Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-08-25 13:18

Zapad växer till 100 000 man

Medan svensk statskontrollerad media låter en liten grupp antidemokrater ("fredsrörelsen") få utrymme för sina protester mot svensk demokrati och frihet, så rapporterar The Guardian att den ryska anfalls- och kärnvapenövningen Zapad 17 (uttalas ungefär tza-pa[t]) växer till 100 000 man. "Svenska" "fredsrörelsen" uteblir förstås helt med protester utan fokuserar istället på den svenska defensiva försvarsövningen Aurora.
"Western officials and analysts estimate up to 100,000 military personnel and logistical support could participate in the Zapad (West) 17 exercise, which will take place next month in Belarus, Kaliningrad and Russia itself. Moscow puts the number significantly lower."
Man konstaterar att Zapad 13 påstods vara 13 000 man, men omfattade i själva verket 70 000.
"Western analysts said the last Zapad exercise in 2013 involved an estimated 70,000 military and support personnel, even though Russia informed Nato in the run-up it would not exceed 13,000."
Likt under Zapad 13 kan man också vänta sig att Ryssland övar att angripa sina grannar med kärnvapen, för att de-eskalera (=segra) den spelade konflikten. Jämför med hur USA de-eskalerade andra världskriget i Stilla Havet genom kärnvapeninsats mot Japan.

Den svenska "fredsrörelsen" protesterar istället mot svenska Aurora, en försvarsövning som Sverige arrangerar för att öva försvar av vår demokrati och frihet. "Svenska" fredsrörelsen ser det rent av som att problem att vi även övar med våra vänner i de västerländska demokratierna, när den statskontrollerade nationella televisionen låter denna lilla grupp anti-demokrater få fritt spelrum i nationell etermedia.
"Och så samarbetar man med sina vänner, och det är jättefarligt om man ska ha fred."
Men att protestera mot den nyfascistiska diktaturen i Kreml, när denne övar anfall mot grannar, det gör man förstås inte.
Svenska fredsrörelsen?
För övrigt kränkte två ryska stridsflygplan svenskt territorium utanför Gotland nyligen. Av någon anledning är inte Ryssland stort nog att flyga över, men det var antag GLONASS vanliga navigationsfel på ett tiotal mil som spökade.

Om knappt fyra timmar signerar jag Höstsol på SF-bokhandeln i Stockholm, klockan 17:00 - 18:30.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Varför skulle fredsrörelsen protestera mot att ryska trupper övar anfall med massförstörelsevapen mot ex svenska mål?
  " Det är ju bara deras jobb"

  Suck, svenska vänsterfeministmiljörörelsen har en eeeenorm förnmåga att sila Natomygg och svälja ryska elefanter. Det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Favorit I repris:
   http://www.pkjonas.se/2015/04/02/svenska-fredsrorelsen-och-ryska-krigsmakten-i-ohelig-allians/

   http://www.pkjonas.se/2015/04/12/femtio-nyanser-av-fredsrorelsen/

   Radera
 2. Det var faktiskt en artikel på SVT nyheter om ZAPAD, men för en som last artikeln I the guardian först, märker man att den är mycket starkt baserad på guardianartikeln. Konstigt att det inte kommit upp innan dess. Frågan är bara om det beror på inkompetens (Kan bara Svenska och Engelska) eller nåt annat.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ryssland-forbereder-enorm-militarovning

  SvaraRadera
 3. Fredsrörelsen verkar vara ett ganska löst begrepp som används i media.

  "Western officials and analysts estimate up to 100,000 military personnel"

  Av den citerade texten framgår att Zapad kan omfatta så lite som 1 militär personal. Det är faktiskt vad upp till 100 000 betyder. Eller förlåt, det var kanske tyska bögar vi diskuterar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I texten så star det ju att Ryssland sager att övningen omfattar just under 13000 man, précis så mycket att observatörer inte behöver bjudas in men dett misstänks vara mygel med stödpersonal som också ingår I övningen göms undan I andra små delövningar för att undvika att gå over gränsen.

   Radera
  2. Nje, enligt texten gällde det Zapad 13, eller har jag problem med läsförståelsen?

   Radera
  3. Läs hela från artikeln:

   Western officials and analysts estimate up to 100,000 military personnel and logistical support could participate in the Zapad (West) 17 exercise, which will take place next month in Belarus, Kaliningrad and Russia itself. Moscow puts the number significantly lower.

   och

   Russia has not said how many troops will participate in Zapad 17 but the Russian ambassador to Nato, Aleksander Grushko, said it was not envisioned that any of the manoeuvres would involve more than 13,000 troops, the limit at which Russia – under an international agreement – would be obliged to allow military from other countries to observe the exercise.

   Russia could, theoretically, divide the exercise into separate parts in order to keep below the 13,000 limit. Western analysts said the last Zapad exercise in 2013 involved an estimated 70,000 military and support personnel, even though Russia informed Nato in the run-up it would not exceed 13,000.

