Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-08-18 11:28

När inte lagar tillämpas hjälper inte hårdare lagstiftning

Våra populistiska politiker skriker hela tiden om hårdare lagar mot ditten och datten, så fort de får frågor kring t ex brottslighet, terrorism, kriminalitet och annan dålig stämning. Men när lagarna ändå inte tillämpas så hjälper inte hårdare lagstiftning. Utan ett fungerande rättsväsende är hårdare lagstiftning meningslöst.
Hela den svenska rättsapparaten behöver stärkas upp. Det behövs mycket fler platser på häkten, det behövs mycket fler "vårdplatser" på vara anstalter, det behövs fler åklagare, mer domstolar och förstås även mer poliser.

Som det är nu ignoreras stora delar av våra lagar, då det inte finns resurser att bry sig om lagbrott, eller där misstänkta omedelbart släpps på grund av att det inte finns häktesplatser, och istället kan gå fria i 6 - 12 månader och begå fler brott i väntan på rättegång.

När politiker hela tiden skränar om skärpt lagstiftning eller hårdare lagar, så är det ren populism, som i slutändan inte kommer innebära ett dugg. Antingen är politiker som inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (s) särdeles normalbegåvade eller så vet de om att de ägnar sig åt ren populism och bara låtsas göra något åt problemen.

Land ska med lag byggas, men utan tillämpning av lagarna via rättsväsendet så är lagarna meningslösa. En bagatell i sammanhanget gäller exempelvis allemansrätten, som inte tillämpas av staten, vilket jag skrev en krönika om hos Jordbruksaktuellt

Det finns betydligt allvarligare lagbrott som får passera utan åtgärd och hårdare lagstiftning kommer inte ändra det.

Man kan tycka att våra politiker borde anse att svensk lag ska gälla, men de är totalt ointresserade av annat än att stifta lagar - att anslå resurser för lagarnas tillämpning existerar inte ens i populistiska politikers idévärld. Och hemska tanke - tänk om lagarna också skulle tillämpas...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

75 kommentarer:

 1. Ledande politiker och myndighetschefer ignorerar något av det viktigaste som en demokrati har - legitimiteten för samhällsinstitutioner. Denna ignorans kommer obevekligt att leda till anarki.
  De enda som vinner på anarki är extremerna.

  Det är först när den "livsfarliga medelklassen" reagerar och agerar som det verkligen tar fyr. Då är det för sent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta kan eventuellt vända utvecklingen om det införs snabbt:

   Avveckla straffrabatt för återkommande brott för gärningsmän under 21 år.

   Dubbla straffen för våldsbrott och vapenbrott rakt av.

   Obligatorisk indraget uppehållstillstånd för grova våldsbrott/vapenbrott.

   Indraget svenskt medborgarskap vid dubbla medborgarskap vid återkommande grova våldsbrott/vapenbrott.

   Leasa fängelseförvaring i lågkostnads land för grova våldsbrottslingar.

   Upphör med att ha rehabiliterande förvaring för fångar som begått återkommande grova våldsbrott, låt det endast vara just "förvaring".

   Radera
  2. För att underlätta detta ska TUT ersätta medborgarskap initialt. Du måste sedan under lång tid visa att du inte är kriminell för att få medborgarskap.

   Radera
 2. Spot on, finns gott om utrymme att döma ut hårda straff i Sverige redan. Men då rätterna anser att de kriminella ska skyddas och inte brottsoffer och allmänhet så blir det inga straff. Allmänheten tror väl att någon som blir tagen för till exempel drograttfylla får sitta inne, dvs en potientiell massmördare, fel. Efter att misstänkt drograttfylla tagits med och blodats samt förhör hållts så släpps personen ut igen, dvs efter 30 minuter till en timme. Går raka vägen och fixar en ny bil och kör igen. Men om personen blir tagen igen dagen efter då? Ja då händer samma sak såklart. Påföljden blir på sin höjd böter vilket är ett ganska menlöst straff för kriminella. Det enda man kan ta ifrån dem är tid, det vill säga låsa in dem. Det skulle skydda allmänheten med. Ungefär som recidiv, verkar bara gälla för åklagarna om det finns liknande brott i brottsregistret. Att en person har 20 stölder i misstankeregistret räknas inte, bara att släppa ut igen efter förhör.

