Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-09-05 20:07

BREAKING: Rikspolischefen Dan Eliasson frångick säkerheten - beslutade lämna ut känsligt data

SR Ekot avslöjade precis att rikspolischefen Dan Eliasson har gjort en "Transportstyrelsen" och beslutat att lämna ut hemlig och känslig information till det kanadensiska bolaget CGI utan kryptering och bryta mot Säkerhetsskyddsförordningen. Dags att få sparken eller godkänner regeringen nu sådant här?
Ser mörkt ut för Dan Eliasson
Ekot sammanfattar:
"Eftersom det rör sig om hemliga uppgifter som har bäring på rikets säkerhet måste informationen, mellan polisen och företaget krypteras enligt ett system godkänt av Försvarsmakten. Detta framgår tydligt i Säkerhetsskyddsförordningen.
Men för att spara pengar och tid så beslutade rikspolischefen Dan Eliasson, våren 2015 att man skulle göra ett undantag från Säkerhetskyddsförordningen – och alltså strunta i Försvarets krypteringslösning.
Men något sådant undantag från förordningen har rikspolischefen inte rätt att besluta om, säger Pia Gruvö, chef för IT-säkerhet på Militära underättelse- och säkerhetstjänsten, MUST."
Nu ser vi fram emot att Dan Eliasson får sparken och likt Transportstyrelsens fd generaldirektör åtalas för brott mot lagen.

Eller var det bara i fallet Transportstyrelsen som det inte är okej? Regeringen bör som konsekvens omgående entlediga Dan Eliasson. Fast han kanske har så mycket skit på regeringsmedlemmarna från tiden på Säpo att han verkligen är orörbar?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

76 kommentarer:

 1. Finns det inget slut på all inkompetens som hela tiden bubblar upp till ytan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej tyvärr. Vi lever i den politiska inkompetensens tidevarv. Ibland önskar jag att det gick att införa någon sorts teknokrati i Sverige, där bevisat akademiskt kompetenta människor fick styra, utan några som helst ideologiska eller känslomässiga hänsyn. Och att teknokraterna fick sitta i max fyra år för att minska riskerna för maktpolitik och vänskapskorruption, som ju är orsaken till varför Dan Eliasson fortfarande sitter där han sitter.

   Radera
  2. "där bevisat akademiskt kompetenta människor fick styra, utan några som helst ideologiska eller känslomässiga hänsyn"
   Och hur skulle du fastställa att de inte hade någon ideologisk bias?

   Radera
  3. En akademisk examen för att få sitta i riksdagen borde ju inte vara för mycket begärt. Ingen av oss skulle anställda företagsledare i våra företag med lika låg kompetens som landets ledare.

   Radera
  4. Tror du verkligen företagsledare blir anställda som just företagsledare pga av en fin examen eller pga av tidigare visad kompetens I yrkeslivet? Pss så är ju det bra om den ingenjör som designar en bro har lite koll på hållfasthetslära och dylikt men det gör inte nödvändigtvis hen till en bra chef.

   Radera
  5. @Kent

   Det sker ju precis hela tiden. Avdankade politiker får bra jobb på multinationella företag på löpande band.

   En bra utgångspunkt är att den politiska klassen behöver vara så liten och ha så liten makt som det bara är möjligt. Alltid och hela tiden.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Att ledande företrädare för Sveriges socialdemokratiska arbetarparti inte sällan har ett problematiskt förhållningssätt till lag och rätt är på intet sätt ett nytt fenomen. Lidbomeri - ett synsätt innebärande att juridik inte får stå i vägen för politik - har av socialistiska och semisocialistiska regeringar under flera decennier tillåtits att svårt erodera rättssäkerheten i vårt land.

   I stater där man vinnlägger sig om att vårda och värna det demokratiska styrelseskicket är - till skillnad från i Sverige - inte rättssystemet ställt under regeringen (Domstolsverket och Åklagarmyndigheten). För att säkerställa grundlagens mänskliga rättigheter - medborgarnas likhet inför lagen - utgör en författningsdomstol en grundläggande demokratisk institution. Inrättandet av en oberoende sådan [Nej, vi har ingen i Sverige!] har konsekvent motarbetats av socialistiska och marxistiska parlamentariker.

