Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-09-14 16:16

BREAKING: Centerpartiet och Liberalerna backar - inget misstroende mot försvarsminister Hultqvist

"Allianspartierna" Centerpartiet och Liberalerna krattar manegen för regeringsbildning med Socialdemokraterna efter valet 2018, och kommer inte rösta bort försvarsminister Hultqvist. Därmed kommer Hultqvist sitta kvar som försvarsminister. Åtminstone Kristdemokraterna avser fortfarande att lägga misstroende mot ministern.
Sitter kvar.
Liberalernas partiledare Jan Björklund meddelar på Twitter att man inte kommer rösta för misstroende mot försvarsminister Hultqvist (s).
Precis!
Detta efter att Centerpartiets Annie Lööf backat från misstroendeförklaring och menar att det inte finns någon saklig grund för misstroende mot Hultqvist (s). Vilket förstås stämmer - det är inte Hultqvists ansvar att Löfven har usel styrning och kommunikation inom regeringskansliet och Försvarsmakten drabbades inte av Transportstyrelsens läcka eftersom man redan innan på Säpos varning vidtog åtgärder för att skydda sina kvalificerade skyddsidentiteter.

Uttalandena och backandet bör ses som en positionering inför valet 2018. Vi kan mycket väl se en mittenregering bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, och dessa två partier har nu gått emot Moderaterna och Kristdemokraterna. Det finns nu en tydlig splittring inom alliansen och det utkristalliseras vilka partier som kan tänka sig regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

Samtidigt kommer även en sådan regering bli en minoritetsregering. Säg 28% till S, 5% till L och 10% till C, vilket bara ger 43% och egentligen inte löser något alls. Tillägg: Fast det kommer garantera att regeringens budgetar går igenom, vilket påtalas av en läsare i en kommentar. Moderaterna kommer aldrig kunna få ihop 44% röster på en budget, då knappast MP eller V lär rösta för en sådan. Återstår då huruvida M+SD kan lägga gemensam budget och om dessa partier når 44% tillsammans, vilket ter sig osannolikt.
Backar inte.
Kristdemokraterna kvarstår som opposition och partiledaren Ebba Busch Thor twittrar att misstroende kvarstår. Vad Moderaterna vill vet jag inte i nuläget - partiledarlösa som de är.

Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven (s) går stärkta ur detta - kanske inte i opinionen, men i politiken, när ett socialdemorkatisk regeringsalternativ även efter september 2018 nu ligger kvar i korten, med en allt mer splittrad allians.
Nöjd.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Full pott för Lövfen, nu har han slagit in en kil i Alliansen.

  Men de som förlorar mest är nog L och C själva. Vill man undvika sossekrameri efter nästa val så ska man inte rösta på dessa två partier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju även vara så att det vinner på det senare. Men annars ser inte mycket att ändras.

   Radera
  2. Att hatta fram och tilbaka är aldrig bra för, speciellt inte för ett brogerligt parti om det senare innebär att man går på sossarnas linje.

   Radera
 2. Usch, din bild på statsministern.
  Ser ut som han blir betjänad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=GSiJiDSmb1E

   Radera
  2. Haha! En klassiker!

   Radera
 3. Finns anledning för de som gillade mittenvarianten av M att flytta över till C och L, då mitten M inte finns längre. Vill man inte ha en utpräglad högerregering är det dumt att rösta på nuvarande M.

  En möjlig utveckling av detta är då att ännu några fler flyr M när ledningen som vill prata integration med (partiet som inte har några som helst lösningar) SD sitter kvar i partitoppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller tvärt om att moderaterna ökar när moderaterna börjar bli "riktiga" moderater efter att Reinfeld och hans arv nu är avpolletterade.

   I o m detta kan moderaterna börja ta ansvar för Sverige och vända den tragiska samhällsutveckling vi befinner oss i.

   Radera
  2. @Milda Webben

   M var aldrig särskilt stora under 1900-talet. Man ökade ju i storlek pga Reinfeldts "nya arbetarpartiet" snack. Enda gången (som jag kan hitta) genom tiderna man varit större, än under Reinfeldt, var 1911-1914.

   Med andra ord så kommer de troligtvis att krympa ner till 15-20% storleken igen om de återgår till att bli "riktiga" moderater igen.

