Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-08-07 09:45

Säljsignalen - Aftonbladet skriver om hur man blir stenrik på aktier

Så kom den. Den slutliga säljsignalen för börsen. Aftonbladet kör med rubriken "Så blir du stenrik - på aktier". Som att konjunkturbarometermodellen eller stundande dödskors inte var nog.

Det är väletablerat att när man enligt Aftonbladet ska bli rik på aktier, så är det hög tid att sälja allt. 

Och nu kör alltså Aftonbladet med rubriken "Ny bok: Så blir du stenrik - på aktier"

Exakt vilken bok det är vet jag inte - pga att tabloiden är blockad på min dator - utan detta är baserat på skärmdump från en tipsande läsare, men det är förstås lyckad PR för boken att få en hel artikel i Aftonbladet. Vi andra vet förstås innebörden av timingen.

Det går bara att skriva en bok om hur man blir stenrik på aktier när börsen trendat starkt positivt under ett antal år. Ingen kommer köpa en sådan bok när börsen är på botten, och ingen kommer misstolka en kraschad börs som att vederbörande är ett geni på aktieplaceringar. Vilket är desto enklare i en stark positiv trend, där det bara är att fastställa hur stor risk man vill ta för att få vinster därefter.

Så förutom att konjunkturbarometermodellen säger sälj, att vi snart har ett dödskors på OMXS30, så kan vi nu läsa i Aftonbladet om hur man blir stenrik på aktier...

Glöm för övrigt inte att Aftonbladet till 9% ägs av LO och med det den socialdemokratiska rörelsen. LO ger pengar till sosseriet. Läser du Aftonbladets websajt får tidningen annonsintäkter, som leder till utdelning till LO, som leder till att sosseriet får pengar till sin fortsatta existens.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Varför ger du ens den där blaskan publicitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso.
   Dock måste du inse att dina läsare är ett lättlurat släkte.
   Tex hade jag inte en susning om Borg-affären innan du skrev om det.
   Vad gjorde jag? Gick in på Aftonbladet.
   Men det är jag det, dina andra läsare är säkert mer intelligent än så.

   Radera
  2. Ja, alla har väl lärt sig att sånt här snask refereras bäst på Flashback? Kom in i matchen Stefan.

   Radera
  3. Gissa två gånger om jag varit där.

   Radera
  4. För er som inte varit där kan jag berätta att det är 252 sidor full av spekulationer från amatörpsykologer utan innehåll.

   Radera
  5. Jo, men rubriken är ju "...gick penis-bärsärk...". Bara en sån sak. Flashback klår Aftonbladets rubriksättning utan att ens försöka. Sanningshalten är väl ungefär lika mellan de båda publikationerna men FB är i alla fall roligare att läsa.

   Radera
  6. Ha ha ha...
   Annars är ett stensäkert tips att köpa till färskpotatisen och sälja till kräftorna...

   Många känner sig "rika" på sensommaren / hösten när man ser hur årets skörd kommer att bli och (om) ladorna kommer att bli fulla... ;-)

   Radera
  7. Stefan, använd unvis.it om du inte vill stödja Aftonbladet med klick.

   Radera
 2. Klassisk säljsignal, fast jag tycker inte vi alls har lika många daytraders och aktie-fikasnackare som 1999/2000. Det är bostadsaffärer folk går igång på, medan börsen anses "farlig" bland vanligt folk.

  Aftonbladet lockar också med en artikel med titeln: "Daytradern: Så gör du snabba klipp".

  Saknas bara aktieprogram på TV... Minns ni år 2000? Då snackar vi folklig hysteri.

  "Investera smart i aktier och bli tv-hjälte.
  I höst blir Staffan Ling programledare för TV 4:s nya show ”Finansvalparna”.
  – Det är småspararna som satsar kulor nu, säger han.
  [...]
  För ett halvår sedan blev han intresserad av aktier på allvar. Han gjorde ett klipp med IT-aktier, shoppade på börsen och investerade i fonder.
  – Jag har lärt mig en del men i programmet har vi experter som ger tittarna alla råd och tips.
  "

  SvaraRadera
 3. Skriv in "aftonbladet.se 127.0.0.1" i host-filen så kan ni också blocka. Jättebra tips som jag lärt mig på bloggen. En administrativ börda men så skönt att slippa klicka fel, över 3000 hatsiter blockade i filen nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför blocka något som diskuteras i tid och otid?

