Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-09-08 16:48

Fredagsmys: Dödskorset är här

Så dags för ett kort fredagsmys igen. Och vad är väl mysigare än att dödskorset i OMXS30 nu har anlänt?
Dagschart OMXS30.
Nu har inte börsen stängt för dagen, men det ska mycket till för att inte dödskorset ska hålla.

Det bredare OMXSPI kommer få sitt dödskors om någon vecka. Tyska DAX ser ut att ha några mer veckor på sig, och om börsen vänder upp kanske det rent av kan undvikas ytterligare en liten tid.

Med det lämnar jag er till att mysa i fredagsmyssoffan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

67 kommentarer:

 1. Dödskors verkar vara modeordet för dagen, stuprör verkar falla tillbaka något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får vi se 10 spänn i Fing har vi en perfekt V-jeans-formation.

   Radera
  2. Tänk att ha email-lista på folk som hållit fing över 60:-. Vore julafton för Nigeriabrev osv, över hälften skulle sjukanmäla sig för att ta hand om denna spännande möjlighet.

   Radera
  3. Äh, nu är det huvet in i kaklet som gäller.

   Radera
  4. Äsch, är inte dödskorset en konsekvens av dollarns dykning?

   Radera
 2. Trist med den unkna svenska nationalismen kring Nordeas flytt till Finland, det är naturligt att företag kan flytta till och även från ett land, vill vi ha ett öppet eller ett slutet land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det stämmer men det förhindrar ju inte att svenskar flyttar sina affärer till banker som har sina huvudkontor i Sverige.

   Nordea har all rätt i världen att flytta huvudkontoret och svenskar har all rätt i världen och bli upprörda över detta samt flytta sina tillgångar/lån till andra banker.

   Radera
  2. Troligen är dom som är upprörda Trump anhängare, samma agenda.

   Radera
  3. Nordea har en rejäl dubbelmoral och det är nog det som upprör folk.
   Tyvärr har de flesta bankerna samma dubbelmoral men dom flyttar inte
   för att sänka sina kostnader

   Radera
  4. De flyttar ju verkligen till ett öppet land...not. Möjligen ett land som är på nedgång då det inte förmått skapa ett företagsklimat/kultur som ersätter den bisarra tidigare Rysslandsberoende ekonomin, och är av rimliga skäl motiverade att ge andra villkor. Om det ens är en faktor, jag skulle gissa på att det enkom gynnar folk internt på ngn nivå och uppåt.
   Samtidigt är det som påpekats av ekonomihistoriker ngt sunt över att dessa flytt till slut bryter den osunda svenska kulturen med (uppfattat eller verkliga) halvstatliga aktörer inne på div viktiga marknader och larvar sig.

   Radera
  5. Äh, patriotism, tycker jag är positivt att se lite av. Vi svämmar över av naivitet, hybris, och helt galen självbild i den märkliga bubblan Sverige.

   Patriotism är det inget fel på, FU alla som inte vill vara med (får man även säga till mig nästa gång jag och mina skattepengar flyttar om man vill, skulle göra mig stolt över mitt ursprung).

   Radera
  6. Linus: Har du flyttat utanför Sverige många gånger under ditt liv?

   Vilket land rekommenderar du som har bättre respekt för privat äganderätt? (Finns absolut säkert flera, men är lite nyfiken)

   Radera
  7. Äh, patriotism, tycker jag är positivt att se lite av. Vi svämmar över av naivitet, hybris, och helt galen självbild i den märkliga bubblan Sverige.

   Patriotism är det inget fel på, FU alla som inte vill vara med (får man även säga till mig nästa gång jag och mina skattepengar flyttar om man vill, skulle göra mig stolt över mitt ursprung).

   Radera
 3. Jadå, eller en dubbeltopp eller huvudskuldra eller nån annan kul godtycklig formation. Blanka på! Nu blir det ölkväll i härliga sveriges Chicago.. . Malmö

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Dessa skåningar, noll koll på kultur.
   Lilla Chicago är ju Gävle efter raggarnas framfart -67.

   Radera
  3. Besökte Chicago relativt nyligen, och min erfarenhet av Malmö är möjligen inte gigantisk, men skillnaden mellan städerna ifråga är rätt påfallande. I Chicago finns några av världens bästa nöjeskvarter (enligt mig som inte har besökt all världens städer men rätt många), samtidigt som de södra delarna är av karaktären att man inte bör svänga in och tanka utan invänta motorstopp och bärgning istället. Malmö känns i jämförelse som en mer banal, lite nergången, svensk industristad i jämförelse.
   Nu ska det tydligen snabbyggas 33000 bostäder utanför Uppsala, så Sveriges brottszenit kanske på lång sikt kan förskjutas? Problemet är väl bara att Uppsala mest består av feta överliggare som planerar sina 27 resttentor i teologi, och aldrig riktigt haft energin och ambitionen att begå brott.

