Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-09-29 08:29

Det skulle bli fler poliser - du kan aldrig gissa vad som hände sen?

Kommer ni ihåg sparkade inrikesminister Anders Ygemans uttalanden om 10 000 fler poliser? Fler ska utbildas till polis? Sänkta antagningskrav för att fler ska kunna bli polis? Nu visar det sig i själva verket att ännu färre antagits till polishögskolan, trots de sänkta kraven.
Avsatte inrikesminister Anders Ygeman (s) lovade 10 000 fler poliser.
I våras var det 640 personer kvar på första terminen på polishögskolan efter tre veckor, av 705 antagna. Nu i höst antogs endast 625 personer skriver Polistidningen. 175 utbildningsplatser står tomma. I 

Detta trots att begåvningskraven för att antas till polisskolan sänkts till en nivå där man förr slapp göra värnpliktsutbildning ("lumpen"), fast polisyrket blir allt mer intellektuellt krävande. Endast de 11% minst begåvade får inte bli poliser numera.

Till utbildningen i våras hade 8 000 personer sökt, varav 705 antogs. Ansökningarna föll nu till hösten med knappt 6 000 sökande och slutligen 625 som antogs.

Största enskilda bortfallet låg på testerna, som sorterade bort 1 602 personer. Största bortfallet där låg på psykologisk utvärdering med 27% och på begåvningstesterna som alltså ska omfatta de 89% mest begåvade i Sverige. 27% blev bortsorterade då de inte klarade begåvningstestet. Trots radikalt sänkta krav.

Det ser minst sagt mörkt ut för att kunna uppfylla Socialdemokraternas populistiska uttalanden om 10 000 fler poliser. Antagligen vet sosseriet att man aldrig kommer lyckas med det och därmed är det ett enkelt löfte man aldrig någonsin behöver betala för. Det är dags att göra polisyrket attraktivare om Ygemans löften ska kunna uppfyllas. Och attraktivare stavas en vettig lön och en vettig chef.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

73 kommentarer:

 1. Högre lön är ett måste för att få fler poliser. Regeringen behöver oxå visa att statsmakten står bakom polisen och stöttar dem. Om polisen jagar en rånare och ger ett signalemente att rånaren var en neger så borde inte det ordvalet vara ett större brott än ett rån. Om någon kastar sten på polisen så måste det vara tillåtet för polisen att försvara sig osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du inte klok? Försvara sig mot stenkastning? Har aldrig hört på maken till så kränkande förslag. Moderatorn hallå?

   Radera
 2. *Jeg kenner att di igge blii flere polijser* - Karsten Torebjer

  SvaraRadera
 3. Man behöver få en dräglig arbetsmiljö också. Skulle någon försöka kasta sten på en polis i New York skulle han bli skjuten i benet eller värre mer eller mindre direkt. New York har inga problem med stenkastning mot poliser.

  I Sverige får stenkastaren mediernas sympati och polisen utreds om han skulle göra motvärn.

  Fick polisen värna sig skulle stenkastningen upphöra efter den förste skjutne stenkastaren. Problem solved.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imorgon står polisen i Göteborg inför en loose-loose situation. Hur de än gör så kommer polisen framstå som skurkar och det kommer vara debatter, dokumentärer i år om händelserna istället för om de två parter som kommer drabba samman hårt.

   Radera
  2. Man kunde önska att de som har synpunkter på hur polisen ska agera meddelade detta INNAN lördagen.

   Radera
  3. Högriskdemonstrationer bör hållas inne på arenor. Alla som vill ha tillträde måste visiteras noggrant. Varje sida får halva arenan som avskiljs av 10 m höga kravallstaket med concertinatråd. Allt finansieras med ett inträde på 1000 kr och alla blir gemensamt betalningsansvariga för all skadegörelse.
   Förmodligen kommer man försöka avleda polisresurser med plundring/skadegörelse imorgon för att kunna slå igenom avspärrningarna. Det blir skattebetalarna som får betala för allt.

   Radera
  4. Det later som du beskriver en match I fotbollsallsvenskan.

