Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2017-09-30 18:30

ICA-marschen 2017 - en seger för demokratin och polisen

Nazisterna i NMR:s marsch från Ica Maxi till Ica Focus var en seger för demokratin och polisen. Ingen behövde nekas att demonstrera, skadegörelse och skadade hölls mycket lågt och nazisterna genomförde inte sin demonstration, helt av egen förskyllnad.
Via helt igenom professionellt agerande i linje med svensk lag står än så länge polisen och demokratin som segraren efter den nazistiska marschen från Ica Maxi på Mölndalsvägen till Ica Focus i Gårda. Detta bådar gott inför kommande EU-toppmöte, där polisinsatsen kommer vara mångfaldigt större och det märks tydligt hur polisen metodutvecklat sedan Göteborgskravallerna 2001.

Ingen förbjöds att demonstrera, samtidigt som nazisterna inte lyckades genomföra sin planerade demonstation, vilket helt var deras eget fel.

Då de inte fick demonstrera just på Korsvägen, hade NMR samlats vid Ica Maxi på Mölndalsvägen, med syfte att gå till demonstrationsstarten utanför Scandinavium några hundra meter från Korsvägen via Korsvägen. Detta hade polisen inga som helst avsikter att låta någon göra, då allmänheten på och kring Svenska mässan och bokmässan skulle fredas för allmän ordnings skull. Mölndalsvägen var därför avspärrad i höjd med södra Liseberg, och NMR fick istället gå omvägen bakom Liseberg och vidare via Fabriksgatan och över till den tillåtna demonstrationsstarten vid Scandinavium.

Vid Ica Focus gjorde NMR ett försök att vända ner mot Mässan och Korsvägen, varpå de stoppades av polisen. Polisen gav dem fortfarande utvägen att gå vidare via Fabriksgatan till sin demonstrationsstart, men NMR valde alltså att inte göra detta. Man valde därmed frivilligt att inte genomföra sin demonstration utan istället stå och bli kissenödiga vid hörnet av Focushuset.

Polisen i sin tur gjorde ett ypperligt arbete med att så ordnat som möjligt skilja NMR och motdemonstranter från varandra, samt freda allmänheten.
Antidemokrater från vänster på väg för att slåss mot antidemokrater från höger ...
... men aldrig mötas de två.
I slutändan har ingen demonstration behövt nekas och inga nazister har faktiskt genomfört någon formell demonstration genom Göteborgs centrum, samtidigt som antalet skadade och materiell förstörelse varit låg och ett trettiotal gripits. 

Sammantaget en seger för demokratin och polisen. Poliser på bokmässan fick applåder av allmänheten, vars sympatier ligger hos lag och ordning och inte hos stenkastande anti-demokrater, oavsett politisk hemvist.

En andra fråga är om demonstrationer egentligen fyller någon funktion i dagens samhälle. Svaret på den frågan är både ja och nej, vilket jag återkommer till i ett annat blogginlägg.

Ryktet gör gällande att den svenskaste av svenska matråvaror - kålroten - var slut på Ica Maxi, så man marscherade till välsorterade Ica Focus, med kanske Sveriges största utbud hos någon matbutik, alla kategorier.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

63 kommentarer:

 1. Har du något särskilt emot ICA? Tycker de får lite onödigt mycket guilt-by-association här. Och det är nästan alltid "köpt luftvärnskanoner på ICA" eller dylikt när du skriver om ryska vapen out-of-nowhere in Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt så fjäskas det hejvilt för Ica. Flera inlägg om det i Kungsbacka tex.

   Radera
  2. Lars kanske brukar handla på ICA? Kan det vara så enkelt bara?

   Radera
 2. Tråkigt bara att "nån" får betala för polisens lysande insats. Men vad utstår man inte för demokratins styrka att skydda vilka idioter som helst att få demonstrera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte nazisterna, men har uppfattningen om att det är vänsterextremisterna som kostar oss skattebetalare pengar. Jag har fått uppfattningen om att det i 99% av fallen vänsterextremisterna som hoppar på nassarna o inte tvärt om, hade dom bara ignorerat, eller kanske gjort en helt fredlig motdemonstration så hade det inte behövs så stor bevakning.

   Radera
  2. NMR's oanmälda demonstration gick ju utan problem förra veckan när inte västerpatrasket hann få på sig tofflorna.

