Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-09-25 16:17

Gästinlägg: Spelrecension Life is Strange

Nedanstående är ett gästinlägg med en recension av spelet Life is Strange.Max ifrågasatte knappt drömmen om stormen. Hon fick inte riktigt chansen.

Hon hann knappt reagera när hon såg en Nathan Prescott, son till Arcadias rikaste familj, bråka med och skjuta en till synes främmande flicka på damtoaletten.

Max både ifrågasatte och reagerade när hon plötsligt var tillbaka i klassrummet och allt var likadant som det var tio minuter tidigare.

I Life is Strange spelar du som fotografistudenten Max Caulfield. Hon åker tillbaka till sin hemstad för att studera fotografi, men upptäcker att:

1. Hon kan vrida tillbaka tiden.
2. Hennes barndomsbästis, Chloe, har förändrats helt.
3. Allt är inte som det verkar i lättglömda Arcadia Bay.

Life is Strange må ha mycket, men premissen är enkel - det är ett spel där dina val har en effekt, a la Telltale, med tvisten att du kan vrida tillbaka tiden. Inte bara kan du vrida tillbaka tiden för att göra om dina val, du kan utnyttja information för att få bättre konsekvenser.

Spelet är uppdelat i fem kapitel. Kapitel 1 finns på Steam gratis. Det är packat med mysterier och sidodelar, för att inte tala om foton att ta och åh-så-många beslut.

Något pågår alltid i Life is Strange. Ute i korridoren?

Fyra personer att prata med, en mindre olycka att hindra, och ett foto att ta. På soptippen? Fem ledtrådar, tre kluringar, och två större olyckor att förhindra. Även om du ignorerar
allt på sidan har du ändå:

- Chloes "vän" Rachel Amber försvann för ett halvår sedan, och har inte hört av sig sedan dess.
- En video cirkulerar på nätet av klasskompisen Kate, som inte minns något av det. Hon misstänker att hon blivit drogad.
- Chloe har involverat sig med fel personer.
- En säkerhetsvakt vill sätta upp kameror över hela skolan, och han har även förföljt Kate.
- Chloe är skyldig fel personer pengar.
- Nathan Prescott beter sig skumt.
- Chloe har problem.

Allt hänger ihop. Ingenting är som det verkar. Livet är underligt.

Spelet går mest ut på att utnyttja ditt tidsresande för att göra beslut. Du går runt och interagerar med omgivningen.

Allt du plockar upp följer med dig tillbaka i tiden. Ett exempel på vad du kan utnyttja sina krafter till är att bryta sig in i ett låst rum, vrida tillbaka tiden när du är inne i det, och låsa upp dörren inifrån.

Life is Strange är ett lugnt spel. Den som inte är särskilt tålmodig kanske inte kommer tycka om spelet fullt så mycket. Det finns mycket dialog att lyssna på, mellan karaktärer eller bara en kort mening om någon sak i bakgrunden. Du kan självklart låta bli att titta på sakerna, och ignorera karaktärerna, men då är risken att du missar några stora beslut.
"I don't care if this is a dream or nightmare, I'm taking this picture." -Max Caulfield.
Jag har nämnt foton flera gånger, eftersom att i Life is Strange finns det gömda foton att ta i varje kapitel. Några kräver specifik dialog, och några är ute i det öppna men kräver att spelaren står på en specfik plats med kameran i en särskild  vinkel, men oddsen är att du inte kommer hitta alla.

Om du inte är ute efter att få alla achievements är de inte ens nödvändiga.

Grafiken är vacker och prydlig, till punkten att den får dig att vilja städa. Den är inte helt perfekt - personer ser ofta stela ut under samtal eller när de bara står, och allt man inte kan interagera med är mindre detaljerat. Vad grafiken saknar i detalj kompenserar den med, well, detalj. Du får släta ytor och låg-kvalitet bakgrundsobjekt, men omgivningen speglas i karaktärers ögon, blöta objekt ser verkligen blöta ut, och ett soligt klassrum ser varmt ut. När Life is Strange försöker lyckas man verkligen. Cutscenes ser fantastiska ut, och mer detaljerade områden har perfekt atmosfär.

På tal om atmosfär, Life is Strange kan atmosfär. Om man tvivlar på det har det sista kapitlet otroligt många bra scener, bland annat en specifik spelbar scen.

Musiken är on point. Den är inte märkbar om man är inne i spelet, men den bidrar något perfekt. Samma gäller ljudeffekter.

Life is Strange är ett långt spel, men det är värt all tid, plus den du kommer vrida bort. Även om man redan vet vad som händer är det kul att spela igenom själv, bara för att se vilka val man kommer göra. Det är en unik upplevelse.
"Wherever I end up after this... in whatever reality...all those moments between us were real, and they'll always beours." - Chloe Price.
Life is Strange finns på Steam för Windows, Mac och Linux, samt till XBox One, XBox 360, Playstation 3 och Playstation 4 via dessas kanaler.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Jag gick in på youtube och hittade en tjej som körde genom alla 5 delarna utan att jag behövde spela på egen hand. Jösses vilken upplevelse!
  Enormt emotionellt spel som gjorde att både jag och tjejen som spelade genom spelet fick kämpa för att hålla tårarna borta!
  Rekommenderas starkt!

  (https://www.youtube.com/playlist?list=PLOuJ_Kdo6t_1LW56trU3odJEbYqV0jAfT för den som är intresserad)

  SvaraRadera
 2. Ett mycket bra spel och lär väl kosta max 5 påsar ostkrokar vid steamrean i novemember.

  SvaraRadera
 3. Trevligt! Detta finns i min ägo sedan 1½ år, men kvarstår på listan över spel att spela, tillsammans med 50 andra... Verkar vara ett gripande narrativt spel. Det finns en fysisk specialutgåva till PS4, Xbone och PC.

  Utvecklaren har tidigare gjort Remember me. En uppföljare är på gång. Det finns även en "förföljare" (vad farao ska man kalla det?) vid namn Life is Strange: Before the Storm som dock är gjord av en annan studio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Körde första delen precis när det kom ut. Coolt. Sen har jag köpt resten också men precis som du så har det legat i "to do" listan länge nu...

   Radera