Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-08-11 10:48

Vad vill Nordkorea åstakomma?

Vad vill diktaturen i Nordkorea egentligen åstakomma med sin retorik, hot och förtsatta försök att skjuta ballistiska robotar? Ett angrepp mot Guam är inte en Nato-fråga och det är inte alls panik i "skräckindex".

Två galningar ägnar sig just nu åt ett ordkrig. Nordkorea hotar att skjuta ballistiska robotar mot amerikanska Guam och galningen i Vita Huset hotar till synes med kärnvapen som svar. 

Stora problemet för USA är om Nordkorea faktiskt gör ett robotskott mot Guam, ett skott som också passerar över Japan. Det blir nämligen ett facit på om påstådda system för försvar mot ballistiska robotar faktiskt fungerar i praktiken.

Kommer roboten skjutas ner vid passage över Japan? Eller vid anlöpet mot Guam? Detta beror i sig på vad för anti-ballistiska luftvärnssystem, som finns längs skottets olika faser. Skulle man misslyckas att försvara sig blir det en rejäl näsbränna för USA och amerikansk försvarsindustri.

Skulle en robot faktiskt träffa Guam öppnar det dock INTE för att USA kan åberopa Nato artikel 5, då Natos försvarsallians bara gäller vid angrepp inom Natoländernas territorium norr om kräftans vändkrets. Jämför med Falklandskriget, där Storbritannien inte kunde åberopa hjälp från Nato eftersom angreppet skett för långt söderut.

Så spelteoretiskt kan hela Nato-bilden uteslutas. Europa dras alltså inte in, annat än frivilligt. Däremot kan USA:s fokus flyttas från att stärka upp Europa och på så sätt försvaga försvaret av Europa. Om det dessutom visar sig att amerikanskt robotförsvar bara är dyrt men värdelöst så förändras det säkerhetspolitiska läget rejält. Förvisso är ett enda robotskott inget fullständigt stickprov.

Nordkoreas agerande handlar om att med hot om kärnvapen försvara sin diktatur och man behöver visa för omvärlden att man har förmågan att skjuta interkontinentala ballistiska robotar, något som starkt kan ifrågasättas.

Samtidigt sitter eliten i Nordkorea och surfar på Internet som vilka västerlänningar som helst rapporterar cyberunderrättelsebolaget Recorded Future på sin blog.
"Our analysis demonstrates that the limited number of North Korean leaders and ruling elite with access to the internet are actively engaged in Western and popular social media, regularly read international news, use many of the same services such as video streaming and online gaming, and above all, are not disconnected from the world at large or the impact North Korea’s actions have on the community of nations."
Västvärldens bästa vapen är att just visa hur alternativet till diktaturen ser ut. Diktaturen i Nordkorea verka misslyckas med att hindra detta.

Det pratas om att skräckindex (VIX) nu skjuter i höjden på grund av oron. Förvisso stiger VIX, men det är knappast några paniknivåer vi talar om.
Veckochart VIX.
Det handlar mer om schyssta klickvänliga rubriker. Som det ser ut nu är rörelsen i VIX bara brus än så länge.

Fast det är naturligtvis oroande att släppa lös två galningar i en alldeles för liten sandlåda.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Intressant. Kina har också hintat lite grand:

  "Kina bör också vara tydligt med att om Nordkorea avfyrar robotar som hotar amerikansk mark och USA slår tillbaka kommer Kina vara neutrala, skrev Global Times.

  OM USA och Sydkorea genomför attacker och försöker störta den Nordkoreanska regimen och ändra det politiska mönstret på koreahalvön kommer Kina hindra dem, skrev Global Times. "

  Tyvärr för hela världen kan två jättebäbisar ändå sabotera för sina respektive länders medborgare och faktiskt överväga "förebyggande attacker" på allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker Obama skötte det bättre än Trump. Hann kriga med Afghanistan, Iraq, Syrien, Libyen, Yemen, Somalia och Pakistan utan att vila en dag under sina åtta år. Hoppas han kommer tillbaka för han sabotera verkligen inte för sina medborgare.

   Radera
  2. Håller med, han där Trump har inte lyckats få igång ett enda krig ännu.

   Radera
  3. Du har redan glömt att han bombade en rysk-syrisk flygbas i Syrien och att USA skjutit ner syriskt stridsflyg? Men så är du ju helt blåst av all propaganda du läser.