   Radera
  2. Jätteviktig ju, man kan bli påverkad mentalt och bli en av de som sväljer skiten.

   Radera
  3. Det bästa måste ju vara att inte nämna tidningen och händelsen öht.

   Radera
  4. På tal om hatsiter: http://www.ecosophia.net/hate-new-sex/

   Radera
  5. Har ni inte självkontroll tillräckligt för att inte läsa Aftonbladet och 3000 andra hatsiter?

   Radera
  6. Löpsedeln vid mataffärens entré räcker som fingervisning!

   Och det märkliga i sammanhanget är: har du lärt dig läsa, så kan du inte LÅTA BLI!
   Försök själv...det är helt omöjligt!

   Radera
 4. Enligt effektiva marknadshyotesen är alla tillgångar korrekt prissatta därför går det inte att vinna över marknaden (möjligen med insiderinformation). Men folk spelar på Eurojackpot där chansen är 1 på ca 100 miljoner. Varför inte lägga pengarna på stockpicking och dagens vinnare? Man kanske inte träffar rätt någon gång men det blir rätt bra utväxling och gissar man helt fel så är sällan tillgången värdelös till skillnad från en förbrukad lott...å

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Enligt effektiva marknadshyotesen är alla tillgångar korrekt prissatta därför går det inte att vinna över marknaden (möjligen med insiderinformation)."

   Helt seriöst är det där en av de dummaste hypoteserna som någonsin gått i skrift.

   Radera
  2. Det är ett någotsånär korrekt påstående givet att EMH är korrekt. Men det är den naturligtvis inte riktigt.

   Marknaden representerar dock en aggregation av värdebedömningar från alla dess deltagare (och även icke-deltagare i viss utsträckning). Man ska spekulera i marknaden om man bedömer att marknadens värdebedömningar inte efterspeglar det faktiska värdet, och den framtida värdeutvecklingen, och att ens riskbedömning är acceptabel.

   Radera
  3. Som enskild så kan man väl bara åka med tåget. Det är väl snarare tur om man lyckas göra en bättre analys en tung investerare som har x antal analytiker, otrolig beräkningskapacitet i sin AI och t.om. marknadapåverkan med sin stora volym. Dvs på en stigande börs så är det bara att åka med.

   Radera
  4. Ja det var nog bara tur att Mo Farah tog sitt 10-e raka guld i VM häromkvällen. Alla är ju lika bra och duktiga!

   Radera
  5. Om han aldrig lägger skorna på hyllan så kommer han till slut att inte ens komma I mål.

   Radera
  6. Tur för de andra att han lägger 10 tusenmetersskorna på hyllan.

   Radera
  7. Måste vara en j-a lång hylla för att de ska få plats

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Byt tillbaks till Gbg som du hade förut.
   Mig lurar du inte med ditt ursprung.

   Radera
  10. Sluta anklaga mig för att heta Glenn, sörlänning!

   Radera
  11. Så hyllad som han blivit borde han ju ha tillräckligt dock.

   Radera
 5. Haha, jag drog samma slutsats som du, Cornu. Nu har hisspojken (dvs den infantila tabloiden Aftonbladet) börjat ge aktietips. Klassisk säljsignal! :-)

  SvaraRadera
 6. Även TV4 pratade aktier i helgen.

  SvaraRadera
 7. Hej

  Nu är vi tydligen där igen!

  Vill minnas en liknande rubrik när IT-bubblan hade haussat börsen...jag sålde allt jag hade i den vägen under samma tidsrymd och fick förfrågan av banken: "Sälja nu? När vem som helst kan bli rik på börsen!"
  Mitt svar att jag var mera än nöjd men en uppgång med 350 % på några år tystade henne bortsett från: "Ja, det har du jo rätt i."

  Fem månader senare sprack bubblan...och jag hade inte kunnat dra mig tillbaka från sjölivet vid 57 års ålder!

  Ni som ligger tungt i aktier och har gjort ett bra snitt så är mitt tips: "Var nöjd och sov lugnt!"

  SvaraRadera
 8. Enligt SvD (som refererar till Nordnet/Avanza) är det ovanligt mycket förstagångsköpare nu: https://unvis.it/svd.se/smasparare-storkopte-aktier-pa-sommarborsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från länken, och det låter ju väldigt "bra"..

   "Småspararna har rusat till börsen i sommar. Det allmänna intresset för aktieinnehav har ökat på senare tid, enligt Eva Trouin, Sverigechef Nordnet."

