Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-09-15 14:39

Hata slumpen: Otjänligt vatten på Skövde garnison och Ledningsregementet

Så här när Aurora dragit igång och på andra sidan "Fredens Hav" Zapad-17, så ska man förstås hata slumpen. Innan Aurora drog igång drabbades först Ledningsregementet i Enköping av otjänligt dricksvatten, och sedan Skövde garnison (P 4 Skaraborgs Regemente och T 2 Trängregementet, samt diverse stöd- och utbildningsfunktioner). Vattnet ska nu återigen vara drickbart dock.
Skövde Garnison utanför fotoförbud.
Både Ledningsregementet i Enköping och Skövde garnison har de senaste veckorna drabbats av otjänligt dricksvatten.

Först ut var Ledningsregementet, vars kommunikationschef kommenterar till bloggen:
"Den 24 augusti upptäckte kommunen bakterier i vattnet vid en rutinkontroll. Det berörde delar av norra och östra Enköping som får sitt vatten från samma vattentäkt (Vånsjöbro). Vi blev då rekommenderade att koka allt dricksvatten.Den 28 augusti fick vi information om att kokningsrekommendationerna skulle kvarstå då kommunen fortfarande felsökte problemet och vi valde då att själva hämta vatten."
Gästande övningsdeltagare och anställda fick hämta ut vatten från tankar på olika platser på garnisonen fram till den sjätte september, då kokningsrekommendationerna hävdes.

Försvarsmakten är förstås synnerligen lämpad för att hantera avbrott i dricksvattenförsörjningen, då man ska kunna förse organisationen med vatten även under krigets krav.

Alldeles innan Aurora drog igång drabbades Skövde garnisons matsal av otjänligt drickvatten. Initialt gick det inte att fastställa orsaken till att vattnet drabbades av "sjöliknande lukt". Nya provsvar har dock gjort att vattnet från och med igår återigen går att dricka.

P 4:s kommunikationschef skriver till bloggen:
"Igår fick Fortifikationsverket ett provsvar [...] där vattnet i matsalen Skövde garnison hade fått anmärkning och hade en ”sjöliknande lukt”, vilket innebar att det tillsvidare klassades som otjänligt.Efter överläggningar med Generalläkaren skulle restaurangen bara använda vatten som har kokats.
Idag har provsvaren inte visat något så vattnet är bedömt bra igen."
Orsaken är fortfarande okänd och detta drabbade Skövde garnison under en period när man också hade kvalificerande gästande förband på besök på grund av Aurora. Vilka förband nämner jag i enlighet med tidigare Aurorapolicy inte.

Nu kan förstås det dåliga vattnet i sedvanlig ordning förklaras med eftersatt VA-infrastruktur hos kommunerna. Men samtidigt ska man hata slumpen och att detta sker på två regementen innan och under Aurora. Detta är också två kritiska regementen för övningen.

Rykten gör gällande att även MSS på Kvarn ska ha drabbats, men detta avfärdas av ansvarigt regemente P 4.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Det låter onekligen mystiskt med Skövde. Skövde Garnison ligger så gott som mitt i stan och har samma kommunala Vättervatten som resten av stan och där har det inte hörts ett pip om några problem med vattnet.

  Att vattnet råkar bli otjänligt bara på garnisonen och regementet har knappast naturliga orsakar. Alltså naturliga i meningen uselt kommunalt VA-underhåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har Gunnar Emblad siktats i Skövde?

   Radera
  2. Nja.
   Jag har jobbat i olika omgångar på bägge sidor heden.
   Det tog nog en månad innan jag vande mig med vattnet på TrängR.
   Jag hade "yalla" helt enkelt.
   På P4 var det inte lika illa men det tog nog en vecka innan mage lugnade sig.

   Radera
  3. Du menar att det är en härdningsprocess i det fall att fi försöker förgifta dricksvattnet?

   Radera
 2. Noterade idag en TT-notis där det påstås att hundratals bombhot ringts in till ryska myndigheter under den senaste tiden. Bombhoten sägs vara riktade mot offentliga byggnader i städer över hela landet. Över 100 000 personer påstås ha evakuerats, varav 20 000 i Moskva och S:t Petersburg under gårdagen.

  Minns de bestialiska bombdåd som under september 1999 drabbade bostadshus i flera ryska städer. Oskyldiga människor som dödades och skadades räknades i hundratal. Kreml beskyllde tjetjenska separatister för att ligga bakom dåden och händelserna togs som förevändning för att starta det andra Tjetjenienkriget. Senare har trovärdiga källor gjort gällande att FSB låg bakom attentaten.

