Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-08-17 10:05

Recorded Future: Transportstyrelsens data finns ej hos kriminella hackers

Det svensk-amerikanska cyberunderrättelsebolaget Recorded Future, skriver i ett utskick till sina kunder att Transportstyrelsens data ej finns ute till salu eller läckt i de kriminella hackernätverken. Likt för det kinesiska intrånget i amerikanska OPM kan det betyda att uppgifterna finns hos underrättelsetjänster.
Recorded Futures VD Christopher Ahlberg.
Idag drar KU-förhören med anledning av Transportstyrelsens hantering av de skyddsklassade uppgifterna kring sk kvalificerade skyddsidentiteter hos de svenska underrättelsetjänsterna igång. 

Samtidigt konstaterar det svensk-amerikanska cyberunderrättelsebolaget Recorded Future att uppgifterna från Transportstyrelsen inte finns ute i de kriminella hackernätverken. Vare sig till salu, eller i form av informationsdumpar eller datafiler, inte ens som smakprov.

Recorded Future har seglat upp som ett världsledande bolag inom cyberunderrättelser, och bevakar i praktiken hela Internet kring intrång, säkerhetsläckor, informationsläckage och hackeraktivitet, både kriminell och statsfinansierad.

I sitt utskick till betalande kunder skriver man att det inte finns några spår av Transportstyrelsens persondata i hackerkretsar.
"In response to the incident, Recorded Future conducted an extensive analysis of the cyber-criminal underground to determine if the data has since surfaced and become available. As of this writing, no evidence of a recent spike in the supply of privately identifiable information belonging to Swedish citizens has been seen nor has any Swedish classified or other highly sensitive data been spotted in circulation or offered for sale."
Detta påminner dock om det kinesiska intrånget i amerikanska OPM, och det kan bero på att uppgifterna finns hos främmande underrättelsetjänster, vilket gör att de därmed inte cirkulerar runt bland kriminella hackers. Erbjudanden eller läckor med OPM-datat dök inte heller upp i kriminella kretsar, utan hamnade hos kinesisk underrättelsetjänst. Det kan förstås också innebära att inget läckt. Det utesluter bara kriminella hackers.

Bolaget kommer fortsätta bevaka ärendet och om datat dyker upp underrätta allmänheten om detta.

Recorded Future har en lång rad kvalificerade kunder, även om VD:n Christopher Ahlberg är förtegen kring vilka kundkretsen utgör. Man visar numera positivt kassaflöde, även om man bokföringsmässigt ännu inte redovisar vinst.

Expressen bekräftade sent igår Nyheter Idags uppgifter om att två av de serbiska systemadministratörerna, som fick tillgång till Transportstyrelsens databaser, hade kopplingar till serbisk militär, samt har identifierat att en tredje också har det. Rysk och serbisk underrättelsetjänst har nära samarbeten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. C, kan du utveckla lite resonemanget? Det faktum att uppgifterna inte vad man vet finns i den kriminella hackervärlden, hur stärker det sannolikheten att uppgifterna finns hos underrättelsetjänster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stärker inte det. Det säger bara att om det faktiskt läckt så har det läckt till underrättelsetjänst.

   Radera
  2. Notera ordet "kan". Ska göra det kursivt om det underlättar läsförståelsen.

   Radera
 2. I see. Ja jag läste "kan betyda att" som "kan implicera att", förstår att det inte var så du menade.

  SvaraRadera
 3. Chris Ahlberg är "kung" och mycket trovärdig!
  Från CTH i Gbg förstås! ;-)

  SvaraRadera
 4. Förmodligen har de flesta männen i regionen tjänstgjort inom militären på ett eller annat sätt pga alla konflikter i regionen så det kanske inte säger så mycket.

  SvaraRadera
 5. Mja, men nu handlade det ju inte direkt om att delgjort lumpen som fordonsförare i Nis eller deltagit i konflikter, utan att de varit yrkesofficerare och varit fast anställda i den serbiska militären.

  SvaraRadera
 6. Är det denna torsdag som KU-förhören börjar eller nästa vecka?

  SvaraRadera
 7. Det vore väl tjänstefel av världens underrättelsetjänster att inte göra vad de kan för att rekrytera agenter hos admins på molnleverantörerna?

  SvaraRadera