Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-09-12 14:30

Aurora: All trupp står under svenskt befäl

Kremls nyttiga begåvningsutmanade volontärer och påverkansoperatörer fortsätter med sina lögner och desinformation kring Aurora. Det är på sin plats att påtala att all trupp under Aurora, oavsett ursprungsland, står under svenskt befäl.
Generalerna Svensson, C PROD, Engelbrektson chefen armén, Hodges, chef amerikanska armén i Europa, under
Försvarsmaktens genomgång av Aurora ombord på HMS Carlskrona på Almedalsveckan.
Jag kommer som tidigare angivet inte att täcka vad som faktiskt sker under Aurora, men det går fortfarande att skriva i relaterade ämnen.

Aurora är en svensk försvarsövning, dit även allierade EU-länder och deras allierade bjudits in för att öva att stå under svenskt befäl. Utländsk trupp uppträder alltså under svensk ledning, underställda svenska flygtaktiskt stab, svenskt marintaktisk stab eller för markförband andra respektive tredje brigadstaben.

Till skillnad mot övningar i Nato-regi så är det alltså Sverige som för befälet. Det är svenska officerare och staber som bestämmer vad de utländska förbanden och enheterna ska genomföra, hur de ska uppträda, vilka vapensystem de ska ha och hur dessa ska brukas. 

Kort sagt är alla antydningar om att Sverige inte vet exakt vad som pågår rena lögner. Utländska förband uppträder inte på egen hand, utan under svenska högre befäl.

Den svenska A-sidan  i övningen har sina svenska, estniska, litauiska, danska och norskamarkförband underställda andra brigadstaben från Skövde, och B-sidan med sina svenska, amerikanska och finska förband är underställda tredje brigadstaben från Boden.

Sverige övar att vid angrepp kunna få stöd av EU-allierade och deras allierade, vilket alltså sker under svenskt befäl och i samarbete med svenska förband. Det är en mycket viktig erfarenhet då Sverige tidigare övat vid sidan om utländska förband eller undställda utländska befäl. Nu är det vi som håller i taktpinnen och vi övar att uppträda tillsammans med våra demokratiska vänner istället för bredvid dem.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Med risk för att bli bannad då... (verkar ju känsligt allt nu!) Brigaden från Boden, B-styrkan, som spelar A-land vilket angriper B-land, över de facto anfall?

  Om jag förstår det rätt enligt ditt tidigare inlägg så är det främst våra specialstyrkor som övar på detta?

  Så om någon påstår att det är anfallsövning är det fel, men att säga att det är BARA försvar är väl också lite fel?

  Då trycker jag på knappen och så ser vi om vi ses igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att man även i försvar genomför offensiva operationer? Se B-styrkans insats mot svenskt fastland som att de försöker undsätta ett ockuperat Gotland.

   Radera
  2. Anfall är bästa försvar!
   Då båda sidorna som står under svenskt befäl anfaller gotland (tagande respektive återtagande) är anfallen att betrakta som försvar.

   Radera
  3. Nån får väl öva anfall om det skall bli något annat än Sitzkrieg?

   Märkligt vad man kan vinkla även det mest uppenbara...

   Radera
  4. Anfall är bästa försvar ;-)

   Radera
  5. Ungefär som träna självförsvar och inte ha någon som attackerar

   Radera
  6. Fel Herr Muffin. Det är A-sidan som övas (förvirrande de B-sidan kallas för A-land om jag förstått det rätt). För att låta A-sidan öva krävs en fiende som spelar B-sidan.

   Radera
  7. https://www.youtube.com/watch?v=RZ6HQL8orL4

   Radera
  8. Anfall är bästa försvar i schack.

   Radera
  9. Svensk taktik har alltid (eller ja, sedan 40-talet) varit baserad på anfall för att få till avslut genom att förgöra fienden eller tvinga ut honom ur landet. T ex slå landstigen fiende innan han hinner föra över så stora förstärkningar att han kan bryta ut ur inringningen. Endast om läget är så förtvivlat att det inte längre går att kraftsamla skulle armén gå på defensiven. Lokalförsvarsbataljonerna var dock mer defensiva redan från början.

