Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-09-14 09:48

Billy-index: Sverige tredje dyrast i Europa

Billy-index, alltså priset på en vit IKEA-bokhylla Billy 80x202 cm, visar att Sverige är tredje dyraste landet i Europa. Endast Turkiet och Schweiz har dyrare bokhyllor, och man kan rent av spara pengar på att inköpa Billy i Norge - för att inte tala om Danmark eller Finland.
Billy-index för Europa september 2017, samt några icke-europeiska länder.
Sverige har alltså Europas tredje dyraste Billy-bokhyllor enligt Billy-index. Indexet är helt enkelt en vit Billy-bokhylla i storlek 80x202 cm och vad den kostar i svenska kronor i olika länder. Länder som inte erbjuder vit Billy i denna storlek är inte med i indexet, även om andra färger kanske kostar motsvarande.

Sveriges 495:- SEK överträffas i Europa av diktaturen Turkiet och Schweiz, medan samma bokhylla är avsevärt billigare i Norge med 402:- SEK eller Danmark med 383:- SEK. För att inte tala om grannlandet Polen med 354:- SEK. 

Det finns alltså ordentliga pengar att spara vid större IKEA-inköp om man bor nära gränsen eller ändå har vägarna förbi våra grannländer.

Utanför Europa är priserna dock generellt högre, även om Kanada har mycket konkurrenskraftiga priser.

Sverige har alltså inte bara högst skatter bland de utvecklade OECD-länderna - vi har också bland de dyraste Billybokhyllorna, som vi ska betala för med våra redan hårt skattade pengar. Bokhyllan Billy är en identisk produkt och det finns inga fördelar med att den köps i Sverige.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. Finns det även en korrelation mellan köpkraftsindex och kostnaden för en Billy?
  Köpkraften varierar ju rejält mellan olika länder varför en för oss svenskar billig produkt i exv. Polen är lika dyr för en polack om man räknar med köpkraften i Polen...

  SvaraRadera
 2. Som Bengt hintar så har förstås höga priser i Sverige en ljuspunkt, nämligen relativt hög köpkraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att just denna produkt är billigare i Danmark är lite småintressant.

   Tvekar om det är så generellt dock.

   Radera
 3. Att ta färjan över till Polen för att köpa det mesta inom byggmaterial och (IKEA)-möbler har länge varit legio i den södra delen av Sverige. Dvs lite bortanför 08-horisonten.. ;-)
  Man kan t.o.m köpa en färdigreggad släpvagn i Polen och på så sätt slippa lite dyrare färjebiljetter åtminstone den ena vägen.

  Om man sedan tar hänsyn till den tyska köpkraften som är högre än den svenska och att gränsen till Polen endast ligger 8-11 mil bort ifrån berlin så förstår man saken betydligt bättre

  http://www.vadkostarbilly.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Billy var ovanligt billig i Danmark men resten var ungefär samma pris som i Sverige.

   Radera
  2. Vad är det för sajt? Är det den som Cornu använder för sitt inlägg?

   Radera
  3. Håller man sig hemma, handlar på Willys och har ett eget ägt boende är Sverige ett relativt billigt land att leva i.
   Men så fort man sticker näsan utanför den sfären blir man ju rånad illa kvickt. Kroglivet är ju ett skämt med hutlöst dyr öl och överprisat käk.

   Radera
  4. Helt ok med dyr mat, om kvaliteten hade motsvarat priset.

   Radera
  5. Priserna är "höga" på krogen om man jämför med tex Rom eller Barcelona, men inte så farliga jämfört med London.

   Höga löner och dyra råvaror styr. Men frågan är om det är så viktigt, man kan alltid käka Willysmat hemma, men det räcker med femhundra spänn eller tusen spänn för att äta och dricka ganska bra på en krog ute. Mycket eller lite?

   Radera
  6. Är ju ingen större skillnad i pris att handla käk i butik i Sverige kontra Tyskland om man tar hänsyn till intjäning. På krog dock väsentlig skillnad till tyskens fördel.
   Men som alltid, svensken har ju alltid överlägsen kvalitet på allt, är det inte Ericsson så är det den svenska råbiffen.

   Radera
  7. Lite billigare mat i Tyskland, och mycket lägre löner för restaurangpersonalen.

   Vad själv ute på en krogrunda i Berlin för nån månad sen, lite billigare än i Malmö men inte extremt. Givetvis gör den billiga ölen, vinet och drinkarna sitt till.

   Radera
  8. Det är ju sinnessjukt att betala 500 till 1000 spänn för ok mat och dryck som nån i skägg inte ens vet hur det ska serveras.
   Antingen är ölen felupphälld eller så är rödvinet för varmt, slår liksom aldrig fel i Sverige.

   Radera
  9. Man får ganska bra "helkvällsupplevelse" för 500-1000 spänn.

   Men ja, man kan också gå till lokala indiern eller thaikrogen och lägga ut 100-200 spänn, kebabhaket för 50 spänn eller laga egen köttfärsmat för 10 spänn. Äpplen och päron.