   Radera
  5. Det framstår som en loose-loose-situation för Polisen därför att de jämt går in i försvarsställning mot vänstervridna debattörer och opinionsbildare i media med stor makt. Om de står på sig och hänvisar till lagen så blir det bättre. Jämför med trash-vänsterns så kallade Reclaim-the-streets-demonstrationer i början av 2000-talet. De slog sönder halva stan och ena året drog media igång drev mot Polisen för att de tyckte att Polisen använt övervåld mot trashvänsterslödder som går bärsärkargång. Året därpå stod Polisen naturligtvis handfallen, varpå samma polishatande vänstermedia drog igång drev mot Polisen för att inte gjort något.

   Radera
  6. @gbd, godtycklig ideologi, den drivande faktorn i åtminstone svensk politik, har väldigt stora likheter med den godtyckliga kärleksförklaringen till en fotbollsklubb. Demonstrationer har alltså tydliga likheter med hejarklackar.

   Det riktigt intressanta händer i samhällsdebatter, eftersom väldigt få tänker på eller förstår att det är såhär det förhåller sig; de flesta intalar sig att det handlar om en seriös debatt grundad i verkliga förhållanden. Konsekvensen är att de olika sidorna sällan kan förstå hur alla på den andra sidan kan vara så "hopplöst dumma i huvudet", eftersom de tror att deras egna slutsatser kommer från rationell analys snarare än godtycklig kärlek för en fotbollsklubb.

   Detta kan man förstås inte tala om när det sker, folk blir kort sagt förbannade - och håller ännu hårdare i sitt fotbollslag. Så det gäller att hitta sådana här tillfällen som är tillräckligt neutrala för att läsaren ska kunna uppfatta det som riktgt till andra personer, undvika kognitiv dissonans, och eventuellt förstå att det stämmer. :)

   Radera
  7. Notera att det inte alltid handlar om en kärleksförklaring till ett lag, utan handlar ibland om ett avståndstagande från ett annat. Typ någon hejar på moderaterna och Real Madrid för de hatar (godtyckligt) socialdemokraterna och Barcelona. Notera vidare att de därför inte ser att moderaterna i modern tid vurmat för stenhård planekonomi, och även Real Madrid filmar matcherna igenom.

   Radera
  8. Bra tillfälle för myndigheterna att ladda vattenkanonerna med lut, bara att spola rent med vatten nästa dag.

   Radera
  9. @Linus. Jo, det beror nog mycket på vilket "lag" man tillhör. Jag drar mig till mines en anekdot jag last om två ungdomsförbund som skulle debattera där ordförandena byte anförande med varandra (okänt för de övriga medlemmarna). Till en början var medlemmarna lite förvirrade men innan kvällens slut hade båda sidor börjat argumentera starkt för sina nya ståndpukter.

   Radera
  10. Sjunkbomben: varför nogrannt visitering - se bara till att låsa dörren och behålla den låst tills de lugnat ner sig;>

   Radera
  11. Lose, för fanken - inte loose.

   Som framlidne finansministern Sträng skulle uttryckt sig: Om man ska använda utländska synonymer istället för vår adekvata inhemska vokabulär, så ska man åtminstone stava rätt.

   Radera
  12. Dr Hedge

   Precis! Jag svalde också Sjunkbombens felstavning loose-loose utan att tänka mig för. Även motsträvige Dr. Syn påverkas alltså av all jävla blandning av engelska och svenska man hör i samhället hela tiden, och även anglicismerna.

   Radera
  13. Jag kanske syfta på en lös-lös situation....
   Ni har rätt, tillbaka till skolbänken!

   Radera
 4. Tanken med att sänka IQ-kravet var ju att fler invandrare ska bli poliser så att arbetslösheten i den gruppen döljs och integrationen förbättras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror att invandrare har lägre IQ? Får mig att undra vad din ligger på.

   Radera
  2. Hmm, egentligen är det väl viktigare viken IQ du har när du är färdig polis, än vilken du har när du börjar. Men det är förstås lite grymt att hänvisa de som inte utvecklats, till väktaryrket istället, först efter fullgjord utbildning.

