17. Intressant dock att läsa att Aurora med sina 19 000 man är betydligt större än Zapad 17 med sina (enligt ryska källor) 12 700 soldater.

  Hmm... troligen finns en icke obetydlig felmarginal i de vanligen så tillförlitliga ryska uppgifterna. Skulle tro att antalet soldater i verkligen blir betydligt högre för Zapad 17 än för Aurora. Kanske har andra källor mer tillförlitliga uppgifter om storleken på Zapad 17?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är länken:
   http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/sp%C3%A4nt-inf%C3%B6r-stora-milit%C3%A4r%C3%B6vningar-1.4592767

   Radera
 9. Lite anekdot i kölvattnet av Aurora:
  Nerikes Allehanda skrev en artikel om att det kan bli lite störningar i vägtrafiken i samband med Aurora 17 eftersom man tydligen ska skjuta på Villingsberg skjutfält.
  Första FB-kommentaren är från en vänsterpartist (enligt FB profil). Han undrar om det bara är svenska styrkor eller om det kan vara amerikanska stridskrafter och ... [håll i er nu] ... undrar om det finns risk för att kärnvapen kan befinna sig i Örebro län!
  Facepalm/gapskratt.
  Sen fortsatte det med USA-hat osv.

  Fick ihop en länk till FB-posten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.facebook.com/NerikesAllehanda/posts/10155499969596145

   Radera
 10. Jag vill bara upplysa om att det inte är första gången en borgerlig tidning kommer med desinformation eller s.k. ”fake-news”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt jobbat av SvD och Aftonbladet-ägaren Schibsted. Den ena tidningen proflileras som höger och den andra som vänster.

   Fake news eller inte, dessa tidskrifter delar ju redaktionellt material. Vänsterpress eller högerpress, några profiltyckare och journalister skapar lite flavour åt ena eller andra hållet på samma firma. Hatten av för Schibsted som får läsare att tro att det finns vänster- kontra högeropinion, när det i själva verket bara är en smart affärsplan.

   Radera
  2. Samarbetet mellan SvD och Aftonbladet är uppenbart. Exempelvis länkar SvD allt om sport till AB, så ser det ut som att man har mer nyheter än man har. Affärsidén verkar vara att hålla sig på en lagom dålig nivå så att man kan maximera pengadiandet från presstödet.

   Radera
 11. Är det inte en säkerhetsrisk att ha alla svenska soldater på ett ställe. Armen består väl av 20000 man.

  SvaraRadera
 12. Efter att precis ha läst Höstsol: man funderar på om Nordkorea har hjälp av Ryssland. Tajmingen med alla tester samtidigt som Zapad är märklig. Eskalerar NK frågan ytterligare, är frågan hur pass insyltat USA kan bli för att försvara Ukraina, Moldavien och andra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stora skillnaden är väl att nu är jänkarna med från start... ;-)

   Radera
 13. vad är det för antennen framför soldaten i förgrunden?

  SvaraRadera
 14. vad är det för antenn framför soldaten i förgrunden?

  SvaraRadera