  Om folk visste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och på det så har du mängdrabatt på straffen, har man gjort flera olika olagligheter så döms man bra för den med högst straffvärde, de övriga gör varken till eller från!

   Radera
 3. För att ha någon som helst möjlighet att lagföra brottslingar så kanske de skulle rensa i floran av vad som är brottsligt. T.ex. legalisera narkotikabruk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis.
   Ha bara den mängd lagar som går att efterleva. Ta bort allt annat. Alla "signal-lagar" skadar bara tron på rätssamhället och gör att det blir helt godtyckligt vem som drabbas.

   Det blir en form av "bra-att-ha" lagar om man vill sätta dit någon.

   Radera
  2. Själv har jag svårt att köra lagligt, och det finns en del avdrag som borde vara lagliga,och jag gillar när det brinner så där fint... Önskelistan blir nog ganska lång.

   Allvarligt talat den absoluta majoriteten förbud i brottsbalken är vettiga, och lätta att efterleva. Ibland kan jag känna en viss frustration över att vara hindrad i mina naturliga drifter, men det går för det mesta över.

   Huvudproblemet är att brottslingar inte lagförs eller lagförs på för kort tid. Återfallsbrottslighet bör bestraffas administrativt, med två års tillägg vid andra domen och tre år vid tredje. Även före en motiverad missbrukare behövs en viss behandlingstid, och livsstilskriminella ska inte gå lösa.

   Fängelseplatser finns om man sänker kraven på boendeyta eller eget rum.
   Kriminalvårdare? Kostnadsfråga, men en stor del av kriminalvårdens ledning föredrar frivård eller straff-frihet.

   Kriminalvården följer inte ens befolkningsutvecklingen i sina framtidsprognoser. De har noll koll.

   Radera
 4. Straffrabatt - vad i h-e är det för ett påfund? Han - vanligtvis en han - är ju ung och vet inte bättre?!? Slipade småpojkar i 12-årsåldern "fraktar" vapen och narkotika för äldre kriminella; de är mycket medvetna om vad de gör.
  Rättsväsendet drar ett löjets skimmer över sig själva och medelklassen noterar men gör inget åt situationen. Hopplöst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart skall man sona varje brott oavsett hur många det är. Hopplösa återfallsförbrytare skall sitta inne för gott. Värdet av att skydda framtida brottsoffer är oändligt mycket högre än brottslingens ev. lidande av att sitta inne.

   Radera
 5. Ja tyvärr är det ju så att om folk bara visste.. Svenskt rättssystem är en fars, el rättare sagt en grav förolämpning! Vet inte riktigt om jag ska skratta el gråta ibland. Kan bara konstatera att brott lönar sig för det stora antalet..

  SvaraRadera
 6. Mycket bra inlägg.
  Givetvis handlar det om fullt medveten populism (låtsas vara handlingskraftig).

  Precis som när polisen beklagade sig över att om datadirektivet faller så kommer de inte kunna utreda brott på nätet. Detta sagt av en myndighet som lägger 99 av 100 (grov uppskattning) internetrelaterade brott utan åtgärd nu när direktivet finns...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr helt kört med HÖK nuförtiden. Men folk skriker ju högt om hur bra det är att datalagringsdirektivet föll så fine by me. Bara man inte gnäller sen.

   Radera
 7. Allemansrätten är den främsta anledningen till att Sverige är ett mera fritt land än USA. Det vore dumt att ändra reglerna så att markägare kan hindra människor att använda marken i Sverige i enlighet med allemansrätten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen aning om Sverige är mer fritt än USA. Beror sannolikt på vilket perspektiv du har. Vi lämnar det därhän.

   Problemet är att reglerna kring allemansrätten inte efterlevs. Typiskt sett får du tälta en natt på samma ställe på annans mark och inte göra skada. Som det är nu har markägare svårt att freda sin mark mot folk som vägrar flytta på sig.

   Man kan tycka att det inte är hela världen, men skydd av egendom är svagt i Sverige därför att vår lagstiftning som jag skrev på annat ställe planerades för den bästa av världar. Tydligt ock starkt skydd för egendom är absolut fundamentalt för ekonomisk framgång med god spridning likt den i förra seklets Sverige.

