Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2017-08-17 15:16

Slavlöner för värnpliktiga - 72:- SEK om dagen

Nu när tvångsbaserad pliktutbildning av värnpliktiga återinförs så slår regeringen på stort och höjer slavlönerna under utbildningen till 72:- SEK de första 60 dagarna, därefter 146:- SEK. Normalt är dock att man under utbildning som arbetsgivaren kräver och betalar ska få full lön. Underligt nog klagar här inte facket LO över lönedumpning, men kanske var det detta som regeringen avser med sk "enkla jobb"?
Högvakter framför Stockholms Slott. Dessa utför skarpa arbetsuppgifter. Kommer värnpliktiga under sin
utbildning att till rena slavlöner utföra detta jobb?
Militär utbildning är vare sig enkel eller ofarlig, utan är bitvis tvärt om livsfarlig verksamhet. Soldatlönerna för anställda soldater är sedan ett av Sveriges lägst betalda jobb, där det i själva verket ger högre lön att städa lokalerna än att jobba i dem.

Med återinförd tvångsbaserad pliktutbildning kommer värnpliktiga nu få 146:- SEK om dagen i skattefri "lön" under utbildningen. De första 60 dagarna får man dock bara 72:- SEK om dagen.

Normalt är att man när man går en utbildning i arbetsgivarens regi får full lön. Detta gäller dock ej inom försvaret. Lönenivåerna gör knappast att de som idag inte söker sig till yrket kommer vilja göra en tvångsbaserad värnpliktsutbildning, som allvarligt sänker din livsinkomst och framtida pension. Såväl värnpliktiga som frivilligt rekryterade bör få full soldatlön under hela utbildningstiden - soldatlöner som i sig bör höjas kraftigt.

Regeringen pratar om att Sverige behöver sk "enkla jobb" för att kunna få in asylsökande och flyktingar på arbetsmarknaden. Fast någon lönedumpning får förstås inte ske, vilket socialdemokraternas finansiärer i LO ser till. Men var är LO:s protester mot lönerna under den militära utbildningen? 

Uppenbarligen är 146:- SEK om dagen en acceptabel lönenivå enligt regeringen och bör väl som sådan vara vägledande för "enkla jobb", som rimligtvis borde betalas ännu lägre än det livsfarliga, slitsamma och högkvalificerade soldatyrkets utbildning.

Om någon påtalar att dessa 146:- SEK är skattefria så är beskattningen på en så låg inkomst ca 7%, och 146:- SEK efter skatt motsvarar alltså 157:- SEK om dagen i lön, eller mindre än 20:- SEK per timme vid åtta timmars arbetsdag.

Någon kanske invänder att värnpliktiga under utbildningen får kost och logi. Men även slavägare gav kost och logi åt sina slavar, så den invändningen haltar något. Snarare bör man utöver full lön få 220:- SEK om dagen i skattefritt traktamente (minus kostförmån) då arbetet utförs utkommenderad till annan ort än den egna.

Och nej, bara för att du minsann bara fick 14:- SEK om dagen när du gjorde värnplikten så är det inte rätt att det samma gäller för de få procent av dagens ungdomar som kommer tvingas göra värnplikten. 

Jag fick ur minnet 29:- SEK om dagen initialt och någonstans runt 90:- SEK om dagen mot slutet om jag minns rätt. Det gör inte att jag tycker att dagens ungdomar ska drabbas av slavarbete, speciellt som väldigt få kommer tvingas in i systemet och de allra flesta (96%+ procent) slippa. 

För mig var "lumpen" en ekonomisk smäll. Jag fick inte ersättning för min lägenhet, eftersom jag hade ränteinkomster som kunde täcka större delen av hyran. (Ca 100000:- SEK på banken gav 11000:- SEK i ränta på den tiden och jag hade en hyra på 1400:- SEK om jag minns rätt, så nej, jag fick betala min egen hyra enligt någon nämnd som tog det beslutet). Eftersom jag hade jobbat gick jag dessutom från ca 13 500:- SEK i lön ner till 900:- SEK, vilket var en ekonomisk upplevelse - särskilt som jag både hade lägenhet och bil att betala för. Som jag minns brände jag av ca 50% av mitt sparkapital under "lumpen" för att klara mig - hyra, bil, elräkning, teleräkning, TV-avgift mm, samt egen mat på helgerna. Enda fördelen med det var att man kände sig oerhört rik när det sedan blev universitetsstudier och studiemedel om hela 6400:- SEK i månaden, eller vad de nu låg på 1992.

Så, ja, jag var ung och dum som hade jobbat ett år innan "lumpen" och då skaffat mig ett liv och utgifter som sedan inte täcktes av staten. Det var förstås en mycket lärorik upplevelse av både ekonomi och hur svensk socialism egentligen fungerade, inklusive de fagra talen om att staten betalar hyran under "lumpen". 

Det enda rättfärdiga är att ge åtminstone en för åldern medellön för heltidsjobb under värnpliktsutbildningen, plus de reseersättningar, kost, logi och traktamente som alla arbetsgivare ger när de skickar någon på utbildning. Speciellt mot deras egen vilja.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Få länder i världen är bättre ön Sverige på att motivera sina arbetare.

  Framför när det är duktiga, drivna och seriösa arbetare, som jobbar med att skydda riket, demokratin och medborgarna.