   Radera
  4. Jo, men vad är en bombning mot t.ex Libyen? Här måste väl du ändå ge med dig om att Obama är mycket bättre än Trump? Trump är verkligen kass... Jag tycker Obama gjore ett bra jobb t.ex med alla drönarattackerna som hade ihjäl tusentals terrorister. Det stod i Washington Post så ingen RT propaganda.

   Radera
  5. Cornu du är verkligen blåst, Trump har ännu inte startat ett krig. Inget av detta har lett till någon krigsförklaring.

   Radera
  6. Har inte skett en enda krigsförklaring under Obama heller.

   Du är bara grinig för att Ryssland och Syrien är sådana mesar att de tog den rakt upp där bak från Trump utan att våga ens protestera. Samma sak när Trumps flygvapen sköt ner syriskt flyg.

   Verkligheten är att Ryssland och Syrien är så rädda för USA att USA faktiskt kan göra som de har lust med mesarna.

   Radera
  7. Hela flygbasen var skyddad av Pantsir-S1, men man vågade inte ens försöka skjuta ner en enda amerikansk kryssningsrobot. Eller så är P-S1 bara en Potemkinkuliss utan förmåga.

   Radera
  8. Om jag inte minns helt fel så var den drivande bakom Libyeninsatsen herr Sarkozy.

   Radera
  9. @Cornucopia? 18:04
   Krigsförklaring eller inte! USA krigar ändå!
   Det viktiga och sorgliga är att USA under Obama och fru Clinton har mycket aktivt krigshetsat mot Libyen 2011. USA och CIA har varit den bidragande orsaken till att Libyens president blev dödad och att Libyen numera är en failed state.

   För att litet slarvigt återge Anders Borgs ord:
   USA krigar och Sverige tar emot flyktingarna till följd av USA:s krig.

   Radera
  10. Gud ske tack och lov så håller USA på att ruttna inifrån och är redan nu ett splittrat land på randen till inbördeskrig. Alla stora imperier faller förr eller senare.

   Radera
  11. Pantsir-S1 systmen på flygbasen i Syrien var syriska så vitt jag vet, med den bemanning, radarstöd och utbildning det betyder. Syrien äger ett antal Pantsir sedan år tillbaka och USA var extremt noggranna med att undvika rysk personal och hårdvara vid attacken.

   Radera
  12. Vi vet ju inte om Pantsir-S1 sköt ned några robotar, mycket möjligt att dom gjorde det.
   Dock är det ju möjligt att Tomahawk fått förmåga att agera signalsökande, den förmågan var under utveckling men stoppades för ett antal år sedan.
   Troligen dök dessutom alla robotar upp samtidigt då det bara är robotar behöver man inte bry sig om kollisionsrisken !

   Radera
  13. Blev väl rätt rejält förvarnade av Usa. Förmodligen rök väl bara några skrotade plan som kunde visas upp efteråt.
   Om nu inte syriens flygvapen är TOTALT dumma i huvet.

   Radera
 2. Vix-index är som ni kan se nedan på årshögsta.
  Tittar vi på 10 år är det som Cornu är inne på bara brus än så länge.
  http://www.marketwatch.com/investing/index/vix/charts

  SvaraRadera
  Svar
  1. VIX har inte rört sig märkvärt på flera veckor. Nu kom en rörelse.

   Radera
 3. Hur påverkas Sverige?
  Sverige sitter i FN:s säkerhetsråd.
  Säkerhetsrådet röstade 15-0 för hårdare sanktioner.
  NK har hotat att straffa alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du? Försöker du vara rolig eller tror du på allvar att NK kan nå Sverige med sina vapen?

   Radera
  2. NK:s ambassad kan ju återuppta verksamheten med att sälja heroin i grossistmängd samt köra bordellverksamhet, det har de ju gjort tidigare.

   Radera
  3. Heroin och horror, sanktioner ska väl vara negativa för landet som drabba, Ben?

   Radera
  4. Jo, men då kan dom ju sluta tillhandahålla de tjänsterna, om vi inte gör som de säger.

   Radera
  5. "Stop f*cking with us Sweden, or you won't get to f*ck us"

   Radera
  6. När det brinner till och gränsen "öppnas" så kommer vi få äran att hjälpa massor med nordkoreanska män. Så ingen fara, ingen vill oss illa.

   Radera
  7. Män? Vi pratar om miljontals ensamkommande nordkoreanska BARN!!!! #jagärhär

   Radera
  8. Jag ska ta det enkelt så att ni förstår. För det första, om det blir ett storkrig i Korea kommer lejonparten av de flyktingar från det kriget att finnas i Korea eller grannländerna (Jmf 95% av de Afghanistanska flyktingarna finns i Iran och Pakistan). För det andra, till skillnad från vad många tror så är inte politkerna så dumma att den migrationspolitik som fanns fram tom 2015 inte kommer tillbaka. De har sett vad som hänt i opinionen.

