Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-09-14 17:48

BREAKING: Moderaterna står fast vid misstroende mot Hultqvist - misstroendevotum formellt

Moderaterna står fast vid misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (s) efter ett möte i partiets riksdagsgrupp och väcker nu frågan formellt.
Moderaterna och Kristdemokraterna har nu formellt begärt en misstroendeförklaring av försvarsminister Hultqvist (s) och står alltså kvar, trots att Liberalerna och Centerpartiet backat. Med sig har man Sverigedemokraterna, men om inte L och C ändrar sig kommer Hultqvist likväl sitta kvar.


En tydlig linje har dragits i svensk politik, en linje som går rakt genom alliansen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

73 kommentarer:

 1. Fram med champagneflaskorna.

  Moderater, KD och Sverigedemokrater fäktar oansvarigt med armarna och lipar utan att komma någon vart. Men det var ovanligt ansvarsfullt av Centern och Liberaler. Skål på er då i alla fall!

  För övrigt kan jag rekommendera den nya biografin om Tage Erlander av Dick Harrisson. Intressant och läsvärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tage var ju mannen bakom det svenska atombombsprogrammet. Har Dick tagit med den biten också tro?

   Annars finns Hjalmar Branting som på sin tid hävdade behovet av rashygien för den svenska folkstammen i tal i riksdagens andra kammare. Mycket nöjda och i samförstånd stödde Socialdemokrater, Bondeförbundet och Högerpartiet inrättandet av rasbiologiska institutet i Uppsala. Tvångssteriliseringar av oönskade element i socialdemokratins Sverige förbjöds först 1975.

   Kanske Dick har fångat någon läsvärd aspekt av hur Tage såg på det då gällande tvångssteriliseringsprogrammet som Tage inte gjorde något alls åt under sin tid. Han kanske var för upptagen med utvecklingsarbetet av massförstörelsevapen?

   Radera
  2. Nja. Nu var det ju främst militären med ÖB i spetsen som propagerade starkt för att utveckla den svenska atombomben, hotet från Sovjet och den svenska neutralitetsprincipen (där Sverige stod utanför skyddet med de allierades kärnvapen) som bidrog till att man valde att forska vidare kring atombomben som var ett helt nytt slags vapen. Man tänkte sig väl försöka försvara sig med att slå ut sovjetiska hamnar i Baltikum om jag inte minns fel. Det fanns en splittring inom socialdemokraterna när ÖB offentliggjorde sitt ställningstagande 1957 medan borgerliga politiker överlag var väldigt positiva till satsningen. (särskilt folkpartiets blivande partiledare Per Ahlmark). Socialdemokraterna tog ansvaret att skjuta frågan framåt tills den avväpnat tillräckligt mycket för att kunna skrota de dyra planerna. Annars hade väl borgarna hållt på med misstroendeförklaringar och sånt där ni vet.

   Det där om rasinstitutet är en historia för sig som jag kan gå igenom, men det riskerar ju att så halka utanför ämnet att Lars riskerar att bli lite irriterad. Jag uppmanar dig till att läsa boken istället!

   Radera
  3. Du säger det själv Abbe. Då steriliseringslagen antogs med överväldigande enighet i raksdagen och avskaffades med en överväldigande majoritet så är det kanppast en rimlig att kritisera (s) mer än något annat parti, såvida inte det partiet länge varit mot det. Tvångssteriliseringarna är en skamfläck, men skuggan faller på de flesta partier.

   http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=4449338&fileOId=4460184

   Radera
  4. Tage gjorde inte ett skit för att göra slut på tvångssteriliseringar. Han och hans samtida är inte någon av dem värda att skildras. De skall bara förpassas till historien soptipp. Det var då som nu svineri. Det blir inte annorlunda för att man svamlar om att det finns fler som inspirerats av de brunklädda.

   Militären agerade utefter de ramar som regeringen och dess statsminister lade fast. Dvs Tage vid atombombsrodret. Det finns inget tillsnurrat fantiserande om någon omvänd beslutsordning där Tage och co var offer för omständigheter. Atombombs Tage visste vad han och socialdemokraterna drev och krävde av militären.

   Radera
  5. Tabbe;

   Det finns väl antagligen dom (sd) som sitter i riksdagen och som fortfarande än idag vill återupprätta liknande institut. Ge dig på dom istället du för att ödsla kraft på en svunnen tid.