   Radera
  3. IQ-debatt igen, ser jag. IQ är inte allt, men har naturligtvis betydelse. Inom vissa områden ganska stor betydelse för förutsättningarna hos en person. Det är dock andra saker som måste stämma också.

   Till er som INTE tror att folk och även olika folkslag har olika IQ, undrar jag varför ni tror att insidan av oss människor inte är lika genetiskt styrd som utsidan. Låt mig förtydliga: Ni förstår att om en blond och en mörk person parar sig, så blir avkomman ett mellanting. Alltså: generna styr. Men ni förstår tydligen inte att vi är olika även på insidan och att generna styr även där. Varför förstår ni inte detta?

   Radera
  4. Jag ser fram emot din bevisföring, Doktor Syn.

   Radera
  5. @Markus Holst https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country

   Bevisföring enligt ovan.
   Lägg märke till hur färgerna skiljer sig markant mellan Sverige och de delar av världen vi importerar folk från.

   Min teori är att S+V+MP sett denna karta och tror att det handlar om politisk färg och därmed gör allt de kan för att importera alla de kan från gul- och rödmarkerade nationer (detta har de iofs kanske rätt i då det verkar som att det ofta har ett sammanhang).

   Radera
  6. Om invandraren flyr blir det svårt att se en IQ-korrelation, eftersom vi antagligen inte filtrerar via agerande (du föds någonstans -> det blir krig där -> du flyr). Däremot kommer de naturligtvis i snitt vara mindre bildade för det nuvarande civiliserade samhället.

   Radera
  7. Vilket dock i viss mån ger lägre IQ - rejäl myt att vi inte kan träna upp IQ så som det mäts - men det handlar knappast om 20 poäng.

   Radera
  8. Markus Holst

   Herregud. Förstår du att det finns genetiska sjukdomar, och om du förstår det, varför förstår du inte att även hjärnan styrs av generna? Om människor skiljer sig genetiskt på utsidan, varför är de inte olika också på insidan? Om folkslag är genetiskt helt olika på utsidan, varför menar du att de inte kan vara helt olika på insidan? Förkastar du IQ-forskningen?

   Det märkliga är, att de som förkastar synen på att IQ till största delen sitter i generna, och går i taket när IQ-diskussionen berör skillnader hos folkslag, är de som påstår att vi alla är lika. Då frågar jag: Varför presterar olika folkslag olika på IQ-tester? Om vi alla är lika så borde ju testerna passa alla oavsett hudfärg. De som menar att vi alla är lika hävdar ju att vissa folkslag presterar sämre på IQ-testerna därför att det inte passar dem och deras "tänkesätt". Alltså är vi inte lika enligt IQ-förnekarna heller. En del hävdar att det handlar om kultur. Vad formar ett folks kultur då? Hjärnan eller knäna?

   När man diskuterar historiska civilisationer, så blir ett av samtalsämnena att de människorna måste ha varit smarta, inte att de måsta ha varit korkade.

   Radera
  9. Att lyckas på IQ-test går definitivt att träna upp. Svensk skola förbereder delvis för att göra bra ifrån sig på ett IQ-test. Det är en del av förklaringen till skillnader som kan mätas.

   Hur ser det ut med skillnader i IQ mellan adopterade utomeuropéer och adopterade svenska infödingar. Någon som vet.

   Radera
  10. Adopterade barn ärver såklart sina biologiska föräldrars egenskaper.
   https://www.youtube.com/watch?v=Ve6uK00AvNo

   Radera
  11. @iblandekonomi

   Det hade alltså inte hjälpt att jag adopterade dina barn :)

   Radera
  12. Linus Joensson vilka studier syftar du på? Exakt alla jag sett har misslyckats med att öka IQ.

   Radera
  13. Som jag misstänkte finns ingen här som har koll på hur det ligger till. Dvs om det finns genetiska skillnader så är det ingen här som vet vilka det är.

