Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2017-08-14 13:37

Replik från LKAB om Kirunas flytt - fastighetsägarna tar pengarna

Nedan följer en replik från LKAB angående mitt tidigare inlägg om att bostadsrättsägare och fastighetsägare får pengar i näven och kommer lämna Kiruna istället för att bygga nytt när delar av staden rivs. Repliken bekräftar i mycket förra blogginlägget, men LKAB håller förstås inte med, utan angriper istället halmgubbar.
Kirunas nuvarande centrum, juli 2017.
Sedan inlägget publicerades har jag också blivit intervjuad av NSD. Min poäng, oavsett om den kom fram, är att när folk och företag tar pengarna så innebär det att de inte avser att bygga nytt på orten och Kiruna kommer alltså krympa. För pengarna täcker inte nybyggnadskostnaden, även om LKAB betalar bättre än ordinarie fastighets- och bostadspriser på orten. Det finns kommersiella fastighetsägare som sålt till LKAB och tagit pengarna och köpt fastigheter i Luleå istället. Bostadsrättsägare som sålt och flyttat eller ska flytta till andra orter när de framöver blir vräkta. Och där försvann både hyresrätter och kommersiella lokaler för arbetstillfällen.

I sedvanlig ordning får förstås kritiserade företag komma till tals i sin helhet. Nedan följer det mail jag fått från LKAB:s kommunikatör för samhällsomvandling. Jag utelämnar kommunikatörens namn så det inte blir sökbart på Internet för all framtid. Min fetstil:
"Hej Lars,
Jag arbetar som informationsansvarig för samhällsomvandlingarna på LKAB och har läst ditt blogginlägg ”Inga ersättningsbostäder i flytten av Kiruna”. Jag vill uppmärksamma dig på att LKAB visst ersätter fastighetsägare som äger villor och hyreshus med nya fastigheter, alternativt monetär ersättning om de snarare vill det. I dagsläget har de flesta fastighetsägarna i Kiruna valt pengar istället för nya hus, medan situationen är helt annan i Malmberget/Gällivare där ca 70% av de fastighetsägare som vi hittills ersatt valt nya fastigheter och resterande 30% valt pengar. Vi anser att det är viktigt att skapa möjligheter för de fastighetsägare som berörs då allas livssituationer och viljor är olika.
Vi ersätter inte bostadsrättsägare med en ny fastighet eftersom det rent praktiskt är svårt att genomföra, då en bostadsrättsförening oftast har väldigt många delägare/medlemmar. Att alla dessa skulle enas om lokalisering/utförande och storlek på ny fastighet anser både vi, våra samarbetspartners och berörda bostadsrättsföreningar inte vara genomförbart. Här kan du läsa i detalj om hur LKAB ersätter bostadsrättsinnehavare: https://samhallsomvandling.lkab.com/sv/dags-att-flytta/bostadsratt/
Vi är tacksamma om du uppdaterar uppgifterna på din blogg.
Hör gärna av dig om du har frågor.

Vänligen,"
LKAB bekräftar alltså att de flesta i Kiruna tar pengarna istället för nycklar, och alltså i praktiken kommer dra. En del kanske köper något som är till salu på orten, men det betyder ändå att Kiruna kommer krympa.

LKAB bekräftar också att man inte erbjuder nyckel-för-nyckel till bostadsrättsföreningar, vilket i praktiken också kommer leda till utflyttning då pengarna inte räcker till att bygga nytt.

Förra inlägget handlade om bostadsrätter. Ingenstans står det att fastighetsägare inte erbjuds nyckel-för-nyckel, så LKAB ägnar sig här åt en sk halmgubbe, dvs angriper mig för något jag inte skrivit. Däremot skrev jag att fastighetsägare tar pengarna och lämnar orten, vilket bekräftas av LKAB i deras replik.