   Den polska regeringen står mitt i en process att förändra sitt rättssystem till att bli mer likt det svenska - d.v.s. ett politiserat rättssystem. Författningsdomstolen avses förvisso behållas men dess oberoende och makt i förhållande till regeringen reduceras. Detta under högljudda protester från EU och Sverige [sic!].

   Den befängda praxis som uppenbarligen råder vid Regeringskansliet att S-märkta myndighetschefer och generaldirektörer, utan särskilt bemyndigande från regeringen, tillåts/uppmanas att besluta om undantag från förordningar är bara en logisk konsekvens av den socialistiska rättskulturens utveckling.

   By the way; Maria Ågren blev inte ställd inför rätta - hon slapp lindrigt undan med ett strafföreläggande. Beslutet om detta togs vid Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål...

   Radera
  8. -gbd crvx

   Ja, det är väl det vanligaste och mest normala, att företagsledare tillsätts pga sin utbildning och kompetens? Visst hjälper vänner varandra vid tillsättande av styrelser i aktiebolag, likaväl som att en hantverkare vänder sig till sin bäste kollega när han behöver hjälp med ett jobb, men så länge det inte handlar om politisk makt eller offentliga medel är det inte korruption. Inom det privata näringslivet kommer man sällan speciellt långt om man saknar utbildning och kompetens, oavsett om man är företagsledare eller plåtslagare.

   Ett av grundfundamenten i en akademisk utbildning, det må vara juridik, ingenjörsvetenskap eller nationalekonomi, är att det är just vetenskap och fakta som skall ligga till grund för beslut, inte personliga uppfattningar eller politisk och religiös ideologi. Hur kan man fastställa att teknokraterna inte har någon ideologisk bias? Det går antagligen aldrig att garantera till hundra procent, men i grund och botten handlar det just om den akademiska etik som professorer och forskare håller sig till: vetenskap och fakta. Och genom att byta ut teknokraterna vart fjärde år tror jag inte man hinner bygga upp några omfattande vänskapsband som resulterar i den typ av skyddad verkstad vi har i vårt politiska system idag, där socialdemokratiska tjänstemän lotsas runt på olika poster som generaldirektörer, landshövdingar och ambassadörer.

   Detta gäller inte bara sossar förstås, de borgerliga är inte ett dugg bättre. Jag blev själv förbluffad över hur de moderata företräderna agerade i partiledarfrågan, inte nödvändigtvis för att de ville bedriva bättre politik och göra Sverige till ett bättre land, utan för att de helt enkelt var livrädda att förlora sin riksdagsplats och de goda ekonomiska förmånerna i takt med vikande opinionssiffror. Nu kanske inte före detta moderatpolitiker tillhör de som har det svårast på arbetsmarknaden - det är betydligt tuffare för avdankade vänsterpartister - men det märks ändå att många politiker ser sin position mest som ett välbetalt yrke snarare än ett sätt att påverka och göra samhället bättre.

   Radera
  9. "...det är betydligt tuffare för avdankade vänsterpartister..."
   Vadå?
   Lars Ohly blev väl av SJ erbjuden ett jobb som tågvärd...

   Radera
  10. Reinfeldt och Borg har väl ändå fått liiite bättre jobb.

   Håller i sak med psevenson.

   Radera
  11. Missförstå mig rätt utbildning är bra och en examen ger dig ju (förhoppningsvis) kunskap och kanske en fot in, men det som kommer att räknas när du väl är inne är hur väl du presterar (dvs kompetens), examen eller ej.

   Sen så kommer det ju även det factor att även om det finns en korrelation mellan utbildning och intelligens så går det inte att bortse från att det finns andra faktorer,som förebilder hemifrån osv.