   Radera
  4. Var några år på (den svenska) semestern i USA, och min notering var att skillnaden är rätt stor mot Sverige. Folk där var jättetrevliga, men samtidigt väntade de på sin "break". Att slå upp en turistkarta lockade omedelbart till sig lokalinnevånare som ville hjälpa till, vilket ledde till fantastiskt intressant konversationer. Jag kände mig både välkommen och hemma. Något jag aldrig känt annorstädes, inte ens i det fantastiska Svedala.

   Radera
  5. Har samma erfarenhet av folk i USA. De enda riktigt otrevliga amerikaner jag hittade var ett gäng off-griddare i new mexico. De var jävligt misstänksamma och ogina, men det var kanske därför de hade flyttat ut i öknen och byggt självförsörjande hus av bildäck och petflaskor..
   Average amerikanerna är kontaktsökande, hjälpsamma, nyfikna, trevliga. Satt på en trottoar vid en parkering utanför köpcentret i nån skithåla i Texas och lunchade på en pizza, och det var flera personer som undrade om vi behövde hjälp, pengar, skjuts, låna telefon.
   - Oj tack, snällt, vi är turister på road trip och tar bara en snabb paus.
   - Jaha, vart kommer ni ifrån?
   - Sverige! Vi har kört från LA och är på väg till östkusten, ska flyga hem från new york om två veckor.
   - Jaha! Men liftar ni eller?
   - Nänä vi har en bil. Där står den.
   - Jaha. Behöver ni något?
   - neejj...?

   De hade nog aldrig sett någon äta utanför sin bil. Men, trevligt folk.

   Radera
  6. Bra folk i USA, helt klart.

   Hur ser raggarkulturen osv ut i Gävle nu för tiden, Stefan?

   Radera
  7. Du har nog inte varit i Chicago, @Joakim Persson. Lite nergången svensk industristad @King Edward. Lite underhållande att läsa dessa papegojkommentarer som är enfaldiga och tragiska och visar vilken sorglig figur som sitter och skriver dessa kommentarer

   Radera
  8. Ja, bara du blir underhållen är jag nöjd, som din mamma sa sist, så allt är väl frid och fröjd?

   Radera
  9. Nils, du har inte hört uttrycket "lilla Chicago" och liknande innan? Allt som skrivs ska inte tolkas bokstavligt.

   Radera
  10. Vi slipper Stockholmsraggarna à la -67 men det är fortfarande hopplöst att ha sovrum ut mot Nygatan (om man nu inte gillar höra raggarna spela dansband kl 4 på morgonen).

   Radera
 4. Att ingen sedan verkar ha koll på att Nordea bildades efter fusion av Nordbanken och finska Merita bank är än mer beklämmande. Man kunde lika gärna säga att Nordea flyttar hem i någon mening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finnarna skrattar hela vägen till banken...

   Radera
  2. ....Och får ta hand om hela skiten "skulder som staten får stå för" när bubblorna spricker. För pengarna inom europeiska bankunionen kommer inte att räcka. Perfekt för Svenska skattebetalare att de flyttar.

   Radera
  3. Framför allt kommer inte pengarna gå till nordeuropeer. Inte baserat på historiken att de skall bara betala och inte få något.

   Det är helt sannslöst att franska och polska bönder får bidrag för att odla exportvaror när inhemsk produktion i Sverige knappt kan hävda sig pga sämre förhållanden (där behövs bidrag av strategiska skäl)
   Osv osv.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Så vad ska man flytta sina sparpengar under tiden som allt det här haverear då? Maddrassen? 0-ränte konto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Santander ger 1% rörligt vid >100 tkr. Binder du upp dig får du mer och har mer att välja på.

   Givetvis inget extremt, men bättre än 0%.

   Radera
  2. Kan BEAR OMX X1 AVA 1 vara ngt? I och med att hävstången är 1 blir det ingen urholkningseffekt. Eller?

   Radera
  3. Om man ber om anonyma investeringstips på nätet så rekommenderar jag, något motsägelsefullt kanske..., bankkonto.

   Jag är inte övertygad om att vi står på randen till en långvarig bear-market så jag tycker att man ska avstå från att blanka. Att köra med bear och blanka är mycket påfrestande även om man ligger rätt, men det har nog de flesta glömt vid det här laget.

