Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2017-09-25 08:55

Liten påverkan på euron av tyska valet

Tysklands federala val i helgen sägs varit en seger för Angela Merkel, vars parti tappade rejält i parlamentet. Det sägs också att euron påverkades, men ärligt talat så är det än så länge rätt oväsentligt. Mer intressant är vad som händer på sikt - en svagare euro lär stärka euroländernas ekonomier.
Valutaparet euro och SEK.
Rörelsen i euron mot svenska kronan var kanske stor för att vara under en dag, men skickade inte ens ut valutan ur det intervall som gällt under september. Motsvarande kan sägas gälla USD.
Valutaparet USD och EUR.
Rätt marginella rörelser alltså och inget att hetsa upp sig över, vilket dock skett i några artiklar.

Euroländernas ekonomier lär snarare stärkas av svagare euro, vilket för övrigt även gäller Sverige. Sist jag kontrollerade hade vi nämligen negativt handelsnetto med EU-länderna och tjänar alltså på en svagare euro mot svenska kronan. Vi var inte ens ett exportland netto alls längre, och tjänar alltså på en stark krona. 

Kanske dags att ta en ny titt på den statistiken, men siffrorna och trenden var rätt tydliga sist jag kontrollerade.

Merkels kristdemokratiska  CDU fick 33.2% av rösterna och tappade 7.4%. Socialdemokraterna SDU tappade 5.2% och fick 20.4%. Tysklands motsvarighet till Sverigedemokraterna AfP gick fram 8.2% och fick 13.0% av rösterna. Kort sagt kan man säga att tyska valet ungefär utvecklades som svenska valet 2014.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Det tyska valresultatet lär bli en blåkopia på det kommande svenska om mindre än ett år...

  Katastrofsiffror för både S och M medan SD tippar jag kommer att få 22-26% och bli näst största parti...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte helt orimligt.

   Och du kan väl förresten knappast klaga på helgens täckning av det tyska valet! Gott om snack i radion åtminstone.

   Radera
  2. Är inte blåkopia att ta i. AfD tog väl ca 13%, inte 22-26%?. Sen så eftersom de tyska partierna inte verkar sitta fast I samma blocktänkande som de svenska, verkar situationen vara mindre låst. (Att SD kommer att få mer röster än 2014 betvivlar jag inte, men att dra paralleller och trender för långt utan att förvänta sig motrörelser ska man kanske passa sig för.)

   Radera
  3. AfD fick 4.7% förra valet 2013. Se denna graf hur sommraren/hösten 2015 påverkade deras siffror.

   https://en.wikipedia.org/wiki/German_federal_election,_2017#/media/File:German_Opinion_Polls_2017_Election.png

   Radera
  4. Ja, det tog sig till slut ! :-D

   MEN !!! SR tycks inte ha tillräckligt många som kan tyska.. En av reportrarna i SR.s extrasändningen kl. 18 igår kunde inte ens tyska språket !! Knackig engelska ... :-O

   Tacka vet jag Svante Weyler, Daniella Marquardt och Daniel Alling
   Men fler bevandrade i tyska språket tycks SR inte ha (råd med)

   Radera
  5. Lyssnade på samma sändning en stund, det var väl ändå helt OK (plus att det var en del täckning på studio ett under veckan och i morse mm).

   Tror nog SR gjorde ett fullgott jobb jämfört med de flesta medier.

   Radera
  6. Det som är mest förvånande är att många experter är förvånade att AfD fick mycket mer röster än i de tidiga opinionsundersökningarna. Har man inte förstått att människor passar sig att tala öppet/svara om att man röstar så liksom i Sverige SD.

   Radera
  7. Mja, viss skillnad mot det svenska valet blir det väl på så sätt att tyskarna bildar majoritetsregeringar... Eller är det bara av gammal hävd?

   Radera
  8. Är inte majoritetsregeringar ett krav enligt den Tyska konstitutionen?

   Radera
  9. @nn: Det ligger nog en del I det du sager om att visa AfD-röstare inte säger vad de vill rösta på men samtidigt så verkar ju vallokalsundersökningar på likande resultat som den faktiskt fick I det riktiga valet. Dessutom så verkar ju de haft ännu store stöd innan dess. (Innan det gick ned och sedan upp igen). Återhämtningen kan inte bara förklaras med underrapporterande I opinionsundersökningar.

   Radera
 2. Är det inte lite motsägelsefullt att säga att en svagare euro stärker euroländernas ekonomier? Det kommer sannolikt produceras och arbetas mer, men folk blir ändå fattigare - åtminstone momentant - när deras valuta försvagas. Så i vilken mening stärks ekonomin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. BNP ökar, mätt i euro i euro länder. Och ja man blir ju på ett sätt fattigare om valutan tappar värde, men vanligt folk märker ju det knappt och särskilt inte momentant om man inte ska resa utanför euro området i detta fallet då.