   "Denna kyliga sommar har småspararna gjort fler aktieaffärer än någonsin, enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank. Under juli månad gjordes 141 000 aktieaffärer per dag i Sverige, vilket är ovanlig många för att vara mitt i sommaren."

   "Börsen har gått bra under ett antal år, och många har kanske berättat för släkt och vänner att de tjänat bra på börsen, säger Claes Hemberg."

   "Det vi ser är nya sparare, både yngre och äldre, som gör sina första aktieaffärer."

   "Och det är framför allt nya småsparare som prövar lyckan på börsen, enligt Hemberg."

   "Och det är inte bara de stora bolagen som lockat investerare under sommaren. Av aktieaffärerna gällde 34 000 affärer per dag små, börsnoterade bolag."

   "Historiskt sett har börsras haft en avskräckande effekt på småsparare i Sverige, denna gång har det fått motsatt effekt, säger Eva Trouin, som tror att orsaken är ett allmänt ökat intresse för aktier i kombination med ett bra köpläge när börserna föll."

   Raset som avses i ovan är den senaste nedgången på ynka 6 %!! Gyllene köpläge med andra ord ;)

   -I juli i år gjordes 141 000 aktieaffärer per dag, vilket är ovanligt högt för att vara en sommarmånad.
   -Av aktieaffärerna gällde 34 000 affärer per dag små, börsnoterade bolag.
   En markant ökning jämfört med fyra år sedan, då motsvarande siffra när det gäller småbolagen låg omkring 2 000 – 3 000 affärer per dag.
   -En vanlig dag ligger antalet aktieköp på omkring 160 000 per dag.
   -Bioteknikbolagen som har gått till börsen gick i snitt ner 18 procent årets första fyra månader.
   -Under juli månad i år gjordes 18 procent fler aktieaffärer bland Nordnets kunder (i Norden), jämfört med samma period förra året.

   Radera
 9. Vilseleda, som vanligt, av "exaftonpressebladet!"

  Jag börjar verkligen undra mer och mer vilkas ärenden dessa tidningar går.

  Inte är det i alla fall för att upplysa folket...de måste går slavverksamhetens ärenden, allt annat är orimligt.

  SvaraRadera
 10. Swedbank - med nära koppling till det (S)-märkta PARTIET - gör på sin sida "erbjudanden" "reklam" för sin nya app "SprinkleBit" med:

  "Är du helt grön på aktier? - Öva aktiehandel och utmana dina vänner"

  ;-))


  https://www.swedbank.se/privat/erbjudanden/index.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. SprinkleBit är ett socialt nätverk, inte "Swedbanks app".

   Radera
 11. Jag funderar på att investera i guldmynt, nån som tror på guld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Investera är fel ord, spara låter bättre. Klart det inte är fel att köpa guld för en del av eventuella besparingar. Guld är en alternativ valuta och har varit symbol för rikedom i tusentals år ... det är något med guld som gör att vi tycker det är värdefullt! Guld har en fascinerande tendens att bibehålla köpkraften över tid.

   Radera
 12. Jag!

  Investerade i guld för 25 år sedan i stället för någon typ av försäkring.
  Sedan dess har jag följt utvecklingen bara sporadiskt eftersom eftersom guld är fortfarande något som anses "värdebeständigt".

  Något som verkar stämma än idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, guld är ju roligt, men ska vi ta en titt på hur det gått de senaste 25 åren?

   1992: Guld = 75 kr/gram ungefär.
   2017: Guld = 320 kr/gram ungefär. Hurra! Mer än 4 ggr pengarna!

   ... eller så kunde man investerat i aktiemarknaden istället och tjänat 20 ggr pengarna sedan 1992.

   Radera
 13. "Ny studie: Nästan omöjligt för unga att förlora pengar på aktier på lång sikt".

  http://www.vafinans.se/aktier/nyheter/Ny-studie-Naestan-omoejligt-foer-unga-att-foerlora-pengar-på-aktier-på-lång-sikt-1002226037

  SvaraRadera
 14. Oj, då börjar det bli dax då.

  Någon som har koll på genomsnittlig tid från att AB inleder börsbevakning till kraschen?

  SvaraRadera
 15. Jag tror att det är stor risk för en omfattande finansiell kris, derför vill jag spara i guld på 10 års sikt.

  SvaraRadera
 16. Sista stycket, där tappade du min respekt. Otroligt barnsligt.

  SvaraRadera