Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-08-20 19:04

Ritningar på skyddsobjekt kan ha lämnats ut till Kina

Fortifikationsverket kan ha lämnat ut ritningar på skyddsobjekt till ett kinesiskt företag. Det handlar om två miljoner kvadratmeter, eller 2 400 av 6 000 av Fortifikationsverkets byggnader rapporterar Nyheter Idag efter en granskning. Det är dock inte säkert att det handlar om skyddssobjekt.
Foto från museum, ej från skyddsobjekt.
Via en upphandling har ett kinesiskt bolag tagit hand om ritningar på två miljoner kvadratmeter i Fortifikationsverkets försvarsfastighetsbestånd. 

Fortifikationsverket menar att byggnaderna tillhör myndighetens öppna bestånd, men man har ändå valt att obfuskera ritningarna genom att inte ange vad byggnaderna och lokalerna används till, samt inte angivit var byggnaderna ligger. Däremot går de att identifiera via t ex Google Maps, så frågan är om det döljer något alls och hur det står till med FortV:s kompetens.

Nyheter Idag skriver bland annat:
"I Såtenäs, där flygbasen F 7 är belägen, har Fortifikationsverket digitaliserat ritningar om 100 000 kvadratmeter. För Ronneby, där F 17 Kallinge är beläget, har ritningar om 70 000 kvadratmeter fastigheter lämnats ut. I Luleå, där flygbasen F 21 ligger, har det lämnats ut ritningar på fastigheter om 170 000 kvadratmeter. Det är samtliga i dag aktiva militära flygflottiljer i Sverige.
Upphandlingen omfattar cirka 2400 av totalt cirka 6000 byggnader i det öppna beståndet."
Fortifikationsverket vill inte svara på om det har lämnats ut ritningar från några skyddsobjekt, för "det är lätt att det blir missförstånd" om man bara skriver svar på frågor.

Eftersom det dessvärre var Nyheter Idag som grävt fram det hela kommer det förstås inte få någon spridning i riksmedia och eventuellt mediadrev kommer utebli. Nyhetssajten drivs av Ilan Sadé, partiordförande i Medborgerlig Samling.

Huruvida det kinesiska bolagets anställda genomgått någon säkerhetsprövning är okänt.

Tillägg: Fortifikationsverket bekräftar nu enligt Nyheter Idag att ritningar på skyddsobjekt lämnats ut, men inte delar som ska omfattas av sekretesskydd. Likväl kan det omfatta delar som inte får avbildas, beskrivas eller fotograferas av svensk allmänhet, trots att de ej omfattas av sekretesskydd, men tydligen av ett kinesiskt företag. Alliansregeringen ska ha varit informerad om digitaliseringen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Med sådana vänner behöver man inga fiender...

  SvaraRadera
 2. Ja, det är lätt att "det blir missförstånd om man svarar på frågor".

  Låter bekvämt o bra. Den tar jag med mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre vara tyst och bli betraktad som en idiot än att öppna munnen och bevisa det.

   Radera
  2. Har alltid tänkt att om jag någon gång tas in till regimens Statspolis på förhör så ska jag bara hålla käft tills de tröttnar på mig. Inser att FortF svar är samma sak fast lite mera polerat. Så den köper vi.

   Nu har det ännu inte hänt, men jag skriver säkert något som regimen ogillar någon dag. See you in court.

   Radera
 3. Okej då, detta måste väl vara nästa stora skandal. Ett uppenbart bulvanföretag vinner denna försvarsrelaterade upphandling. Kanske dags att börja säkerhetsklassa verksamheter ordentligt och sluta upphandla relaterade tjänster.

  Bulvanföretaget i fråga är detta
  http://ny.akej.se/

  Kanske tobakskiosken i Tallkrogen vinner upphandlingen om nytt LV-System? Bara för Rysslands bulvanföretag att svara ja på alla skall-krav och sätta priset till1 kr.

  SvaraRadera
 4. Hmmmm...
  "Nyheter Idag" är väl en sådan där rasist-faascist-nazistisk "hat-sajt" vars uppgifter man inte skall ha någon större tilltro till i tider av "fejk-news"...