   Radera
 8. Jag säger bara; nätverken Hilda och Ruben. Där finns många av svaren, varför vårt havererade rättsväsen, ser ut som det gör.
  Ta gärna ett titt på vilka som är medlemmar.
  https://www.advokatsamfundet.se/hilda/Projekt/Ruben/Rubens-medlemmar/
  https://www.advokatsamfundet.se/hilda/om-hilda/Hildas-medlemmar/

  SvaraRadera
 9. "Farbror Blå" blir ju hela tiden förhindrade, inte minst av värdegrundsmässiga skäl, av dels sin högste "sjef" och dels av "ledande innerstadspopulistiska" politiker att utföra sitt arbete med att se till att lagarna efterlevs...

  SvaraRadera
 10. För att komma upp i normalnivå bland EU-länder skulle Sverige behöva fördubbla antalet poliser dvs ytterligare ca 25000. Räkna in geografiska förutsättningar ( glest o långt), extrem invandring på kort tid, redan etablerad grov brottslighet ( det skjuts mer människor i Stockholm , Malmö el Göteborg än i samtliga nordiska huvudstäder tillsammans) så kan man tro att även en fördubbling ej kommer att räcka... fundera sen lite på att övriga rättsystemet redan är underdimensionerad för dagens polistäthet. Brist på häktesplatser osv. Naturligtvis finns ingen politisk vilja att komma till rätta med det här. På kort tid ( decennier) finns ingen möjlighet även om viljan funnits. Spänn fast er för det kommer bli åka av mina vänner....

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Finland använder man inte skjutvapen utan kniv, vilket snedvrider jämförelser.

   Radera
 11. Varför inte bygga en ny och stor säkerhetsanstalt ?
  Gärna med placering i Lapplands inland då man även slår tre flugor i en smäll.

  * Man skapar långsiktig sysselsättning i gles- och avfolkningsbygd
  * Man skapar arbetstillfällen under byggtiden
  * Man skapar säkra förvaringsplatser och avskräckande sådana

  Lämplig placering torde kunna vara i Arjeplogs, Sorsele eller Jokkmokks kommuner. Helst med mer än 15 km från närmaste samhälle / väg då denna anstalt är tänkt att byggas i väglöst land. Helst också med och i en omgivning med stora myrflak omkring. Kallt och mörkt på vintern, myggigt på sommaren. Rymningsbenägenheten torde vara låg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog för att manga inlandskommuner är desperata efter arbetstillfällen så är det här nog nåt de kanske inte är så pigga på.

   (Dessutom, som Cornu påpekat, fångar och lagför man inte brotslingarna så kvittar det hur fina fängelser man har)

   Radera
  2. Det folk inte förstår är att det grips så att det står härliga till. Tyvärr så finns inte recidiv som eget skäl för åklagarna (alltså det finns men åklagarna vägrar nyttja det i 99 fall av 100) så brottslingar släpps direkt efter 24:8 förhör då de erkänner. Av någon anledning får polisen skit för detta men polisen släpper faktiskt ingen. I övrigt så är en fullt fungerande lösning att outsourca fängelser. Kan tänka mig att vi kan få mycket för pengarna i Baltikum till exempel.

   Radera
  3. Menar du 291 som i identiferare för att kvantifiera antal ärende som kunde härröra till asylinvandringen 2015? Varför skulle en statistikkod ha med detta att göra. 291 betyder ju absolut ingenting, inga brott har försvunnit eller kodats annorlunda i RAR. Varför skulle en statistikkod ha med ett 24:8 förhör eller hur åklagaren ser på anhållning att göra? Ta inte illa upp men nämnande av 291 ger att personen inte har koll på något gällande rättsväsendet och istället att personen borde plocka av sig foliehatten.

   Radera
  4. Nej Arjeplogs kommun är helt fel. Torde vara utesluten som fängelseort eftersom man är bland de kommuner som har bäst infrastruktur, flest vägar åt alla håll, gräns mot Norge,flest nya ansikten att blanda sig med beroende på utländska turister och tusentals utländska biltestingenjörer som fördubblar kommunens befolkning. Hur lätt som helst att försvinna där.
   Jag föreslår istället Udtja/Nausta i Jokkmokks kommun invid vägs ände,
   där Sveriges försvar en gång experimenterade med sprängladdningar/atomvapenforskning.
   Området är kanske det mest ödsliga som finns i detta land.

   Radera
  5. Ni får redan våra ungdomar, vi vill inte ha era brotslingar i utbyte.

