Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-08-03 11:12

Stefan Löfvens säkerhetsråd - en icke-existerande populistisk bluff?

Allt mer tyder nu på att Stefan Löfvens sk "säkerhetsråd", som populistiskt inrättades efter den sk underrättelseoperationen (ubåtsjakten) i Stockholm hösten 2014, är en icke existerande bluff. Det finns ingen existerande dokumentation vare sig från eller om att säkerhetsrådet någonsin mötts.
Den för mig lokale moderate riksdagsmannen, Jan Ericson, har försökt få ut allmänna handlingar kring säkerhetsrådet men mötts av att sådana inte existerar. Inte ens mötesdatum eller de obligatoriska tjänsteanteckningarna.

Ericson skriver:
"Svaret var alltså ordagrant detsamma som det tidigare och mina följdfrågor nonchalerades helt. Regeringskansliet vägrar alltså berätta ens om det finns några hemligstämplade handlingar från Säkerhetspolitiska Rådets möten eller inte. Man vill inte ens berätta om när möten hållits eller ens hur många möten man haft - uppgifter som knappast kan vara säkerhetsmässigt problematiska att redogöra för. Jag har aldrig varit med om något liknande hemlighetsmakeri tidigare, man kommer ju inte ifrån känslan av att man verkligen har något att dölja."
Mycket talar alltså för att Löfvens säkerhetsråd med försvarsministern, inrikesministern och utrikesministern i själva verket inte existerar.

Normalt bör det åtminstone existera de obligatoriska tjänsteanteckningarna om att ett möte hållits, bokats eller liknande.

Säkerhetsrådet ser alltså ut att bara vara ett populistiskt uttalande för att verkar som man bryr sig om säkerhetspolitiken. I verkligheten har rådet aldrig mötts, vilket förklarar varför Löfven aldrig informerats av Ygeman om läckan i Transportstyrelsen på detta råd. Regeringen skiter alltså, undantaget försvarsminister Hultqvist, i säkerhetspolitiken och vattentäta skott råder mellan berörda departement och ministrar.

Detta är iofs inget överraskande. Samstämmiga uppgifter gör gällande att Hultqvist och sparkade på eget initiativ uppsagda fd inrikesminister Ygeman är som katt och hund och inte kan vistas i samma rum, utan att det kommer krävas en massa juridiskt pappersarbete. Så att ansvarig minister för militärt försvar ska kunnat samverkat med ansvarig minister för totalförsvar ter sig omöjligt.

Nu ser vi fram emot att regeringen presenterar bevis på att säkerhetsrådet någonsin träffats. Det duger t ex med att visa alla handlingars diarienummer, och i övrigt all information struken pga hemligt. Att mötenas anteckningar skulle vara så hemliga att deras existens är hemlig, den mytomspunna tre ramar hemliga sekretessgrader, en sekretessgrad som sägs vara så hemlig att sekretessgradens existens är hemlig, ter sig väldigt osannolikt.

Rimligtvis har vi bara med inkompetens att göra.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

58 kommentarer:

 1. Klart intressant!
  Än en gång lyfter du frågor som Sveriges journalistkår inte lyckats med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självfallet förhåller det sig så att det så kallade säkerhetsrådet aldrig har sammanträtt. Enligt Ygeman förfogar ju inte Regeringskansliet över därför anpassade lokaler.
   Something is rotten in the state of Sweden...

   Radera
  2. You can't make this shit up - som ungarna säger nuförtiden. Vår regering, som är orolig för fake news, har ett eget fake säkerhetsråd... bwahahahahaha!