  Eller... ??
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite förvånad är jag så tog bort den ur blockade domäner i host-filen nu. Det är nog ingen hat-sajt längre...

   Radera
  2. Alla nyhetsmedia som inte har presstöd är oseriösa hat-siter, så även denna blogg.

   Radera
 5. "Alliansregeringen ska ha varit informerad om digitaliseringen." -Betydande att det här hände innan 2014?

  SvaraRadera
 6. Johan Westerholm på Ledarsidorna.se har också uppmärksammat uppgifterna från Nyheter Idag och har dessutom gjort egna efterforskningar. Utkontrakteringen av digitaliseringen gjordes 2012-2013, under Reinfeldt II. Gissar att det sistnämnda kan göra att uppgifterna får bredare spridning än om det varit under Löfvens ministär.

  SvaraRadera
 7. Skulle kunna bli ett tema för nästa Star Wars film. Imperiet outsourcar digitalisering av sina ritningar till dödsstjärnan till ett rebell kontrollerat skalbolag på Tatooine.

  Skämt åsido. Har fortifikationsverket lämnat ut ritningar över flygflottiljernas anläggningar så de riskerat hamna hos främmande makt är det en skandal bortom rimligt vansinne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Palpatine hade ju, till skillnad från Reinfeldt, parlamentarisk majoritet hela tiden.

   Radera
 8. När blev Sadé involverad i NyheterIdag? Siten startades väl av Chang Frick. De har lyckats men många gräv det senaste men viftas ofta bort som oseriösa/SD-anstrukna/putinister/hatsite etc. Take your pick. Känns som en orättvis kritik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Som Hamid_Heidari konstaterar ovan så är de tydligen gröna att citera och kanske tom länka numera. Det gäller att hänga med i svängarna nu. Det var inte länge sedan de var dödsknarkarnazister. Man får väl gratulera dem till rehabiliteringen, trots att de verkar ha lite jobb kvar med värdegrunden?

   Följer inte sajten direkt. Finns det fog för att kalla dem generellt Putin-vänliga? Eller har någon bara blandat ihop SVT och Nyheter Idag?

   Radera
  3. Blanda dock bara inte ihop "Nyheter Idag" med "Världen Idag". Lite "renommesnyltning" känns det dock som...
   ;-)

   https://nyheteridag.se/

   http://www.varldenidag.se/

   Radera
 9. Så här kommer de se ut i Sverige när Q1+Q2 IQ med partiböcker eller genomförd svensk högskola ska regera. Med högt EQ och stort självförtroende har de stövlat in i den svenska förvaltningen för att skapa ordning och reda. Lycka till Sverige!

  SvaraRadera
 10. Det blir mycket lättare att sprida ritningarna när de digitaliserats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju liksom det som är grejen. OM man ska bygga till eller bygga om, så vill man ju kunna få fram ritningarna hyfsat snabbt. Allt ritningsarbete sker ju digitalt idag, det är väl i stort sett bara montörer på plats som kör med pappersritningar. Även det håller ju på att försvinna dock, en bra surfplatta kan vara väl så bra om man ska dra rör. I det perspektivet är det inte så konstigt att även FortV vill jobba digitalt.

   Men naturligtvis finns det sätt att kontrollera spridningen av även digital information. Och som vanligt gäller att förtroende är bra men kontroll är bättre.

   Radera
 11. Så här kommer de se ut i Sverige när Q1+Q2 IQ med kapitalförsäkring eller genomförd svensk internatskola ska regera. Med högt EQ och stort självförtroende har de stövlat in i den svenska förvaltningen för att skapa ordning och reda. Lycka till Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tillägg kunde inte få med alla i mitt korta inlägg:)

   Radera
 12. För övrigt kan man ju notera att leverantören ifråga stoltserar med FortV som referens på sin hemsida där de skriver att de levererat uppdaterade digitala ritningar på 3 miljoner kvm byggnader.

  SvaraRadera
 13. Nu länkar du till en hatsite, Lars. Hur ska du straffa dig?

  SvaraRadera