Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-08-29 09:01

Operation: Rädda Löfven pågår

Sosseriets insats "Operation: Rädda Löfven" fortsätter. I helgen avgick statsministerns närmaste man, statssekreteraren, som sade sig känt till Transportstyrelsens säkerhetsläcka i princip hela tiden, men varit så begåvningsutmanad att hon vare sig informerat statsministern eller ställt kontrollfrågor. Och den sparkade GD:n säger att höga tjänstemän på regeringskansliet hela tiden var informerade. Ändå har Löfven alltså inte en aaaaning.
Ingen aning på Rosenbad.
Det råder alltså en väldigt intressant förvaltningskultur på Rosenbad under statsminister Löfven. Ingen berättar något för honom, inte ens saker som upprepade gånger tagits upp under flera års tid. Inte ens när detta handlar om rikets säkerhet.

Statsministern pratar alltså inte med sin statssekreterare, som nu avgått. Högre tjänstemän pratar inte vare sig med varandra eller med ministrarna. Ministrarna pratar inte heller med varandra. Så vad gör de egentligen på regeringskansliet? Gissar sitt jobb?

Det positiva med Transportstyrelsens säkerhetsläcka är att den exponerat begåvningsutmaningarna i regeringen. Tur att det sker innan Sverige exempelvis skulle hamna i krig, vilket annars hade riskerat gått statsministern helt förbi.

Försvarsmakten visar sig dock ej lidit skada, utan blev informerade av Säpo om den förestående säkerhetsläckan redan innan den genomfördes, och såg till att vidta åtgärder för att skydda sina kvalificerade skyddsidentiteter. Därmed blev det ingen operativ påverkan. Man kan förmoda att det är därför försvarsminister Hultqvist inte förde något vidare - det existerade inte något problem för Försvarsmakten.

Men samtidigt säger den sparkade GD:n att regeringen hade full insyn och att hon upprepade gånger informerade högre tjänstemän. Hon har väl börjat bli lite mer pratglad nu när det ser ut som att hon faktiskt inte ens får sitta kvar på Elefantkyrkogården med full lön, trots att hon är "sparkad".

Och Löfvens statssekreterare avgick i helgen på grund av att hon är begåvningsutmanad och trots upprepade möten med Säpo inte fattat vad de sade och säger sig inte heller informerat statsministern.

Kort sagt har hon berättat allt för Löfven, men genom att avgå så kan hon högaktningsfullt exempelvis strunta i att gå på något KU-förhör eller på annat sätt svara på frågor. Eller så är hon helt enkelt inkompetent. Ett bokstavligt damoffer. Nu återstår att se var i sosseriet (inklusive statsförvaltningen och myndigheter där sossieriet har möjlighet att besätta tjänster politiskt) hon får anställning istället, som tack för att hon tog en för Löfven...

Nu återstår att se om Löfven faller om hösten eller om Operation: Rädda Löfven lyckas...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Den s.k "begåvningsreserven" går "all-in"!!
  ;-)

  Men det kanske så vår framtid är när en skola i Borlänge anställer lärare som dels inte är behöriga och dels heller INTE kan svenska språket !!

  https://www.dt.se/logga-in/lararna-i-arskurs-1-klass-pa-tjarnaangskolan-i-borlange-inte-behoriga-i-svenska-foraldrar-mitt-barn-ska-inte-behova-lara-lararna-svenska

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tycker svensken om det? Inget,svensken törs inte tycka då den är så rädd.Svensken har fått precis allt den vill.Personigen tycker jag svensken är en feg ynkrygg.

   Radera
  2. Säger MYCKET om det betongtunga (S)-fästet Borlänge...

   Radera
  3. Kanske en variant av det på sin tid populära tv-programmet Gäster med gester som repriseras på en ny scen?

   Radera
 2. Det är väl egentligen oppositionen som räddar Löfven. Regeringen behöver vara ge dem ett halvhjärtat skäl att göra det.

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg. Jag hoppas att det inte är någon som faktiskt tror att Löfven inte blivit informerad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns rätt tydligt att ingen förväntar sig att "regeringen" är något att lita på.
   Därför blir det inte livat i luckan.

   Dränering av det offentliga förvaltningsträsket är kanske något som behöver diskuteras.

   Radera
 4. Opposition bör inte jaga Löfvén för hårt. Avgår han så kommer någon bättre t.ex. Damberg.