   Radera
  6. Man skall inte vilja tillbaks till fängelset. Det måste vara tuffare för återfallsförbrytare och våldsbrottslingar. Dessutom får det inte kosta för mycket pengar. Gym och obegränsade kalorier är ju befängt att bjuda på. Det slutar nog med ett "flykten från new york" till slut. Som någon påpekade måste vi ju se över vilka lagar som skall tillämpas och inte.

   Radera
  7. I trakterna av Udtja/Nausta var övertecknad en viss del under värnpliktstiden i Boden i slutet på 80-talet. Dock inte som "tuff" jägare utan som "klen" signalist åkandes 11-bil

   Radera
 12. I min stad har Polisen löst flera uppmärksammade brott som styckmord bla och påföljderna har blivit bla livstid. Så allt är inte nattsvart.

  SvaraRadera
 13. Problemet är att rättsväsendet är konstruerat för ett svenskt samhälle som inte längre existerar. Ett enhetligt samhälle av människor som alla i grunden vill vara accepterade, laglydiga och ansedda medlemmar i den svenska sociala gemenskapen. T o m de allra grövsta kriminella förr, som Clark Olofsson och Lars-Inge Svartenbrandt, ville nog innerst inne ha villa, vovve och Volvo.

  Straffen har kunnat hållas låga eftersom det sociala stigmat av så lite som att "hämtas av polis", än mindre bli dömd för brott, varit synnerligen kännbart. Förr.

  Problemet är att dagens Sverige inte längre ser ut på det viset. Att vara kriminell är en statusfylld och lukrativ karriär för väldigt många människor, och således också ett attraktivt karriärval för många unga människor. Dessvärre ibland rentav ett logiskt val på rätt god saklig grund. Och det här kan inte det svenska rättsväsendet - eller samhället - på något sätt hantera.

  En förvärrande faktor är att rättsväsendet samtidigt blir allt mer handfallet, och knappt tycks klara av att ens få igenom tidigare fullständigt självklara anhållnings- eller häktningsbeslut längre. Anhållande/häktning är tänkta som utredningstekniska åtgärder, men beviskraven för att få någon anhållen/häktad tycks snart vara uppe i den nivå som krävs för en fällande dom. Och då finns ingte längre någon utredningsteknisk anledning eftersom brottet redan är utrett.

  Risken för återfall i brottslighet, s k recidivfara, verkar numera helt ha utgått som motivering när man pratar anhållande/häktning.

  Det här gör att rättsväsendet famlar. Och ibland självt efterfrågar straffskärpningar istället för att orka förbättra tilläpmningen av den lagstifning som redan finns, och som fungerade innan rättsvendet självt inflaterade sönder den.

  Ett exempel och en spådom: Det bedrivs intensiv lobbyism från polisen för att få till en skärpning av vapenlagen så att vapenbrott beläggs med ett minimistraff på två års fängelse. Anledningen tycks vara att polis och åklagare märkligt nog tycks oförmögna att motivera anhållande/häktning för kriminella som springer omkring med vapen på stan, på ett sätt som håller för Sveriges domstolar. Var i kedjan största felet ligger låter jag vara osagt.

  Jag tror att tanken är att med minimistraff två års fängelse blir huvudregeln "skall anhållas/häktas", vilket gör att man bekvämt nog inte behöver motivera "varför" lika noga för att få någon häktad.

  Jag skulle inte bli förvånad om polisen får sin skärpning, men att resultatet slår mot fel personer; De kriminella kommer fortfarande att komma undan eftersom det inte kommer att gå att styrka exakt vem som sannolikt begått själva vapenbrottet - medan rättsväsendet tvingas häkta någon 63-årig jägare från Sorsele för vapenbrott och döma honom till miniminstraffet två års fängelse efter att vederbörande påträffats med en kvarglömt paket .30-06-patroner till ett vapen han sålt för tio år sedan och inte längre har licens för.

  I värsta fall kommer medicinen inte heller nu att bita mot sjukdomen - medan biverkningarna riskerar att göra patienten ännu sjukare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politik är inte en vetenskap, utan snarare får man var glad om det går ungefär (180 grader) i rätt riktning. Idag är det av någon anledning extra tydligt att det fallerar på många områden. Exakt vad det beror på är svårt att sätta fingret på, men jag tror personlogen på att den allt snabbare informationsspridningen på något sätt lämnar traditionella politiker på efterkälken.