   Radera
  10. Om man tycker det är en bra helkvällsupplevelse att serveras kass dryck ackompanjerat av högljudda män eller kvinnor i grupp ska man definitivt gå på svensk krog.

   Radera
  11. Jag håller med dig, Östergren. Priserna på krogen och konditorivaror, är rena skämtet. Ett av Stockholms kändare konditorier gjorde nästan 9 miljoner kronor i vinst förra året. På att kränga bröd och bakelser.

   Radera
  12. Vaddå svensk? Det är ju nästan bara utlänningar som har restauranger i Sverige!

   Radera
  13. Smaken är som baken i denna frågan, uppenbarligen. Något jag inte tycker är prisvärt är tex de stora "krogkedjorna" typ sportbarer som har dyr mat, dyr dryck och medelmåttig service. Men det finns alternativ.

   Radera
  14. Jo, krogen är ju dyr och dålig i Sverige, det är därför jag alltid hänger hemma hos era mammor. Kanske inte bättre, men definitivt mycket billigare och desserten ingår alltid i priset.

   Radera
  15. Senast jag satt foten på O'learys på Stockholm central tog dom 95 spänn för en vanlig Staropromen. Då slipper dom i alla fall mig fortsättningsvis. Jag har råd men det blir en besk smak när man känner sig rånad.

   Radera
  16. Så vad får du betala för hemlagad nyotaimori, Ben, jämfört med krogen?

   Radera
  17. Vad gäller sportbarer så måste man förstå att där ligger en rejäl kostnad för visningsrättigheter inbakat i priset. Jag killgissar på minst 10% av priset. Om man är ointresserad av sport så är det korkat att gå dit

   Radera
  18. Fy vad ogulligt när man hälsar på mamma och så ligger Ben där på soffan med lille-Ben ute i friska luften... ;)

   Radera
  19. Börja köpa eget brännvin istf att snylta på lilla mamma så slipper du den synen.

   Radera
  20. En riktig libertarian bränner väl sin egen dricka?

   Radera
  21. Köpa? Plastbrännare!

   Radera
  22. Bolaget ? Bränna själv ?

   Söder om den stolleholmska horisonten är det färjorna till Kontinenten som gäller ...

   För noll-åtta är det Estland och Tallinn som är "alternativet". "Super-Alko"

   Radera
  23. https://www.oppetarkiv.se/video/13158095/en-liten-film

   Radera
 4. Jobbarkompisen som precis har byggt hus använde "rabatten" i Polen när han skulle köpa sitt Ikea kök. Han fick hjälp att rita det i Ikea butik i Sverige för att sen säga att han skulle vänta lite med beställningen till att han vet när han kan ta emot det för att sen skicka beställningen till Polen och vips så hade Ikea i Sverige hjälpt honom att köpa ett kök i Polen till 40% rabatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur löste han transporten?

   Radera
  2. Man köper ett släp på exv. JULA på plats i Polen ... ;-)

   Radera
  3. SAMMA produkt!

   http://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/inomhusklimat/uppvarmning/varmeflaktar/konvektorelement-411144/

   http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-i-dogrzewanie/ogrzewanie/termowentylatory/grzejnik-konwektorowy-411144/

   20:- billigare i Polen

   http://www.valuta.se/

   Radera
  4. Varför säga något öht. Man gör väl bara så att man ber om en offert, tar inte IKEA betalt för sin offerttjänst?

   Nu vet jag inte hur det fungerar i Polen om man kan komma med en svensk ritning men så länge du plockar allting själv från hyllorna lär de ju inte stoppa dig. Fria marknaden :)

   Med artnr behöver man inte ens kunna polska, bara le o slänga fram kreditkortet i kassan när man betalar och ta några korvar på vägen ut...

   Köpa inredningsmaterial är absolut Polen ett alternativ.

   Radera
  5. IKEA som helhet, som koncern tjänar på det och det VET Kamprad & Co
   Även om man gör en liten förlust i Sverige på kunder som frågar men sedan handlar produkten i Polen så tjänar IKEA som helhet på affären och stiftelsen i Holland cashar in.
   Dessutom slipper man transportkostnaden från Polen, efter Kina IKEA:s största leverantörsland till Sverige...

   Radera
 5. Alltså det faktum att skatterna är höga är det som driver priserna. Höga skatter leder till höga priser. Höga skatter leder inte till någon slags välgörenhet där höga skatter ger lägre priser pga skatten.

  Det svenska löneläget jämfört med många länder i listan är lägre, vi har högre skatter och som en konsekvens av skatterna är priserna också högre. Så har det det i princip alltid varit i Sverige i modern tid och vi har valt att ha det så. Varför vi valt det får ni fråga någon annan för jag begriper inte hur folk kan rösta fram sådana politiker som gör befolkningen fattigare.

  SvaraRadera
 6. Hittade denna sajt!
  (intressant ämne!)

  http://polen.guru/priser-i-polen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numbeo är alltid intressant.
   https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Sweden&city1=Stockholm&country2=Poland&city2=Krakow+%28Cracow%29

   Radera
  2. Köpkraften torde vara STÖRRE I Krakow än i Stockholm även om löneläget är 28% lägre...
   Detta eftersom konsumentprisindexet är 51% lägre..