  Kom ihåg att Löfven 2014 gick till val på att vara en skicklig förhandlare och att förstå industrins behov. Ingen kan tro på det längre och han kommer få det svårt i valrörelsen nästa år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som om någon som röstar över huvud taget kommer ihåg eller bryr sig om vad Svetsarn sa inför valet 2014 fyra år senare?

   Fårket.

   Radera
  2. Handlar inte om vad folk kommer ihåg, han har ingen trovärdighet inom de områden längre.

   Radera
 5. Samma visa vid alla större skandaler:

  "It's not the crime. It's the cover up."

  SvaraRadera
 6. Jag har en teori om att Löfvén bara är en symbolisk statsminister. Han blev ju faktiskt vald främst för att symboliskt hålla ihop socialdemokraterna, inte för att styra landet. Skaka händer, posera för foton, åka runt till lokalföreningarna, ta emot någon utländsk dignitär - sånt behöver man bara låtsas vara statminister för att klara av.

  Vem är då det riktiga maktcentret? Vete fan! Wallström? Damberg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peter, det är naturligvis Wallenbergarna.

   Radera
 7. Komiskt att AKB avgången inte hjälpte i det närmaste utan det dök upp fler historier kring TS. Verkar som AB och Expressen kör lågintensivt krig om vem som kan skada vem mest.

  SvaraRadera
 8. Kan tycka att de borde införa aktivitesbaserade arbetsplatser alternativt kontorslandskap på regeringskansliet, likt man gör på myndigheter. Blir mycket lättare att ställa frågor och ta hjälp av varandra då.

  SvaraRadera
 9. Lager av sekretess är något som kanske bör tas med i betraktandet av den aktuella skandalen.
  Vilka som måste ljuga och offras blir svårt att överblicka.

  SvaraRadera
 10. Mest underbara bortförklaringen (ljuget) är Ygemans till synes hopplösa uppgift att inte hitta en lämplig lokal för att informera statsministern. Och han letade länge...

  SvaraRadera
 11. Sverige och stora delar av världen har hamnat i ett sjukdomsliknande tillstånd.
  Bara att acceptera.
  Men "eliten"..


  https://www.thetimes.co.uk/article/christian-child-forced-into-muslim-foster-care-by-tower-hamlets-council-3gcp6l8cs

  SvaraRadera
 12. Vill bara tillägga att fokus är lite för mycket på regeringen och inte på regeringens(och riksdagens) säkerhetsmyndigheter Must och SÄPO men även t.ex sjuk- och hälsovården. Dessa har i egenskap av bl.a data-ägare skyldighet att tillse(tillsyns-ansvar)att känslig information inte riskerar att komma på avvägar o.s.v.

  Vi vet genom förre GD´n (Widlert före Ågren) att Must/SÄPO hade direktkontakt med ledningen före Ågren. Man måste allvarligt ställa sig frågan varför våra säkerhetsmyndigheter inte deltog i upphandlings-processen av outsourcing-planerna? Hur kan det komma sig att t.ex SÄPO först blev informerade av visselblåsare hos TS under juni 2015 om vad som var på gång? Det visar onekligen att SÄPO/Must inte deltar i den viktigaste delen av besluts-processen, dvs hur säkerheten hanteras. Vilka som får tillgång till s.k säkerhetsklassad information. Media nöjer sig med att SÄPO slagit larm. Men har de skött sitt jobb? Det ser inte ut så. Och varför har inte SÄPO/Must tagit direktkontakt med statssekreterarna hos Ygeman respektive Hultqvist? Hålla informationsmöten på justitiedepartementet om utvecklingen av deras s.k tillsyns-utredning är en sak men hur visar man att man har kontroll över själva outsourcing-processen? Man har ingen kontroll. Därför pågick det tillsyn i efterhand tack vare visselblåsare. Skandal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För vänstern är Säpo ett nödvändigt ont som levererar personskydd , minns att två ledande socialdemokratiska politiker mördats pga brister i personskyddet.

   Så varför skall man lyssna på Säpo i övrigt?

   Radera
  2. Det kan eventuellt också finnas ett element av genans med i bilden. En regering som haft med 2 politruker i TS styrelse som underlåtit, såvitt vi kan förstå, att rapportera om bristerna och brotten är en skandal i sig. Om dessutom regeringens säkerhetsmyndigheter inte gör sitt jobb kan det upplevas mycket svårt för regeringen att skylla på deras eget säkerhetsorgan. På det internationella planet skulle Sverige ses som en sann bananrepublik.