   När statsmedia väl säger något är det ofta redan överspelat, och när väl politikerna säger något om det hela verkar det som en fossil utgrävning.

   Radera
  2. Morgonsur

   Så är det. Både polis och rättsväsende är anpassade efter en sörgårdsidyll som kanske inte har funnits men som definitivt inte finns i dag eller om 10 år. Senast såg vi hur en pöbel levde rövare på akuten på KS utan att någon greps. Polisen backade och pöbeln tog över.

   Radera
  3. Det kan finnas en tanke med straffskärpningar, tex för vapenbrott. Ibland har nya lagar en karens för folk får vänja sig och efter några år börjar man tillämpa. I fallet vapenlagar kan man tänka sig att de har en avskräckande effekt på den ovan kallade farliga medelklassen mot att skaffa sig själförsvarsvapen.

   En annan tanke är att när diktaturen kommer är lagarna redan gällande och den har bara att börja tillämpa dem. Stora delar av lagarna verkar sedan sjuttiotalet vara skrivna för att diktaturen skall ha ett smörgåsbord att ta av. Generalklausuler och statsministerns i det närmaste absoluta makt till exempel.

   För mycket för att det skall vara ren dumhet enligt det där rakbladet.

   Radera
  4. Intressant tankespår - och det ligger mycket i det också. Anledningen till att "vi" inte gör så mycket åt det är att väljarna inte ännu inser problemen. Det är bara polismyndigheten som ser eländet fullt ut. Därför reagerar politikerna inte så mycket eftersom deras målgrupp - väljarna - ännu inte riktigt efterfrågar konkreta åtgärder. Men, politikerna har ett problem - ett växande missnöjesparti som snart är näst störst av någon underlig anledning.

   Radera
  5. Förhoppningsvis kan AI komma att underlätta gällande straffskala, dom och prioritering.

   Radera
  6. Enligt en polis som jag pratade med är en promille av befolkningen yrkeskriminella.

   Radera
  7. Då bör ungefär 10000 personer sitta inne för jämnan utöver gruppen tillfälligt kriminella. Omkring 20000 intagna med andra ord. Idag sitter kanske 4500 inne. Samlat straffvärde för en enskild yrkeskriminell om man tar bort straffrabatten är sannolikt något som skulle imponera även på Joe Dalton.

   Radera
  8. Detta att det är ett fåtal yrkeskriminella som står för en väldigt stor del av brotten och som borde varit bakom lås och bom, har varit känt sedan sjuttiotalet. Frågan är varför det inte blivit så?

   Radera
 14. Man kanske ska börja införa straff för de största bovarna. Korrupta politiker och tjänstemän.

  SvaraRadera
 15. Svenska folket måste sluta skylla ifrån sig. Vi har ju enligt demokratiska regler röstat fram usla politiker som stiftat usla lagar. Som man bäddar får man ligga är ett ordspråk som passar synnerligen bra i Sverige.

  Ett naivt bortskämt folk.

  SvaraRadera
 16. Hade önskat lite grävande i detta ifrån författarens sida. Inbillar mig att Sverige aldrig varit så säkert land att leva i som nu och att hårdare straff inte minskar brottslighet. Men tro gör man i kyrkan, förvånande att sp många kommentatorer verkar så pålästa och kunniga i ämnet. Får känslan av att jag lever i ett land på gränsen till anarki??? Eller så är det mest missnöjda sura gamla gubbar som hänger på bloggen som inte lärde sig källkritik eller ifrågasättande i skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller ja vet, rösta SD nästa val så blir ordningen i landet återställd. Eller kanske inspireras av grannar i öst, har hört talas om både arbetsläger som gör män till män o kvinnor till kvinnor och poliskårer som med lite flexibilitet och lagtänjning effektivt kan få bort denna cancer av importerade ligor och kriminella kulturer.

   Radera
  2. Är det du Schyffert?

   Ikväll har vi en dödsskjutning i Uppsala, en i Tensta och två personer skjutna med automatvapen i Västerås. Tidigare i veckan var det dödsskjutning i Östberga, kaos på akuten på KS och flera personer skjutna i Malmö. Du kan väl själv presentera statistik som visar att Sverige är säkrare än någonsin?

   Radera
  3. Är det du Schyffert?
   You made my day!

