Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-08-19 12:34

Webkameran i Karlskrona riktas om

Den webkamera som bloggen uppmärksammade för snart en månad sedan, och som kan användas för att följa svenska flottans och i synnerhet de annars dolda ubåtarnas aktivitet i Karlskrona har nu riktats om. Kommunen har till slut tagit till sig av mycket hård kritik i media. Uppdraget kan ses som slutfört.
Ej fotoförbud i Visby hamn.
Efter att bloggen uppmärksammade att man via Karlkronas kommuns webkamera kan följa bland annat vilka svenska ubåtar som är i hamn genom när de lämnar respektive återkommer, så plockade Blekinge Läns Tidning (BLT) upp det hela.

Sedan har kritiken mot kommunens vägran att sluta spionera på svenska marinen växt i media.


Även svenske säkerhetsanalytikerna Johan Wiktorin har kritiserat kameran i en artikel hos BLT.
"Om man följer sändningen under en lång tid kan man skapa en normalbild av det svenska marinförsvaret. Man skulle till exempel kunna uppmärksamma att alla båtar och fartyg är i hamnen på påskafton. Om situationen har varit så i fem år är det en stor sannolikhet att det också ser ut så det sjätte året. Med den informationen skulle en utländsk aktör veta när man bör och inte bör attackera Sverige."
Slutligen hamnade det hela på ledarplats hos Expressen, där litterärt beläste Patrik Kronqvist hänvisar till min andra roman Midsommargryning, där en bitter fd marinofficer på fattigpension rapporterar in flottrörelserna. Kronqvist visste nog inte om att det även var jag här på bloggen som fick igång media på detta.

Nu har slutligen, efter över ett år, Karlskrona kommun fallit för mediatrycket och ska faktiskt rikta om kameran.

Konstigt nog har man tidigare helt struntat i att Marinbasen har bett kommunen att åtgärda kameran, vilket bekräftas till bloggen av en säkerhetsofficer på Marinbasen.
"[Vi har] varit i kontakt med kommunen tidigare i frågan och påpekat det onödiga i att sända ut den här typen av information på webben. Vi har föreslagit att den ska plockas bort eller eventuellt riktas om för att inte bjuda på den här typen av information i onödan."
Ibland kan faktiskt medial granskning leda någonstans. Uppdraget kan ses som slutfört för denna gången. Det skrämmande är att inte ens en försvarskommun som Karlskrona bryr sig om vad Försvarsmakten tycker i frågan, utan att det måste till ett mediadrev.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat. Vilken grisig kommun.

  SvaraRadera
 2. "Efter att bloggen uppmärksammade att man via Karlshamns kommuns webkamera kan följa bland annat vilka svenska ubåtar som är i hamn genom när de lämnar respektive återkommer, så plockade Blekinge Läns Allehanda (BLT) upp det hela."

  Hmm...Torde vara Karlskrona kommun och Blekinge Läns Tidning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen orsak. Båda kommunerna är ju numera kända för att motarbeta försvaret av riket så om de klumpas ihop gör inget.

   Radera
 3. För att travestera på vad den gamla kommunisten Gudrun Schyman sa om ubåtskränkningarna:

  Det är inte så farligt om främmande makt tittar på våra webbkameror, de är nog bara lite nyfikna.

  SvaraRadera
 4. Konstigt att man kan få tillstånd för en sådan webbkamera men inte få filma buset i Rinkeby.
  Det är som att man måste ha mist all förnuft och sans för att få jobba på tillståndsmyndigheterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkelt. Försvaret är ju ett särintresse medan buset är röstboskap.

   Radera
 5. Kanske dags att flytta marinbasen till en plats där kommunen inte kan filma (tror att Berga/Muskö är en sådan exempelvis)

  SvaraRadera
 6. Visit Karlskrona tyckte ju att dom gjorde sitt jobb väl genom att arbeta för mer besök i kommunen. Att målgruppen för besöksreklamen var trevliga gröna män från andra sidan pölen var av mindre betydelse, huvudsaken är att det ökar!

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Är hela Blekinge ett gäng sellouts?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter mer som vanlig kommunal "Jävlas med dem som betalar våra löner - för att vi KAN!"

   Sökte för en tid sen om avstyckning av två tomter, endast för fritidshusändamål dessutom. Lämnade in arkitektritat förslag A (ffa avseende på infarter) som förkastades som "trafikfarligt" (vägen har 2-3000 fordon dygn). Arkitekt, något förvånad, får utarbeta förslag B (något sämre lösning). Denna förkastas av kommunen. Nu vänder vi på steken och frågar kommunen HUR de vill ha tillfarten och de skissar en slafsig version av mitt först inlämnade förslag A (som ju var "trafikfarligt")

   Det handlar bara om makten att trampa på dem som betalar deras löner. "För att vi KAN" (och i tilltagande omfattning "för att vi inte fått vår bonus").

   Radera
  2. Det låter mer som avsaknad av ansvar och konsekvens för sin tjänst och uppgift. Personligen är jag betydligt mer bekant med det beteendet från privat sektor.

   Radera
  3. I fallet med nämnda kommun går de iaf rätt metodiskt in för att göra livet surt. Jag har lyckligtvis lämnat, men har hört av kvarboende att just nu genomför de "toalettinspektioner" med standardiserad fakturering av ett par timmars inspektion a 3-4000 kr, godkänt eller ej. Tydligen var kommunen så nöjda med detta, att de har aviserat andra nya betalinspektioner inom kort..

   Radera