   Radera
 2. Sveriges inkompetenta journalister har ännu inte tagit reda på om statsministern har regelbunda möten med cheferna för Säpo resp den militära underrättelsetjänsten. Löfvens företrädare på posten hade sådana möten på veckobasis. Är det någon som tror att om sådana möten existerat, en punkt på dagordningen inte hade varit hur det går med IT-läckan? Och kan vi verkligen ha en statsminister, i det fall Löfven valt att inte låta sig informeras regelbundet av chefen från Säpo resp chefen för militära underrättelsetjänsten, tar rikets säkerhet på så lite allvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inkompetenta eller köpta av sossepartiet? De som jobbar för SR/SvT blir ju köpta omkring den 25:e varje månad...

   Radera
  2. Men det var ju - faktiskt - där som skandalen på TpS började att nystas upp! Hade jag aldrig kunnat tro ...

   Radera
  3. DN hävdar att de var först med att avslöja Ågren. En hel del grävande (som att läsa SÄPO rapporten) för att visa hur allvarligt det hela var har gjorts av Nyheter Idag men det är ju alternativmedia så det är bara att ignorera...

   Radera
  4. Första att breaka att Ågren fick sparken var den här bloggen. Inklusive antydningar om att det handlade om IT-säkerhet.

   Radera
  5. @Cornu

   I vilken omfattning "den här bloggen" verkligen låg före nyhetsbyrån Sirens reporter Fredrik Johansson i spåret, låter sig inte med lätthet bedömas. I vilket fall gör Siren ett en synnerligen berömvärd insats då de systematisk bevakar ett betydande antal av de tyngre myndigheternas utgående handlingar. Den tredje [den tredje då vi i konungariket är hopplöst efterblivet avseende maktdelning. I stater där de demokratiska institutionerna är starkare benämns pressen vanligen den fjärde] statsmaktens granskning av den lagstiftande och den exekutiva makten är helt nödvändig. Staten Sverige är liten och rymmer en mycket begränsad mängd individer som besitter den kompetens - avseende såväl bredd som djup - som krävs för att framgångsrikt kunna regera. Därutöver är graden av [vänskaps]korruption förödande...

   Radera
  6. Enig!
   På sikt gör denna brist på kompetens - men även bristen på resurser i övrigt - att för nationens överlevnad är nödvändigheten av aktivt medlemskap i ett federalistiskt orienterat EU, av främst allmän- och realpolitiska skäl, samt i Nato, av säkerhetspolitiska skäl, odiskutabelt.

   Radera
 3. Herrrgud, sitter statsministern o ljuger rakt in i TV kameran?

  Om detta är sant är det ENDAST svenska journalistkårens inkompetens OCH Alliansens oförmåga att ådstakomma något vettigt och rationellt som räddar regeringen Löven


  Sitta o säga att man tar ansvar yadaydaua och ljuga om det inför TV.

  Spara detta till KU förhören?

  För en liten påminnelse sommaren -18?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Herrrgud, sitter statsministern o ljuger rakt in i TV kameran? "

   Du vet väl hur man ser att en politiker ljuger?

   Svar: läpparna rör sig.

   Radera
  2. Tror ni Löven faller i höst?

   Radera
  3. Garanterat ljugit om Transportstyrelsen också. Mannen har noll moral.

   Radera
  4. Löfvén kommer troligen inte att falla i höst (möjligen att han snubblar ut sig själv) därför att oppositionen INTE vill ta över före nästa ordinarie val.

   Transportgate kan sammanfattas med att Alliansen låtsades att de ville bilda familj igen, annonserade att det var lite gravida på nytt - och slutade med att de gick tillbaka på semester efter att ha jublat över att grannfamiljen fick två missfall.

   Radera
  5. Varför tänker jag familjen Gumby från Flygande Cirkusen varje gång jag ser eller hör företrädare för vår regering?

   Radera
 4. Sekretessgrad: "COMIC SECRET" :D

  SvaraRadera
 5. En av anledningarna till att säkerhetsrådet aldrig skulle fungera, är att det inkluderade miljöpartister.
  Det finns liksom en anledning till att svetsarn inte har sin vice statsminister som sin vice.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..... alltid någon som du som refererar till ett arbetarklassyrke på ett föraktfullt sätt. Kanske kan du i alla fall glädja dig åt att dom flesta, om inte alla, miljöpartister aldrig någonsin jobbat som svetsare, vårdbiträden, väktare, städare eller butiksbiträde.