   Radera
 7. Om man vill köpa guld i sin ISK - är detta en bra produkt?

  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/282800/guld-s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra idé att ha en del av sitt sparkapital i guld. Fysiskt guld, mynt eller tackor som man kan hålla i handen. Det du länkar till är bara ännu en pappersprodukt, och visst kan man köpa sånt, men det missar lite hela poängen. Att vara "exponerad mot guld" innebär bara ett bet som spelar med guldpriset (som prissätts i $), inte innehav av guld. Lite som att spela på travet och tro att man äger en häst.

   Radera
  2. Jag förstår att det inte är guld jag köper utan ett certifikat som är knutet till guldets värde.

   Är inte intresserad av att äga fysiskt guld i händelse av samhällets kollaps - jag chansar att guld kommer att stiga i värde.

   Radera
 8. Jätteförening i ekonomisk kris – banken och revisorn drar i nödbromsen - Sydsvenskan
  https://www.sydsvenskan.se/2017-09-08/jatteforening-i-ekonomisk-kris-banken-och-revisorn-drar-i-nodbromsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte precis länka till densamma! Bra grejer i Malmö som vanligt.

   Radera
  2. Är det BRF IDA? Alltså ska man ange ett fejk org nummer, så bör man iaf hålla sig till 10-siffrigt och inte 11 :-)

   https://www.hsb.se/malmo/brf/ida/om-foreningen/

   Radera
  3. Bra genomgång av risken med skuldsättningen i nyproducerade BRF nedan:

   https://kortsikt.com/2017/09/08/gastkronika-dubbel-balansrakning-dubbel-risk/

   Radera
  4. "Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av HSB Malmö."

   Oh vad jag blir förvånad.

   Radera
  5. "Den vackra delen av rosengård" var ju mycket relevant information. Sen att de inte lyckats få ut en årsredovisning sedan 2011 säger väl det mesta.

   Radera
  6. 2015 finns också där. +80 miljoner lån 2015 vs 2014. 80 millar till 2016?

   Miljonprogramshusen i Rosengård behöver renoveras (det pågår för fullt), så många föreningar där skuldsätter sig (titta på grannarna för exempel).

   Det jag är mest nyfiken av är vad som sägs i årsredovisningen för år 2016 för den här föreningen...

   Radera
  7. Ser lite märkligt ut ...

   2011: Lån 110 miljoner
   2012: Lån 108 miljoner
   2013: Lån 107 miljoner
   2014: Lån 103 miljoner
   2015: Lån 183 miljoner
   2016: Lån X miljoner
   2017, dags datum: Lån 336 miljoner

   Visst, det är en jättestor förening med stora renoveringsprojekt (framför allt stambyte) på gång. Tanken enligt årsredovisningen 2015 var lån på 68 miljoner 2016 och 53 miljoner 2017 för att finansiera renoveringen, så egentligen följer man ju sina planer? Men varför drar då banken och revisorn i nödbromsen först nu, när planerna funnits där i flera år?

   Radera
  8. Det är ju knappast några snillen som jobbar på bank och som revisorer så inget förvånar väl direkt.

   Radera
  9. På tal om snillen. Ulla Andersson är i farten:

   http://www.dn.se/nyheter/politik/hojd-kapitalskatt-efter-krav-fran-vansterpartiet/

   Radera
  10. Inte oväntat, (v) låg bakom den förra höjningen av ISK-skatten. Bistert men nåja, det ordnar sig nog.

   Radera
  11. Kommer ej att gå igenom riksdagen, eller?

   Radera
  12. Väldigt svagt av SAP att inte stå emot V.
   Taktiskt tror jag detta är ett drag som gynnar alliansen.

   Radera
  13. Risken finns att det gör det, borgarna har ju backat med sitt hot om misstroendevotum efter att 3:12 inte försämrades och att man höjde skiktgränserna för statlig inkomst skatt.

   Man kan alltid hoppas att man får regeringen att backa, detta är endast en avundsjukeskatt. Åker statslåneräntan upp mot tre-fyra procent igen (2020-21?) så blir det inte så förmånligt längre med ISK/KF! Som tur är kan man hoppa mellan kontoformerna fritt.

   Radera
  14. Blir sannolikt negativ avkastning för räntekramarna på ISK/KF år 2018.

   Radera
  15. Ja, obligationsfonder i ISK är rätt risigt skattemässigt.

   Det är som vanligt här det värsta hos vänsterpartierna visar sig, nämligen avundsjukan och "klyftorna" som ska bekämpas.

