Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2017-09-15 20:10

Fredagsmys: Ljust och fräscht - för att vi inte har råd med inredning?

Stockholmsvitt.

Dags för lite härligt fredagsmys igen. Och vad är väl härligare än svensk ljus och fräsch inredingstrend. Som väl antagligen handlar om att bostäderna är så dyra att vi inte har råd att inreda dem?

Hus Extra, Bad & Kök Guiden, Gård & Torp, Gods & Gårdar, Home & Country, Plaza Interiör, Residence, Lifestyle Interiors, Bo Bedre, Allt I Hemmet, Jeanne d'Arc Living, Nya Rum, Rum & Bostad.

Hos 7-Eleven finns det fler inredningsmagasin än porrtidningar. 

Kanske inte så konstigt. Våra bostäder är väl det enda som faktiskt inte kan flytta ut i molnet på Internet, och då är det väl passande att säljkatalogerna inspirationstidningarna faktiskt är analoga?

Det ska förstås vara ljust och fräscht, i äkta stockholmsvitt, eller möjligen stockholmsbeige. Kanske är det ett utfall av att vi köper en alldeles för stor och dyr bostad - svenskarna bor på mycket stora ytor relativt andra länder trots uppvärmningskostnaderna på våra breddgrader. Vi har helt enkelt inte vare sig behov av dessa ytor eller råd att möblera dem. Således ska det vara ljust, dvs övergivna ytor vi inte använder eller behöver när vi ändå spenderar all vår tid framför någon av våra skärmar - dator, teve, mobil eller surfplatta. Och när det inte är stökigt blir det förstås även fräscht.

Stora ytor visar på status - att ha råd att betala för utrymmen man helt enkelt inte behöver.

I ett Sverige där vi skattas till döds är det förstås befriande att faktiskt kunna låna oss till status, så när det  inte går att spara sig rik är det helt enkelt enklare att låna och låtsas. Rik i Sverige betyder som bekant en lön som kan betala räntan på stora lån.

Nåja, trevligt fredagsmys på er där framför de tomma ytorna. Vilket inredningsmagasin är du? Jag är antagligen (ej läst) Gård & Torp, då Gods & Gårdar känns för lite större ytor än vad vi backstugesittare har.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jeanne d'Arc Living - är det då man har ett bål mitt i vardagsrummet och plats för en mindre pöbel?

  SvaraRadera
 3. "svenskarna bor på mycket stora ytor relativt andra länder"

  Really?

  Knappast jamfort med USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övre medelklassen eller Hollywood-studioboenden är knappast USA.

   Radera
  2. Nåja, det verkar stämma.

   Bostadsyta per capita

   USA och Australien i topp.

   Hong Kong och Kina i botten.

   Radera
  3. "Övre medelklassen eller Hollywood-studioboenden är knappast USA"

   Jag kan inte relatera till den senare gruppen ;-)

   Radera
  4. "Kåkarna" i Grünwald strax söder om München får husen i Djursholm att se ut som enkla torpstugor ... ;-)

   Allt är ju relativt...

   Radera
  5. Relativt USA är Sverige ett fattigt råtthål, när det gäller i princip allt. Bostad är inget undantag.

   Och nej, jag räknar inte uteliggare eller socialfall. De har det oerhört mycket bättre i Sverige. Jag lägger ingen värdering i det - man får tycka upplägget är bra eller dåligt - men faktum är att det blir jättemärkligt att jämföra sig med uteliggare och socialfall och man inte är något av det.

   Radera
  6. Och räknar du heller inte de miljoner som bor i husvagn eller rätt och slätt pappskjul som man kan gå igenom utan att behöva öppna några dörrar?

   Radera
  7. Hur räknas boendeytan för hemlösa? Är den noll eller oändlig?

   Radera
  8. Gillar begreppen noll och oändlighet som tillhör vår objektiva verklighet. Såg just att vår kunskap om noll plötsligt blivit äldre. En samling undervisningsblad från Indien är gjorda av björkbark från 2-300 talet och alltså 500 år äldre än nollorna på en tempelvägg.

   Boendeytan för hemlösa bör ses som mindre än oändligheten om vi antar att de bor på jordens yta. Totala landarean av kontinenter är 148 647 000 kvadratkilometer.

   Ljust och fräscht är det kring polerna sommartid, men antalet hemlösa där närmar sig förmodligen noll rent objektivt. Att jag i 08 idag har ett ljust och fräscht boende i villan och på lantstället beror på den intersubjektiva verklighetsnivån.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. - 1/12 är ytan som upptas enligt Euler

   Radera
  10. Sen barnen flyttade ut är vi två på 130kvm, fast använder som mest ca hälften. Har dock ingen lust att flytta till något häften så stort för samma eller högre pris o kostnad. Kanske cashar in när vi blir pensionärer och flyttar till hyresrätt.

   Vad gäller USA har jag hyrt lägenhet på semester där några gånger, och de var inte speciellt stora. Snarare typiskt svenska storlekar.

   Radera
 4. Hellre stockholmsvitt än sossegrått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan är en stockholmsdusch knappast höjden av lyxboende. Men det kan passa väl in för någon som lever i ett stockholmsäktenskap

   Radera
  2. Stockholmsvitt är så 2015. Kolla bara in valfri inredningstidning, butik, eller bara senaste Ikeakatalogen. Det som gäller nu är starka färger,
   både i inredning och rummet. Blåa och gröna väggar i mättade färger, mörkare träslag, etc.