   Radera
  14. @iblandekonomi

   Jo då, vi vet, men vi har annat att göra också. Det har gjorts IQ-studier på adopterade barn. Att genetiken styr till allra största delen blir då tydligt. Apropå din tes om att man kan höja sin IQ genom att träna, så är det inte helt sant. Visst kan du få en viss förståelse för hur man gör ett IQ-test genom att få dem förklarade, men att prestera på högre nivå kräver hög IQ eftersom sambanden blir svåra att se. Vad jag förstått så kan man höja IQ genom utbildning med c:a 5 punkter. Har du någon gång i skolan haft klasskamrater som inte fattar vissa matteuppgifter? Hur mycket man än förklarar för dem på olika sätt, så går det inte in i skallen. De fattar helt enkelt inte.

   Här kan du läsa om adoptionsstudien.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_Transracial_Adoption_Study

   Radera
  15. IQ-nivån kan påverkas av var man växer upp. En grundläggande orsak är tillgången till näring under uppväxtåren. Om du är undernärd som barn, så kommer din hjärna att inte utvecklas som den ska.

   Radera
  16. Om näring/sjukdomar under uppväxten vore den främsta faktorn, så skulle varken generella IQ-studier eller adoptionsstudien se ut som de gör. De pekar mot att generna styr. Sjukdomar och undernäring under uppväxten har funnits i alla tider i alla delar av världen. Det var tidvis svält i Europa ända fram till slutet av 1800-talet. Även Kungahusen och överklassen drabbades av sjukdomar i barndomen som medförde livslånga men. Vad jag menar är att Europa hade en enorm kulturell och teknisk utveckling i tider av undernäring och sjukdomar. Romarna? Förklara utifrån tesen att näringen i barnaår är det viktigaste och inte genetiken generellt?

   Radera
  17. Vet inte hur stor procentuell del barnbarn står för men, missar man att lära sig ett språk inom en viss ålder eller socialisera sig mellan 2-4 år så får man väldigt snea barn.
   Källa jordan b peterson

   Jag skulle vilja iqtesta alla politiker och införa iq krav på folk som styr landet.

   Radera
  18. @least och @Doktor Syn

   Närisngsbrist kan dra ner IQ, men all näring i världen får inte folk att ÖKA IQ

   Radera
  19. @Doktor Syn

   Texten om adoptionsstudien är intressant. Och läser man hela inser man hur svårt det är att isolera den genetiska faktorn.

   Några exempel:

   Barn med en svart mamma och vit pappa fick lägre resultat än de med vit mamma och svart pappa. Om enbart generna styrde skulle inte denna effekt finnas.

   Hälften av de adopterade svarta barnen hade anpassningssvårigheter (min gissning, för att de lever i ett rasistiskt samhälle). Eftersom vi vet att miljön påverkar IQ är detta ett stort problem om man anser att man isolerat den genetiska faktorn.

   Svårigheter att identifiera skillnader mellan familjer som adopterar svarta respektive vita barn är ett stort problem eftersom vi vet att miljön har påverkan på IQ.

   Radera
  20. Det är rätt enkelt. IQ är som vilken egenskap som helst. Varje person har en potential som hen kan realisera om hen börjar öva tidigt. Ju äldre hen blir desto svårare blir det att öva upp förmågan. En stor del i att öva upp förmågan är personlighet. Den som är intresserad av att förstå hur saker och ting fungerar kommer automatiskt att öva upp förmågan till nära sin potential, medan en som inte är det inte kommer i närheten av att realisera sin potential.

   IQ-tester i sig är dock ett rätt dåligt mått som bara mäter första ordningens triviala associationer och logiska förmågor. Förmågan att bygga upp komplexa logiska modeller i huvudet, och uthållighet över tid är sånt som inte mäts av IQ tester, men som generar genombrott som anses vara extraordinära. Newtons och Einsteins gravitationsmodeller är såna exempel. Behöver man dessutom uppfinna nya matematiska verktyg för att beskriva sina modeller är det ännu mer extraordinärt.

   De som lever på stenåldersvis är naturligt dåliga på moderna IQ-tester, men väl anpassade efter sin miljö. En högpresterande IQ-stadsmänniska skulle förmodligen inte ens överleva i den miljön.