   Radera
  3. Extremisterna, en obetydlig minoritet, oavsett spektrum, kostar samhället massor. Ska vi verkligen tillåta dessa, och sitta i TV-soffan och känna oss bra för demokratin och tacka för underhållningen? Om ISIS demonstrerade...

   Är nog dags att se över vad som är acceptabelt.

   Radera
  4. Ett sluttande plan är vad vi är på. Och det går utför med en jävla fart.

   Radera
  5. Vill bestämt dementera att kålrötterna på ICA Maxi inte var slut. Kostade 2.90/kg - faktiskt.
   Däremot var det lite obehagligt att svänga in på parkeringen och se sammanbitna, företrädelsevis, unga herrar som bara väntade på att "något"skulle hända.

   Radera
  6. Jag gillar inte heller nazisterna, men någon gång, när det enda alternativet på ICA är lågprisflintastek, kan det gå an.

   Radera
  7. Precis, svål som svål, och över båda ligger en lätt doft av galt.

   Radera
  8. Nazister och kommunister är väl illa nog, ingen anledning att blanda in ytterligare extremister.

   Radera
  9. Va, bangar du för en trekant?

   Radera
 3. I verkligheten gillar ändå ingen vettig människa nazism, så varför över huvud taget ge detta icke-problem uppmärksamhet?

  Händelsevis så inträffar detta spektakel efter att alla riksdagspartier minus SD pratat ihop sig om att utvidga lagen om hets mot folkgrupp till att omfatta symboler om jag förstår det hela rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta journalister blir väl just journalister för att haussa och bevaka dessa typer av händelser när nassar hotar demokratin.

   Vad jag såg var 300-400 nassar (inte 1000 som befarat) som inte kom längre i sin vandring än till ett avlägset hörn av ICA Fokus där de stod och brölade ett par timmar innan de gav upp. Detta har målats upp som ett gigantiskt hot mot demokratin i flera veckor nu. Det är faktiskt svårt att ta på allvar.

   Polisen agerade mycket proffsigt och ska ha en stor eloge. Nästa gång några hundra nassar ska ut och gapa så kanske media borde avstå från all form av rapportering för inte inte ge dem gratisreklam? Tig ihjäl dem. Det finns inget folkligt stöd för dessa idioter och risken är noll att nassar skulle ta över demokratin i Sverige.

   Radera
  2. Som en viss bloggare brukar uttrycka sig, nyttiga idioter. Skämt o sido, media har inget bättre o skriva om, så varför inte uppmana till konflikter så man får mer material.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Glädjande att se en proffesionell polis i Göteborg.

  SvaraRadera
 5. Glädjande att se en proffesionell polis i Göteborg.

  SvaraRadera
 6. Ja, ICA Focus Gårda är mycket välsorterad!
  Troligtvis mer välsorterad än ICA i Täby, Solna C eller annan motsvarande matvaruaffär i storstockholms norra mer ekonomiskt välsituerade förorter

  SvaraRadera
 7. Häda inte kålroten, denna förträffliga näringskälla :)

  SvaraRadera
 8. Vad sker ikväll då, eller var det långfärdsbussar som sattes in?

  SvaraRadera
 9. Var inte för skadeglad det står faktiskt 1-1 mellan NMR och Polisen då polisen har övertag vin annonserade demonstrationer och NMR har fördelen vid oannonserade sådana pga polisens usla tillstånd.

  Till ock med en limsniffande NMR:are fattar ju att det är bättre med oannonserat inför framtiden efter det här !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller 2 till NMR och 1till polisen och 0 till motdemonstranterna.

   Radera
  2. Polisen har nog koll. Om NMR inte annonserar så kommer varken media eller motdemonstranter. Det kommer att gå obemärkt förbi. Genom att annonsera demonstrationer får dessa fåtalet individer mycket större genomslag. Annars blir det bara en notis i måndagens lokaltidning om ”Drogpåverkade fotbollssupportrar störde bokläsare och skrämde slag på tanter i helgen.”

   Radera
 10. Har inte kommenterat...Lars W sen 3 år tillbaka...Din tok !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det kålrot du identifierade dig med? Den ska väl upp upp upp.