   Radera
  4. Nja, orkar inte. Har också läst löpsedlarna men till skillnad ifrån många andra så håller jag inte rubriksättning o faktalöst innehåll (som det här inlägget) som något att bygga min världsbild på. Skrämmande att man kan trycka in i princip vad som helst i skallen på folk utan att lägga speciellt mycket energi på att presentera fakta.

   Radera
  5. Inser du inte det ironiska i det du skriver? Första och sista meningen motsäger varandra. Du gapar efter fakta men kan själv inte presentera några.

   Sverige sticker ut när det gäller handgranatsattacker, bilbränder, skolbränder, skjutningar, våldtäkter, osv. Nu har vi nya problem som dyker upp med pöblar som tar över akutmottagningarna när någon har blivit skjuten. Måste vara jättekul att sitta där med sin gamla mamma eller sitt lilla barn.

   Radera
  6. Ja det är skit håller jag med om. Absolut! Men hur det verkligen ligger till historiskt och just nu i siffror är ju kul att få som referens i ett sånt här inlägg. Annars blir rubriken bara ännu ett clickbait i mängden. Jag är ärlig med att inte har en aning om hur man skall tolka statistik o ta reda på fakta till skillnad på många andra i kommentarsfältet som verkar vara experter på ämnet.

   Radera
  7. Det är en smula lurigt med brottsstatistik. Antal "anmälda brott" är -- för vissa typer av brott -- inte så tillförlitligt, eftersom anmälningsbenägenheten har förändrats med åren.

   Sedan brukar de som skriker högst och läser löpsedlar vifta bort statistik från till exempel enkäter som pekar på en sjunkande brottslighet, så jag vet inte vilken statistikkälla som är bäst att ösa ur.

   Radera
  8. Våldtäkt mot flickor under 16 år ökade med 42% 2015->2016 (fritt ur minnet).

   Sverige har flest handgranatattacker/capita i Europa.

   Det finns fler gängkriminella är poliser i yttre tjänst.

   Och nej det har inte alltid varit så.

   Und so weiter.

   Radera
  9. Ett par indikatorer i alla fall, om vi tittar fram till och med 31/12 2016:

   (1): Antal anmälda brott: 1 510 197, all time high. Negativt
   (2): ... justerat per person: 15 219 anmälda brott per 100 000 invånare 2016, att jämföra med 15 342 2015. Positivt
   (3): Tittar längre tillbaka i tiden för anmälda brott så är det negativt, men det handlar inte om någon extrem ökning. En bild säger mer än tusen ord här.
   (3a): Här måste man börja fundera på vad ökade anmälningar innebär och fundera på det måttet -- en typisk anledning till ökade anmälningar kan tex vara att definitionen av "vad som är brottsligt" har utökats, vilket till exempel våldtäktslagstiftningen är ett typiskt exempel på.
   (4): Om nu totalsiffran är tveksam på grund av definitionsändringar och anmälningsbenägenhet, så kan man ju titta på de fall där anmälningsbenägenheten är garanterat hög av försäkringsskäl. Då kan man titta på till exempel bostadsinbrotten. De har faktiskt minskat, från att ha legat på som högst på 296 bostadsinbrott per 100 000 invånare 1984 till att idag ligga på 221 bostadsinbrott per 100 000 invånare. Positivt.
   (4a): Lurigt här är att en anledning förstås är mer sofistikerade hemmalarm med mera, eller andra åtgärder som gjort bostäder mer motståndskraftiga mot inbrott på senare tid. I praktiken har detta dock lett till färre inbrott oavsett anledning.
   (5): Den allra största ökningen ligger i misshandel, våldtäkt, eller helt enkelt "brott mot liv och hälsa". Det är dock tyvärr här som "anmälda brott" är minst tillförlitlig, det begås många fler brott inom denna kategori än vad som anmäls. Anmälningsstatistiken är dock klart negativ, 957 anmälda brott per 100 000 invånare i denna kategori 2016 ("all time high" var 1005 2011 men 1990 var siffran så låg som 504).
   (6): Som komplement till "anmälda brott" siffran bör man titta på den nationella trygghetsundersökningen som BRÅ hanterar. Där ser man tydligt att den totala utsattheten för brott mot enskild person ökat något under 2015 vs året innan, negativt, och ligger på "all time high" på 13,3% av befolkningen utsatt. Toppnoteringen tidigare var 2005, på 13,1%.