   Radera
 5. Enda vettiga lösningen är att höja lönen rejält. Det behövs en period med "överlöner" för poliser för att locka personer till polishögskolan och locka tillbaka de som slutat. Ingångslön runt 35 och en snittlön över 40 plus rejäla risktillägg. Kostar inte speciellt mycket i sammanhanget.

  SvaraRadera
 6. Och attraktivare stavas en vettig lön

  Blir så trött på när det klagas på brist i olika yrken, men man är helt ovillig att höja lönen.

  Det verkliga problemet är att man är för snål.

  När det gäller polisen måste man först sätta upp ett mål för hur många vi ska ha per invånare och när vi ska nå dit. Låt säga 300 per 100 000 invånare år 2025.

  Sen får man sätta upp delmål och beskriva hur man ska nå dem. Exempel, 2019 ska vi ha 210 per 100 000 invånare och det genom att höja lönen med 5 000:-/månad och skicka ett erbjudande till föredetta poliser. Poliser som är över 60 år får även en bonus på 100 000:- för varje år till som de stannar kvar och de som arbetar efter 65 år får 200 000:- i bonus per år fram till 70 år. Sen när man når 2019, får man stämma av hur det går och justera planen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar det inte vara samma personer som säger att polisen ska ha högre lön som samtidigt tycker att de själva ska också ska ha högre lön (genom sänkta skatter?)

   Lön är ett nollsummespel. Det är den egna lönen i förhållande till alla andras lön som avgör hur många timmar av andras arbete som du kan få tillgång till själv.

   Radera
  2. Tänket har länge varit samma inom sjukvården. Istället föt att satsa på att bli en attraktiv arbetsgivare för att komma till rätta med problemet med personalbrist så gick flera landstingspolitiker (på vänsterkanten) ut med att man borde försöka skapa lokala anställningsmononpol för att aktivt hålla nere lönerna.

   Radera
 7. Hur avhjälper högre lön en brist i begåvningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt då de med högre begåvning inte söker till polis då det inte är attraktivt varken som arbetsplats eller ekonomiskt. De som då söker är de som har färre andra alternativ och polisyrket faktiskt kanske lönar sig för dem. Dock brister deras begåvning.

   Så med högre lön breddar man antalet intressenter och med det antalet sökande vilket ger en bredare bas att rekrytera från.

   Radera
  2. Högre lön och bättre chefer gör att folk som är bättre begåvade också blir villigare att söka till yrket.

   Radera
  3. Välkommen tillbaka skepparn!

   Enligt statistik publicerad av Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Jönköping International Business School, har systembolaget i nästan hälften av Sveriges 290 kommuner fler anställda än polisen. Det finns minst ett systembolag i landet samtliga kommuner medan inte mindre än 60 kommuner helt saknar polisstation. Hela 72 kommuner har inte en enda polisanställd. I vilken omfattning dessa fakta stöder den bild av Sverige som rättsstat våra folkvalda vill göra gällande kan ju var och en ta ställning till...

   Radera
 8. Det skulle bli slut med stenkastning och terror mot så kallad blåljus-personal. Du kan aldrig gissa vad som inte hände sen.

  SvaraRadera
 9. Riksdagsmän/kvinnor har väl ändå rött bra betalt.. men ändå vill "ingen" bli politiker, så där har ju också "begåvningskraven" sänkts rejält eller?

  SvaraRadera
 10. Diskplockare 22100 kr
  https://statsskuld.se/jobb/lonestatistik/diskplockare

  Polis 25 % ligger under 22000 kr, 15 års erfarenhet 28000 kr.
  http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Polis-1002
  Så klart att mycket annat lockar, om du ska investera 2 års högskoleutbildning och planerar att flytta hemifrån innan 35 års ålder så finns det nog säkrare kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jämför med Danmark: ingångslön är 25 000 DKK (ca 33 000 SEK).

   DK ska också börja snabbutbilda en ny klass av poliser för enklare polisiära jobb: SNABBUTBILDADE POLISER I DANMARK

   Radera
 11. vettig lön, vettig chef, vettiga arbetsmiljö är vettigt, men jag tro vi kan lägga till skärpta antagningskrav i listan. Om det är en merit att klara polisens intagningskrav kommer nog fler bli nällade att söka och därmed även att åtaga sig uppdraget.

