Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2017-09-25 18:08

Försvarsmakten: Inte något svenskt förband i Gävle

Försvarsmaktens Jesper Tengroth har nu svarat negativt på frågan om svenska specialförband och om det alltså inte rörde sig om främmande undervattenverksamhet och inte svenska förband så bör slutsatsen bli känd undervattenverksamhet från allierat eller samarbetsland.

Försvarsmaktens presstalesman Jesper Tengroth har tidigare sagt till SvD att det inte rörde sig om främmande undervattenverksamhet vid observationen i Gävle hamn.
"Utifrån det vi vet finns det inget som tyder på att det är främmande undervattensverksamhet. Det är det jag kan säga."
Återstår då svensk eller allierad samarbetspartners. Bloggen ställde frågan till Tengroth, som bara valde att svara på huruvida det kunde vara svenska specialförband (LW = bloggen, JT = Jesper Tengroth):
"LW: Frågor:Har svenska specialförband uppträtt i Gävle hamn vid tillfället?Har utländska specialförband från länder med vilka Sverige samarbetar uppträtt i Gävle hamn vid tillfället?
JT: I vårt arbete har vi kontrollerat om någon del av Försvarsmakten kan ha gett upphov till den påstådda observationen. Vi har funnit att så inte är fallet."
Tengroth väljer här att inte inte svara på den andra frågan om utländska förband.

Slutsatsen landar alltså i förband från länder med vilka Sverige samarbetar med.

Sannolikast är Finland via samarbetet Sverige-Finland, där hamnen är en mycket viktig länk över Stora Bält, alternativt Estland, Lettland eller möjligen Litauen, som kan få förstärkning av amerikanska marinkåren från Tröndelagen i Norge via Gävle hamn, alternativt att det är USA i egenskap av vars förband de är som kan flyttas denna väg.

För någon främmande makt är det alltså inte. Och inte svensk. Då blir det allierad makt.

För utifrån de fd MUST-anställdas analys av observationen och bottenspåren kan man utesluta att det inte var en legitim observation. Det är klart att Försvarsmakten inte lyfter många fingrar i ärendet när man redan från början mycket väl visste vilken lierad parts dykbåt det handlade om.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Möjligt, men ännu möjligare att försvarsmakten inte har en aning/ resurser att kontrollera rapporten/ "fallit mellan stolarna", och därför låta det bero så här i efterhand....Svaren är ju undanflyende.

  SvaraRadera
 2. Är det Finland så är det gissningsvis ETO, Erikoistoimintaosasto (fritt översatt ungefär Specialoperationsenheten), vilket är ett yrkesförband tillhörande Marinen. Går inte att hitta så värst mycket om dem annat än att de finns, men är förmodligen mycket kompetenta.

  SvaraRadera
 3. "...hamnen är en mycket viktig länk över Stora Bält," ????

  Du menar väl Östersjön eller Bottenhavet? Stor Bält ligger väl lite mer söder ut i Danmark, mellan de danska öarna?

  SvaraRadera
 4. De kanske övat minering/ minröjning, av hamnen inför möjligheten att den skulle tas i bruk av anfallare från öst. Finska säpo har tidigare larmat om stora ryska uppköp av öar i deras västra skärgård. Kanske pekar den linjen mot Gävle...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nåt sånt kan man spekulera i. Antingen att Gävle verkligen representerar Gävle, eller att Gävle representerar en rysk hamn. Kan ju vara kul för våra allierades specialtrupper att komma ut och röra på sig om de nu kan hemlandets hamnar på sina fem fingrar kanske.

   Radera
  2. Behöver inte varit ett "förband" eller "övning", t ex kommer det här från Rindö: https://www.jfdglobal.com/products/swimmer-delivery/seal-carrier/

   Radera
  3. Jo, fast av oklar anledning så "avfärdade" de där filurerna som skrev den privata rapporten just det där fordonet. Att det inte kunde vara det som syntes på bilderna. Trots att det för en lekman som mig är snarlikt till utseendet.

   Sen kan ju de gubbarna ha fel så klart, jag är mest nyfiken till skälet varför de så tvärsäkert avfärdar den.

   Radera
 5. Jag tror du drar för stora slutsatser på ett uttalande från FM infostab...
  Jag är HELT övertygad om att FM inte delger sin infostab (och därmed pressen) om vad svenska specialförband eller allierade specialförband utför....
  Jag är likaså säker på att man delger sin infostab (och därmed pressen)om man "väljer" att låtsas om inget och släpper en kränkning av taktiska skäl...
  De svarar helt enkelt efter den ingo de delges....

  SvaraRadera
 6. Har FM infoavd (Press avd) frågat SFL (Special Förbands Ledningen) "I vårt arbete har vi kontrollerat om någon del av Försvarsmakten kan ha gett upphov till den påstådda observationen" är jag HELT övertygad att svaret från SFL blivit:
  Ingen kommentar" (sådan info är H/TS)

  SvaraRadera
 7. Gävle? Intressant. Men mer intressant är hur det är i Karlshamn? Efter Lex Karlshamn är det nog nästan fritt fram för främmande makt eftersom den till stor del skyddas av det kommunala självstyret. Kommunens intresse går före rikets. Eller? Kanske läge för en undersökning av botten i Karlshamn också - spår av annat slag där?

  SvaraRadera
 8. Karlshamn är taktiskt intressant, inte på kort tid, men mer på "lång tid".
  Karlshamn kan påverkas från fastlandet till skillnad från Slite....

  SvaraRadera
 9. Gävle är en stor och viktig hamn på östkusten, och centralt nära större städer som Stockholm, Uppsala och Västerås. Förvånar mig inte att "någon" rekoniserar området. Vill man landsätta stora mängder tungt material via fartyg så är Gävle intressant. Det är även en viktig transportpunkt för bränsle som flygfotogen, bensin? och olja. Transporter av flygbränslebränsle till Arlanda går via Gävle om jag inte minns fel.

  SvaraRadera
 10. I ett folkbildande syfte rekommenderas att lyssna på Nils-Ove Jansson i Strategipodden:

  https://soundcloud.com/strategipodden/omojlig-ubat

  SvaraRadera