Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-08-23 12:50

Wallmark förtydligar: 2% av BNP till försvaret om tio år - höjning varje år

Moderaternas försvarspolitiske talesman förtydligar till bloggen. Det handlar om att nå 2% av BNP till försvaret om tio år och höjningar varje år. Varje års höjning varierar dock med beställningar och leveranser av materiel, och andra utökade förmågor.
Hans Wallmark (m)
Två procent av BNP till försvaret är dock inte en exakt siffra, ytan citatet från Wallmark är "typ 2% av BNP om tio år". Det kan alltså skilja på någon tiondel eller hundradels procent, rent av vara högre om det är vad som krävs för att uppfylla beslutade förmågor.

Anslagen ska höjas varje år. "Steg uppåt varje år" skriver Wallmark, men det är inte hugget i sten hur mycket det ska bli varje år utan det "beror lite på när beställningar och nya materielprojekt levereras"

Förenklat handlar det om att målet är cirka 2% av BNP till svenskt försvar och man ska nå dit på tio år. Exakt när och hur mycket anslagen ökas för varje år beror på leveranser av beslutade materiel och förmågor (dvs även förband).

Det finns som bekant inget självändamål i att slänga pengar på något när man ännu inte kan få leveranser eller har kapacitet att utbilda och utrusta personal och förband.

Beställer man t ex nya bataljoner så ska man förstås inte betala för dessa innan det finns något att betala för. En ny svensk mekbrigad skulle kosta mellan 600 och 3000 MSEK om året beroende på beredskapsnivå, men att slänga fram tre miljarder idag ger ingen brigad då det inte finns personal utan anslagen måste ökas successivt i takt med personal- och materieluppfyllnad. Försvarsvänner behöver inse att försvaret är så svältfött att det inte går att öka över en natt. Tio år är dock realistiskt och en långsiktig plan och mål. I snitt och vid dagens BNP betyder det ändå ca 4 miljarder i ökade årliga anslag varje år.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Aha, OK. Ja, det öppnar ju för att anslagen höjs strax under inflationstakten 2018-2022, och sen blir de där 2%:en nästa regerings problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju förstås en möjlig lösning, men det vore ju intressant att få en mer detaljerad och kostnadssatt plan, alternativt att låta FM lägga i en fond de medel som inte används direkt. (Ett tredje alternativ är förstås att köra ekonomin körs i botten så att BNP minskar, men det får vi hoppas att det inte sker)

   Radera
 2. Förstår inte inte partierna att vi nästan har världens bästa försvar i och med att vi har den högsta(?) privata skuldsättningen i världen.

  Lägg till ganska kraftiga sociala problem, vilket annat land vill ha ett detta elaka virus att ta hand om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Är du rasist, eller varför försöker du kapa denna tråd till att handla om sociala problem och invandring?

   Radera
  3. Du kan diskutera med dina rassekompisar på Avpixlat istället. Här diskuteras svenskt försvar.

   Radera
  4. Det är vapen som diskuteras, inte försvar

   Ett försvar är många saker

   Det är medborgare som är stridsvilliga för de vill försvara ett land man trivs i, alltså motiverade
   Det är självförsörjning vid kriser, ekonomiska krascher, sanktioner, naturkatastrofer, sjukdomar

   Är det lätt att skapa kaos för att kedjorna har så svaga länkar spelar det ingen roll hur mycket vapen man har

   Radera
  5. Sveriges och Finlands befolkning har den högsta försvarsviljan i EU, rent av i världen enligt internationella undersökningar.

   http://brilliantmaps.com/europe-fight-war/

   Du kan sluta projicera din egen brist på vilja att försvara ditt fosterland på resten av landets befolkning.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Tomma tunnor skramlar mest
   Kanonmaten hittar du i förorterna, det är dessa i första hand som kommer hantera försvaret vid en invasion om någon är så jävla dum att de vill ta oss och vi inte ger upp efter några timmar.

   Senaste tidens IT läckor mm, jag tvivlar på att någon väljare har kvar förtroende för att det finns kompetens bland de som leder landet.

   De med lite kunskap inom IT vet också hur snabbt AI utvecklas, vapen om 10 år kan se helt annorlunda ut mot vad de gör idag och de kommer vara billiga om man inte klarar och reglera området

   Radera
  8. Släpp iväg 20 drönare med intelligens att kapa elkablar eller små smarta grävare som kan leta upp nergrävda ledningar och spränga sönder dem.

   Med mycket små medel kan man i dagens samhälle skapa enorma problem

   Radera
  9. Talande bild som cirkulerat en hel del angående varor vi importerar, troligen lite överdriven men visar problemet som alla som är intresserade av försvar borde tycka är mycket problematisk.

   På bilden har de plockat bort alla varor som är importerade från andra länder och så visar de hur som är kvar.

   Mataffären tog bort alla utländska varor – för att ta ställning mot rasism

   Radera
 3. Det finns en god chans att försvaret kan absorbera en budgetökningsserie på 10, 9,1 8,3 7,7 7,1 6,7 6,25 5,9 5,6 och 5,3% genom att i början fokusera på lönehöjningar inom bristyrken så förbanden fylls, reservdelar, ammunition och övrig förbrukningsmateriel. Detta plus övningar som även de kostar pengar är detsamma som att göra försvaret krigsdugligt.

  Jag kan även tänka mig forcering av stödjande investeringar för våra fåtaliga förband som byggande av HAS och enkla förrådsbunkrar. När proppen går ur och förbanden får allt de pekar på för en månads strid eller mer måste materielen ändå förvaras någonstans och eftersom det är inför krigsrisk duger det inte med centralförråd. Då får vi se till att runda vår egen byggplaneringsbyråkrati men nu är behovet på riktigt så då får vi se till att göra detta.

  Leverans av nyckelsystem som luftvärn skulle kunna ske på mycket kort varsel genom att kompletta förband med personal hyrs in, detta är inte kostnadseffektivt men är ett sätt att snabbt plugga hål i försvarsförmågan.

  Om ökningen från 1 till 2% av BNP sker systematiskt blir det en stark politisk signal vilket även minskar behovet av senare panikrustning om den politiska situationen fortsätter förvärras av Ryssland. Jag tror att en sådan faktisk viljeyttring skulle göra svensk politik förstålig för ryssar i allmänhet och verka lugnande på frestelsen att ställa till sattyg vid rysslands lugnaste gränser bara för att det är billigt och riskfritt att göra detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Hur stor del av skattepenarna är 2% av BNP?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ungefär 10% (Av statens skatt) räknar du in koommunala skatter blir det ca 4,5-5%

   Radera
 5. Varför tro på en lögnare som Wallmark? Om man tycker ordet "lögnare" är väl hårt eller direkt felaktigt så kan man läsa denna debattartikel i VLT från 2013 där bl a Wallmark redogör för s k moderata "satsningar", som i själva verket var neddragningar - lögner. Kommer aldrig att rösta på moderaterna så länge lögnare som Wallmark finns där.

  http://www.vlt.se/opinion/debatt/moderaterna-starker-forsvarets-formaga

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera