Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-09-26 09:01

Hata slumpen: Vattnet i Björlunda/Gnesta odrickbart

Helt slumpmässigt har platsen för slutstriden i Aurora fått odrickbart vatten. Björlunda i Gnesta har nu drabbats av odrickbart vatten, och det är just här som Försvarsmakten övar.
Som bloggen rapporterat har tidigare ledningsregementet i Enköping och Skövde Garnison med Skaraborgs Regemente och Trängregementet drabbats av odrickbart vatten inför Aurora. Nu visar det sig att vattnet på platsen för slutstriden i Aurora också har dömts ut.

"I början av veckan kommer vi i Gnesta kommun märka av försvarets stora militärövning Aurora 17. Övningsområdet är på flera ställen i kommunen. Omkring Björnlunda och söder som Gnesta tätort genomförs en hel del övningsaktiviteter."
Helst slumpmässigt blev Björlundas dricksvatten odrickbart i lördags skriver Sörmlandsnytt:
"Gnesta kommun gick under lördagen ut med en varning beträffande dricksvattnet i Björnlunda. Vattenprover som tagits på Björnlundas kommunala dricksvatten visar på otjänliga resultat och kommunen rekommenderar att vattnet kokas innan det kan drickas:"
Gnesta och specifikt Björlunda är alltså platsen för uppgörelsen mellan A-lands trupper och det svenska försvaret, som är själva slutstriden för Aurora.

Hata slumpen. Diskutera i små grupper.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Se det som ett bra sätt att öva på oförutsedda händelser.

  Jag kommer ihåg från min egna värnplikt och övningarna på 90-talet hur vattnet alltid testades och preppades med klor-tabletter om det behövdes så saften smakade konstigt. Sjuk blev man inte iaf.

  SvaraRadera
 2. Men om man nu ska vara riktigt konspirativ, hade det inte varit bättre att dölja sin kapacitet och dessutom låta sin potentiella motståndare öva enligt sin plan och observera detta och lära sig hur den agerar istf störa övningen och inte få veta detta?

  SvaraRadera
 3. Dessutom, Gnesta ligger väl nära Trosa? Inte konstigt då om vattnet blir konstigt. Häpp!

  SvaraRadera
 4. Bra! Då får man ytterligare ett verklighetsnära moment i övningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, man får tänka positivt och se det som en hjälp med färdiga för strid (Tömma tarm och blåsa)

   Radera
 5. Mja, mig veterligen finns ingen som "vapeniserat" kolibakterier. Man kan få samma effekter med t ex Shigella, som däremot förberetts som biovapen.

  Koliforma bakterier kan ju t ex komma från det faktum att september varit 2-3 ggr regnigare än normalt och nåt avlopp svämmat över nånstans. Så njaeae.

  SvaraRadera
 6. Otjänligt vatten verkar förfölja militär trupp. Kanske dåliga egna rutiner med latriner. Det är de själva som orsakar problemet?

  SvaraRadera
 7. Just i detta fall kanske slumpen var ur spel, ev. av följande anledning; "Renovering av Björnlunda Reningsverk - Vi ser över och moderniserar reningsverket. Bland annat ska det installeras en ny slamavvattnare. Arbetet beräknas vara klart under vintern 2017/2018.", se http://www.gnesta.se/byggabomiljo/vattenavlopp.4.25a3708a1597b777bba8cfcd.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reningsverket är väl knappast kopplat till färskvattnet?

   Radera
  2. Man får hoppas det.

   Radera
  3. Och vart tar det renade vattnet vägen menar du?

   Radera
 8. Sorry, copy-paste error. De gör flera arbeten relaterade till vatten i Björnlunda; "Renovering av Björnlunda Reningsverk ... Renovering av Björnlunda vattenverk - Vi kommer att renovera vattenverket i Björnlunda under hösten/vintern 2017. Detta för att säkerställa vattenleveransen."

  SvaraRadera
 9. Kul att ens gamla hemby nämns här i bloggen. Vad jag vet har det aldrig varit otjänligt dricksvatten i Björnlunda tidigare. Däremot är vattennätet ej i bästa skick

  SvaraRadera
 10. Dricksvatten som blir odrickbart skulle ju kunna slå ut både försvaret och försvarsvilja bland civilbefolkningen, ifall vi drabbas av detta under en konflikt. Jag hoppas att vattenverken och dess anställda kollas noga framöver för att finna eventuella svaga punkter och säkerhetsrisker bland personalen. Kanske även boende i närheten av vattenverken.

  Men jag tycker att det borde vara smartare av en eventuell fiende att inte skylta med att de har dessa förmågor att sabotera, och att spara detta till en verklig krigssituation.

  SvaraRadera
 11. Låter som en terroristattack mot Sverige, eventuellt utförd av Ryssland..

  SvaraRadera