   Radera
 4. Visst kan det bli så att S bildar enpartiregering med budgetförhandlingar med C och L efter valet. Knappast att C och L sätter sig i en minoritetsregering med S. Så mycket överlevnadsinstinkt har de nog ändå för att undvika det. OM det blir så, kan S ta sig fram genom hoppande majoriteter medan en överenskommelse med C och L sannolikt räcker för att vinna budgetfajten. Att V, MP, M, SD och KD (eller tillräckligt många av dem för att slå regeringsbudgeten) ska gå ihop om en gemensam budget får anses uteslutet.

  Å andra sidan är det lika öppet för M att bilda en enpartiregering (givet att de inte gör ett katastrofval) och ta sig fram på samma sätt. Då måste de dock neutralisera SD i budgetfrågan, alternativt försäkra sig om att S, MP och V inte går ihop om ett motförslag.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att M och KD skulle få 19% + 4% är inte otroligt och att de lägger en gemensam budget är heller inte otroligt om C och L strular.

   Enligt Sentio har SD 27% och skulle då kunna ge M + KD majoritet. Jag säger inte att detta är det mest sannolika scenariot men jag ser å andra sidan ingen självklar lösning på regeringsfrågan 2018.

   Får M + KD + SD majoritet så kommer de ju aldrig släppa igenom Löfven som statsminister, och SD kan ju fälla en alliansbudget och rösta med S för att ställa till det.

   Radera
  2. "Visst kan det bli så att S bildar enpartiregering med budgetförhandlingar med C och L efter valet. "

   Det vore slutet för Folkpartiet, de ligger redan på gärdsgården.

   Vem vill rösta på ett borgerligt parti som gör upp med sossarna? Se på miljöpartiet och vad som hänt med dem, och de är ju trots allt i rätt block.

   Och stödröster från M och KD kan de glömma 2022. Man kan rädda en kmpis i nöd, men inte om man får en dolk i ryggen dagen efter.

   C kommer halveras om de gör upp med sossarna. Jag tror dock inte så kommer ske med tanke på Annies starka Nej till Löfven.

   Radera
  3. @Skatt är Stöld "Se på miljöpartiet och vad som hänt med dem, och de är ju trots allt i rätt block."

   Inte samma sak. Mp kraschade pga att deras politik skulle förverkligas. Då visade det sig hur verklighetsfrånvarande de är i praktiken. Som den eminente Trump skulle sagt: "Sounds good, doesn't work". Samma sak kommer hända med SD om/när de hamnar i regeringen.

   Radera
 5. Varför inte slänga in ett misstroende mot Svetsarn istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD har sagt att de kommer göra detta. När så inget av de andra partierna röstar med SD kommer väljarna återigen få se att SD är det enda oppositionspartiet, och SD kommer öka ännu lite mer i väljaropinionen.

   Radera
 6. Alliansen är död. Länge leve Alliansen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man ryser av bara tanken på sosserialternativet , hur gick allt detta till?

   Radera
  2. Svikare som ersattes av inkompetens. Alliansen dog med DÖ och har fortsatt självdråpet sedan dess

   Radera
 7. Får vi bort alla influenser från antidemokratiska V och mupparna i MP genom samarbete S+C+L så blir inte situationen sämre i vilket fall. Kan dock bli ett aber hur man får C att inse att invandringskranarna måste dras åt.Integrationsproblematikens lösning är en ödesfråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte integrera någon som inte vill bli integrerad. Islams mål har alltid varit att erövra värdlandet och införa sharialagar på sikt. Det kanske kan låta rasistiskt för en del, men om Sverige ska överleva som en kristen nation måste mängder med muslimer repatrieras; men det kommer aldrig ske.

   Ni som är skeptiska kan alltid läsa på om Barcelonadeklarationen 1995, där teknokraterna bestämde Europas öde.

   Radera
  2. Det bästa är att det kan medföra att det fördärvliga inflytandet från v försvinner.

   Radera
  3. Redan Luther förstod att västerlandet och det Osmanska riket, dvs islam var två oförenliga entiteter...
   1529 - "Vom Kriege wieder die Tûrken" där Luther även kritiserade kyrkan, dvs den katolska för en "lam" inställning till islam. Detta var alltså långt _före_ slaget vid Wien 1683 där fr.f.a polska trupper förgjorde de osmanska härskarorna.

   Luther såg islam som ett hot mot det rådande samhällets institutioner, kyrkan, staten och inte minst familjen med månggifte

   https://de.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_und_die_T%C3%BCrken

   Radera
 8. Hoppas väljarna straffar C och L för deras flört med sosseriet

  SvaraRadera
 9. Hej

  Jag har enbart två ord: "Arma land."

  SvaraRadera
 10. Man kan ju tänka sig en M+Kd budget där SD haft inflytande som går igenom, finns många sätt att ge ett parti inflytande samtidigt som man låtsas om det motsatta.