   Vidare kommer ju förstås att ta faktabaserade beslut, så är det ju oftare enklare i t.ex. naturvetenskapliga ämnen medan det inom samhällsvetenskap är betydligt luddigare. Förutom det så bara för att man är t.ex. en duktig ingenjör så är man inte en bra chef. Slutligen så är människan svag och att förvänta sig att dessa teknokrater inte skulle vara opåverkade av någon sorts bias låter otroligt.

   Radera
 2. Inte vad gäller Dan Eliasson i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Visste Löven detta? Visste ansvarig minister? Visste statssekreterare detta? Eller är det som vanligt alla visste, men fattade inte, eller ingen visste och därmed inte behövde fatta!

  Vad i hela glödheta h-vete pågår i statsförvaltningen? Avsätt hela gänget - utlys ett extraval. Efter valet skall de statstjänstemän som inte följer lag avskedas, utan att passera någon "elefantkyrkogård" och med på sin höjd 3 månaders uppsägningslön.

  Detta handlar inte om inkompetens, detta handlar om arrogans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaddå tre månaders uppsägningslön!? De borde ju bötfällas eller sättas i fängelse...

   Radera
  2. Grov oaksamhet eller med uppsåt ska verkligen inte ge lön. Fängelse i så grova fall som detta, minst.

   Radera
 4. Nu blir det väl tyst i några dagar från alla berörda. Ett crash-team har väl som bäst börjat fila på tidslinjen för när vem fick veta vad. Eliasson själv sitter väl och gnetar på de oklarheter som kan finnas i diverse tolkningar, så de kan användas till hans fördel.
  Det har ju nyligen övats på detta så teamet och inblandade kanske klarar detta på mindre än en vecka.

  SvaraRadera
 5. Absolut billigaste och samtidigt effektivaste lösningen är att helt enkelt ge bort Sverige till Finland som gåva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det men jag tror inte att de skulle ta emot oss.

   Radera
  2. Kanske bättre flytta dit så alla dumma jävlar kan gå under med det sjunkande skeppet Svärje.

   Radera
 6. Sossar och byråkrater har byggt så mycket regleringar att de själva tvingas ignorera dem för att få något gjort.

  SvaraRadera
 7. Så svenska polisens personaladministration sker i Quebec via Internet mot Stockholm? Vem kläckte den ljusa idéen? Det är knappast kommunikationen som är den svaga länken här. Låt oss hoppas att vi slipper se en databasdump.

  SvaraRadera
 8. Hur är det ens möjligt att det kan uppstå så akuta behov i Lön-/HR-processen att man behöver ta till CGI? Sällan stöter man på mer statiska system än så, och personer som jobbar med det brukar inte vara av den lättflyktiga karriärbyggartypen. Låter mer som att någon i ledande position lyckats skapa "dålig stämning"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. COBOL for the win. Till CGIs försvar är stora delar med nödvändighet kunddrivet. Till Eliasons försvar.. not so much.

   Radera
 9. Sverige! En "lekstuga" för omogna bortskämda barn som satt getabocken till trädgårdsmästare!

  SvaraRadera
 10. Undrar hur länge det dröjer innan Dan blir bitch på kåken. Det är ju inte många poliser som skulle hjälpa honom direkt. ;)

  SvaraRadera
 11. Vi har nog tyvärr blivit immuna. Nu kan nästa sossestolle i högt uppsatt statlig tjänst träda fram och säga att de har sålt spädbarn på nätet, bytt bort samtliga kommunikationskrypto till försvarets ubåtsvapen eller festat loss med call girls på Krim.

  ....och alla funderar istället på när nästa säsong av Game of Thrones kommer och den snart stundande SHL premiären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vojvoj, akta dig för vilken medial lyncning det skulle bli för den politiker som festat med loss med call girls.

   Vad gäller spädbarn är jag inte helt säker då förövarens kön kan ha ganska stor påverkan, likaså till vilka länder spädbarnen sålts.

