Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-09-06 10:32

Eliassons läcka: Polisers anknytning till försvaret öppna

Rikspolischefen Dan Eliassons läcka innehåller inte bara detaljer om anställdas löner och anställningar, utan också uppgifter om vilka som är tidvis tjänstgörande inom Försvarsmakten, inklusive på specialförband, samt deras utbildningar i försvaret och uppdrag åt "andra myndigheter". Datat kan användas för att kartlägga anknytningen till Försvarsmakten hos polisens personal.
Rikspolischef Dan Eliasson.

Dan Eliasson godkände alltså överföring av okrypterade känsliga data om de anställda poliserna och deras familjer. Uppgifterna i systemet Palasso inkluderar också uppgifter om polisers anknytning till Försvarsmakten.

Uppgifterna i systemet Palasso, som fullt medvetet förs över okrypterat till det kanadensiska bolaget CGI, innehåller inte bara löner, anställning, familjemedlemmar och scheman.

Enligt uppgifter till bloggen finns detaljerad information om polisers uppgifter, bakgrund och anknytning till Försvarsmakten i de uppgifter som skickas okrypterat.

Många poliser tjänstgör som reservofficerare eller tidvis anställda (GSS/T) eller visstidsanställda inom Försvarsmakten. Ofta på lite ovanligare förband, som exempelvis militärpolisbataljonen, som kan ha en del särskilda sysslor. Andra poliser kan ha tjänster inom specialförbanden. Detta inkluderar krigsplaceringar vid mobilisering - poliser generellt ska vara krigsplacerade inom Polismyndigheten, men det finns undantag som för militärpolisen och specialförbanden.

Poliser som har gjort rätt har lagt in sin anställning inom Försvarsmakten i Palasso. Korrekt utfört så ser man typen av anställning, förband och alla datum för tjänstgöring, samt vilka specialutbildningar och meriter man har från Försvarsmakten. Inklusive om man utbildats och tjänstgjort inom specialförbanden.

Det framgår också vilka myndigheter man samarbetat med under tjänstledighet, t ex om kanske via Försvarsmakten samarbetat med "andra myndigheter". Eller om man som enskild polis för den delen varit utlånad direkt till Säpo.

Uppgifterna är mycket känsliga och ska omfattas av sekretess, men skickas på beslut av rikspolischef Dan Eliasson okrypterat. Till skillnad mot fallet Transportstyrelsen så stoppades inte läckorna innan de kunde göra skada.

All personal som tjänstgör i Försvarsmaktens specialförband (plural - specialförbandssystemet är mer än SOG:s operatörer - utan inkluderar även t ex SOT och SSE, förutom STG, SHG och STE) är inte kontinuerligt tjänstgörande eller fast anställda. En andel av dessa är reservofficerare, även inom SOG, eller tidvis tjänstgörande GSS/T. Vad gäller militärpolisbataljonen så är en betydande del av denna tjänstgörande poliser hos Dan Eliassons myndighet till vardags.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Bara att konstatera att staten vuxit sig så stor i Sverige att det är helt omöjligt att få ihop kompetenta tjänstemän ens till de högsta posterna!
  Så vad kan vi dra för lärdom av detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket nu:
   Begåvningsmassan är för begränsad för kompetent ledning och styrning. Landytan är för stor och kusten är för lång för att nationen ska kunna försvaras och Trump vill styra utrikes- och säkerhetspolitikens inriktning.

   Det är synd om regeringen Löfven...

   Radera
 2. Problemet finns högre upp också. De ekonomiska betingen är så brutala att generaldirektörer och chefer känner sig tvingade att bryta mot lagen snarare än att säga ifrån. Känns som Sverige har skaffat sig en för stor kostym än vad plånboken räcker till.

  "Men för att spara pengar och tid så beslutade rikspolischefen Dan Eliasson, våren 2015 att man skulle göra ett undantag från säkerhetskyddsförordningen – och alltså strunta i försvarets krypteringslösning"

  Resultat av sparivern, "Skjutningarna i nivå med Södra Italien"
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/studie-fler-skjutningar-i-sverige-an-i-manga-andra-lander/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men pengar till genusarbete, dialogpoliser och #tafsainte armband fanns det?

   Nä det handlar inte om brist på resurser, det handlar om ren inkompetens!

   Radera
 3. Kan bara konstatera att Reinfeldt på intet sätt är unik i sin uppfattning att försvaret är ett särintresse...

  SvaraRadera
 4. Är detta verkligen inkompetens?
  Lutar mer och mer åt hållet högförräderi kan jag tycka.

  Det är knappast en slump att detta sker i samma tidsrymd som läckan på transportstyrelse.