   Radera
  2. Det gäller väl för övrigt de flesta rikspolitikerna. Aldrig haft ett riktigt arbete, ingen avslutad utbildning och framför allt aldrig någonsin startat ett företag - än mindre ett lyckat!

   Inte konstigt att det mest kommer dumheter när de rör på läpparna!

   Radera
  3. I ditt fall kan du ju dock prestera idiotier utan att röra på läpparna tack vare att du trots alla odds lärt dig hantera ett tangentbord! Alla vårdarna på BUP och OBS-klass-lärarna måste vara stolta över dig.

   Radera
  4. @ sjodan: Det var Aftonbladet som ursprungligen kampanjade för att han skulle kallas för svetsaren - då måste det väl vara okej för oss andra också - eller?

   http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article19525908.ab

   Radera
  5. @Peter: Jag läser inte kvällstidningar, jag är för fin för det....

   Radera
 6. Säkerhetsrådet kanske är så hemligt att alla dokument är hemligstämplade, men troligtvis ljuger dom bara som vanligt.

  SvaraRadera
 7. Jag får känslan av att regeringen vet något som dom inte kan/vill berätta, nåt riktigt stort som får transportgate att verka obetydligt. Löfven verkar livrädd tycker jag.

  SvaraRadera
 8. Vilket scoop! Löfven är ju väl skolad som bedragare tydligen. Helt ofattbart att han fått sitta så länge som han nu redan gjort.
  Svenska politiska systemet framstår som rätt svagt med tanke på den frånvarande ytterst fega oppositionen vi har.

  SvaraRadera
 9. Ehm, det här prövades ju i KU förra året och då undgick ju Löfvén helt och hållet kritik. KU instämde ju i det faktum att det inte finns ett krav på att säkerhetspolitiska rådets möten dokumenteras. Därmed finns ju inte heller handlingar att lämna ut.

  Detta förefaller ju snarare som förra årets nyheter än ett scoop, eller vad är det jag missar??

  Se även:
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/ku-anmalning/granskning-av-dokumentationen-av_H3A143D0B1

  KU-yttrandet i sin helhet har jag dock inte kunnat återfinna, men det finns säkert nånstans i byråkratsörjan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till detta ska läggas att en s k "minnesanteckning" inte är allmän handling så länge den inte expedieras (dvs behandlas eller skickas runt).

   Det faktum att Löfvén sagt att man ibland gör anteckningar vid mötena, innebär alltså inte att det finns allmänna handlingar att lämna ut.

   Radera
  2. Ett tillägg till - tjänsteanteckningar är i allmänhet inte administrativa uppgifter utan sakuppgifter i ärenden. Finns det s k tjänsteanteckningar från mötena så finns det förmodligen ett berättigande i att dessa skall vara hemligstämplade.

   Radera
  3. Jag är som herpes, ingen märker nåt förrän jag är tillbaka, värre än förra gången.

   Radera
  4. Självkännedom är en underskattad dygd ;-)

   Radera
  5. För att parafrasera den gode bellman (Ep 48) :
   Vakna BD, ser du ej
   Lazari palats, så säj?
   Akta näsan du på dej
   För hvar slampig Mamma.

   @BW: SLuta känna på dig själv, du kommer att blind om du fortsätter!

   Radera
  6. https://www.youtube.com/watch?v=aWeM44F1BhY

   Radera
  7. Även, så klart:

   https://www.youtube.com/watch?v=UYtEW2VfwtI

   Radera
  8. Skärp dig Ben, med tanke på nivån på vissa inlägg här så kan många inte vara byxmyndiga ens, såkör den barntillåtna varianten:
   https://www.youtube.com/watch?v=LeYbdJZXhYg

   Radera
  9. Det är annorlunda. KU-anmälningen som du refererar till gällde att det var svårt (omöjligt) för riksdagen att följa det säkerhetspolitiska arbetet eftersom man inte förde någon dokumentation. I det här fallet så är ju frågan snarare om statsministern överhuvudtaget har haft några möten. Om Löfven inte kan bevisa att han har haft några möten överhuvudtaget så borde han avgå.