  Kan vi måhända förvänta oss att nästa steg blir att Kreml inom närtid kommer att beskylla Ukrainska nazister för att ligga bakom de aktuella bombhoten och eventuella kommande attentat?
  Varför inte? Det gick ju bra förra gången - västvärlden stod lamslagen och förd bakom ljuset.
  Ändra inte ett vinnande koncept...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, naturligtvis är det så Kreml kommer skaffa sig casus belli att angripa Ukraina ännu mer.

   Radera
  2. @The Engineer

   Länk: In your dreams...
   Källor i urval: Dagens upplaga av SvD och Masha Gessen, Mannen utan ansikte.
   Nöjd?

   Radera
 3. För att just "hata slumpen".
  Hur många incidenter med dåligt vatten förekommer det i varje månad i Sveriges kommuner (säkert ingen som vet)?
  Är det förhoppningsvis väldigt eller inga incidenter så leder det tankarna åt visst håll.
  Är det hela tiden problem med vattnet så är detta bara utvalda tillfällen där det sker där det finns regementen.

  SvaraRadera
 4. Ja, då blev ju övningen mer realistisk. Att fienden gör vattnet otjänligt i inledningen till en konflikt eller invasion måste man räkna med som mycket sannolikt.

  SvaraRadera
 5. Sido topic: Försvarsanställda försökte sabotera demonstration

  Hur skruvade är inte dessa "demokratiska" organisationer som protesterar mot Aurora 17? Hur skruvad är inte reportern från SVT Nyheter väst som ställer frågorna?
  Tydligen har en hel del personer även anställda i FM) skänkt en krona via swish till organisationerna som protesterar mot Aurora. Men swish-transaktionen kostar organisationerna två kronor, dvs det går på minus. Nu är organisationerna förgrymmade på de som donerar och anklagar dessa för att vara odemokratiska.
  Skall man skratta eller skratta. Jag skrattar, nästan rullande på golvet.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/forsvarsanstallda-forsokte-sabotera-demonstration

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahahhaha! Det där är ju hysteriskt roligt! :D Men vad är det för efterbliven reporter? Jisses, denna övning var verkligen välbehövlig, alla antidemokrater och kremliner exponeras i full dager. Lite beklämmande att alla intervjuade skruvar på sig. Finns inget att skämmas över att protestera mot antidemokratiska och kremlvänliga rörelser. Positivt är dock att fler kan "sabotera" för dem och visa sitt missnöje.

   Radera
  2. Hade man varit lite smartare hade man givit 2kr.

   Radera
  3. "Fredsrörelsen" är ju rätt märklig kan man tycka. Om man är kommunist, t o m statskommunist, och konsekvent försvarar alla diktaturer som begår massmord och terrorister som är kommunistiska, kan man fortfarande vara med i fredsrörelsen. Jan Myrdal höll tal häromdagen på deras demonstration mot Nato och Aurora och talade om oss i fredsrörelsen. wtf liksom. Det räcker att vara militant fiende till USA, Israel och västlig demokrati för att kvala in i fredsrörelsen, det är jättemärkligt.

   Radera
  4. Prova att skicka -100 kr ....

   Radera
  5. Det vore för övrigt ett lysande initiativ att utlysa en demonstration FÖR Aurora, FÖR Sveriges rätt till ett eget försvar och FÖR de lojala soldater som engagerar sig i det uppdraget trots att de förmodligen skulle kunna hitta andra, mer välbetalda jobb.

   Radera
  6. Omoget kan man ju också sätta som epitet på organisationer som kallar sig demokratiska och som samtidigt är emot att man övar ett Försvarsmakt som skall värna landet demokrati.

   Men... det är utmärkt att någon tar kamp med dessa obskyra organisationer vars ärende vi inte har en aning om, de springer.

   Att kommunikatörer från Försvarsmakten överhuvudtaget kommenterar vad deras anställda gör på sin fritid och tycker detta inte är ok, är märkligt. I så fall skall Försvarsmakten alltid avlöna sina anställda 24 timmar om dygnet. En 100%-ig värdegrund skall i så fall avlönas 100%-igt.

   Dessa informatörer och kommunikatörer är bland det mest bisarra Försvarsmakten infört. I Ryssland kallades de för kommissarier.

   Jag hoppas verkligen fler skänken en spänn till dessa Aurora-belackare, går det skänka 50 öre så gör det.

   Såg nu att SVT tom körde ett inslag om detta på rapport, tom Schyman lyckades DDR-TV peta in. Tror det var kontraproduktivt.

   Radera
  7. Inom FM är värdegrunden 150%, förmågan 10 % och lönen 1 %...

