Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2017-08-09 18:06

Ny säljsignal på börsen: "Vem som helst kan lyckas med aktier"

Ännu en säljsignal haglar ner i media. Nu är det SvD som har en artikel "10 tips att lyckas på börsen: Vem som helst kan". Kort sagt är det efter flera års starkt trendande positiva börser dags att särskilja tur med trenden från skicklighet och sälja sina aktier.
OMXS30. Är tjurfällan redan över och huvudskuldran är på väg att bildas?
Eller ska det upp lite till innan nedgången fortsätter?
I en starkt trendande marknad kan mycket riktigt "vem som helst" lyckas på börsen. Men det beror alltså på den starka positiva trenden och har inget med skicklighet att göra. Det har framför allt inget prognosvärde.

Tvärt om, när trenden varit stark nog tillräckligt länge, så hamnar dessa "så blir du rik på aktier" i media, och då vet man att konjunktur och börs har toppat ur. Men för att institutioner och professionella investerare ska kunna ta hem sina vinster måste någon annan köpa, och det är som vanligt "vem som helst" som ska stå för de köpen.

Tidigare i veckan hade vi motsvarande artikel hos Aftonbladet. Och nu kör SvD en sådan bakom en betalvägg. Samtidigt finns det fundamentala indikatorer och tekniska indikatorer att det kan vara dags att sälja.

Så passa på att sälja av dina aktier och aktiefonder till "vem som helst".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. https://a.c-dn.net/c/content/igcom/sv_SE/ig-finansiella-marknader/market-news-and-analysis/view-ig/2017/07/04/stock-markets-in-2017--a-good-first-half-38915/jcr%3Acontent/newspar3/panel_child/mp-parsys2/textimage/image.webimg.jpg/1499174040081.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cherrypicking. Börja från 2007 istället. Eller år 2000. Alltid lätt att bevisa ngt om man börjar på en botten, retroaktivt.

   Radera
  2. Det är liksom inte så att vi är vid botten just nu...

   Radera
  3. Svårt att veta. Får vi en krigssituation kommer det givetvis att se illa ut. Men annars är det som vanligt mycket svårt att tajma börsen.

   Ungefär som 2012, när tipset var att man skulle köpa guld och inte köpa aktier. Att göra tvärtom var mycket bättre såhär i efterhand.

   Radera
  4. Cornu: det är väl samma typ av cherry picking som brukar användas för att "bevisa" att guld ger bättre avkastning än aktier.

   Även likartad den cherry picking DU använder för att visa på att strategin att följa dödskors mm är fördelaktig.

   Radera
  5. När cornu skriver att något kommer att hända så har man 3-5 år på sig innan det händer. När det gäller Aktier måste man investera i något man begriper sig på. Allt annat blir lotto.

   Radera
  6. Billy: nej egentligen inte. Det enda som krävs är insikten att aktier förväntas ge avkastning över tid.

   Man behöver alltså inte lyckas luskas ut vilka som blir vinnare och när det är gynnsamt att köpa.

   Visst kan man säga att det blir lotto, men isf år det ett lotteri där man har oddsen med sig.

   Radera
 2. Tyvärr är det sant att vem som helst kan lyckas. Alla pengar som centralbanker och banker trycker måste ju ta vägen någonstans. I vissa länder köper centralbanken aktier (direkt eller indirekt)för att hålla börsen uppe. Och i alla länder går en stor del av nytryckta pengar via tex ett bostadsköp till slut, via säljaren, till börsen. Marknadskrafterna är satta ur spel. Så, ja, aktier kommer fortsätta upp. Det är bara ägarstrukturen som förändras (privatpersoners andel blir mindre och mindre). De som tänker logiskt, som Cornu, blir tyvärr förlorare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det behövs kommer staterna använda sig av helikopterpengar och till och med basinkomst för att försäkra kapitalet fortsatt framgång. Så aktier i framtidsföretag är en ganska bombsäker placering så länge man inte går in på börsen vid precis fel tillfälle.

   Radera
 3. Någon annan som tycker att detta liknar kurvan?

  https://static.seekingalpha.com/uploads/2016/8/9901341_14700853361111_rId5.jpg

  Vem vet, kanske är vi snart vid "return to normal".  SvaraRadera
  Svar
  1. Enl. Den är ju "media attention" en tidigare fas, precis i början av ruset upp.

   Radera
  2. Jag tänker mig att mediafasen redan varit. Ungefär som för bostadsmarknaden där ALLA vet att man bara kan tjäna pengar.

   Skillanden är väl att aktier är lite krångligare för den vanlige medborgaren därför är Bostadsköp lite mer självklarare och enklare...

   Radera
  3. Det är ju helt godtyckligt. Det har knappast varit särskilt många "aktietipsartiklar" i dagspressen senaste halvåret, jämfört med tex 1999/2000.

   Radera
 4. Dags att vikta om till fysiskt guld och silver, det kommer att behålla sitt värde över tiden. Relativt fiatvalutor som snart börjar tryckas i allt större omfattning för att hantera skuldbördan, kommer guld och silver framstå som att de ökar i värde.

  SvaraRadera
 5. Haha, tror inte på ras personligen men spaningen i sig stämmer ju!

  Vi får hänvisa till räntan kanske.

  SvaraRadera
 6. Min arbetshypotes är upp ett tag till. Men samtidigt redo för ompositionering om jag ändrar åsikt.
  Men nästintill fullinvesterad. Dock ej belånad.

  SvaraRadera
 7. " flera års starkt trendande positiva börser"

  Mycket baissande, men OMX30 har fallit jämfört med våren 2015. Och jämför vi tio år tillbaka, så står OMX30 bara 20% högre än sommaren 2007. Och går vi tillbaka 17 år så stod OMX30 tom. högre än nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, men OMXS30 är inte representativt för den totala avkastningen för den som bara köpt och behållt sina aktier.

   Köpte man till exempel aktier i januari år 2000 och behöll dem och återinvesterade utdelningarna, så har man idag ungefär 3,5 gånger pengarna man gick in med.

   Radera
 8. "It' s not about timing the market, it's time in the market". Sagt av en kille som har tjänat betydligt mer på börsen än de flesta "experter". Warren Buffet.

  SvaraRadera
 9. Tipsen i artikeln är väldigt lika tipsen som brukar dyka upp på bloggen. TA, köp när det går upp och sådant trams.

  SvaraRadera
 10. "I en starkt trendande marknad kan mycket riktigt "vem som helst" lyckas på börsen."

  Ungefär som kryptovalutorna idag; vilken idiot som helst kan bli miljonär.

  SvaraRadera
 11. Lita inte på herr Cornucopia. Han har haft fel i 10 år nu.

  SvaraRadera
 12. Håller med. Och nu börjar alla taxichaufförer också prata om börsen och aktier. Lite som 2000. IT-raset. Man minns liksom - och nu händer det igen.

  SvaraRadera
 13. "Jag borde ha dragit öronen åt mig när min frisör började ge mig börstips"
  Groucho Marx - strax efter börskraschen 1929 - där har förlorade sin förmögenhet.

  SvaraRadera