Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2017-08-09 16:55

Projekt mot bidragsfusket motarbetades - Dan Eliasson sparkade ansvarig

Under fd generaldirektören Dan Eliassons tid motarbetades internt den på den tiden hemligstämplade Operation Fjord, som syftade till att stoppa assistansbidragsfusket. Dan Eliasson sparkade även försäkringsdirektör Svante Borg, som var drivande bakom satsningen mot fusket.
Dan Eliasson

Redan 2010, året innan Dan Eliasson tog över uppdraget att köra Försäkringskassan i botten, drogs internt igång sökningar efter myglande assistansbolag. Det existerande på den tiden ingen som helst organisation för att hantera detta, utan myndigheten var "lite naiva" och menade att det inte fanns något fusk med kassans medel över huvud taget.

Arbetet blev direkt motarbetat av ansvariga för assistansersättningen. Det hette enligt uppgifter till bloggen att "man lade sig i deras arbete" och istället presenterades det rapporter om att allt stod rätt till inom assistensersättningen.

Efter att det tydligt visats att det var obefintlig kontroll och fullt godtycke drogs ett projekt igång, som kallades Operation Fjord, som granskade fusket. Projektet var hemligstämplat mellan 2011 och 2014 och motarbetades aktivt av assistansförsäkringsansvariga. Som ytterst ansvarig lyckades inte lyckades inte generaldirektör Eliasson få personalen att stödja arbetet mot fusket och klarade inte av att samordna med andra myndigheter, som Ekobrottsmyndigheten och Åklagarämbetet.

2014 fick försäkringsdirektör Svante Borg, som var drivande för projektet, sparken av Dan Eliasson eftersom Borg officiellt officiellt sagt emot Dan Eliasson i andra ärenden. Dan Eliasson rensade också ut ett antal till chefer, eftersom han inte tål att bli emotsagd av underlydande, och tillsatte eget folk med mycket tvivelaktiga meriter. Se Expressens tidigare granskning.

Åtta internutredare blev ifråntagna sina arbetsuppgifter efter att de vägrat lägga ner en utredning av personer i Försäkringskassans ledning i den sk Expressen-skandalen.

Analytikergruppen lämnade vidare sina underlag till utredningsgruppen, som dock bara klarade av att granska hälften av det misstänkta fusket.

Man splittrade upp analytikerna i två grupper om tre respektive fem och den större gruppen minskades därtill sedan från fem till tre personer.

Och bidragsfusket kunde fortsätta med miljardbelopp årligen. Operation Fjord lyckades stoppa ca en halv miljard kronors fusk, vilket är ingenting i jämförelse med de fyra miljarder som bara försnillats det senaste året. På Eliassons tid var skattningen 2 - 3 miljarder i fusk om året.

Eliassons ledarskapsmetod märks också hos den haverarande polisen. Ledningen vågar inte säga emot den envåldshärskande generaldirektören, för då riskerar de få sparken, och han omger sig med nickedockor, så något hopp om bättring finns ej. Försäkringskassans oförmåga att samverka med andra myndigheter på Dan Eliassons tid går uppenbarligen igen i de vattentäta skott som råder mellan polisen och t ex socialtjänsterna i kommunerna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. "Hur man demolerar ett välfärdssystem, steg 2: motverka inte bidragsfusk. Underlätta."

  Efter att samhället kollapsat totalt (enligt omvärlden, svenska politiker kommer aldrig erkänna) borde man skriva en bok om orsakerna. Funderar på att göra det faktiskt...denna historia kommer nog med då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då spånar vi titlar då?

   Landet som lekte bort välfärden
   To kill a genusbird
   Alfons Åberg och statsskulden

   Radera
  2. Det är många "naiva" som kommet ställas mot en vägg när revolutionen kommer.

   Radera
  3. Dessa "naiva",fattar dom inte vilken sits dom sitter i när det väl hettar till.
   Folk kommer ihåg.
   Dagsbot är inte straffet om nu någon av dom tror det.

   Radera
  4. Den dagen folk kommer ställas mot väggen kommer EU, NATO eller annan "god" makt i omvärden gå in och se till att svenskarna inte beter sig illa. D.E. har redan bett om hjälp att hålla ordning. Sedan var det slut med det tusenåriga självständiga kungadömet Sverige (kalenderbitare varsågod).


   Det är dessutom nyligen infört i grundlagen att äganderätten kan åsidosättas av etniska skäl. Nästan så man tror att etniskt uppdelning av landet är planerad, inte bara dumhet och naivitet.

   Radera
 2. En svag ledare omger sig med nickedockor och rövslickare.

