Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-09-26 11:22

Climeon nu teckningsbar via Avanza

För er som undrar hur man rent konkret tecknar aktier i energiteknikbolaget Climeon, så finns nu teckningsmöjligheter via Avanza. Antagligen går det även via Nordnet. I prospektet hittar man för övrigt att en av världens största rederier, Maersk, har beställt en pilotinstallation till ett av sina fraktfartyg.


Var man hittar det hela på Nordnet lämnas som en övning åt kunderna. Ska normalt vara under depåsidan, där man klickar på företagshändelser.

I prospektet hittas att man har fått en pilotorder även från Maersk, ett av världens största rederier, till ett av rederiets fraktfartyg. Potentiellt en rejäl storkund alltså. Har inte sett det kommuniceras tidigare. Sedan tidigare har man haft Viking Line som kund, som också nyligen lagt ytterligare order med facit och utvärdering av tidigare ordrar i hand. Även kryssningsfartygsvarvet Ficantieri hittas bland kunderna. Marknaden för just maritima installationer är enorm, men ni får läsa mer i prospektet själva.

Jag är sedan tidigare aktieägare i Climeon och har satt upp mig för ytterligare aktier i bolaget i den aktuella nyemissionen.

Själva vitsen med marknadsnotering och börshandel är att bereda växande företag en finansieringsmöjlighet via just publika nyemissioner, och det incitament och trygghet som fri och likvid handel i en aktie innebär för en investerare. Vi som gick in medan bolaget var onoterat tog en betydligt högre risk, då det i onoterade bolag i princip inte finns någon handel och det är mycket svårt att avyttra aktier om kapitalbehov uppstår.

Deltagande i nyemissioner i bolag man tror på är att föredra framför att sitta och hålla på aktierna - de aktier du äger tillför inte bolaget något kapital, utan tror du på ett bolag ska du delta i nyemissionen, om du så behöver finansiera det genom att sälja nuvarande aktier. För en första publik emission är detta dock sällan relevant, eftersom den befintliga ägarkretsen är rätt smal.

Med reservation för skatteeffekter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Jo, det är ju kul att Maersk kollar.

  Man kanske skulle slänga in lite pengar i nyintroduktionen, rolig teknik och finns kanske viss kommersiell potential... Finns det någon extern analys av Climeon ännu?

  SvaraRadera
 2. Hittar inte någon tillgänglig analys om köp eller ej på exv. "Privata Affärer" el. annan privatekonomisk tidskrift..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Företaget är kanske för litet för att det ska läggas väldigt mycket tid på analys, jämfört med andra mer "mogna" nyintroduktioner. Kommer kanske något om nån vecka, brukar finnas kommentarer och snabbanalyser om alla IPOer.

   Det är en väldigt lockande marknad och kan bli riktigt intressant.

   Radera
  2. Nu idag finns en rekommendation i Privata Affärer

   http://www.privataaffarer.se/borsguiden/notering-varldsledande-miljoteknik-till-first-north-933358

   Radera
  3. Jepp kul potential.

   Kan vara värt en liten chansning.

   Radera
 3. Blir det övertecknat så man borde teckna från fler konton tro?
  För att se till att man får något.

  Eller så sitter man med alldeles för många när kursen dalar efter teckningen. ;)

  SvaraRadera
 4. Cornu vad tror du om att skrive ett inlägg om LCOE-beräkningen för lågtempererad geotermisk energi?


  Kan vi i Sverige byta ut vår kärnkraft denna typ av geotermisk energi?

  LCOE priset som de ger i prospektet är lockande, 0,481 kr per kWh.. Dessutom så kan man tänka sig en rätt rejäl prispress om det ska borras så många geotermiska brunnar och installeras ungefär 6 GW. Borde bli runt 40 000 stycken Ocean 150 och LCOE borde kunna pressas ner runt 0,3 kr per kWh.

  SvaraRadera
 5. En annan anledning för börsintroduktion är att de befintliga ägarna vill casha ut.

  SvaraRadera
 6. Med en värdering på låga 1.3 miljarder post money för en omsättning på nästan 1 miljon kronor första halvåret känns caset klockrent och jag tecknar stort.

  SvaraRadera
 7. Men börsen dyker ju snart rejält. Vi är i slutet av högkonjunkturcykeln. Hur blir det då med beställningar och investeringar inom t ex shipping, som är deras viktigaste bransch? Äh, f--k it. Jag är med. Man måste satsa för att vinna...

  SvaraRadera