  En jävla tur att vi har visselblåsarna(en?).

  Detta är samma typ av "Dropbox" verksamhet som HRC sysslade med på sin privata server i USA skulle jag gissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man nu vill stjäla information så gör man det väl så att det inte syns!

   Vill man sprida den till vem som helst skickar man den sedan till Wikileaks eller laddar upp den på piratebay så är det inte mycket att göra sedan.

   Nä den här mannen är dum i huvudet på riktigt, det hör man rätt snabbt när han uttalar sig. Det är ju rätt vanligt att ledare omger sig med personer som inte kan överglänsa dem intellektuellt, problemet med nuvarande statsminister är bara var nivån på rådgivare och underhuggare då hamnar.

   Radera
  2. Om man stjäl informations på ett sätt medvetet så att det inte syns.
   Då åker du dit så det ryker om det om du faktiskt åker fast.

   Om man stjäl så att det syns och sedan säger "...hade ingen aaaaning!".
   Då kan du åka fast och gå vidare med utan straff.

   För i tiden slängde man kuvert med dokument i papperskorgar eller glömde sin portfölj på tåget för att kunna påskina inkompetens. Idag finns lättare sätt som kan levererar bra mycket mer data...

   Oavsett medveten handling mot pengar eller som du tror "dum i huvudet" så bör de alla straffas enligt skadan som uppkom/har kunnat uppkomma och därmed under högförräderi.

   Radera
  3. Självklart är det högförräderi och inte inkompetens. Granska de företag som "tagit" affärerna, inte vilka som helst.
   Det är inte Sveriges befolkning som bestämmer vad vi gör i Sverige

   Radera
 5. Lugna ner er, det här löses enkelt. Det är bara för polisen att trycka upp lite armband med texten "Hjälp oss! Hjälp oss!"

  SvaraRadera
 6. var det verkligen okrypterat? Inte bara med krypto ej godkänt av försvarsmakten?

  SvaraRadera
 7. Alltså, att lämna ut okrypterad information är problemet, inte att bolaget har sitt huvudkontor i Kanada. CGI Sverige är inte helt obekant för många bloggläsare. Borde inte vara i alla fall. En gång i tiden hette de VM-data, som senare blev Logica. typ 3-4000 konsulter i Sverige som stöttat banker, myndigheter och kommuner i decennier med IT-stöd. Sedan 4-5 år tillbaka ägt av CGI. Ja, det är kanadensiskt ägt, man jag gissar att det svenska bolaget sköter sitt lokalt. SÅ, det stora problemet är att myndigheten brutit mot lagen, inte vem som tagit emot data. Kunde lika gärna ha varit ett svenskt bolag, lika illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar INTE på CGI, om nu någon trodde det :-)

   Radera
 8. Hur många tabbar skall Eliasson få göra innan han sänks i Strömmen, ni har verkligen problem i Sverige.

  SvaraRadera
 9. Skall bli intressant att se vilken kraft som är starkast:

  * den interna lojaliteten inom (s)-nomenklaturan
  ELLER
  * (s)-ledningens behov av ännu en syndabock?

  Allvarligt talat är detta ett utmärkt tillfälle att slå ett agitationsvapen ur händerna på högerblocket och demonstrera handlingskraft - dessutom och i sista hand torde det vara i sak befogat att tillsätta en ny Rikspolischef.

  SvaraRadera
 10. Nu har de chansen att tillsätta en riktigt erfaren polis istället som kan styra upp skiten. Kommer de att ta den chansen?
  Nä..det blir nån liknande eller om möjligt värre.

  SvaraRadera
 11. "men skickas på beslut av rikspolischef Dan Eliasson okrypterat. "

  Var det verkligen okrypterat?

  Isf. är det inkompetens på en sådan nivå att man måste tro det var avsiktligt.

  Jag trodde bara att man använda en kryptering som inte har godkänts av Försvarsmakten

  SvaraRadera
 12. Var finns den s.k "BEGÅVNINGSRESERVEN"?

  Eller är det dags att skicka Danielsson som ambassadör på Island, i Vitryssland eller Nord-Korea?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Island uteslutet. Där sitter sedan förra veckan "försvarsvännen" Juholt.

   Väl att Islänningarna är till karaktären toleranta och godmodiga...

   Radera
 13. Är något de facto läckt? Att kommunikationen skulle vara hackad av kriminella är långsökt. Främmande makt, ja. Frågan är om databasen i dig är krypterad? Om inte, så är det kört.

  SvaraRadera
 14. Det var väl krypterat enligt polisens standard men inte enligt militär standard, det är väl där frågan kommer avgöras om det var tillräkligt eller inte.

  SvaraRadera