  SvaraRadera
 12. Om man inte kan få in fler så måste man ju anstränga sig för att få dagens poliser att stanna kvar och de nyss slutat att komma tillbaka. 2016 var det över 900 poliser som slutade.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/fordubbling-av-antalet-poliser-som-sager-upp-sig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är enda realistiska möjligheten att snabbt öka numerären och kompetensen inom kåren. Att utbilda rekryter tar tid och de behöver sedan erfarenhet.

   Som skriv i inlägget så krävs högre löner, bättre arbetsvillkor i övrigt samt bättre ledning för att åstadkomma detta. Allt annat blir då tomt prat.

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för psykologisk profil man söker till polishögskolan? Ibland svårt att tro att det är människor som kan hantera en situation med "viss skärpa" som Leif GW uttryckte sig för ett tag sedan.
   Har polisens träning att hantera våldamma situationer ökat lika mycket som förekomsten av våldsamma situationer.
   Läste nån stans för många år sedan att antagningskravet för att bli piket polis var bland mycket annat att kunna springa en mil på 45 minuter samt lyfta 100 kg i bänkpress. Kan förstås vara en anekdot eller ett lokalt krav.

   Radera
  2. Ungefär samma som vilket vettigt jobb som helst, säger väl mer om de som får avslag.
   https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/Krav-pa-egenskaper/

   Radera
 14. Ordningspoliser behöver inte högre lön än någon annan yrkesgrupp. Däremot en bra chef och bra arbetstider. Den största jävla elefanten i rummet vad gäller polisen är att utbildningen blev mer akademisk. Du behövs rediga jävla fysmonster för att hantera buset.! Finns ett antal klipp på Youtube vid det här laget som exempel på polisers oförmåga. Jävla genuspolitik som förstör yrken som polis, räddningstjänst och militär.

  SvaraRadera
 15. Krävs ingen större intelligens för att kopiera texten "Förundersökningen läggs ner - spaningsuppslag saknas." till alla nya anmälningar som kommer in så vad är problemet?


  En intelligent person hade å andra sidan gjort ett script som lagt till texten automagiskt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ett gott skratt, tragikomiskt dock.

   Radera
 16. "Antagligen vet sosseriet att man aldrig kommer lyckas med det och därmed är det ett enkelt löfte man aldrig någonsin behöver betala för."

  Deras förhoppning står till att se till att endast en minoritet klarar begåvningstestet. Det skulle innebära tillräckligt med röstboskap som inte genomskådar flosklerna...

  SvaraRadera
 17. På Kunskapskanalen kan man se en dokumentär om seriemördare i USA, men parallellt visas hur landet slets sönder på 60-80 talet. Brottsligheten skenade när kärnfamiljerna föll samman, efter brottsligheten kom White Flight tog vid. Så kommer det gå här också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen kom massa poliser, nolltolerans och third strike out - och efter det sitter mer än 2,5 miljoner amerikaner i fängelse....2,5 miljoner. I Sverige hade det motsvarat ca 100 000 fångar. I dagens Sverige sitter ca 4000 personer i fängelse. Pendeln slår, även här. Det blir sämre innan det blir bättre.

   Radera
 18. Intressant vore om vi sorterade bort kommentarer här på IQ sd+3 i kommentarsfältet. Skulle bli aningen tråkigt att läsa din blogg då med detta bortfall.. Du skulle antagligen inte ens få kommentera din egen blogg Cornu ;-) Nu över till Fredagsmys. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att få det att hänga ihop. Jag antar att du, Cornu, likställer begåvningstester med de bästa tester vi har som avser att mäta intelligens. I så fall har jag inga problem med poliser som ligger på IQ >80, det finns massa tjänster inom just polisen som inte kräver vidare IQ. Ifall man är street-wise som jag antar många INTJ saknar, förutom bakom tangentbordet, så borde man t ex kunna arbeta som trafikpolis eller kravallpolis etc. Varför är dessa nya direktiv så utmanande för dig Cornu?