   Radera
  9. gdb crvx, du är verkligen helt uppe i det blå. Det är såna som du som gör att men ifrågasätter allmän rösträtt. Hur fan kan man komma fram till något sånt här verklighetsfrämmande uttalande? "till skillnad från vad många tror så är inte politkerna så dumma att den migrationspolitik som fanns fram tom 2015 inte kommer tillbaka"

   Radera
  10. Vet inte var 95% kommer ifrån men jag tror nog att våra politiker är så humana och tror på empati att vi får förmånen att få hjälpa högutbildade nordkoreanska barn. Ni ska få se att de ensamkommande barnen i Stochholm som fått avslag flera gånger får stanna här och bidra till vår välfärd. För folket, för fosterlandet, G V.

   Radera
  11. Unknown och H_H. Politikerna såg hur de blödde röster till SD under migrantkrisen och hur detta stoppades när ID-kontrollerna infördes. De rösterna kanske kommer tillbaka, kanske inte (JÅs projekt att göra om SD till ett Socialkonservativt parti verkar vara ganska framgångsrikt), men de tänker inte ta några chanser.

   Radera
 4. Läste först Nordea istället för Nordkorea och det passade in ända tills "ballistiska robotar"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste först också det!

   Radera
  2. Jag läste åstakomma!
   Det skar sig!

   Radera
 5. "Så spelteoretiskt kan hela Nato-bilden uteslutas. Europa dras alltså inte in, annat än frivilligt. Däremot kan USA:s fokus flyttas från att stärka upp Europa och på så sätt försvaga försvaret av Europa."

  -Detta tror jag ärdet allvarligaste, med tanke på hur EU-länderan försummat sitt försvar. Om missilförsvaret inte skulle funka så har ju säkert förmåga att kompensera med mer offensiv kapacitet, så där tror jag att risken är mindre.

  SvaraRadera
 6. Skrämmande att kärnvapen hamnar i fel händer. Skulle inte bli förvånad om "någon" trycker på knappen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Qvintus, kan någonsin kärnvapen hamna i rätt händer, inte ens det omhuldade USA kunde hålla fingrarna i styr.

   Radera
 7. USA är totalt ointresserad av Nato och artikel 5 i denna situation. Här jobber de med Japan och Sydkorea. Avlossar Nordkorea en eller flera missiler mot Guam så kommer USA att betrakta sig som utsatt för ett kärnvapenanfall och agera därefter. Om någon missil kommer förbi så är det förargligt men knappast något som någon i den rykande ruinhögen Nordkorea kommer att reflektera över.

  SvaraRadera
 8. USA behöver inte NATO.

  De behöver ett Pearl Harbour för att kunna gå in och sätta stopp för Nordkorea.

  SvaraRadera
 9. När det gäller internet så är det väl förmodligen exakt de som tjänar tillräckligt på diktaturen för att ha ett bekvämt liv i Nordkorea som tillåts surfa runt på internet.

  Så länge det ser ut på det viset är det ju svårt att förvänta sig nån revolution.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det later ju som en beskrivning av det inre partiet I "1984".

   Ganska smart förresten, ge eliten nåt som är förbjudet för massorna, men samtidigt eftersom det är förbjudet så har man samtidigt hållhakar på dem.

   Radera
 10. Det intressanta blir om Nordkorea - som man sagt - skjuter ett antal (fyra säger man) robotar avsedda att slå ner nära men inte på Guam, försedda med inerta stridsspetsar. Kommer USA då att skjuta ner dem (det finns redan ett THAAD-batteri på Guam, och AEGIS-fartyg med antirobotkapacitet kan förutsättas vara på väg) och betraktar Nordkorea det då som en krigshandling? Det första USA bör göra är att deklarera en avlyst zon runt Guam där alla ballistiska objekt i atmosfären kommer att bekämpas. Man kanske får en billig test på hur väl systemen fungerar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om de inte funkar så kommer Kim Jong-un skratta och säga att imperalistsvinen saknar försvarsförmåga.

   Radera
  2. Som en kommentar så uppskattas Nordkoreas ICBM ha en CEP (ett mått som anger hur långt från målet 50% av träffarna hamnar, och övriga antas komma inom CEP x2) på mellan 30km och som bäst lika bra som Sovjets första ICBM dvs 3-5km.

