Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-09-19 09:59

"Lettland är ett litet rum som fylls upp av skit - och politikerna försöker höja taket"

"Latvia is going to hell" - citat i restaurang i Riga
 En helt anekdotisk åsikt i en restaurang i Gamla stan i Riga är att "Lettland är ett litet rum som fylls upp av skit medan politikerna bara försöker göra taket högre så alla kan stå upp ändå". Tydligen är det priserna och skatterna som är problemet, om man ska tro restaurangpersonalen. Och alla skattefuskar för att kunna gå runt.
Storm och regn i Riga.

Riga är en vacker stad, av en helt annan karaktär än Vilnius. Här är husen ytterligare några våningar i Gamla Stan, men floden är avskuren av trafikleder och inte alls lika tillgänglig som i Vilnius. Samtidigt hittas fortfarande flera kommunistiska kampstatyer, även om Lenin och Stalin förstås lyser med sin frånvaro.

Fast vad pågår under ytan? Restaurangpersonal konstaterade att "Lettland är på väg åt helvete".

Sedan euron infördes har priserna stuckit iväg, åtminstone i allmänhetens uppfattning. Och regeringen höjer skatterna så till den grad att man tillsammans med priserna inte kan leva på sin lön. Istället skattefuskar alla, menade restaurangpersonalen.

"Don't move to Sweden if you think the taxes are high" konstaterade jag.

Felet är tydligen politikernas och tydligen finns det ingen bättring i sikte om man ska tro denna anekdotiska information.

Det senaste är att man infört skatt på hundar, och krav på att dessa är registrerade med ett hundpass, vilket kostar ytterligare pengar.

Men som utomstående kan jag återigen konstatera att vägarna är bra. Även i Lettland avsevärt mycket bättre än i Polen, och EU:s strukturfonders insatser märks av. Men vad hjälper det om man är stadsbo? Det konstaterades att priset på kollektivtrafiken hade stigit så till den grad att det var bättre att ta taxi - förmodligen för att man inte fick ett kvitto i ett Lettland där alla sägs fuska med skatten. En bussresa till jobbet på 40 minuter med två byten kostar tydligen otroliga 2 euro numera, vilket tydligen är för dyrt. Särskilt som det tar fem minuter med taxi och då bara kostar 4 euro. Utan kvitto.
Vädret gjorde att utelivet var lika hett som på Södermalm en vacker sommarkväll i juni. Till skillnad mot Södermalm var det dock generellt fullsatt inomhus, rent av fullbokat på många restauranger. Det var ju ändå måndag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Bussförbindelsernas högre pris beror väl på att dessa är upphandlade av politiker med andras pengar.

  SvaraRadera
 2. Trevlig liten stad Riga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så himla liten är den väl ändå inte.
   Men mycket trevlig. Var där på konferens för något år sedan och det som slog mig var hur mycket bebyggelse det var från flygplatsen och in mot staden, och även utåt flodmynningen och spritt runtomkring.

   Dessa vackra björkdungar :)

   Radera
 3. Hundskatt! Minns ni när vi hade det i Sverige också?

  SvaraRadera
 4. Medellönen i Lettland ligger på en sådär 700€/mån efter skatt. Klart folk tycker det är dyrt med 2-4€ då.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

  Men det kan ju alltid vara en tröst att det är samma problem och diskussioner överallt. Avgifter och olika (punkt)skatter höjs, pengarna räcker ändå inte till, de offentliga myndigheterna kommuner/stat/landsting har tagit på sig mer än de kan hålla så missnöjet med dem stiger osv osv. Vi får väl börja fundera kring något nytt på båda sidor om Östersjön för mycket av den organiseringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Stockholm kostar ju en halvkort taxiresa 2-400 sek. Inte tusan har vi löner som är 10 gånger högre än 700 euro.

   Jag tyckte det lät billigt som en isolerad kostnad. Sen spelar förstås boendekostnader och matpriser in mest också i KALP-kalkylen

   Radera
  2. I Malmö kostar en kortare taxiresa inom stan visst bara 59:-
   ;-)
   Jag tror att mna även här i Sverige "slirar" på skatter, moms mm.

   http://www.expressen.se/kvallsposten/taxikriget-brinnande-bilar-mord-och-hot/

   Radera
  3. Om man nu ska tro denna länk så betalar de 23% platt skatt, med generella avdrag på 900Euro per person och 1980Euro per barn(ish). Skatteuttaget är 28% av BNP så de verkar ju inte vara överdrivet tungt beskattade. Punktskatter är väl realtivt vanligt även i lågskatteländer ?

   https://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_Latvia

   http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Total_tax_revenue_by_Member_States_and_EFTA_countries,_2014_and_2015,_%25_of_GDP.png

   Radera
  4. Och ang biljettpriset verkar man kunna få ett månadskort för mellan 30-50 Euro. Hur det sedan är jämfört med Stockholm, Göteborg eller Malmö kan väl andra svara på.

   Radera
  5. Medellönen är missvisande koncept för Lettland. Har haft ganska mycket kontakt med landet privat och i yrket. Ex. en sjuksyrra inom vården i lettland har i storleksordningen 300 lats i månaden.