   Radera
  2. Förlåt ifall jag kommenterar mig själv hela tiden. Men fann ingen annan lämplig tråd.
   Ni som tror på den s k Flynn fluktuationen, dvs att vi övervinner evolutionen, får gärna ta en funderare på IQ tester och vad dessa mäter förutom då det uppenbara, hur bra är man på att göra dessa tester..

   Enligt Flynn, ligger Sverige f ö under IQ 100, normerat global. Vill minnas Hong Kong och Sydkorea ligger i topp följt av Japan.. Något som kanske kan ifrågasättas är att Nordkorea ligger högt på listan, samt att söder om Sahara ligger på IQ <70 i Afrika. Fundera på den och modellen. Jag är skeptisk minst sagt. Att jag får respons utan att swischa en massa pengar till admin är inte att förvänta enligt tidigare respons, kanske någon intellektuell kommentator kan svara. Annars blir detta min sista kommentar här. Jag söker mig helt enkelt vidare.. i en förtappad värld. Kram.

   Radera
  3. Hej då och lycka till !

   Radera
  4. Jag motsäger än så länge inte mi själv...

   Något jag noterat att på denna blogg, är att många som är utsäger sig för att begåvade, ofta är ateister.. Jag finner det som intressant, och på inget sätt snickrande.

   För att nämna intressanta vetenskapsmän ifrån 1900-talet så spelar ni inte direkt i deras liga religöst sett, några exempel Einstein och Bohr, Oppenheimer var säkert ateist.. Undrar varför, IQ tester ofta inte mäter över 131 och .. bevisligen smarta människor skiljer sig ifrån er som tror sig förmer för ni klarar simpla mensa tester..
   - period

   Radera
  5. Nu motsäger jag, tack Kalle7!

   Radera
  6. Niklas: Problemet är väl att de försöker rekrytera personal till polisen med EN enhetlig måttstock. Man borde istället ställa olika krav för olika tjänster inom polisen. Då kanske man skulle kunna höja ribban för de relevanta kriterierna istället.

   Sen när det gäller lågt IQ så antar jag att man tänker sig folk som inte har läshuvud. Givetvis gäller det att man behöver befäl som tänker åt de som inte är så smarta själva...

   Radera
 19. Ja kanske det är så illa. Fast det vet jag inget om.

  Men förmodligen har du rätt, då en som är högpresterande vid säg 19-20 års ålder ser medellönen och avskräcks av yrket. Låg status kan lätt avskräcka, och kvoten måste fyllas på för fylla ut alla utbildningsplatser.

  I min branch skiljer det ungefär 50k per månad för någon med enklare uppgifter versus en med betydligt svårare. Båda med samma utbildning, låt säga ett exempel båda läste Teknisk Fysik, den ena skriver ifån appar, medans den andra arbetar med patent och standardisering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna var till anonym

   Radera
  2. Skillnaden är att bägge uppgifterna iaf till viss mån kräver samma typ av färdigheter. Jämför poliser där det knappast ställer samma krav på en som skall driva en brottsutredning och en som ingår i piketen eller en som skall bemanna hittegodset.

   Jag vet iofs inte om man rekryterar dessa via samma utbildning, men skulle inte förvåna mig. Det är lite av samma feltänk när man gjorde sig av med läkarsekreterare, men värre.

   Du jämför äpplen och päron, medan polisens utbildning inte ser skillnad på apelsiner och fåglar.

   Lönen spelar säkert in också och visst kan endel avskräckas av en låg lön, men samtidigt om man egentligen inte har så stora krav så kanske en lön inte behöver vara avskräckande. Å andra sidan ställer man irrelevanta krav så minskar man ju utbudet och då ger det artificiellt högt pris som krävs för att rekrytera.

   Frågan är egentligen ifall man borde ha en speciell utbildning öht för polisyrkena eller om det inte vore gångbart att rekrytera folk som inte gått utbildningen och komplettera med internutbildning. För vissa befattningar kan det nog vara minimalt med internutbildning som behövs...

   Radera