   Radera
 11. Om det är kärnvapenbärande robotar, vad är riskerna med en nedskjutning över tätbefolkade områden som t.ex. Japan?

  Det man ser i media är bara skeenden på ytan, vem som står i kuliserna och hetsar och har en strategi för detta kan man spekulera i? Kanske man vill ha en konflikt i denna regionen för att få mer handlingsutrymme i mellanöstern, Ukraina eller i Östersjön?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Japan väljer att skjuta så blir det med SM-2/-3 från sina AEGIS-jagare. Deras markbaserade Patriot kan inte nå ut i rymden. Vilket betyder att skrotet vid eventuell träff kommer flyga vidare för att senare brinna upp vid återinträdei atmosfären.

   Radera
 12. Nordkorea är Kinas geopolitiska motsvarighet till Rysslands Ukraina dvs en buffertstat som försvarar Kina från en landbaserad invasion. Det är svårt att se att USA inte utnyttjar situationen för att ta över Nordkorea med tanke på den militära hävstång det kommer att ge USA med allierade gentemot Kina. Dessutom brukar amerikaner sluta upp bakom sin president vid krig, så Trump skulle högst troligt vinna opinionsmässigt på ett krig. Dessutom skulle han förbättra sina relationer med neokonservativa politiker i kongressen och senaten vilket skulle underlätta för honom att få igenom sina ekonomiska reformer som just nu blockeras av de neokonservativa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Struntprat.

   Om någon erövrar Kina så skulle dom behöva en ockupationsarmé på flera miljoner man. USA försökte använda en garnision på run 100 000 man i Irak oc vi ver hur bra det funkade. Inte ens under Koreakriget övervägde USA att ockupera Kina, eller att ens göra en begränsad markinvasion.

   Radera
  2. Flera utländska makter har framgångsrik invaderat och ockuperat Kina med färre än "flera miljoner man", senast Japan i andra världskriget.

   Radera
 13. Ingen är intresserade av att ta över det efterblivna skithålet Nord Korea, någon återförening á la tyskland är nog osannolik, rösterna i Syd Korea som anser det vara alldeles för dyrt har blivit högre...

  Nord Korea, trots sin retorik, är inte självmordsbenägna, men de behöver bistånd för att öht fungera.

  Kort sagt så ägnar de sig åt utpressning, och de har nu kommit till en punkt där kärnvapen i princip är nödvändigt för att kunna fortsätta med det.


  SvaraRadera
 14. NK är grabben som gapar och skriker tills han får en smäll och som det ser ut nu är det Trump som kommer och hantera utmaningen. Bara att göra som Bush och Blair, gå in med allt och bomba landet sönder och samman. Tänk om de hittar ett sånt där kevlarpass i ruinerna av ett bombdåd i New York med namnet på en Nord-Korean... då smäller det direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de där kevlarpassen brukar dyka upp då de bäst behövs, hi hi.

   Radera
 15. Det här handlar om att krigshetsarna i USA har en "hit list". På den står bl.a. Saddam Hussein, Bashar al-Assad, Muammar Kadaffi och ledaren i Nordkorea.

  Saddam Hussein och Muammar Kadaffi är redan likviderade på USA:s föranstaltan. Två kvar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömmer kronjuvelen Iran, namnet på ledaren är ointressant.

   Radera
 16. "Vad vill Nordkorea åstadkomma?" Ja det undrar man trodde du hade en hint om det. "Nordkoreas agerande handlar om att med hot om kärnvapen försvara sin diktatur och man behöver visa för omvärlden att man har förmågan att skjuta interkontinentala ballistiska robotar, något som starkt kan ifrågasättas." Men ingen har ju ifrågasatt diktaturen. Det är ju därför den får finnas kvar. Så Vad vill Nordkorea åstadkomma? Det har vi inte fått svar på än. Trodde faktiskt du hade svaret på det eller i varje fall åsikt.

  SvaraRadera
 17. https://worldview.stratfor.com/article/how-north-korea-would-retaliate

  SvaraRadera
 18. Bra att Trump ryter tillbaka !
  Nordkorea ska inte tro att dom kan få koncessioner bara dom hotar med lite missiler från 50-talet !

  SvaraRadera
 19. Rumors of war, smoke and mirrors, söndra och härska. Trumps krigsretorik kommer logiskt i tid och lägger en rökridå framför det inhemska politiska och ekonomiska läget. Staterna funkar på sätt o vis i symbios. Krig kan vara nödvändigt inom en snar framtid för att hålla ekonomin på fötter eller som anledning att göra en reset.

  SvaraRadera