   Radera
 5. Rekommenderar en tur med spårvagn 7 ut i BETONGFÖRORTEN och ändhållplatsen vid "Dole". hela vägen följer man floden Daugava (Dûna) på högra sidan längs med "Maskavas Iela" ( Moskvagatan )

  Väl ute i "Dole" efter en burgare på "Hesbsurger" promenerar man norrut genom förorten, studerar betongelementen som håller på att glida isär, den säkert full av mindre trevliga kemikalier fyllda fogmassan som är ditsmackand mellan de rostiga bygelementens förband. Gräsmattorna som blivit över sedan fastigheterna byggdes och de tunga maskinerna kört bort samt de efter 91 uppförda garagehusen i eternit och korrugerad plåt.

  På andra sidan tar man sedan trådbussen nr 15 - har man tur är det en Skoda 15 Tr från 80-talet - som "skorrar" sig tillbaka till centrum igen längs med "Lokomotivies Iela" ( Lokomotivgatan ) parallellt med järnvägsspåren !

  MvH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter en blöt natt på den där stora rockklubben (som jag har för mig heter Rock) vinglade jag mig hemåt och tog fel väg och hamnade i närförorten och ghettot som helt enkelt kallas för Moskva i folkmun (har för mig att en enorm Lido ligger bakom det vid motorvägen). Intressant när elen i hela området dödades när jag yrade omkring vid 03-tiden.

   Finns även ett par schyssta betongkyrkogårdar att inspektera om man tar tåget ut till Jurmala istället för bilen.

   Radera
 6. När du ändå är i Riga skall du passa på att ta en tur till "Mezaparks" - ( Kaiserwald )- med spårvagnen. Förhoppningsvis en Tatra T3

  Där ute finns bl.a en djurpark och ett gammalt KZ från tiden för VK2

  ALLT ute i den typiskt "tyska trädgårdsstaden" med stora jugendvillor, spårvagnsförbindelse mm från tiden från förra sekelskiftet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller den fantastiska hembygdsgården med dess fina gamla hus.

   Samt saluhallarna (om nu inte något regelverk förbjudit dem.)

   Radera
 7. Lars!
  Rekommenderar du en tur till Vilnius?
  Riga och Tallinn har man ju sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tyvärr inte varit i just Vilnius men väl i Palanga vid Östersjökusten.. Ett "7-helv----" festarställe ! ;-)

   Ävenså Frische Nehrung i Polen och Kurische Nehrung i Litauen rekommenderas. Nida / Nidden på K-N ligger längst ner mot RUS / Ostpreussen och Thomas Manns sommarhus

   Radera
  2. Vilnius är som Lettland men lite mindre ryssigt, något fattigare och betydligt billigare. Folket påminner om centraleuropeer snarare än slaver.

   Ska man ta steget upp i östeuropa från Vilnius rekommenderar jag Minsk, speciellt nu när man slipper visum. Det är dit balterna åker för billig sprit och brudar.

   Radera
 8. Såhär blir det när lönerna är för låga. Inget man ändrar i en handvändning, men det är ändå den strategi som marknadsekonomin stakat ut för Baltikum och som dessa länder hyllas för när de återhämtar sig från finanskrisen, som bland andra svenska banker lyckades lura in länderna i.

  SvaraRadera
 9. Hög tid att lägga ner högskattestaten.

  Jag vill ha en minimal stat som bara skyddar individens rättigheter (liv, frihet och egendom), tänk rättsväsende och försvar, men även om man vill ha omfördelning, så kan man utforma skattesystemet så att det bara tar från de med höga inkomster och bara ger till de som verkligen behöver det.

  De finns ingen anledning att ha 60% i skatt på vanliga inkomster (moms, kommunalskatt och arbetsgivaravgifter). Det är mycket bättre att folk själva får bestämma vad de villa ha, vilket inkluderar försäkringar, kollektivtrafik, dagisplats, utbildning mm. och att staten bara griper när resurserna är slut.

  Fördelen är att man kan göra de flesta transaktioner i en ekonomi skattebefriade, och att folk slösar mycket mindre med sina egna pengar, speciellt om de ska köpa något åt sig själva.

  https://www.youtube.com/watch?v=5RDMdc5r5z8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det en rättighet med vård, vatten, undervisning, mat, tak över huvudet osv? Om inte, grattis! Välkommen till 1800-talet.

   Radera
  2. Ner med högskrattestaten! Skratt är stöld!

   Radera
  3. Eftersom det är obligatoriskt är jag emot skatt, men jag skulle givetvis betala skatt och bidra till samhället om det var valfritt.

   Radera
  4. "Är det en rättighet med vård, vatten, undervisning, mat, tak över huvudet osv? "

   Nej, det är privilegier och ett priviligiesamhälle är inget att sträva efter.

   Radera
 10. "Jag vill ha en minimal stat som bara skyddar individens rättigheter (liv, frihet och egendom"

  Det ironiska är att det första din tilltänkta stat gör är att kränka dessa rättigheter för att kunna skydda dem. Logical error!

  SvaraRadera