   Radera
  2. Så länge det inte rör sig om svart städtjänst, Tv-licens eller köpa loss hyresrätten så går inkompetensvänsterns företrädare säkert, det ser vänsterjournalisterna till.
   Det sägs att något är ruttet i Danmark men här fan stinker det.

   Radera
  3. Precis, vi minns ju alla t ex hur sossen Freivalds kom helt skadeslös ur när hon stängde ner SD:s hemsida 2006.

   Radera
 12. Skäll inte på Danielsson, han och tvenne poliskonstaplar lyckades avisa två äldre herrar som tydligen inte förstod att det var en bokad bastu som den höge mannen befann sig i på Gotland, finns mer om det på Gotlands Tidningar (tror jag)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, Eliasson går på bastuklubbar också?

   Radera
  2. Låter högintressant, länk tack!

   Radera
  3. https://www.svd.se/rikspolischefen-i-gotlandskt-bastudrama

   Radera
 13. När får vi se innevarande mandatperiods regeringsföreträdares meritlistor hos SVT?
  Blir rätt mycket jobb att sammanställa dem någorlunda grundligt.

  SvaraRadera
 14. Karln är fullständigt dum i huvudet. Förtroendet är totalt förbrukat, kapput. Dags att avgå!

  SvaraRadera
 15. Dan Eliassons Black Book måste vara väldigt tjock med tanke på alla grodor. Hur mycket har han egentligen på regeringen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast frågan är väl nu om han agerat på egen hand eller ej. Om ej så är väl hans beskyddare Ygeman borta och regeringen kanske ser en möjlighet att få bort honom.

   Radera
 16. Sparka och fängsla förrädaren. Det verkar som Sverge har infiltratörer från främmande makt överallt som skadar Sverige inifrån.
  V. Putin är nog skadeglad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också haft dom funderingarna. Det måste nästan vara så, med den takten dom monterar ner samhället framför våra ögon.

   Radera
  2. Eller hur?! Dessa onda kanadensare som vill ta över vårt samhälle!

   Radera
  3. Klart att de vill få revanch för finalförlusten -94

   Radera
 17. Herre satans jävlar! Förbannat jävla nyliberalt hor! Extraval nu för fan! Jag skiter i om det blir regeringskris, de driver ändå landet till fördärvet hela högen!

  SvaraRadera
 18. Fan, kan ingen bara skjuta aset? Några missnöjda poliser kan väl rigga en "olycka", utredningen läggs sedan ner eftersom det är "uppenbart" att det aldrig kan klaras upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du bör redigera det du skriver!!!!!!

   Radera
  2. Den interna censuren slutar fungera efter ca 1.5 promille, sen går det ofiltrerat rakt ut. Snetmot är inte ensam om att göra den tavlan.

   Radera
  3. Precis, skillnaden är att när man sitter och skriker hot bakom ratten med 3 promille hör ingen vad man säger, kommenterar man på internet med 3 promille däremot bevaras det ju för omvärlden.

   Radera
  4. Tänkte faktiskt inte på dig när jag skrev det, Ben, men tack för din ärlighet :)

   Radera
  5. Jag har bemästrat färdigheten i att ignorera den interna censuren utan alkohol.

   Radera
 19. Är det nu inte ett bra tillfälle och samla alla myndighetschefer. Sätta dem i ett stor rum där stolarna står i en cirkel. Sedan kan Löven inleda med frågan "Finns det något, någon vill dela med sig av, vill berätta, varsågod, vem vill börja...."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad de än säger så kommer han ju ändå att påpeka att han kände till det redan, så vad är meningen?

   Radera
 20. Inkompetensen är total, men antar att våra NATO polare redan har full insyn ändå ofrivilligt eller ej. Internet och hemligheter går inte ihop. Dags för staten att ta ett helhetsgrepp över IT infrastruktur?

  SvaraRadera
 21. Det här kan väl bli ett bra slut på Dan Eliassons walk of shame, som Rebecca Uvell skriver om.

  http://uvell.se/2016/10/10/dan-eliassons-walk-of-shame/

  SvaraRadera
 22. Hela stadsförvaltningen verkar ha intagits av verklighetsfrånvända feminister, liberalister, globalister, islamister och vänsteraktivister som med en dåres envishet försöker driva landet tillbaks till medeltiden. Deras största fiende verkar vara svenska folket.