   Radera
 11. Jag betalar hellre skatt till lön åt polis som agerar proffsigt och rättsväsendet för att döma brottslingar än att jag betalar höjd försäkringsavgift åt försäkringsföretag som betalar efter misshandel och skadegörelse.

  Hade ingen arrangerat bokmässan så hade ingen nazist demonstrerat och då hade inga antifascister dykt upp. Valet står mellan att lägga ner alla arrangemang eller våga stå upp för våra gemensamma värderingar om bl.a. demokrati och yttrandefrihet - oavsett vem som väljer att utnyttja dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svar till BW längre upp

   Radera
  2. Jag betalar redan skatt till polisen, typ 70% går till olika skatter och avgifter. Om du lever på bidrag är det lägre, gissar på 35%. Så skatteintäkten borde räcka tycker man...

   Radera
  3. Tjaba. Yo! Höj de ä TYP dig ja snacka me ba. Räknar du då med TYP skatteåterbäring också? Räknas TYP ditt Netflix abonnemang in i avgifterna? Ta fram TYP miniräknaren, TYP samtliga kvitton (även det du betalat svart för) och TYP varenda inkomstuppgift. Nu ska vi TYP räkna tillsammans.

   Radera
 12. Tänk om de kunde lösa det som kristna och muslimer igår, Battle of Religions. De har ju också så mycket gemensamt de där kommunisterna och nazisterna. https://goo.gl/1yceR7 Kanske idrott,politik och religion är lösningen?

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Vilka bussbolag var det som körde demonstranter till Göteborg väl medvetna om att de hoppades på våld?

  Frågan avseer BÅDA sidor - så att vi vanligt folk kan bojkotta deras "enablers".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att många åkte tåg (SJ eller MTR)

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ljuger du? Ögonblicket när nassarna ropar "sväng höger" och bryter angiven marschväg finns på film och det flyger inget genom luften, tvärt om var det helt lugnt.

   Radera
  2. Alla kan se exakt hur det gick till när man avvek från anvisad väg till demonstrationen.

   https://vimeo.com/236205167

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Bamse raderad och bannad för att ha postat länk till nazistisk sajt.

   Radera
  5. (Fast det är "sväng vänster" de ropar.)

   Radera
 16. Media har varit helt fixerade vid nassarnas demonstration, det uppblåsta spektaklet blev en så stor framgång för Polisen så att även Löfven kommenterade, behövdes säkert ta fokus från en Polis som inte orkar med att ens utreda grova våldtäkter längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom hinner även med ca 3000 svebbska IS-anhängare plus deras tusentals sympatisörer. Så ett par missade våldtäkter är priset för att slå vakt om demokratin.

   Radera
 17. Visst är det tråkigt att någon våldtäktsman kanske går fri för att de här kufarna inte kan ta ett direktiv. Men kan vi tro att de lärde sig någonting nytt idag och insåg vilka rövhål de har varit? Eftersom de verkar tröttnat och gått hem ganska fort.

  SvaraRadera
 18. Hade nöffarna någon müsig hatramsa att skrika åt polisen? "Ein, zwei, drei - Nazipolizei" hade väl varit lite väl malplacerad :-)

  SvaraRadera
 19. Har det inte varit så här sedan mitten av 80-talet med några hundra nazister på ena sidan och sedan en barriär med poliser imellan och motdemostranter och kriminella förortsgäng på andra sidan? Skillnaden nu mot 30 år sedan är att SD sitter i riksdagen och de kriminella gängen är fler. Det kan man kalla bra jobbat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte nazisterna ”kriminella förortsgäng” de med? Det låter på dig som att det är några hyggliga välkammade (fast ofta rakade) gossar från landet som aldrig besvärat någon och en massa otrevliga bråkstakar på andra sidan. Det finns kriminella förortsgäng på båda sidor.

   Har du glömt alla kallblodiga mord i Sverige sedan 90-talet med kopplingar till personer med kopplingar inom naziströrelsen? Ta och räkna på dem du. Våldsvänstern är ett djävla pack, det ska man inte sticka under stol med, men det finns många kriminella bråkiga förortsgossar bland NMR med.

   Radera
  2. De må vara värstingar, men dessbättre är de för få för att kallas förortsgäng. De har 160 medlemmar i Sverige.