   Radera
  2. Utan € hade den tyska D-Marken varit STENHÅRD och tyska produkter SVINDYRA !! Arbetslösheten hade varit betydlgit högre och den tyska ekonomin - och därmed även dess påverkan på den svenska - varit svagare !

   Radera
  3. Dom som har sina tillgångar på börsen blir inte fattigare.

   Radera
  4. Det är illa när man talar om ett lands ekonomi skiljt från deras innevånares ekonomi. Ungefär som att företag har bättre regler och lägre privatpersoner. (Eller ur ett mer rätt perspektiv, privatpersoner har högre skatter och strängare regler än företag.) Något är ruttet, någon har andra lojaliteter än till folket, när det är så.

   Radera
  5. Tyskar är inte så mycket för att spekulera på börsen...
   Detta av historiska orsaker..

   nej, det som gäller där är KONTANTER .. Värdestabila och -beständiga sådana som man kan stoppa i madrassen och / eller sten för sten köpa byggmaterialet till ett eget hus för!

   Tyskland är INTE en spekulationsekonomi för aktier och enorma bostadslån!

   Radera
  6. Fast ett land och invånare är ju inte riktigt samma sak, man kan ju i de flesta fall lämna alla delar din utgör de gemensamma skulder och tillgångar och flytta till något annat land. Eller det är väl oftast mer up till dom on de vill ta emot dig. Och alla påverkas ju av landets totala ekonomi, men om man pratat om vanligt folk så tittar man på någon form an median/medel och den vanlige EU medborgaren påverkas väldigt lite av valuta kursen särskilt på kort sikt.

   Radera
  7. Bengt: Möjligt. Det är därför nästan alla juggar växlar sina sparpengar från SEK till EUR och sätter in dom på en bank i f.d. Jugoslavien och allt där nere säljs i EUR (tidigare DM). :) Undrar varför dom inte litar på SEK.

   Radera
  8. @Toni !
   ;-)

   Var i Belgrad förra sommaren och det fanns mnst två "Mienanijca" - växlingskontor - i varje kvarter.. ;-)

   88 var man "kung" där med en "tia DM" Den lokala valutan hade man på "rulle" omlindad med gummiband ! :-D

   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/10_DM_Serie3_Vorderseite.jpg

   100 SEK var bara eftertraktad i Todor Zjivkovs Bulgarien där växlingspersonalen hade en pärm med fotostatkopierad "västvaluta"..

   Radera
 3. Intressant blir det att se nu om Storbritannien och därmed Pundet kommer i bättre dager. Ett svagare Tyskland skulle kunna innebära ett starkare Storbritannien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storbritannien kan säkert påverkas lite hit och dit i ett kort perspektiv. I längden står dock UK för en stor strukturomställning som kommer att ha ett pris.

   Åtminstone strax över hälften av britterna förstod inte att UK med London är EU:s affärscentrum, att britterna var gateway och finanscentrum on-behalf av en marknad på 600 miljoner invånare. Att UK:s välfärd och position i mångt och mycket beror på dess ledande affärsroll för EU.

   Att dra sig ur innebär att poängen med att verka i UK för många bolag och affärsföden går förlorad. Lite som att hur framgångsrikt blir New York om man kopplar loss från USA och tror att man har en gyllene framtid.

   UK var riktigt på dekis när man motvilligt ansökte om att gå med i dåtidens EG och kom med 1973.

   Med ett handelsvtal med EU så kan man ju handla, men att UK och London affärsmässigt styr flöden via UK i jordklotets största ekonomi för 600 miljoner invånare, det är over and out. Det får omfattande omställningskonsekvener för finans, näringsliv, konjunktur, sysselsättning och BNP.

   I flera fall kan man tro att britter tycks tro att man byggt upp någon slags egen närings/finanssektor som är UK relaterad, när det i själva verket bygger på att de är EU:s gateway de varit. Alltså representera +600 miljoner ner till +60 miljoner = 10%. Det blir mycket att strukturera om i UK.

   Radera
  2. Dessutom har britterna haft egen olja och gas, men det är i hög grad historia redan. Britterna har dock misslyckats att förstå vad som byggt deras välstånd de senaste 35 åren!

   Radera
  3. @Kuckeliku:
   Det trodde jag var Arthur Scargill, kolindustrin, Austin Allegro och Morris Marina ... ;-)

   Radera
  4. Tilläggas bör nog att trots att de som flyttat till London och sysslat med finans haft det relativt bra, så har som inte gjort det inte haft det så bra. Mycket av den brittiska tillverkningsindustrin skulle antagligen ha försvunnit ändå, men brittiska regeringar har inte brytt sig om så manga andra ställen än London, därav resultaten.

   Radera