   Radera
  4. Hundratusen man är extremt mycket folk som skall ha mat och logi och är nog en helt utopisk siffra. Även trettontusen är mycket och kräver en omfattande underhållsverksamhet. Vi för inte krig som på Alexander den Stores och Napoleons tid längre.

   Radera
 4. Ja, själva lyckas inte "Stoppa Aurora" särskilt bra formulera vad som är dåligt, men vi kommer kanske närmast sanningen när de försöker bemöta en debattartikel av J Hildebrandt (som jag inte läst).

  Ett urklipp av deras bemötande är då:

  Nätverket har vid flera tillfällen explicit sagt att vi är emot även miltärövningar som Zapad, och ser själva upprustning och den ökande övningsverksamheten på bägge sidor som ett problem.
  Att politiska rörelser arbetar i det land de är aktiva och försöker påverka sitt eget lands politik är det vanliga. Att arbeta opinionsbildande i Sverige för att få Putin att skära ner på militärövningar är ett svårare projekt. Men Hildebrandt får gärna försöka, och vi skulle välkomna hennes försök.


  Översättning: Nånstans, nån gång, har vi kritiserat Ryssland, men vi tänker inte tala om i vilken minimal fotnot vi gjorde det. Vi är för själva fega och bekväma för att hjälpa till och protestera i Ryssland, för där får man stryk på riktigt av fascismens handgångna män. Däremot så har ju Hildebrandt faktiskt uppnått nånting i sitt liv, så hon kanske är lite modigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett enkelt tips till "fredsrörelsen" är en permanent demonstration utanför ambassaden på Gjörwellsgatan. Sittdemo är ju rätt modernt numera, de kan väl sitta där till Ryssland rustar ner, om de nu är seriösa. Man ska vara seriös.

   Radera
  2. Hur tror du det skule se ut på utvecklingssamtalet med sin ryska kontakt att sittdemat?

   Radera
  3. Jan Myrdal verkar upptagen med att argumentera för att en indisk professor med maoistkopplingar ska frisläppas, så den bästa kontraindikatorn i det här fallet är att den stockholmska "hiphopartisten" Maxida Märak är emot Aurora. Då känns det ganska tryggt att själv vara för den.

   Radera
  4. Ja, "Ship to Gaza" blir ju intressant i det perspektivet. Jag antar att inga svenskar hänger med till Gaza något mer då utan stannar på hemmaplan? Det är ju palestiniernas sak att protestera på hemmaplan?

   Eller jämför med Greenpeace, för all del.

   Radera
  5. Det är väl en variant av städa framför egen dörr först men den tappar ju I trovärdighet när man alltsom oftast brukar uttrycka förståelse för saker som inte kan uppfattas än annat än Rysk imperialism.

   Radera
  6. Protester utanför andra länders ambassader är väl mer en aggressiv Rysslandsgrej.

   Verkar ganska onödigt och kontraproduktivt för fredsaktivister att piska upp stämningen mot påstådda fiender även här. Tycker det är dags att släppa kraven på att de som protesterar mot svensk och svenska allierades upprustning även ska angripa andra (fiende-)länder.

   Radera
  7. Jo,men om du laser blogginläggen jag länkade till längre upp så marker du att man har inbjudit medlemmar från Ryska FM att tala utan att få kritiska några kritiska frågor och när de väl kommer så stänger man ned diskussionen. OK, kanske inte alla är för Ryssland, en del är säkert genuina pacifister och en del andra konspirationsnötter som antar att USA är bakom allt pga dess dominerande ställning, men undfallenheten mot Ryssland är för uppenbar att det inte skulle vara nåt skumt.

   Radera
  8. Ett samtal med grannländerna bör förstås föras på ett så hederligt sätt som möjligt och det du beskriver förefaller inte helt hederligt.

   Dock håller jag fast vid att det inte är en viktig uppgift för oss i Sverige som önskar fred att inför svenska opinionen angripa Ryssland. Arbetet med Ryssland görs bättre inför den ryska opinionen.

   Radera
  9. "angripa Ryssland"? Nej, men det torde vara en viktig uppgift för en svensk nedrustningsrörelse att verka för nedrustning i t ex Ryssland. Antingen direkt, eller som ett utbyte med ryska freds- och nedrustningsaktivister.

   Det är ju så Greenpeace bedriver arbete, t ex. De angriper BÅDE amerikanska och ryska planer på oljeutvinning i arktis, osv. Och Greenpeace är väl hyfsat framgångsrika?

   Radera
  10. @Ben Dover
   Mmmm... men det som brukar önskas är att fördöma ryska aktioner inför svensk opinion, vilket kanske inte för saken framåt direkt. Tvärt om är det istället något som ryska krigsivrare kan använda sig av i svartmålningen av Sverige.