Min tes kvarstår - Kiruna kommer krympa och börja avfolkas, samt drabbas av sämre service, på grund av flytten av delar av staden. Hade man enbart erbjudit nyckel-för-nyckel hade den nya staden blivit lika stor som den tidigare, istället för mindre. Kirunas attraktivitet kommer att minska.

Jag tackar LKAB för repliken. Detta inlägg länkas från tidigare inlägg så läsare kan se LKAB:s replik.

I övriga nyheter har Kiruna kommuns starke man JO-anmälts på grund av att han kört över politiska beslut när det gäller flytten och dragit igång en egen personlig planering. Mer om det i ett senare inlägg. Det har förstås inte skrivits om hos lokala media, men om någon journalist mot förmodan är intresserad är diarienumret hos JO 5230-2017.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Du har fotograferat f.d "Pingstkyrkan" med dess långsmala fönster i byggnaden mellan "Snusdosan" och "Spottkoppen". Det ljusa huset rakt fram i bild inrymmer Arbets-Förmedlingen och gatan till vänster om fastigheten är centrala gågatan i Kiruna..

  Fotot är taget på Lars Janssongatan i riktning mot öster. Vänortstorget, dvs själva det "vibrerande city" i Kiruna har du till vänster där även hotell Scandic Ferrum ligger. "Ferrum" är ett av de få som begärt och kommer att få en helt nyckelfärdig byggnad i det nya Kiruna vid Tuolluvaara men någon större fjällutsikt från baren som idag kommer de inte att få tillbaka!

  SvaraRadera
 2. Man kan ju även ställa sig frågan: Vad hade Kiruna och Narvik varit utan gruvan?

  SvaraRadera
 3. ... eller skall vi "lägga ner" norra Norrland och "tvinga" alla att flytta till en "normaltrea" i allmän(o)nyttan i någon "modern förort" till "Stolleholm"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast,men just I Kiruna så är gruvan huvudanledningen till att folk bor där. Dessutom så missar bade LKAB och Cornu att nämna att LKABs fastighetsbolag bygger hyresrätter också.

   Radera
 4. .. och så heter det "elLKAaBee".. ;-)

  Dessutom har Kiruna "i princip" även "gratis" kollektivtrafik på de två busslinjer som körs..

  http://www.kiruna.se/Kommun/Trafik-infrastruktur/Busstrafik/Kiruna-Lokaltrafik/Kirunakortet-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uttalet beror på verksamhetsort, Bengt.

   Radera
 5. Jag har varit skeptisk länge till Kirunaflytten, men mera beroende på att beslutet verkar ha tagits under en råvaruboom som nu redan är över. Järnmalmspriserna har backat rätt mycket senaste åren, och om/när Kinas investeringsboom ebbar ut och tillväxten i bästa fall hamnar kring 3% per år (läs gärna Michael Pettis analyser om Kina - http://carnegieendowment.org/experts/444) så lär balansen mellan efterfrågan och utbud bli ännu mer problematisk. Men kanske går det att räkna hem ändå - vi får se. Kanske Reinfeldt och Borg satte sig in i detta projekt lite mer än vid köpet av Nuon?

  Vad gäller det "enorma projektet att flytta en hel stad" så finns det undantaget kyrkan väldigt få byggnader av kvalitet. I övrigt är det mest ordinära hus med genomgående eftersatt underhåll, säkert som en följd av den osäkra framtidssituationen som rått länge. Dessutom så flyttas ju inte hela Kiruna utan det knapras in från gruvan lite grann år för år. Hela projektet (gruvverksamheten oräknad) känns inte särskilt stort jämfört med vad som t.ex. byggts i Arenastaden senaste årtiondet.

  Om jag var fastighetsägare skulle jag också ha tagit pengarna och investerat i Luleå. Jag tror hotet om det avfolkade Norrland är lite av en myt. Stockholm och andra populära tillflyktsorter har blivit så dyra, så de större universitetsstäderna i Norrland kommer att fungera som viktiga regionala tillväxtcentra.