   Radera
  10. För att kunna anfalla en annan stat så krävs det utrustning som är mer offensivt inriktad. Stridsvagnar är just en sådan utrustning. Sverige har 120 stridsvagnar, vilket inte är litet, men det är inte mycket heller. Ryssland å sin sida har tusentals stridsvagnar. Bara den ryska 1:a stridsvagnsarmen (en armekår) har 3 pansardivisioner med totalt 1500 stridsvagnar. Man behöver landstignigningsfartyg (om man ska korsa ett hav), man behöver stora mängder flyg för luftlandsättningar och tunga transporter och man behöver broläggningsutrustning i kubik eftersom fienden spränger de broar man vill korsa. Det är denna utrustning i kombination med att man övar med den som visar hur offensivt/aggressivt man tänker eller inte. Ryssland har gott om allt som jag räknade upp, Sverige inte.

   Radera
  11. Svenska Armén föredrar att uppträda offensivt så har det varit sen stormaktstiden, det finns till ock med böcker i ämnet.

   Radera
 2. Finsk trupp, under Svenskt befäl? Kommerbrigadledningen att ha svarta pannband? :)

  SvaraRadera
 3. Noterade att ett av regeringsparternas lokalavdelning på Gotland, den 16 september, tillsammans med bl.a. den notoriska aktivisten Stina Oscarsson och Kommunistiska partiet ska hålla en manifestation mot Nato och sagda övning.

  https://www.noww.se/p/manifestation-mot-nato-och-aurora-uQpmX

  Vad säger Löfven?

  SvaraRadera
 4. ”Utländska förband uppträder inte på egen hand, utan under svenska högre befäl.”

  Det kan tyckas som en självklarhet, men det är det uppenbarligen (?) inte för ”alla” då.

  SvaraRadera
 5. Bäst att hålla barnen gömda för de franska soldaterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Est-ce la une baguette dans votre pantalon, ou vous êtes heureux de me voir?

   Radera
  2. Du glömde det obligatoriska "hon hon hon hon"

   Radera
 6. Hi hi, svenskt befäl utan egen armé har befälet över länder som har.

  SvaraRadera
 7. Det som är enormt ironiskt är hur antidemokraterna hela tiden påpekar att vi går i imperialisternas fotspår och att USA kommer ta över landet. Samtidigt som USA faktiskt står på den fientliga styrkan, så man invaderar faktiskt sverige i övningen. :p

  SvaraRadera
 8. Öva angreppeskrig. Hummm... Är det realistiskt att Ryssland vill angripa oss. Ja kanske och det händer väl när allting går överstyr och det nu mini lågfrekventa inbördeskriget i Sverige har blommat ut i full skala o situationen har blivit som i Libanon. Det är kanske istället dags att öva inför det kommande inbördeskriget. istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angripa Sverige är kanske inte intressant för Ryssland i närtid....
   Om Ryssland däremot vill "med gröna gubbar" till en början och därefter med reguljär trupp angripa något av de baltiska länderna så kräver det att dom säkerställer att NATO inte kan ingripa med luftstridskrafter och marinstridskrafter....
   Det finns ett överlägset scenario för det... Långräckviddiga luftvärn och sjömålsrobotförband på Gotland...

   Dom har dessa förband i Kaliningrad... men dessa skulle ha en kort operativ livslängd till skillnad om de i stället satt å gotland...
   Man kan bekämpa dessa förband i kaliningrad med artilleri, grån Polen eller Litauen, men ytterst svårt att bekämpa dessa med marin eller flygstidskrafter.... På gotland är det däremot en helt annan nöt att knäcka dom, där finns inget fastland innom artilleriporte..

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. "Lögnerna som far omkring i debatten kring Försvarsmaktsövningen Aurora är många och väntade."
  http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/ledarsidan-listar-nagra-av-de-vanligaste-lognerna-om-aurora-17?utm_content=buffer35f62

  SvaraRadera
 11. Påstår idioterna på riktigt att vi inte har koll på vad utländska förband håller på med ?

  SvaraRadera
 12. Fråga kolon: hur många bult... Nä, skojja bara.

  Om man vill följa Zapad-17, vart bör man vända sig för "korrekt" info, utöver cornu?

  SvaraRadera