   Radera
  6. Tabbe;

   Vi får lov att beklaga om du tagit skada av atombombsprogrammet.

   Radera
  7. Fishet;

   Du missförstår. Du rekommenderade att vi skulle läsa och inspireras av biografin om Tage. Som om det var en ärad ledare, som vi kunde lära av.

   Du har ditt sossefilter på. Du hade inte för fem öre reflekterat på vad sosseriet OCKSÅ stått för genom åren som gärna sopas undan. Saker som ingen idag vill kännas vid.

   Jag tog medvetet upp Tages andra sida. Det finns oftast en bredare bild och ibland en annan bild som också är sann och kan föras fram. Gör man det ensidigt framstår Tage som ett monster. Men du ser inte att jag bara vänder bilden du ger av S-gänget. I din värld gör socialdemokrater/socialister alltid rätt, fram med champagne som du säger.   Radera
  8. Avstod man vidareutvekling av atombomben för att USA utlovade skydd i händelse av krig?

   Radera
  9. Jag tror man försökte köpa kärnvapen av USA när man insåg kostnaden att utveckla själv och fick då istället garantier om att hamna under kärnvapenparaplyet.

   Radera
  10. Socialdemokrater har väl haft sina brister de med. Tage var en ärad ledare på sin tid och som vi än idag har mycket att lära av.

   Mitt sossefilter? Nja. Det vette tusan. Säkert finns det nåt slags filter som på er andra med. Jag har väl mestadels en egen åsikt som många av ideologiska skäl förblindas av. Man ser ju verkligheten varje dag. Sossarna byggdes på folk som kunde se vanliga människorna. Jag är väl en rätt vanlig människa.

   Den fd riksdagsmannen Jan-Emanuel Johansson är en av de s.k. sossar som hamnat långt utanför mitt sossefilter så det finns allt hål i detta filter man kan slinka igenom. Det är inte omöjligt med andra ord. Finns fler tveksamma typer. Men ni är så bra på att kritisera sossar så jag kan istället kritisera eller upphöja alla dem som ni är sämre på att kritisera eller upphöja.

   Radera
  11. Försvarsminister Hultqvist är en trovärdig person med intigritet. Hans chef är det inte. Båda är socialdemokrater.

   Champange på det som du säger, inget sossefilter?

   Radera
  12. Det är väl bra att det finns tre någorlunda ansvarsfulla partier som gör vad de kan för att få slut på den här mandatperiodens socialistiska vanstyre av Sverige. Inkompetens, lögner, svek, fulspel och ännu fler lögner.

   Radera
  13. Dick Harrisson är väl en av de sämsta historikerna Sverige sett. Han hävdade i TV-rutan för ett antal år sedan att Sveriges enande under Gustav Vasa, nationalromantiken och hela folkgemenskapstanken är baserad på en lögn, då svenskarna i olika landskap är så olika varandra att vi inte känner någon som helst samhörighet med varandra. I nästa andetag hyllande han invandringen och den positiva påverkan utifrån vi fått genom seklerna fram till dags dato. Detta måste ju vara det mest motsägelsefulla och falska resonemang som någonsin yttrats. Enandet av Sverige och svenskarna funkade ju. Folkgemenskapstanken funkade. Om han menar att inte svenskarna känner samhörighet med varandra, hur fan kan man då hävda att invandring av helt främmande folkslag skulle vara positivt och ge samhörighet?

   Radera
  14. @Frihet

   Vilka champagneflaskor har du då, som du tänker ta fram? Ska du korka upp dem också, eller bara plocka fram dem? Eller är allt bara en tom floskel? Socialister brukar vara bra på det.

   Radera
  15. Tage förstod liksom cornu att atombomber = fred

   Radera
 2. Konstigt att moderaterna gick vidare med missförtroendevotum när L och C backat ur. Vad har de att tjäna på det hela?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiskt ställningstagande

   Radera
  2. Åka bakefter L och C har ju inte funkat hittills. Så nåt måste man ju göra för att visa att man finns.

   Moderaterna har väl heller i modern tid aldrig begripit sig på "särintresset" försvar, så varför skulle de nu helt plötsligt begripa det?

   De sprattlar väl så gott de kan, utan att begripa att de redan är döda efter demokratiföraktsrötan DÖ.

   Radera
  3. Ja, det finns ju inget annat att hämta än trist politiskt spel bakom anklagelserna mot Försvarsminister Hultqvist.