  Det finns idag bar EN myndighet som verkar fungera klanderfritt, det är Skattemyndigheten. Utan skatteintäkter upphör vansinnet. Man kan bara hoppas att den annalkande finanskrisen slår till med full kraft, Skattemyndigheten imploderar och dom ansvariga tvingas löpa gatlopp på Medborgarplatsen i direktsänt SVT underhållningsprogram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Deras största fiende verkar vara svenska folket."

   Fel. Deras enda fiende. Inte svenska folket. Svenska män.

   Vi gav dem rösträtt. Tacken? De förstör landet. Idioter gav idioter rösträtt.

   Radera
  2. Ja det var bättre på Geijers tid. Han var ju genomärlig och hade inga fuffens för sig.

   Radera
  3. Dr Syn, av ren nyfikenhet, hur tänkte du att rösträtten skulle begränsas?

   Radera
  4. Blått blod så klart, gbd crvx. Det har ju fungerat i tusentals år...

   Radera
  5. Nja, han menar väl att kvinnor inte ska ha rösträtt, eller?

   Radera
 23. Han får nog åka och knu-lla i Bangkok som han en gång sjöng våran polishövding..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så långt behöver han inte åka. Det finns gott om unga eskort-tjejer i Stockholm, som frekventerar både polishus, advokatkontor och åklagarkammare. Nån'sin funderat över varför prostitutionen lämnas oåtgärdad med undantag av att man sporadiskt griper och dömer enstaka sexköpare för statistikens skull.

   Radera
 24. Var datan utan kryptering eller med stark kryptering bara att det inte var med försvarets metoder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Irrelevant!

   Skjut karlen nu!!!

   :)

   Radera
 25. Är det bara kommunikationen som inte är krypterad. Jag misstänker att databasen inte heller är krypterad i så fall?

  SvaraRadera
 26. ESV har gjort en ny upphandling pga brister med Palasso. Statens Service Center, för vilkens räkning den nya upphandlingen gjordes, har fått en övergångsperiod för att införa det nya systemet. Kan vara någonstans här missen har skett. Statens service center sköter tex löner åt statliga myndigheter och finns på tre orter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om Polisen är kopplad till Statens servicecenter.

   Radera
 27. Platsen som försvarsministen kommer snart vara vakant påstås det.

  SvaraRadera
 28. Ooops ! I did it again! :p

  https://samtiden.nu/wp-content/uploads/2017/06/Polis-Eliasson.jpg

  SvaraRadera
 29. Eliasson förvånansvärt många livlinor har nog förresten mindre att göra med "skit" på diverse personer, utan handlar förmodligen mer om att myndigheten trixar med statistiken. Kanske för att framställa omorganisationen som mer lyckad än den i verkligheten är. Hur som helst kommer det att visa sig.

  SvaraRadera
 30. Trist för Eliasson, blir direkt ambassadör på Jamaica. Jobbigt läge.

  SvaraRadera
 31. Dags att återinföra tjänstemannaansvaret. Skulle gjorts för länge sedan eller kort sagt det skulle aldrig tagits bort av Palme

  SvaraRadera
 32. Nu tycker jag att ni är lite väl hårda mot rikspolischefen. Ni glömmer bort att detta är Sverige. Landet där alla handlingar och beteenden har lika värde och därmed inte kan fördömas...

  SvaraRadera
 33. Äh, Löfvens förtroende för Teflon-Dan är orubbat...

  SvaraRadera
 34. Äntligen!

  Rikspolischefen har av allt att döma begått lagbrott. Ett allvarligt sådant dessutom, ingen liten fortkörningsbot.

  Nu ska väl ändå Sverige bli av med den inkompetente fan, oavsett hur många hållhakar han har på politikerna sedan sin tid på Säpo.

  SvaraRadera