Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-09-05 16:12

Eget företag? Krav på LEI-nummer för aktiehandel i bolaget

Till årsskiftet införs de MiFID2-värdepappersregelverket i kraft. Juridiska personer (aktiebolag, föreningar mfl) måste ha en global identifieringskod för att handla med marknadsnoterade värdepapper. Detta kommer innebära kostnader för ditt bolag och utan ett sk LEI-nummer kan du inte ens sälja marknadsnoterade värdepapper ditt aktiebolag äger.

Aktiebolag kommer även fortsättningsvis kunna handla traditionella fonder, men kan inte själv handla i marknadsnoterade värdepapper. Den globala LEI-koden ska användas för att kunna identifiera vem som handlar globalt och oavsett i vilket land det sker.

Avanza skriver i ett utskick till sina bolagskunder vad för floskler som ligger bakom:
"Syftet är att stärka skyddet för den som investerar i marknadsnoterade värdepapper. Behöriga myndigheter, oavsett land, ska kunna spåra och identifiera vilka som är köpare och säljare samt vilka som fattar beslut i en transaktion. De nya reglerna gäller hos samtliga aktörer som erbjuder handel med värdepapper, och är alltså inte specifikt för Avanzas kunder."
Ett LEI-nummer kostar cirka en tusenlapp att skaffa och sedan ungefär det samma att behålla koden varje år.

MiFID2 påstås vara till för skydd av investerare och ska t ex förbjuda att ordrar dras tillbaka snabbare än inom en halv sekund och har även andra åtgärder mot (eller om man så vill för) den sk robothandeln.

Tanken är iaf att alla aktiebolag ska betala för en entydig global identifiering. Kostnaden är försumbar för bolag som är till för aktiehandel, men för vanliga företagare som stoppar en del av sin likviditet i marknaderna blir det förstås mer administration.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Ockerpris för mig som gör så få affärer...

  SvaraRadera
 2. Gäller detta även om man har kapitalförsäkring?

  SvaraRadera
 3. Redan införskaffat via GS1 i Tyskland en kostnad av 89 EUR eller 894 SEK med dagsaktuell valuta. Om man anser att en kostnad pâ 894 SEK är ett problem kanske man inte skall placera aktier i bolagsform. Men alla läsare pâ den här bloggen gör ju minst 40% över index varje âr sâ borde ju inte vara ett problem =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje onödig kostnad är en stöld. Det spelar ingen roll om ditt företag tjänar en krona eller en miljon per år. Tusen kronor per år för en tjänst du inte önskar och bara tjänar till att ge myndigheterna större kontroll är inget som gynnar företagare.

   Ett typiskt exempel på Friedmans kategori 4, staten spenderar någon annans pengar på någon annan, dvs låga incitament för att hålla nere kostnaderna.

   Radera
 4. Helt fantastiskt. De enda som kommer att tjäna på detta är "stora aktörer" - typ robothandlare. Tänkte de med röven, de som kom på denna briljanta idé. Och varför skall jag pröjsa t ex Bloomberg för att få ett nummer. Har de det kärvt? Ytterligare pengar in i en skitbransch som egentligen inte producerar ett dyft utöver värme från datorerna.

  SvaraRadera
 5. Fråga 1: Vad är bästa stället att registrera sig för detta? Med bästa menar jag service och pris?
  Fråga 2: Man vill väll registrera sig så nära 3 januari som möjligt så att man inte betalar för något i onödan?

  /krösusmus

  SvaraRadera
 6. Är det någon som hittat en jämförelse av registrerings- och årskostnad mellan tjänsteleverantörerna?

  https://www.gleif.org/en/about-lei/how-to-get-an-lei-find-lei-issuing-organizations

  SvaraRadera