   Radera
  8. Även om jag tycker att det var ganska käckt och jag har ingen större sympati för fredsrörelsens hyckleri så finns det ett par problem med skämtet:
   1. Det kommer att se lite ut som mobbing och knappast vinn över någon som sitter på stängslet.
   2. Antagligen kommer det att finnas fler finansiärer som kan täcka upp vad de eventuellt förlorar på detta.
   3. De som har gjort detta har givit sina kontaktuppgifter till organisationer som antagligen innehåller personer med tveksam lojalitet.

   Radera
  9. Ställer gärna upp på en demonstration för försvaret och Aurora. Putinister och antidemokrater ska inte få stå oemotsagda och förvrida debatten. Journalistkåren har visat sig oduglig med sin grava okunnighet och i brist på annat agerar de enbart under den banala tesen att ju mer begåvningsutmanat uppseendeväckande ("krig är hemskt! Det ska vi inte ha i C(P)verige, lägg ner all militär") desto bättre.

   Radera
  10. Lite ryggrad från mp iaf
   http://www.gp.se/nyheter/debatt/motst%C3%A5ndet-mot-aurora-infiltrerat-av-kommunister-1.4637573

   Radera
 6. Det har regnat mycket det senaste och reningsverken får då problem med vattenvolymerna och släpper ut via bräddavlopp avföringsvatten osv i våra vattendrag.
  vatten kvaliteter brukar sjunka på vara vattentäkter då det regnar mycket.
  Tror att Ivan är oskyldig denna gång faktiskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vattenverken har sina intag direkt från de sålunda förorenade vattendragen? Får se om vi så småningom får en något mera sakkunnig analys av vad som förevarit!

   Radera
 7. Skövde kommun, Falköping och Skara kommuner i Skaraborg får sitt kommunala drickvatten via en ledning från Vättern!

  https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4ttern#Dricksvatten

  http://www.skaraenergi.se/vatten-och-avlopp/dricksvatten/

  SvaraRadera
 8. Om jag minns rätt var vattnet på P4 alltid äckligt?

  SvaraRadera
 9. Hej Lars

  Säg inte att även du tenderar att bli en "konspirationsteoretiker"...du som alltid har sågat just sådana.

  Trevlig helg och ett stort GRATTIS till dina litterära framgånger önskar

  Kap Horn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här konspirationsteorin är ju tung: "Nu kan förstås det dåliga vattnet i sedvanlig ordning förklaras med eftersatt VA-infrastruktur hos kommunerna."

   Radera
 10. Blir vatten stillastående i ledningsnätet längre tidsperioder så försämras kvalitén. Kan tänka mig att ledningsnätet inne på garnisonen är klart överdimensionerat för nuvarande bemanning.
  Kan mycket väl vara ett lokalt problem.

  Är ni sugna på att läsa om gränsvärdena som efterlevs så sök på SLVFS 2001:30

  Lukt hos användare finns på sida 16.

  PS arbetar med kommunala VA frågor i 16år.

  SvaraRadera
 11. Kan ju även vara en tillämpad övning i Aurora, för att prova rutiner på regementena...

  SvaraRadera
 12. Sverige går mot att bli en failed state med trasiga vattenledningar. Därav denna "slump". Tacka Sjuklövern!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt.
   Pumpststioner o vattenverk i sverige är iofs kända/kartlagda så att "man" exakt vet hur det ska gå till så att säga.
   Fram till 80 talet var det väl rena spionthrillern,men nu finns det föga intresse av sverige.
   Det kan vara bara för att knäppa på näsan,lite på kul kan man säga.
   Ungefär som att flyga in över svenskt luftrum under en röd dag när krigsmakten har ledigt😂

   Radera
 13. Att ni har förorenat dricksvatten i Sverige är väl ingen konstigt, landet har ju satts i förfall sedan många år nu. Sjukvården, åldringsvården, privata skuldberget, skolan, invandringskaoset, försvaret, polisväsendet osv så varför vara förvånad över unket dricksvatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pecis, allt skapat av illvilliga påverkansoperatörer.

   Radera
 14. Svenskt vatten släppte sin nya rapport om investeringsbehov i svensk va-infrastruktur nu i veckan. Intressant läsning för den intresserade speciellt då rapporten om att vi har fått den lägsta höjningen av VA-taxor på mycket länge i år.

  Tl;dr VA-avgifterna behöver ungefär dubbleras och brukningsavgifterna ungefär dubbleras för att bibehålla den standard vi har i dagsläget. Investeringsutgifterna måste öka med 25% omgående för scenario minimum.

  SvaraRadera