   Dessutom vet jag inte hur de lever, men skulle inte förvåna mig om det är just "gossar och töser" från landet snarare än storstadsbor.

   Radera
  3. Sång till friheten

   Du är det finaste jag vet
   Du är det dyraste i världen
   Du är som stjärnorna
   Som vindarna
   Som vågorna
   Som fåglarna
   Som blommorna på marken

   Du är min ledstjärna och vän
   Du är min tro, mitt hopp, min kärlek
   Du är mitt blod
   Och mina lungor
   Mina ögon
   Mina skuldror
   Mina händer och mitt hjärta

   Friheten är ditt vackra namn
   Vänskapen är din stolta moder
   Rättvisan är din broder
   Freden är din syster
   Kampen är din fader
   Framtiden ditt ansvar

   Du är det finaste jag vet
   Du är det dyraste i världen
   Du är som stjärnorna
   Som vindarna
   Som vågorna
   Som fåglarna
   Text Björn Afzelius
   NMR är ett kriminellt gäng men dom är väl utsprida över hela landet så är det väl med AFA också.

   Radera
 20. Det börjar gå överstyr med alla dessa jävla event i Göteborg varenda helg. Är det inte hästar så är det kommunister. Resultatet är avstängda vägar och köer precis överallt. Kanske borde Göteborg vara en stad för Göteborgare i första hand?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nån kanske borde bygga en ny mässhall utanför stan?

   Malmö var likadant innan, när mässhallen låg i gamla Saab-fabriken inne i hamnen. Nu ligger den ner mot Hyllie, Ringvägen går i princip ända fram, man märker ingenting inne i stan.

   Radera
 21. Jag gick utanför Liseberg bara ett kort tag efter att det lugnat ner sig. Jag var väldigt förvånad hur rent det faktiskt var. Om det inte vore för alla polisbilar så hade man inte ens märkt att det varit något, det låg inget skräp alls på marken.

  SvaraRadera
 22. Extremt läsvärt.
  www.svd.se/hogern-har-en-plikt-att-markera-mot-sin-egen-avgrund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med.

   Radera
  2. Har inte vänstern det också? För övrigt insinuerar hon på något sätt att det skulle vara högerns avgrund.

   Som jag tolkar det så är båda vänsterns avgrund, men vänstern har bara tagit avstånd från ena (genom att felaktigt kalla dem för höger). Har inte sett det denna gång, men det brukar ju dyka upp några tomtar på vänstersidan som tar huliganerna i försvar...

   Radera
  3. ”Vänsterorganisationer, väses det. Har de verkligen tagit avstånd, ordentligt, från våldsvänstern? Sitter de inte i smyg och high-fivar de autonoma?
   Det är förstås rent trams, och ilskan handlar mer om högerns egen passivitet än om något annat. Att man låtit vänstern ta patent på att vara mot nazism – se där ett hörn man glatt målat in sig själv i.”

   Jag tycker att artikeln talade sitt tydliga språk som svar på din fråga.

   Radera
  4. Bra svar på påståendet att nationalsocialism skulle vara vänster: https://www.indy100.com/article/nazi-socialist-right-wing-white-supremacists-history-twitter-mikestuchbery-7900001?amp

   Radera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länk till nazistsajt raderad. Fredrik Svensson blockad för brott mot kommentarsreglerna.

   Radera
 24. "Detta bådar gott inför kommande EU-toppmöte, där polisinsatsen kommer vara mångfaldigt större och det märks tydligt hur polisen metodutvecklat sedan Göteborgskravallerna 2001."

  Men varför förlägger man sådana möten där det gör sån skada med alla protester och avspärrningar hit och dit. Varför inte hålla det ute i obyggden? Eller på någon chartrad båt eller nåt?

  Det är ju inte så att världens ledare samlas för att träffa lokalbefolkningen precis...

  SvaraRadera
 25. Bra sammanfattning, men den första bildtexten är missvisande och utgör eventuellt t.o.m. förtal.
  För de flesta av motdemonstranterna som syns på de 2 bilderna är vare sig antidemokrater eller är där för att slåss. Däremot var uppenbarligen några få av dem det och det är nog rimligt att anta att de allra flesta var där för att blockera nazisternas fortsatta marsch (som plan B, ifall polisen inte hade gjort det).

  SvaraRadera