   C och L kände väl att det var dags att hoppa av det politiska spektaklet. Annie börjar väl bli lite mer ansvarskännande när hon skaffat ungar och även Björklund har ju utmanats på hemmaplan så det är väl dags att skräpa till sig lite om han ska kunna behålla jobbet. Moderaterna och KD har inget att förlora på att fortsätta att bete sig som småglin.

   Radera
  4. Den fegaste av dem alla är Löfven som låtsas att han aldrig hört att rikets säkerhet hotats och låter sina ministrar stå ensamma. Nog fan har Hultqvist sett till att meddela hur inkompetensstyret har agerat och hur försvaret har agerat medan Löfven informerad och klar valt att bara sopa allt under mattan.

   Det är lågt av Löfven att låta rediga medarbetare som Hultqvist få ta smällen för sin egen inkompetenta feghet.

   Radera
  5. Tabbe;

   Den fegaste av dem alla är väl som vanligt inkompetensminister Reinfeldt och dåvarande infrastrukturminister Elmsäter-Swärd. Han om någon borde väl kliva fram och ta på sig huvudansvaret för transportstyrelsen.

   Detta kunde man läsa i tidningen igår:

   ”Avsteg gjordes därmed redan under den förra borgerliga regeringen, när Catharina Elmsäter-Svärd (M) var infrastrukturminister med ansvar för myndigheten. Och det var innan den numera sparkade generaldirektören Maria Ågren hade tillträtt. [...]

   TT har sökt Catharina Elmsäter-Svärd. Hon säger till DN att hon inte kände till att Transporstyrelsen redan i augusti 2014 fattade beslut om att göra avsteg från myndighetens riktlinjer för IT-säkerhet.

   "Nej, det känner jag faktiskt inte till. I augusti 2014 så var jag förvisso minister men då var vi mitt uppe i valrörelsen och annat.” [...]

   "Man har riktlinjer för att man ska förhålla sig till dem. Men det innebär ju också att man emellanåt kan göra avsteg generellt. I detta fall vet jag inte orsaken till varför man har gjort avsteget", säger Catharina Elmsäter-Svärd”

   Den ansvariga minister hade fullt upp med steka valfläsk i en valrörelse. Sen slutade hon för att istället hamna i blåsvädret med OPS-finansieringen av Karolinska Sjukhuset, som ledde till att det blev ett väldigt dyrbart projekt för Stockholms skattebetalare.

   Radera
  6. Källa:
   http://www.di.se/nyheter/transportstyrelsens-stallforetradande-chef-avgar/

   Radera
  7. Fishet;

   Men visst skall stolpskott och inkompetens oavsett partibok slås ner på hårt. Att en regering inlett ett inkompetensinitiativ som sedan med full kraft genomförts av nästa regering gör ju inte på något vis att skulden blir mindre för Löfven som låter en bra och reko försvarsminister hängas ut. Hade Löfven haft någon skam i kroppen skulle han stått upp rakryggad och sagt som det var. Det är väljarna i en demokrati värda.

   Du verkar tro att om det är fler som gör tokiga saker så blir skulden för varje enskild inblandad lägre. Typ någon totalkorkad variant av solidaritet? Alla skall åka dit som agerar nonchalant, inkompetent och bedrägligt mot demokrati och väljare.

   Radera
  8. @Frihet

   Nu gillar jag inte Fredrik Reinfeldt, men varför ska han ta ansvar för den sittande socialistiska regeringens lögner. Stefan Löfvén ljuger ju. Han gör inte mycket annat än demonstrerar sin inkompetens och ljuger. Har du inte förstått det än?

   Radera
  9. Stefan Löfvén sa i ett berömt brandtal på en socialistisk kongress i samband med terrorattentatet på Drottninggatan att folk som inte har rätt att befinna sig i Sverige ska åka hem. Ändå rör de sig fritt helt öppet. Inte en ansträngning för att skicka hem dem.

   Ha sa även att de som ägnar sig att kasta sten på blåljuspersonal och elda upp förorterna ska gripas och straffas. Har ni sett muchos av det? Stenkastningen och eldandet fortsätter oförtrutet. Inte en ansträngning för att få slut på det.

   Radera
  10. Doktor Syn;

   Försök att hålla dig till ämnet.