  SvaraRadera
 3. Detta är så bedrövande att man blir mållös.
  En idé som framstår värd att överväga är att tillsättning/avsättning av GD inte borde vara politisk. Eftersom vi inte i landet har någon kultur av ansvarsutkrävande inom politiken, smittar detta av sig, dvs av prestige erkänner inte politiker/mörkar/ att en GD gjort fel osv. Men vad är lösningen? Riksrevisionen får mer makt? En ny myndighet för detta?
  En annan idé är att landet kanske måste tänka om kring registersamkörningar - detta kan ju som föreslagits rundas genom sammanslagning av myndigheter. Men naivitetsaspekten är ngt annat. I kommersiella sammanhang är det idag normalt att företag kör en registerkoll på en partner/kund innan avtal mm. Detta borde bli obligatoriskt för tex alla dessa utbetalningar - har företaget/ngn med koppling dit ett suspekt record så blir det inga pengar... dan där fasar vi ut en stor del gangsters, och kanske får vi råd med litet bättre äldrevård.

  SvaraRadera
 4. Under nästan 30 år drev jag ett mindre företag och för varje beslut jag fattade fick man ta konskvensen, gjorde man rätt blev det pengar gjorde man fel blev det inga pengar. En sådan nisse kan fatta hurtokiga beslut som helst, han har sin rejäla lön ändå.

  SvaraRadera
 5. Jag blir så förbannad så det nästan svartnar för ögonen. Hur i hela friden kan en statlig verksamhet vara så genomkorrumperad och därtill med en chef som vill lägga locket på?
  Kära finansministran - INTE en krona till i skattehöjning, förrän ni brukar de kronor ni redan tar in på ett legitimt sätt. Häri igår bl a att inte avlöna generaldirektörer och polischefer som inte gjort sig förtjänta av sin lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är genomkorrumperad för att den finns, det ligger i statens natur att korrumpera och förstöra allt den tar i.

   Lösningen är inte mer kontroll, högre skatter osv, de är inte kapabla att handskas aktsamt med pengar då det inte är deras egna. Lösningen är att lägga ner statsapparaten i så stor utsträckning som det bara är möjligt men det vill inte folk så då får de leva med korruption och människor som Dan Eliasson. Svårare än så är det inte.

   Radera
 6. Dan Eliasson är inkompetent för vad han än hanterar på chefsnivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan så att man borde mynta ett nytt uttryck: anti-kompetent. Jag menar det är ju inte bara det att han låtit pengarna rulla, han har ju aktivt bidragit till det...

   Radera
 7. Ursäkta men det här tar tamejfan priset,

  Det pågår grov korruption inom området assistansersättning och internutredarna motarbetas såklart av de anställda som får pengar tillbaka av assistansbolagen.

  Under 4 år gör man ingenting annat än att sparka den chefen som är drivande mot att komma åt korruptionen.

  Jag tror inte Dan Eliasson har något att göra med korruptionen per se, snarare mest skituselt ledarskap men de som betalade ut ersättningarna till skumme bolag sitter antingen med som ägare i bolaget eller har % på varje faktura.

  Det här är faktiskt ren bananrepublik standard på korruptionen och 4 miljarder är ju inte direkt växelpengar.

  Kul att INGEN åkt fast för detta :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många som åkt fast, dock inte tillräckligt många.

   http://lmgtfy.com/?q=assistansfusk

   Radera
 8. Ytterst är det faktiskt Stefan Löfvén som backar denne man.

  Mycket intressant hur mycket dynga som kan ansamlas, innan lasset välter.

  SvaraRadera
 9. Varför agerar Dan Eliasson på detta sättet? Vad tjänar han själv på att driva myndigheter i botten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en del med ideologin att samhället måste krascha för att det nya rena samhället skall resa sig ur askan. Jämför proletariatets diktatur.

   Någon som vet om han hade liknade tankar som ungdom? DE har varit punkare vikt inte alltid är så oskyldigt som media ofta försöker påskina. Någon måste ju känt honom?