   Radera
  3. Enligt Numbeo har Krakow-bon 67% lägre inkomst än Sthlm-aren.
   Återigen får vi ett bevis på att Sthlm-are är smartare än lantisar då det gäller att överskatta sin egen inkomst.

   Radera
  4. He he.. Jag läste i hastigheten tyvärr fel.. ber så hemskt mycket om ursäkt...
   Har inte du någon gång gjort det också @Stefan ?

   Radera
  5. Gör fel hela tiden.
   Dock är det ju lustigt att Stockholmarna själva uppger sin inkomst till dryga 23 tusen efter skatt när de i själva verket har en medianinkomst på knappa 25 tusen före skatt.

   Radera
 7. Förvånande att det är så dyrt i Thailand. Jag tror att både IKEA och HM ses som lyxmärken där och riktar sig till den rikare delen av Thailändarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I princip all import är dyrt i Thailand.
   Lite samma fenomen i Turkiet.

   Radera
 8. Låter ju som upplagt för e-handlare, rätt bra marginal jmf elektronik och ännu bättre om det kan göras i ett samarbete med Ikea.
  Så klart det är dyrare i Sverige, det är svenska löner/skatter som ska betalas.

  SvaraRadera
 9. De flesta stora (tyska) kedjor som finns i Sverige finns även i Polen. Bauhaus, Media-Markt, Jysk m.fl förutom svenska IKEA och JULA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det vet jag och det var också därför jag skrev (tyska) inom ( )
   Annars är tyska och polska Östersjökusten bort mot kalingrad Oblasten superba områden för turisten med både shopping, kultur och tonvis med nutidshistoria!

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Fantastiskt det här med Norge som lågprisland, måste vara så att de har väldigt låga löner, låg köpkraft. Fattigt land, alltså billigare priser, eller hur?

  Biltema, elcykel:

  Artikkel: 271454, 5999 NOK
  http://www.biltema.no/no/Fritid/Sykkel/Sykler/Elsykkel/Elsykkel-28-3-gir-2000040032/

  Artikel: 271454, 6999 SEK
  http://www.biltema.se/sv/Fritid/Cykel/Cyklar/Elcykel/Elcykel-28-3-vaxlar-2000040032/

  NOKSEK = 1,0114

  Kan man stå ut med den fåniga norska stavningen så kan man alltså ta ut en "elsykkel" på norska Biltema och glida hem med ca 930 KR i subvention eller ca 13,3%, detta helt utan att skattebetalarna behöver administrera och utbetala någon någon tramsig "elscykelsubvention"!

  En äkta subvention för de blåsta svenska konsumenterna vore bättre konkurrens och lägre skatter, inte fler idiotiska förslag från pårökta haschtomtar.

  SvaraRadera
 13. Arbetsgivaravgifterna är 14,2% i Norge och lönerna i vissa service- och handelsyrken är inte anmärkningsvärt höga. På bemmaningssidan finns också anställningsformer där arbetsgivaren tar i princip 0 risk vid en anställning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du iofs helt rätt i, och det totala skattetrycket i Norge är väsentligt lägre än i Sverige och sjunkande, många svenskar tror att skillanden är liten. Förmögenhetsskatten är ju nästan försumlig numera, och på väg att fasas ut.

   Nu har väl Biltema knappast annan personal än de som tar betalt (plus en surgubbe i reklamationer) I vilket fall förklarar inte personalkostnaden 13.3% skillnad på sykkeln, utan jag tror det handlar om det vanliga, för att man kan (blåsa svensken).

   De flesta kedjor tar ut svinpriser i Sverige jämfört andra länder, kolla inte minst Lidl som jackat upp sina priser ordentligt dessutom på senare tid. Då kan man leva med rätt så många butiksrån (Lidl har rätt många senast för några dagar sen) lite smash n grabs etc etc. Räkningen går att skicka till Sven Svensson!

   Radera
  2. Å andra sidan handlar norrmännen sin sprit och sitt kött i Strömstad... (Fast det har minskat lite när NOK blivit svagare)

   Radera
  3. Helt sant det med, men det beror ju på nosrk jordbruksreglering och extrema punktskatter, svenskarna åker ju i sin tur till Tyskland för spriten av samma skäl..

   Radera
  4. Stämmer. Sen har du bilarna (förutom elbilarna), restaurangmaten, och säkert mycket annat. Men sen kronförstärkningen är det inte lika dyrt i Norge längre.

   Man kan se det som att vi svenskar får mer för pengarna när vi handlar utomlands...

   Radera
  5. För att inte tala om Ola som tankar sin bil i Nabolandet!

   Sedan så är det ju nästan bara svenskar - etniska dito - mellan 20-25 som jobbar i servicebranscherna i Oslo eftersom inte några norske jenter og gutter vill arbejde till de lönner som erbjuds..

   På skidsemester i Trysil fick jag betala 130 NOk för en grillpölse med pommes-frites og brus serverat på papptallrik og papirmugg.
   ALLTtill en ung jente fra Skåne !

   Radera