  Sd kommer troligen vara det största riksdagspartiet dock så talmannen ska ju rådfråga dom om dom kan dra ihop en regering först, en annan teknikalitet !

  SvaraRadera
 11. Vare sig man gillar det eller ej är detta precis enligt SDs plan. De lyckas manövrera så att de är det enda parti som väcker misstroende mot någon minister och stärker sin argumentation om att vara enda oppositionsparti och kan bygga vidare på sjuklövernarrativet. Det hade varit värt att byta ut en minister till för att markera att det finns minst två olika oppositionsläger i riksdagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det finns ju ingen opposition. Det är bara en illusion

   Radera
 12. Det enda raka måste ju vara att släppa Hultqvist och i stället väcka misstroende mot Löfvén. Motivet att fälla Hultqvist var ju att han inte informerat statsministern när fick reda på lagbrottet tidigt 2016. Men nu har det ju visat sig att statsministerns kansli kände till affären redan 2015. När Löfvén då hävdar att han inget visste förrän 2017 kan det bara innebära två saker:

  1. Löfvén är en fullkomligt inkompetent chef som ser till att inte informeras av sina närmaste medarbetare, eller

  2. Löfvén blåljuger.

  I bägge fallen är det svårt att förstå att man har fortsatt förtrpende för Löfvén.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ett 20-tal av Löfvens närmaste medarbetare under lång tid kände till vad som hände, vilket de hävdar, men inte informerade Löfven är ju helt osannolikt. Det kan en 7-åring räkna ut.

   Radera
 13. Men herregud vilken överraskning! Så oväntat!

  Hoppas SD får minst 25% så landet blir helt omöjligt att styra med extrempartier som C, Sd, V och Mp och övriga partidr tvingas kohandla om allting.

  Det är bara då man kan sluta positioner sig och hålla på med utspel.

  Det finns inom mig ett litet hopp att en sådan process tvingar ut alla diagnosbara tokideologer , antingen socialister eller libertarianer,fmeinister eller miljödårar i kylan och kvar blir pragmatikerna.
  Pragmatiker kan ha en teknokratisk, faktabaserad syn på saker och är lösningsorienterade.

  Värdegrunder löser inga integrationsproblem.
  Feminism stoppar inte ryssen.
  Miljöpartistik politik rustar inte Sverige för den omställning som krävs. Socialism skapar inte resurser att fördela.
  Libertarianism innebär bara att man blir slav under marknaden.

  SvaraRadera
 14. Betraktat ur ett kortsiktigt försvars- och säkerhetspolitiskt perspektiv har självfallet Lööf och Björklund - av lätt insedda skäl - insett att detta är det minst dåliga handlingsalternativ som står till buds. Det krävs, inte minst avseende regeringens fortsatta hantering av FN:s resolution om kärnvapenförbud, en pregnant kraft i regeringen Löfven som orkar balansera Wallströms et consortes i det Putinvänliga UD aktivistiska utspel.

  Betraktat ur ett medellångt och långt försvars- och säkerhetspolitiskt perspektiv är det emellertid nödvändigt att såväl Hultqvist som dennes minoritetsregeringsfränder i riksdagsvalet 2018 - som den parentes de är - förpassas till de historiska längderna.
  Hans antimedlemskapsretorik avseende Konungarikets [ofrånkomliga] ansökan om fullvärdigt medlemskap i den Nordatlantiska fördragsorganisationen lämnar åtskilligt i övrigt att önska...

  SvaraRadera
 15. R.I.P. Alliansen
  Född 2004-08-30
  DÖd 2017-09-14

  SvaraRadera
 16. Tyskland går till val nästa vecka...
  Detta kommer med stor sannolikhet att få återverkningar även på hur det kommer att gå i svensk politik

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6777468

  SvaraRadera
 17. Jag såg svängen komma för ett tag sedan, Centern och Folkpartiet är alliansens svagaste länkar och nu klär de upp sig för att flörta med Löfven.

  Osmakligt, men inte förvånande.

  Tror dock varken C eller fp kommer gå stärkta ur det här när folk inser att en röst på dem är en röst på vänstern.

  SvaraRadera
 18. Lööf vill ha en trygg pappa Löfven att hålla i handen efter valet, tiden när hon kom från Stureplan med en nyliberal bok med sig från Timbros tankesmedja är långt bort, nu blir det en socialistisk björnkram istället för ideer om avskaffad skolplikt och andra tokliberala drömmar.

  SvaraRadera