   Radera
  2. Precis Man får en lukt av konspiration, så dum som Eliasson verkar är ingen. Man avväpnar försvaret, polisen, jägarna och försöker neutralisera alla som kan göra motstånd. Dom poliser som slutar är troligen dom bästa men med "fel värdegrund" och så tvingas man anställa nya med rätt värdegrund d.v.s. är kommunister. Allt dom gör ingår i spelet för att tillskansa sig mer makt. Snart kommer skattehöjningar också som ger vanligt folk mindre manöverutrymme. Lurade att vi måste betala för "välfärden" plockar dom oss på allt vi har. Syndabockarna har dom redan tagit in i landet, och så hoppas dom att folk ska hoppa på dom när det blir kris. Det gäller att inte glömma vem är skyldig när skiten träffar fläkten. Kolla bara på EU, dom vill ha en egen arme (inrikestrupper) för att hålla folket i schack, nu börjar beskrivningen likna Sovjet. Men det är EU som är beskrivet.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Sossar, och större delen av media, har alltid sett genom fingrarna på bidragsfusk, sällan en minister eller tidning som lyfter fram fusk. Skattesmitning har man däremot alltid ogillat högljutt.
  (fast inte när det handlar om svartarbete, det ser man också mellan fingrarna med.)
  Skattebetalare har man som kassakor, välfärdsstaten ger inte länge mycket till återbäring.

  SvaraRadera
 12. Dan Eliasson måste haft en hållhake på sin chef, Ygeman. Hur har han annars kunna behålla jobbet, så jävla dålig som han är?

  Men nu är Ygeman borta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eliasson är anställd av Löfven

   Radera
  2. Eliasson har hållhakar (liksom fd GD Migratiosverket Danielsson) på alla intressanta politiker. Borg med sitt "k**-mätande", tror ni det var en enskild händelse? Ja, i så motto att den kom "ut", men det finns fler "eskapader", av flera prominenta personer, som inte sett dagen ljus.
   Båda Eliasson och Danielsson har en bakgrund i SÄPO.
   Vi får väl se om Tornberg är en tjänsteman eller en person med ytterligare ambitioner i statsförvaltningen.

   Radera
  3. "Dan Eliasson måste haft en hållhake på sin chef, Ygeman. Hur har han annars kunna behålla jobbet, så jävla dålig som han är?"

   En annan förklaring kan ju vara att Ygeman inte var så bra heller...

   Radera
 13. Tycker samtidigt att Eliassons agerande bevisar att han är anställd för att rasera vissa myndigheter som tex Polismyndigheten , Som han agerar gör inte en Polischef en riktig RPC värnar om sina poliser och befolkningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kör vi Ockhams rakkniv. Han är bara helt enkelt - en usel chef. Kul för andra Generaldirektörer att veta vilket sällskap de befinner sig i.

   Radera
  2. Ibland är inte den rakkniven den logiska förklaringen. Tycker den används väl ofta.

   Radera
 14. Frågan är väl hur mycket det fria företagandet i vårdsektorn skall få kosta? Här är alltså 4 miljarder som försvunnit på rent fusk, för utom kostnaderna för att behandla ansökningar och sedan kostnader för att stävja fusket. Det fria företagandet har alltså kostat 5-6 miljarder för ingenting, bara inom assistansvården. Tänk då hur det ser ut i vården i stort....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Största delen av assistansfusket förefaller att ha bedrivits klan/familjevis i nära samarbete med kommunen (som anställde den förment vårdbehövandes anhöriga som vårdare), så skyll inte på den fria företagsamheten som sådan.

   Radera
 15. Och den här tomten har alltså härjat fritt under både alliansregeringen och s(v)amp-regeringen. Känns tryggt och stabilt. Fan alltså, jävla Kalle Anka-land. Bananrepublik.

  Sverige ut ur Skåne.

  SvaraRadera
 16. Kan du få publicera något om detta i gp?
  Det är väl inte att tänka på i sverige va,demokratin sverige..
  Skendemokratin då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar inte åt GP. Jag skriver ungefär en åsiktskrönika i månaden åt ledarsidan.

   Radera
  2. Jadå såpass vet jag,men det vore väl ändå en passande åsiktskrönika för folkets "väl".
   Men gp skulle nog iofs aldrig våga publicera något likt detta kan man gissa.

   Radera
 17. Och nu lite kul för att inte bli alldeles ledsna i huvudet😁

  I många år har det tjatats om att våra politiker måste visa mera stake, men när en av dem slutligen gör det så blir det ett jävla liv...

  SvaraRadera
 18. Jag har länge haft en annan teori just för att fd säpomannen och mörkläggaren Eliasson skickas runt i etablissemanget. De fyra eftersläpande miljarderna kan komma sej från början av seklet när Säpo via annonser sökte datakunniga ungdomar till sin verksamhet. Antalet rörde sej om 5000 (femtusen) och det är dessa som från början troligtvis fick ersättning från f-kassa. Hur många som sedan anställdes är väl hemligstämplat, men det dessa personer som nu +12 år senare står för den totalitära statsmaktens framgångar i kontrollsverige. Bristen på över 4 miljarder fanns ju redan före 2010. Det var nog ingen som ville skylta med finansieringen direkt utan assistansfusket är delvis en skenmanöver.

  SvaraRadera