   Nu "bör" ju börsen förr eller senare falla hyfsat mycket om vi får samma utfall som historiskt, men då lär man inte sänka ISK-skatten. 2012-2016 var ovanligt bra år (och med fallande räntor blev också ISK-skatten låg), men att höja skatten på sparande är aldrig en bra idé.

   Samma fenomen detta som LO och vänstern ständigt kräver, löntagare måste "kompenseras" om kapitalägare plötsligt tjänar mer pengar (samma muttrande hördes genom hela 80-talet).

   Radera
  16. Skatten på sparande fortsätter att höjas men ränteavdragen vill man inte röra.

   Arma land.

   Radera
 9. Som av en händelse så faller även PMI relativt brant i augusti månad.
  https://www.silf.se/medlem-i-silf/pmi-inkopschefsindex/Manadens-PMI/

  Men det fixar säkert Ingves med en snabb konfiskation av likvida medel och eventuell konst.

  SvaraRadera
 10. En fråga av ren nyfikenhet: Varför använder du rullande medelvärde och inte en icke-kausal utjänmningsmetod för att fånga trender? Du skulle slippa den stora eftersläpningen av den utjämnade kurvan mot datan då.

  SvaraRadera
 11. Jag har redan väntat för länge på börskrasch , så nu får jag hoppas på att det blir riktigt jävligt .

  SvaraRadera
 12. Förlåt undrar bara, vilken bokstavskombination lider man av om tror på teknisk analys? Eller är svaret så enkelt som aspergers dvs inom autismspektrat. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, jag tar betet.

   Du vet att det finns en hel del traders som försörjer sig och lever gott tack vare tekniskt analys? Sen kan jag hålla med om det fåniga i begrepp som "falskt utbrott", som man konstaterar i efterhand. Dödskors och MA50 och 200 är dock mycket användbara hjälpmedel.

   Kindpuss.

   Radera
  2. Jag undrar det. Det verkar som om dödskorstradande minskar volatiliteten, men eftersom man också är ute ur marknaden ganska ofta så tappar man utdelningar (som på mycket lång sikt är en väldigt stor del av avkastningen).

   En liten artikel om dödskors på S&P 500

   Slutsats: "Yes, this indicator also rang plenty of false alarms. It got you out of the market at the wrong time and left you on the sidelines at the wrong time. But, overall, the long-term performance was comparable to buy-and-hold, meaning that you didn’t have to pay an enormous price for that reduced volatility.

   In the real world, death-cross investors wouldn’t have done quite so well. My data ignore stock market dividends (as well as bank interest). As they were out of the stock market around a third of the time, death-cross investors would have missed out on some income. Furthermore, there’s no allowance for trading costs or taxes."

   Radera
  3. Se där, Joakim. Du verkar vara en av de mest klokaste här.
   @Somebody, jo med mycket kapital och =kontakter så är det enkelt att försörja sig vare sig man använder teknisk analys eller by-and-hold.

   Själv är jag kass på börsen, men lyckades precis med konststycket att få min portfölj att öka ifrån ca 1200kr till 3500 på 3 år (+225% för att vara exakt på heltalen). La alla ägg i samma skål så att säga. Såg det först i Torsdags, då jag även sålde allt. Nu har jag spenderat allt via min sambo och barn som en duktiga medborgare, lådorna är visst tomma. (Biotage heter visst bolaget).

   Radera
 13. OFF topic, men i med tanke på bostadsdebatten som brukar förekomma här så såg jag det här inslaget. https://www.sydsvenskan.se/2017-09-08/jatteforening-i-ekonomisk-kris-banken-och-revisorn-drar-i-nodbromsen

  Det finns många risker med att äga sitt boende och det är nog inte många bostadsrättsinnehavare som inser att de kan bli bestulna på kanske miljoner av styrelsen i sin bostadsrättsförening.

  Just i det här fallet är det "bara" 200000 kr per lägenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då en lgh är ute till salu för 675 000 i sagda förening ger det lite perspektiv.

   Det visar bristen med breffar, dvs amatörerna afton där de hanterar mångmiljonbelopp.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 14. Falska dödskors är inte så läskiga ärligt talat. Skulle vi däremot få ett äkta dödskors kan man nog nästan vara säker på att skiten har träffat fläkten.

  SvaraRadera
 15. Dagen tips till alla premiepensionsnoviser som vill ha något enkelt att följa:

  Kolla på OMXS30 med glidande medelvärden MA-5 och MA-150
  MA-5 över MA-150: AP7 Såfa
  MA-5 under MA-150, men MA-150 stigande: AP7 Balanserad
  MA-5 under MA-150 och MA-150 sjunkande: AP7 Försiktig

  Varsågod. :-)

  SvaraRadera