   Radera
  11. Jo, men när många i fredsrörelsens argumentation är svår att skilja från den ryska statens argumentation och emellanåt försvarat ryska aggresioner så är det svårt att inte misstänka att vissa organisationeer är en front/infiltrerade av RF. Det är inte att säga att det finns genuina pacifister men de verkar vara nedtystade. Prova och gå in på Nej till NATOs facebook-sida och säg något negativt om ZAPAD, om du inte tror mig.

   Radera
  12. Blanda inte in Shit to Gaza, please. Varje argument mot att skicka åderförkalkade kommunistiska antisemiter över hela den gamla världen i en i stort sett sjöoduglig farkost måste bekämpas.

   Radera
  13. Fredsrörelsen har ju givetvis helt rätt i att det är dags att Sverige slutar provocera fram alla de här konflikterna och krigen. Vår aggressiva kapprustning är det största hotet mot världsfreden. Ryssland står för fred och frihet, vi borde närma oss dem genom ett härligt tvångsäktenskap i 1700-talsstil.

   Radera
 5. Ni har väl inte glömt att titta på Oliver Stone's intervju med Putin. Finns på SVT Play året ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte att titta på den inledande analysen och kritiken (finns på SVT Play).

   Radera
 6. SVT listar alla protestdeltagare i länken ovan. Ta en skärmdump innan listan tas bort. En av deltagarna är "Fredsrörelsen på Orust" som menar att terrordådet på Drottninggatan var Usa och Carl Bildts fel och att Sverige förtjänade det.
  Vilka stollar och de visar att idelogi går före fakta.
  http://www.fredsrorelsen-pa-orust.se/uttalande_ar_terrorismen_forvirrad.php

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, det är inte vad de skriver. Har du någon invändning mot redovisad fakta i texten via din länk, förutom den flitiga användningen av "olagliga" som känns lite tvetydigt?

   Radera
  2. Den kända informationen har inte påvisat att gärningsmannen hade några påtagliga ideologiska eller religiösa motiv för dådet så just citatet "Carl Bildt gick ett steg längre och förkunnade att terror utövas av förvirrade och sjuka individer." är förstås riktigt.

   Radera
  3. "Fredsrörelsen på Orust" Orust? 15093 inv. (31/12 2016)

   Låter ju som begränsade expansionsmöjligheter där. Min erfarenhet är att såna här "organisationer" oftast består av en eller ett par stollar tops, utan någon uppslutning men med desto större käft.

   Någon som bor på Orust och kan bekräfta eller dementera en massrörelse?

   Radera
  4. Bearded, jag bor i närheten och "Fredsrörelsen på Orust" består i stort sett av Erni och Ola Friholt och några till. Jag har faktiskt varit ute hos dem och hälsat på med min klass när jag gick på folkhögskolan i Ljungskile. Det var verkligen peace, love och blommor. :-)

   http://www.svenskafreds.se/pax/fredsparet-friholt

   Radera
 7. Finns det ingen grävande journalist i detta land som kan granska "fredsrörelsen" dess rötter men fr.a. dess finansiärer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behövs inte, de vill ju bara gott.

   Radera
  2. Eller så är det lättare att kasta skit när utan att ha några fakta.

   Radera
  3. Ja, en granskning skulle vara mycket välkommen.

   Radera
 8. När jag gjorde värnplikten 1968-1968 kränkte Sovjetunionen svenskt territorium varje dag. Under våra miloövningar var havet utanför tremilsgränsen fullt av "trålare" med en skog av avancerade antenner i luften.
  Anonyma små öststatsskåpbilar kunde ofta ses på svenska vägar. "Firmabilar" med svensk firmamärkning ville åka in i avspärrade övningsområden eftersom de hade fått en "beställning" av NN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu loggar de bara in på kommunens webbkamera

   Radera
 9. Deportera "fredrsrörelsen" till Donetsk

  SvaraRadera
 10. Rollerna är ju klara inför Aurora och Zapad. Aurora tränar försvar av Sverige med defensiva åtgärder som ett svar på en fientlig attack mot Sverige från en granne. Zapad tränar på kraftfullt anfall mot sina grannar med offensiva vapensystem och formationer.

  Tänk vad fiffigt om team Aurora och team Zapad kunde samordna sina respektive övningsverksamheter. De passar ju ihop som hand i handske.

  En part övar massivt aggressivt angrepp på grannen och grannen övar på att försvara sig bäst möjligt.

  SvaraRadera
 11. Jag hade gärna sett en tabell med två kolumner där Aurora jämförs med Zapad -17. En styrkejämförelse i antal deltagare, resurser, syfte etc. På samma sätt kan en intressant analys göras över hur upprörd "fredsrörelsen" är och hur mycket protester som riktas mot respektive övning.

  SvaraRadera
 12. https://www.youtube.com/watch?v=NcOw6aJpSsw&t=200s

  SvaraRadera
 13. http://foreignpolicy.com/2017/08/17/wikileaks-turned-down-leaks-on-russian-government-during-u-s-presidential-campaign/

  SvaraRadera