   Radera
 5. "Porrtidningar"? Finns de öht kvar ?? ;-)

  Men, "fräscha" vitmålade BR med "öppen planlösning" och vattennära läge i s.k "waterfronts" där lattecafeerna och sushibarerna går 13 på dussinet och barkök med sådana där "papegojpinnestolar"...
  Nääääää...
  Inget för mig !

  SvaraRadera
 6. En erfarenhet av att ha bott i en s.k "WG" tillsammans med 5 andra i en sliten våning utan centralvärme - men med ständigt varm brunkolsbrikettkamin - drygt 2 månader i Berlin gör att man har lite perspektiv på tillvaron!
  Slå det !
  ;-)

  https://www.youtube.com/watch?v=d-BLoI-0aFc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det du och Gustav Fridolin som bodde där eller, tänker mest på brunkolet då.

   Radera
  2. Nej, pluggade tyska och det var organiserat så att man blev "placerad2 tillsammans med 6 andra som INTE pratade svenska, danska eller nroska etc. Man blev helt enkelt tvingad att prata tyska... ;-)

   Radera
 7. Ljust och fräscht är en trend som allt annat och det handlar inte om att svensken inte har råd. När det gäller hemmet så tar man sig råd så att man har något att visa upp för sina s.k. vänner (snarare lättimponerade bekanta).
  Jag har bläddrat i dagens inredningstidningar och ibland tror jag att de fotat i svart-vitt. Inte en enda färgklick utan 100 olika nyanser av vitt, svart och grått.
  Kom ihåg det glada 90-talet då alla väggar skulle vara färgglatt dutt-målade med svamp. Inte för att det var billigt utan för att det var på modet.
  Själv gillar jag 70-talet med ett överflöd av furu på väggar, tak och golv. Det är hemtrevligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ny furu ja. Furu som suttit uppe sedan 70-talet är inte så...fräsch. Du kan få se den jag har i mitt badrumstak. För att inte tala om orginalplastmattan i tvättstugan. Den är...spräcklig. Snart K-märkt.

   Radera
  2. Eftersom allting går i cykler så kommer det snart att bli modernt!

   Satt igår, fredagsmyste och tittade på den gamla rullen "Flashdance" på DVD.
   Modet i denna film med bl.a sönderrivna, trasiga jeans är ju trendigt idag nästan 35 år senare

   Radera
  3. Mmm. Och de där bruna, gröna, röda och oranga tepeterna. Mest saknar jag heltäckningsmattorna på toaletten och i köket.

   Radera
 8. Hehe. Det beror väl på vilka möbler man införskaffar.
  Köper man på Blocket så blir det mer färgglatt kanske. Ikea -lagom och trendigt för många (många har kanske inte råd eller vana av något annat?), Sen återstår dyra designmöbler med 18 kkr/stol. Då blir det liksom svårt att möblera lägenheten med mycket möbler.

  SvaraRadera
 9. Jag reagerar mer på det faktum att svenska bostäder är stöpta i samma trista kakformar Arkitekturen var mer trivsam på 80-och -90-talen innan funkisen tog över helt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt för att maximera profiten? Många är beredda att ta stora lån och köpa dyrt även för medioker arkitektur och kvalitet. Varför anstränga sig?

   Radera
 10. Detsamma gäller nog fritidsintressen, utöver den spartanska möbleringen ser inte heller spår av några fritidsaktiviteter.

  Jag gissar att även fritidsaktiviteter är en kostnad som får stryka på foten när man ska bo ståndsmässigt.

  SvaraRadera
 11. Eh, det är många år sedan det var trendigt med "ljust och fräscht"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen... Bloggaren visar återigen att hans expertis inte riktigt är trender och Sthlm...

   Radera
  2. Vad är det som gäller nu då?

   Radera
  3. Jag har svårt att tro att övre medel och de övre skikten av huvudstaden har hunnit möblera och renovera uniformt efter skiftet.
   Själv har jag legat mycket långt före de stackars 08:orna, med bl.a. olivgröna och blodröda väggar, sedan minst 5 år i min fastighet.

   Radera
  4. Mörka toner av grönt, grått, rött typ.

   Radera
 12. Efter ett besök på expo vallastaden (och andra observationer) kan jag konstatera att vi kan dödförklara ljust och fräsht. Fanns knappt en sådan bostad förutom kök och badrum till viss del.

  Naturlig känsla med naket trä, ofärgade växtfibrer och växter verkar vara det nya. Folk vill ha det mysigare.

  SvaraRadera
 13. Känner ingen som läser någon av de där men Bonnier har säkert råd att ge ut de där tidskrifterna trots få läsare. Antar att de får igen det på skollitteraturen som köps in för dyra skattepengar.

  SvaraRadera
 14. Massor med arv från ännu levande föräldrar och dylikt som downsizear när respektiven dör. De hälsar på ibland också så jag kan inte slänga allt.. Så någonstans mellan "Antikrundan Magazin", "Sjuttiotal!" och "Gårdar och Torp". (Vet inte om tidningarna finns men ni fattar vad jag menar.)

  Dessutom "Myrornas Bästa" Om man besöker stadens Second Hand butiker utanför vanlig öppetid kan man göra de verkliga fynden. Att köa med hundratals andra på begränsad tid och yta är ingen bra idé. Gäller bara att övertyga personalen om att det är viktigare att göra affär än att hålla på öppetiderna.

  SvaraRadera
 15. Rik utomlands betyder väl också en lön som gör att man kan betala räntor på stora lån? Har svårt att tänka mig något annat. :O

  SvaraRadera