   Radera
  11. Inte särskilt värt som politiskt ställningstagande när det innebär att Alliansen ser ut att vara stendöd och man i princip gett bort makten nästa val.

   Eller så kanske vi får se nya koalitioner. S+C+L vs M+SD+KD. S verkar inte tycka det är superkul att regera med MP/VPK. Jäkligt svårt att se hur S+C+L ska fungera när de ej fungerar tillsammans med M däremot.

   Radera
  12. Kan det vara så att M och KD vill ta tillfället i akt att visa stöd till SD i en fråga som ändå inte kommer ge genomslag. De borde inse att alliansen är körd och att det finns två vägar framåt, oavsett vad man själva vill. Stödja en Sosse regering eller själva regera med stöd av SD.

   Radera
 3. Det är hög tid för All(ah)iansen att DÖ!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alliansen dog samma dag EBT deklarerade att KD lämnar DÖ

   Radera
  2. Den dog långt innan eftersom ingen i Alliansen ville regera. En allians som inte vill regera saknar mening och syfte.

   Radera
  3. Man kan också se det som att Folkpartiet och Centern precis blinkade.

   Hoppet om M & KD som oppositionspartier är alltså inte helt över.

   Radera
  4. Ledarlösa M och Ebba lille (finns väl snart knappt några fler i det partiet) fortsätter sin zombievandring inom de gamla ruinerna av Allisvansen fram tills vi gräver ner dem med våra röster i valet 2018. Det bästa vore om de slog sig samman för då kan M få en partiledare och Ebba några att leda.

   Radera
  5. Det blir "Socialmoderaterna" som tar över efter nästa val. Det vet du egentligen. Som i Tyskland och ibland i Finland, så varför inte i Sverige. Socialdemokraterna tvingas ju idag ta stöd av parti som har lika mörk historia som SD och det är inte MP som avses.

   Radera
 4. Alliansen är död och moderaterna är lika hopplöst passé som miljöpartiet - blocköverskridande är det nya svarta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi behöver också ett ekosocialliberaldemokratiskt parti. Centern skulle kunna bli ett brett mittenparti med ekosocialliberaldemokrati som sin ideologi, men det blir nödvändigt med ett nytt parti om Annie Lööf envisas med att krama globalliberalism snarare än ekosocialliberaldemokrati och hon inte blir petad från tronen.

   Radera
  2. Socialmoderaterna - en möjlighet att förädla andemeningen och tanken bakom DÖ. Två utdöende betongpartier som förenas i ett grågrumligt idéfritt maktfullkomligt inkompetensvakum.

   Radera
  3. I den stora världen, den bortom Rosenbad, ger Trumps överenskommelser med ledande demokrater om skuldtak och drömmare begreppet blocköverskridande en helt ny aktualitet...

   Radera
  4. Ekosocialliberaldemokrati?... försök få in mer ord i någon regeringsform. Behöver ett parti med lite stake!

   Radera
  5. Trump är för övrigt HELT dum i huvudet och borde om någon, förvisas till historiens soptipp!

   Radera
  6. Demokratin är inte så lealös som du inbillar dig. Det var ett demokratiskt land som skapade atombomben och en väldig krigsmakt, satte människan på månen och besegrade kommunismen. "Krati" betyder styre/välde och är inte något mesigt. Man behöver alltid bestämma sig för saker. Det klarar demokratin normalt. Men att blott bestämma sig för enkla saker är ungefär lika dumt som att inte bestämma sig alls. Verkligheten är komplex och kräver komplexa svar snarare än bara förment handlingskraftig dumhet.

   Radera
 5. Vad krävs för att en missförtroendeförklaring ska gå igenom, majoritet?

  SvaraRadera
 6. Märkligt ändå att Löfven och S går stärkta ur den här skandalen, än så länge. Eftersom Löfven ljuger så kommer han falla tungt den dagen bevis presenteras, men snyggt spelat än så länge.

  SvaraRadera
 7. Löfven vinner på att stå rak som en fura när vindarna blåser förbi. Tror folk inte orkar med massa politiskt spel utan vill hellre blunda för eventuella misstag och njuta av lite tidigt valfläsk. Snygga rubriker på senaste som väger upp för attacker ifrån oppositionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfven vinner pga alla bondeoffer som avgår för att skydda honom. Det inser alla.

   Radera
  2. Ja rak som en fura.

