Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-09-06 11:54

Dykare observerades vid Forsmarks kärnkraftverk - förstärkt bevakning (uppdaterad)

Den 15:e augusti observerades möjliga dykare i en kylvattenkanal utanför Forsmark 1 och 2. Polis tillkallades och bevakningen av kärnkraftverket förstärktes.
Sjömätningsfartyget M/V Lode genomförde i lördags en sjömätning längs hela kylvattenkanalens sträckning i Forsmark. Foto: Tomas Hägg/FKA
Polis tillkallades till Forsmark sedan man observerat vad som enligt uppgifter kan varit dykare i kylvattenkanalen till intaget för kylvatten för reaktor 1 och 2 i Forsmark, även kallat F12. Polisen sökte av området till fots och med helikopter med värmekamera, samtidigt som Forsmarks personal sökte av och gjorde kontroller av kylvattenintagsbyggnaderna på området.

Bevakningen av kärnkraftverket förstärktes under natten till onsdagen den 16:e augusti.

Forsmarks ställföreträdande presschef Tomas Hägg bekräftar det inträffade för bloggen och säger att det var en "säker observation av något som inte skulle varit i kylvattenkanalen". Vad det handlade om har inte bekräftats och Hägg säger att det förstås kan ha varit en säl. 

Internt heter det att det "skulle kunna ha varit en dykare".

Säkerhetspersonal på de svenska kärnkraftverken får numera vara beväpnade med skjutvapen.

Tomas Hägg kompletterar via e-post:
"Det vi alltså kan bekräfta är att vi haft en säker observation av ett okänt rörligt föremål vid ytan i kylvattenkanalen Forsmark 1 och 2. Vi utesluter inte att det kan ha varit en dykare, det är en av två teorier som baseras på observationen. Vi utesluter inte heller att det kan ha varit en säl  eftersom observationen inte heller motsäger ett sådant scenario. Sälar har också historiskt gått in i kylvattenkanalen och så sent som förra året räddade vi faktiskt en säl till friheten. Vi utesluter inte någonting, men kan alltså inte heller bekräfta något.
En sjömätning har genomförts av kylvattenkanalen, där en analys inte medfört att något av vikt har identifierats med eventuell bäring på observationen.
I klartext betyder detta att inga främmande föremål finns kvar i kanalen. Varken sälar, dykare eller något annat.
Vi kan inte, mot bakgrund av vad vi vet, bekräfta att det var fråga om dykare som din rubrik anger. Vad gäller olika skyddsnivåer vid skyddsobjektet så har anläggningen alltid den skyddsnivå som bedöms lämplig i varje givet läge." 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Sälar, minkar, naturliga vågrörelser eller pruttande sillar. Men helt uteslutet att det rör sig om aggressiv undervattensverksamhet utförd av operatörer från främmande makts specialförband och underrättelseorgan. Självfallet finns heller inget samband med de observationer som tidigare i sommar gjordes i Gävle hamn.

  Vi har hört de officiella talespersonernas dementier till leda.

  Face it; Sverige är oförmöget att hävda sin territoriella integritet och uppfyller därmed inte de krav folkrätten ställer på en suverän stat. Regeringen och dess myndigheter kan försköna, förvanska, undanhålla och ljuga bäst de vill - faktum kvarstår...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och inte heller de krav som ställs på en neutral stat att kunna freda sitt territorium vid en konflikt runt landets gränser. Men det är ju bara ett särintresse, som vår f d statsminister brukade säga.

   Radera
  2. Eftergiftspolitik...
   Det finns inga militära hot eller utmaningar som inte framgångsrikt kan hanteras med lite kreativ diplomati i form av eftergiftspolitik. Det är ett historiskt faktum och äger därför giltighet i all framtid...

   Radera
  3. Antingen var det amatörer eller så blev de inte upptäckta.

   Radera
  4. Oberon: Är Du sarkastisk eller tänker Du på München-överenskommelsen 1938?

   Radera
  5. Jag syftar i första hand på den svenska samlingsregeringens tyskvänliga agerande under VK2 neutralitet samt Hanssons och Erlanders efterkrigsregeringars pinsamma undfallenhet gentemot Kreml. I andra hand syftar jag på Palmeregeringens ödesdigra beslut 1972 att avskaffa flottans ubåtsjaktresurser, med motiveringen att svensk sjöfart skulle fredas med diplomatiska medel.

   Utfallet av det senare är vi alla smärtsamt medvetna om...

   Radera
 2. "Säkerhetspersonal på de svenska kärnkraftverken får numera vara beväpnade med skjutvapen." Kanske de skulle behove sjunkbomber? (OBS! ej signaturen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar sådana av modell 1933 som örlogsflottans korvetter av statsmakterna är anförtrodda att vara bestyckade med? Med en vapenverkan mot ubåt ekvivalent med att välta betongsuggor över halvdäck?

   Kreml allvarligt oroade - inte...

   Radera
 3. Var det inte en liten val, en tumlare, som låg och vilade sig i Gävles farled då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så klart det var...
   Alla marinbiologiskt och zoologiskt orienterade har självfallet fullt klart för sig att det är ett normativt beteende hos dessa arter. För att inte tala om måtten, 12 m. x 3 m., som väl får anses vara signifikativa.

   Radera
 4. Spetznas ? ;-)
  Näää.. Det var säkert bara en "inbillning" eller en "utmaning" och något de som observerade den måste "arbeta" med att komma ifrån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara lugn, hen är redan omhändertagen av slutenvården...

   Radera
  2. Spetznas väljer väl sällan att framrycka i ytläge. Möjligen pga den ryska materielkvalitén då.

   Radera
 5. Ett bättre mål borde bara ställverk och andra viktiga punkter i distributionsnätet om man vill släcka Sverige i skymningsläget.

  SvaraRadera
 6. Förvisso - men det blir klent med läckage av radioaktiva ämnen vid sabotage riktade mot ställverk och distributionsnät...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog rätt klent med läckage av radioaktiva ämnen om man spränger kylvattensutloppet också. Det är väl knappast där kärnkraftverken är känsliga, liksom.

   Radera
  2. Men det är kul att bada vid utloppet. Det gjorde vi regelmässigt under studierna vid Forsmarks numera nedlagda skola. 4 grader varmare än havsvattnet, bra tryck i strömmen och höga fina kanter att dyka från.

   Radera
  3. Intresset av att förstöra ett kylvattenintag till k-verket gör ju att det tvingas stoppa verket, kanske för en längre tid. Det är ju inget som hindrar att man går på ställverk och stomledningar på strategiska ställen. En kombo av aggregerat trassel ger ju ofta bäst effekt.

   Radera
  4. @Ben Dover

   Jag vet en snubbe som har rätt bra koll på i vilket utlopp din morsa är känsligast.
   Fast just nu sitter han inne, tredje vändan, för grovt sexuellt övergrepp mot minderårig - din biologiske far.

   Ursäkta brorsan - men du bjöd på det...

   Radera
 7. Lite off topic, men eventuell dykfirma kanske kommer från det stora landet i öster. I det stora landet finns bla en statlig nyhets/propagandakanal som heter Sputnik (tidigare Rysslands Röst/Voice of Russia).

  De kommenterar här Aurora 17 och tänka sig så har de citerat Cornu. Antingen läser de denna blogg eller GP. Hursom GP är enda större svenska media som inte släpps igenom det ryska internetfiltret om nu filtertestaren i ett tidigare inlägg var korrekt.

  https://sputniknews.com/military/201709041057073567-sweden-exercise-criticism/

  SvaraRadera