   Om en ny regering då tar över så vore det bästa ur en säkerhetspolitisk synvinkel att låta Hultqvist sitta kvar som försvarsminister till nästa val.

   Radera
 10. Man får väl helt enkelt döpa om det till:

  Schrödingers råd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkerhetsförrådet.

   Radera
  2. Mp:s förslag var safe space-rådet, men det gick inte igenom, det blev så dålig stämning.

   Radera
  3. Schrödinger som Statsminister 2018 - Dead or Alive!

   Radera
  4. Har vi inte nog med Zombies vid makten redan?

   Radera
 11. För skoj skull så har jag också bett att få ut tjänsteanteckningar och vid vilka tidpunkter dessa möten har hållits. Med tanke på hur kommunikationen fungerar i dessa lokaler så är det väl ingen idé att hoppas på att om tillräckligt många frågar efter dem så kommer det att bli lite olustig stämning i huset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till, du kan ju fråga efter de saknade delarna av tsunamibanden när du ändå är igång.

   Radera
  2. De har Danielsson strimlat och ätit som flingor till morgonfilen.

   Radera
 12. Så klart det finns hemliga möten där väldigt känsliga uppgifter diskuteras och man vill hålla dessa möten hemliga.
  Sedan heter det minnesanteckning (promemoria) och inte tjänsteanteckning. Minneanteckningar blir inte offentlig handling och kan inte begäras ut.
  Jag förstår att man vill komma åt Lövén men ska det göras på bekostnad av Sveriges säkerhet? Finns säkert andra saker som lämpar sig bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg att nu att BD är inne på samma linje. Bortse från post i samma ämne.

   Radera
 13. "Säkerhetsförrådet" hahahahahahahaha

  SvaraRadera
 14. Tycker Alliansens reaktion var överdriven, men om det inte har hållits några möten och Löfven & Co har mörkat detta under hela skandalen så är det en bomb. Trodde de att det inte skulle upptäckas?

  BTW, hur röstade Sverige när det gäller Saudi Arabien. Röstade vi ja till dem i FNs kommission om mänskliga rättigheter? Om så, är det väl lika bra att fälla hela regeringen. Magdalena, Hultquist och Wallström hänger ju alla redan löst.

  Lägg sen till Löfven som eventuellt mörkar att han inte har deltagit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en hemlig omröstning av ECOSEC länder i FN där Sverige med ingår tillsammans med en rad andra länder, tio EU stater ingår ihop med en del andra länder runtom. Tydligen verkar tre EU stater röstar för Saudi enligt vad som sägs på nyhetssidor runtom.

   Så vad säger Regeringen om det. Vi kom ju in i säkerhetsrådet. Krävdes det gentjänster?

   Radera
 15. Alliansen har gått all in. Så nu är det bara att vänta och se vem som kroknar först.

  SvaraRadera
 16. Hösten 2014 var Stefan inte statsminister så han kan omöjligt ha inrättat något säkerhetsråd. Han tillträdde först februari 2015.

  Om ett säkerhetesråd inrättades hösten 2014 så var det isåfall Fredrik Reinfeldt som låg bakom det.

  SvaraRadera
 17. @skies

  Är du berusad..?

  SvaraRadera
 18. Om jag skötte mitt jobb så som Löfven med bihang så skulle jag sannolikt fått sparken för över 30 år sedan från detta jobb !

  Skillnaden är dessutom att jag absolut inte har ansvar för ett helt land och dess människors levnadsvillkor !

  SvaraRadera