   Radera
 8. Ja, hans avgångna statssekreterare får nu leva resten av sitt med att veta hur det egentligen har gått till. Är det en lögn som ligger och gnager, eller förbisåg hon bara information om hot mot landets säkerhet? Enligt Löven verkar det bara vara ett förbiseende.
  Han kommer att bli ikappsprungen, bara en tidsfråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur det egentligen gick till? Avstegen gjordes före valet. Av moderater, som skyller på att de var för upptagna av valrörelsen för att kunna ta något ansvar. Så enkelt var det.

   http://www.di.se/nyheter/transportstyrelsens-stallforetradande-chef-avgar/

   Radera
  2. ...nu har du sossefiltret på igen. Regeringens bottenkänning är precis lika stor oavsett vilka andra stolpskott som passerat innan eller efter. Inkompetens finns i alla färger och partiböcker.

   Skuld späds inte för att det finns fler skyldiga. Det är aldrig en ursäkt i något sammanhang.

   Radera
 9. cit:....-"En tydlig linje har dragits i svensk politik, en linje som går rakt genom alliansen."
  Klarare än så går det knappast att uttrycka!
  Och Stefan Löfvén kan känna sig tillfreds med att stryka en av de punkter på listan han satte sig före när han blev Statsminister ... nämligen att splittra Alliansen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behövdes troligen ingen stor insats för att splittra Alliansen, höns brukar frivilligt springa åt olika håll.

   Radera
  2. Det var inte Löfvén som splittrade alliansen. Det gjorde Annie Lööf frivilligt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 10. Sossarna skrattar hela vägen till valurnan.

  SvaraRadera
 11. Självklart så har alliansen sett till att tunnorna är tomma innan man börjar skramla i dom. Man vill ju inte riskera att något händer som man måste ta ansvar för.

  Lite skrammel i tunnorna inför valet är det enda som dom önskar.

  SvaraRadera
 12. Det är inte säkert att det här är en långsiktig seger för S. Om C och L börjar uppfattas som ett mittenblock som inte är pålitligt borgerligt och S i sin tur uppfattas som ett mittensträvande parti kan alla de tre partierna få problem med sina väljare. Paradoxen är att så många säger sig vilja se blocköverskridande regeringar, men sen röstar de bort de som "sviker" den egna sidan.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt. Inte minst inom LO-leden kommer det att bli problematiskt. Vad har vi här i byggbaracken som sitter och äter frukosten vid 9-fikat, för gemensamt med centerpartister och liberaler? Vi lever ju i skilda världar.

   Konsekvensen av det som hänt är att vi nu kommer att se ett ännu mer fragmenterat politiskt landskap.

   V+(MP)+S+C+L, hur skall V hanteras av C och L?, kommer MP vara kvar?
   M+KD, båda i kraftigt dalande, kommer KD vara kvar?
   Återstår SD, hur stora kommer de egentligen bli?

   Vilka är det egentligen som skrattar hela vägen till banken? Knappast S. De har gigantiska problem.

   Radera
  2. Carpe Diem. Fånga dagen. Såna ”gigantiska” problem har inte S. Snarare KD och M.

   Det är snarare ni som har problem som måste sitta och överanalysera politik ett år innan valet. Ut och gör nåt roligare. Passa på och plocka en minnesvärd betongbit av allisvansens ruiner eller nåt.

   Radera
  3. Allt kan sluta i ett enda socialdemokratiskt debacle och permanent sorti för Löfven om/när ev. graverande info om Transportstyrelsen och vad Löfven mörkat till slut når den tredje statsmakten.

   Antingen har socialdemokratin lyckats ljuga/halvljuga/undanhålla konkret info även över valet så att det inte påverkar. Å andra sidan kan annan part sitta med information som sänker S totalt men ser att man bör vänta tills det gör maximal skada. Tyvärr blir jag inte förvånad om "nya" och faktiskt sanna men för S graverande fakta dyker upp om senare och att bitar släpps lite då och då för att hålla det vid liv tills valupptakten kör igång på allvar och den sista mest graverande faktan "plötsligt" dyker upp.

   Radera
 13. Märkligt att inte regeringens splittring i frågan om amnesti och de sk ensamkommande ses som ett kvitto på att regeringens tid är förbi.

  Dubbla måttstockar!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka skulle se detta kvitto? Vår vänstermiljösocialistiska press och media?

   Vänstermiljösocialistisk press och media har hur många måttstockar som det finns journalister.