   Radera
  3. Jag rekommenderar att du sätter dig in lite mer i frågan innan du försöker lägga skulden på SÄPO eller MUST. De flesta av oss undrar just nu varför Löfven inte blev informerad vid något av de möten han säger sig ha haft med just dessa båda organisationer och varför det verkar vara så oerhört svårt att bevisa att mötena överhuvudtaget har ägt rum.

   Radera
 13. Om Alliansen haft lite stake, dvs fortf. varit en faktor hade de kunnat slå uti regeringens lögner och poserande och därmed tvingat fram ett extraval, eller ennrungande valförlust 2018. Men det vill inte "oppositionen" för då måste man ta tag i det jobbiga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jobbiga är väl här även digitaliseringen av ritningarna till hemliga rum. Det var väl alliansen som ordnade med det. Terrorbalans kanske. Hur gick det med den skandalen förresten?

   Radera
  2. Sosse, du jämför äpplen och päron. Frågan är inte om det är en god idee att lämna ut hemlig info till tredje part , frågan är om vår regering gjort det de säger sig ha gjort inför svenska folket, dvs ljuger de, kan man lita på socialister, miljöpartister etc?

   Jag vill inte heller att hemlig info sprids vind för våg, det är bara Fi o deras anhängare som inte bryr sig om det.

   Radera
 14. Den svenska ekonomin går bra nu. Gissar att det blir ekonomin och inte haveriet på en enskild myndighet som avgör nästa val och hur den ser ut om ett år är lite svårare att veta.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked. Visa går allt i jämmerdalen trots konjukturernas upp och ner. Ner och upp, upp och ner skattesänkningar ser vi aldrig mer.

   Radera
 15. "Närmaste man"? Var det inte en kvinna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Närmaste hen heter det väl idag?
   Och samtidigt väldigt passande för hönshjärnorna på Rosenbad...

   Radera
  2. man - Etymologi: Av fornsvenska man, ackusativ av maþer (”människa, man”), av fornnordiska maðr, av urgermanska *mannaz. Ytterst antingen av protoindoeuropeiska *mánu-, "person", eller *men-, "att tänka".

   Radera
  3. "Man" kan också betyda hand, från latinets mano, där även "manuell" (för hand) fått sin betydelse.

   Radera
  4. Du måste göra en sektionell-genus-trams-analys så ser du att det bara är ett uttryck för patriarkatets förtryck. Att härleda ord från sina ursprung vad är det för blasfemi, vad kommer härnäst? Att bevisa matematiska formler innan man använder dem kanske?

   Radera
 16. Senaste året har det i princip alltid är så att verkligheten överträffar dikten.

  Och vad de lyckats gräva fram nu är att denna "lösning" var känd även av opposition, gissningsvis visste alla förutom SD.

  Vem har sådant inflytande över de politiskt valda? Finns inte så många och välja bland. Det vore grymt om det kom fram så väljare får reda på vilka regering egentligen jobbar för

  SvaraRadera
 17. Underskatta inte oppositionens roll i helheten. Spelet förutsätter att alliansen låter sossarna spela vidare, vilket i sin tur förutsätter att man diskuterat de olika scenarion som kan uppstå. Solklart kände statsministern till det hela, men det gäller att spela det stora spelet med alliansen. Insaterna är stora. Det är nämligen tillgången till grytorna som står på spel.

  SvaraRadera
 18. Obegripligt!...måste vara märkligt mäktigt att kunna ljuga ett helt folk, samt omvärld rakt upp i ansiktet och fortfarande se sig själv i spegeln, vinka och le, och verka oberörd. Ska nog sikta på politiken!

  SvaraRadera
 19. Nja, om Löfven följer "Rädda Willy"-manusen så kan det bli upp till 4 uppföljare.

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. På den numera beramade presskonferensen hade Löfven sällskap av Säpo-chefen och ÖB. På presskonferensen sade Löfven att hans statssekreterare fick informationen i december 2016. Säpo-chefen måste antingen vara dåligt påläst, eller så ville han inte stöta sig med statsministern. För annars kunde han ju korrigerat Löfven, vad gäller tidpunkten när statssekreteraren blev informerad första gången. Då hade ju Löfven stått där med byxorna nere ...

  SvaraRadera