  SvaraRadera
 2. "Lumpen" som den var på din tid och den tidens ersättningar var anpassade till man skulle gå direkt från gymnasiet till "lumpen". Detta med tanke på att man då ännu inte dragit på sig kostnader i form av egen hyra och bil.

  Jag tycker inte det var så konstigt tänkt faktiskt.

  SvaraRadera
 3. Värnplikt är bokstavligen slaveri.


  Och vad säger det om samhället att man inte kan få människor att frivilligt försvara det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte slaveri och att påstå det är att håna verkliga slavar.

   Boende i ett samhälle har både rättigheter och skyldigheter och bland skyldigheterna ingår det t ex att följa lagen, betala skatt och att hjälpa till med samhällets försvar. Vill man inte veta av dessa skyldigheter så är det bara att emigrera.

   Radera
  2. Påtvingat slaveri. Sen finns det frivilligt slaveri som de flesta ägnar sig åt efter lumpen.

   Radera
  3. @Kristian

   Nja, det där är bara giltigt om man frivilligt kan avsäga sig sina rättigheter och skyldigheter och det kan man som bekant inte. Däremot ter det sig mer och mer som att skyldigheterna är absoluta och ej förhandlingsbara medan rättigheterna kan det ensidigt tummas på när det passar eller pengarna inte räcker till.

   Att emigrera är förmodligen det sämsta argumentet i alla sammanhang det används i. Så fort man inte gillar något så ska man hålla käft, gilla läget eller emigrera. En öppen diskussion i frågan är sällan aktuell att ha. Jag är född och uppvuxen här varför ska jag behöva emigrera för att en minoritet har bestämt saker över mitt huvud som i förlängningen utsätter mig för något som jag inte kan stå för? När vinden vänder så emigrerar du och såna som argumenterar som du direkt då eller? Det tror jag knappast.

   Radera
 4. Försäkringskassan betalar din hyra under värnplikten.

  SvaraRadera
 5. Jag hade fått för mig att de värnpliktiga skulle få samma ersättning som de kontraktsanställda d.v.s. enda skillnaden mellan de två skulle vara att beordrad närvara vs. frivillighet. Detta eftersom en så liten andel värnpliktiga tas ut och dessa inte ska drabbas så hårt ekonomiskt gentemot de övriga i årskullen.

  Guess I was wrong.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad får de frivilliga under grundutbildning?

   Radera
  2. http://www.rekryteringsmyndigheten.se/globalassets/dokument/foreskrifter/trmfs-2017_2.pdf

   http://www.regeringskansliet.se/pressmeddelanden/2017/08/regeringen-fordubblar-ersattningen-till-totalforsvarspliktiga/

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6758151

   Radera
 6. En ensamstående med normal boendekostnad får ca 9000 i socialbidrag plus fri tandvård. Den nivån borde man väl få åtminstone.

  SvaraRadera
 7. Det måste finnas pengar över från de fullt finansierade 30000 traineejobben...

  SvaraRadera
 8. Det handlar bara om hur man säljer in konceptet. Kalla det för en spännande upplevelsekurs och ge en lön på 50kkr/mån och debitera den minus 146kr om dagen.

  Upplevelsen höjdpunkter:

  * köra tunga fordon
  * spränga grejer med riktig TNT som på film
  * leva naturligt naturliv
  * överleva i ödemarken
  * skjuta skarpt med de senaste vapnen på riktiga pappfigurer
  * kasta riktig handgranat
  * uthärda vinterkyla och sömnbrist
  * tolka efter bandvagn i oländig terräng
  * bygga broar i ödemarken
  * lära sig göra upp eld när allt är vått samt en massa bra preppergrejer.
  * närkamp med kniv
  * köra kraftfulla båtar
  * dyka och inta obebodda öar nattetid

  OBS! den som tar kursen får inte joina IS eller andra terrororganisationer.

  Finstilt: Alla kommer inte att få göra alla moment som räknades upp under höjdpunkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, du har fattat grejen. Plus att s k "army fitness" med erfarna instruktörer och minst en cool t-shirt ingår utan extra kostnad. Beställer du redan idag kan du dessutom få chansen att vid inryck kvittera ut en uniform med screentryckta blod- och lerfläckar för extra realism.

   Radera
  2. Glöm inte att nämna all-inclusive-boende, Ben

   Radera
 9. Folk borde betala för utbildningen i värnplikten.

  SvaraRadera
 10. Såpass hög lön. Mat och logi plussar väl på lönen med ett par hundra. Mycket gnäll här.

  SvaraRadera
 11. Du glömde att Slavar hade söndagen ledigt för eget arbete så Slavar som drog nytta av detta har bättre lön än värnpliktiga med 72kr om dagen !

  SvaraRadera
 12. Det är ju utbildning, så de borde få CSN.

  SvaraRadera
 13. Jämför med de 3000 kr/dygn som läggs på s k "ensamkommande".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är förmodligen rätt lite jämfört med vad det kan kosta att hålla en soldat igång. Ammunition, underhåll på avancerade system och fordon, bränsle etc. Jag minns att en pluton på typ 30 man kunde bränna en miljon om dagen på övning.

   Radera
 14. Jag fick 66 spänn om dagen + kost och logi, samt möjligheten att skjuta både Ksp58 och Grg. Det var lätt värt det.

  "Slaveri"-diskursen är bara pseudomarxistiskt snick snack. Med samma sketna marxistiska logik är mitt nuvarande arbete ett slaveri eftersom merparten av mitt arbetes mödor tillfaller min stormrika arbetsgivare.

  SvaraRadera