   Radera
  2. Du menar den dominerande liberala och konservativa högerpressen?

   Radera
 14. Mästerförhandlaren Löfven har spelat av brallorna av Alliansen. Nu är det Alliansen som får sitta i Aktuellt och förklara sig. Otroligt korkat att lägga fram ett misstroendevotum och sen inte stå bakom det.

  Epic fail!

  SvaraRadera
 15. Annie Lööf:"Det finns tre saker jag tycker riktigt illa om:1.socialism 2. Arrogans. 3.män som inte förstår ett nej. Jag säger nej till (S)." Kommer ett nej betyda ja till valet? Vad säger centerfeministerna om det?

  Valet är avgjort redan 1 år innan valdagen. Sverigezuela kommer allt närmare. Hujedamig.

  SvaraRadera
 16. Bra att dom håller sitt ord; det är ovanligt inom politiken idag.

  SvaraRadera
 17. 5+18+26=49% L åker ur och KD+M+SD blocket får egen majoritet.

  SvaraRadera
 18. Känns som Centern börjar bli som på 90-talet, strulpartiet som aldrig kunde bestämma sig. Ni vet, NJA till Europa

  Det blir alltmer klart att det är Centern och Folkpartiet som har varit olycksbarnen i Alliansen och att Moderaterna tidigare har givit med sig för att behålla enighet i Alliansen, men nu tröttnat på Bondeförbundets fasoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”NJA”, frågeställningar och tveksamhet är extremistens värsta fiende.

   Radera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Annie Lööfs omsvängning under galgen var den största gåvan Ulf Kristersson kunde få som ny M-ledare:

  1. Annie Lööf är inte längre en trovärdig utmanare om rollen som oppositionsledare. Vi har sett Peak Annie Lööf!
  2. C och L kan inte längre att ses som pålitliga borgerliga partier till skillnad från M och KD, och M får som största parti mest fördel av det. Borgerliga väljare älskar att tala väl om blocköverskridande regeringar men när det verkligen gäller röstar de på pålitligt borgerliga partier.
  3. SD kan inte längre trovärdigt hävda att de ska stödja en S-budget om den görs upp med mittenpartierna och MP. Om det blir en spricka mellan M/KD och C/L kommer SD att inte ha något annat val än att stödja M/KD. Incitamentet att lämna M för SD har därmed också försvagats.
  4. S kommande flört med C och L inför nästa mandatperiod gör att S riskerar tappa väljare såväl till SD som V, MP och FI. Vänsterväljare är lika hycklande som borgerliga när det gäller blockpolitiken.

  M kan mycket väl bli största parti nästa år och det har inget med Ulf Kristersson som person att göra. Allt han behöver göra nu är att spela den pokerhand han fått så kommer han att ta hem potten.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, C kommer troligtvis tappa.

   Annie har setts som den starke oppositionsledaren inom Alliansen och den som har vågat tala klarspråk. Att hon nu viker ner sig, för på något annat sätt kan man inte uppfatta det, gör att Kristersson kan överta rollen.

   Anna Kinberg Batras linje, att tala med SD är den enda långsiktigt hållbara strategin, men hon saknade förmågan att tala om det övertygande. Jag tror man måste vara extremt tydlig. Så här skulle hon ha kunnat agera:

   1) Bjudit in Jimmie för samtal för att se var man kan komma överens om. Här kan man slå på stora trumman och berätta för media att samtal pågår. Kanske tom. åka iväg någonstans, tänk som Alliansens bad i tunna.

   2) Efter samtalet har pågått går man ut med var man tycker lika och olika och vad man inte kommer kompromissa om inför nästa mandatperiod.

   Det blir då väldigt lätt att trovärdigt svara på alla frågor. Blir Alliansen större än de rödgröna bildar vi en alliansregering. Blir den mindre kommer vi försöka bilda en M regering med stöd för SD. Tror man inte förutsättningar finns, så svarar man att man kommer gå i opposition. Får man frågor på det senare så säger man att vi satt ner med SD i tre dagar i höstas och kom fram till att förutsättningar inte finns. De vill inte stödja X, Y, Z. Att kalla SD för nazister etc. är kontraproduktivt. Dels för nästan alla som röstar på SD inte är det, och dels därför man själv lätt blir nerkletad. t.ex. hur kan ni ta hjälpa av nazister för att avsätta Hultqvist...

   Radera