  Mvh Mattias

  P.S. Södermalm är f ö inte alls så folktomt. MPs och FIs hemmaplan har som en ödets ironi lockat till sig såväl marockanska gatubarn som afghanska demonstranter. Det är tydligen riktigt kontinental stämning där numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från prospektering till färdig gruva är det en ledtid på minst 20 år..
   Man kan inte ta hänsyn till kvartalspriserna på järnmalm.. Eller järnmalmspellets som LKAB numera exporterar..

   Centrala Kiruna är som en arkitekturellt "minnesmärke" över det sena 50- och tidiga 60-talets arkitektur

   Radera
  2. Om/när Kinas investeringsboom är över så pratar vi inte några enstaka dåliga kvartal för järnmalm eller i stort sett alla andra råvaror som haft ett uppåtsving senaste 15-20 åren. Jag tror det kan bli ett blodbad. Men det är möjligt att Kirunaverksamheten kommer att vara lönsam ändå. Vi får som sagt avvakta och se. Självklart hoppas jag att det ska bli bra.

   Kv Garnisonen i Stockholm är också K-märkt. Tyvärr är inte tidstypisk arkitektur alltid lika med kvalitet. Men sånt är ju som alltid en smaksak.

   Mvh Mattias

   Radera
  3. Med en konstant låg efterfrågan, och därmed medföljande låga priser så kan nog inte LKAB konkurrera med lättbruten malm från Brasilien och Australien. Dock så tas mycket av pengarna till stadsflytten i Kiruna OCH Malmberget från pengar som las undan under de goda åren (Även om det kunde ha varit mer om Staten tagit ut mindre utdelning).(En anledning till de sämre resultaten de senaste åren är att utbetalningar har börjat göras från de pengar som lagts undan)

   Sen så ska man ju ha klart för sig att Stadsflytten inte är något man kan välja att göra eller ej. Om brytningen ska fortsätta måste Staden flyttas från raszonen, då malmskivan går in under Kiruna Stad.

   Radera
  4. Man har ju sedan urminnes tider hävdat att LKAB inte kan konkurrera med Australien och Brasilien men man har i alla tider ändå lyckats med det

   Radera
  5. Iofs, om inte staten hjälpt till under krisåren hade antagligen LKAB inte kunnat effektivisera sin brytning och förbättra sina produkter

   Radera
 6. Ett problem i sammanhanget är väl att nya Kiruna verkar bli en rätt tråkig stad utan fjällutsikt nere i en kall svacka med en rätt generisk rutnätsform. Det finns säkert praktiska skäl till den nya placeringen men jag tror inte den lockar investerare eller brf-köpare. En placering norröver med mer sol, fjällblickar och bättre lokalklimat skulle i alla fall lockat mig mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en placering lite norr om nuvarande Kiruna vid Luossavara var det länge tal om men så inte nu...
   Dessutom går man miste om den fantastiska fjällutsikten mot väster med det läge som nu är beslutat och där det nya stadshuset "Kristallen" byggs..

   Radera
 7. Halmgubbe? Är detta citat korrekt:
  – Det stora problemet är att det inte är nyckel mot nyckel som gäller för bostadsrättföreningar och fastighetsägare, säger Lars Wileräng.

  I denna artikel:
  http://mobil.nsd.se/nyheter/forfattare-kritiserar-stadsflytten-det-ar-en-utveckling-som-inte-gar-at-ratt-hall-nm4616833.aspx

  Det är ju nämligen fel. Fastighetsägare erbjuds nyckel mot nyckel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, LKAB bemöter mitt blogginlägg ovan, inte en felcitering av en journalist.

   Radera
  2. Ok, bra att få klarlagt att det var en felcitering. Olikt dig att fara med osanning, tänkte jag. Kan tyckas som liten sak, men viktigt för oss på LKAB att rätt fakta sprids. Sen får man ha åsikter om vi gör rätt eller fel, den diskussionen är av godo.

   Radera