   Radera
  10. Ja, har svårt att tro på att tex allemansrätten efterlevdes bättre förr än nu som skribenten vill få oss att tro. Men motbevisa mig gärna, bevisbördan ligger ju inte på oss följare av bloggen direkt utan i inlägget och i tex krönikan på JA. Om jag läser mellan raderna så handlar det mer om att cornu vill inskränka allemansrätten på sin mark, cornus "frihetsbegrepp" är friheten i privat ägande som störs av anarkistiska aktiviteter som tältning och bärplockning. Min erfarenhet är att de största bovarna i naturen är lantbrukare och industri. Här i socknen hade alla lantbrukare ett par dumpar i lämplig dunge när jag växte upp. Även bilister dumpade enorma mängder skräp längs landsvägarna här. Ytterst sällan friluftsfolk som beter sig oanständigt, lämnar på sin höjd lite MER förpackningar och småskräp vid redan färdiga eldstäder och uppställda lägerplatser i skogarna. Den lokala industrin däremot fortsätter förgifta områden å det grövsta. Men money talks, gött o lägga skulden på friluftsfolk som bara parasitetar. Skogsbruket och annat skapar ju bara värde o förstör aldrig biotoper eller ekosystem. Ironi

   Radera
  11. Alla siffror ovan hittar man på BRÅs hemsida. Ta en titt på Nationella trygghetsundersökningen och Anmälda brott. Dessa två publikationer sammantaget borde ge en ganska bra totalbild.

   Man kan väl säga att "brott mot person" är på väg upp, inklusive bedrägerierna som länge vuxit kraftigt, men "brott mot egendom" (inbrott osv) har gått ner. Däremot tycker jag att det är lite svårt att säga att läget är katastrof idag, för i så fall vore det katastrof även 2005 eller 1990, beroende på hur man väljer att mäta. Bra är det inte dock.

   Radera
  12. JP

   Hur ser antalet anmälda brott/capita ut 1975 jmf med 2016? Jag vill minnas att det är en ca fördubbling.

   Radera
  13. Exakt Joakim. Inte så bra utveckling när vissa brott ökar. Men jämför man tillbaka i tiden (mer än närmsta åren) eller med andra länder så bor vi trots allt i ett av dom tryggaste länderna som aldrig har varit tryggare. Men dumhuvuden och media nu för tiden lever i symbios och gör goa pengar på ren skrämsel.

   Radera
  14. Även cornu har satt i system att publicera substanslösa inlägg med klickbara rubriker. Bra iofs att böckerna får mer tid. Blir ju goa pengar på en skock arga män som kan sitta o oroas o gnälla på att det va bättre förr innan massinvandringen.

   Radera
  15. SIWOTI: Har en graf med där uppe under punkt 3, det ser uselt ut.

   Från 9 221 anmälda brott per 100 000 invånare 1975 till 15 219 anmälda brott per 100 000 invånare idag. Men som sagt, det är svårt att jämföra om man går långt tillbaka i tiden, just eftersom anmälningsbenägenhet osv faktiskt har förändrats. Jag tror faktiskt att nationella trygghetsundersökningen (som ju också visar att utsattheten för brott är rekordhög) är den bästa källan, just eftersom det varierar så pass mycket hur många brott som anmäls. Lyssnar man på löpsedlarna så borde ju brottsligheten idag vara mycket högre än tex 1990, men antalet anmälda brott per 100 000 invånare har inte ökat särskilt mycket sedan det året.

   Radera
  16. Somebody: åk utomlands nån gång. Gärna utanför Europa, typ Afrika eller Sydamerika. Rör dig utanför turistområdena gärna där vanligt folk bor. Eller varför inte ta en tripp till Sicilien eller Balkan. Väldigt fina heleuropeiska ställen, känn tryggheten. Jag antar att upplevd trygghet baserar sig på ett minne ifrån barndomen då man ännu inte upptäckt världen omhuldad av vuxna som skyddade mot all ondska. Sen möts man av en oro för sina egna barn när man blir äldre och löpsedlar som varje dag handlar om mord och hemskheter. Inte lätt att känna annat än en stor besvikelse för vart landet är på väg. Men tro mig det va inte så jävla bra förr.

   Radera
  17. JP

   Jag cherry-pickade och valde att fokusera på riktigt allvarliga brott som barnvåldtäkt, skjutningar och handgranatattacker. Dessa är så klart få i förhållande till övriga brott men får mycket allvarliga konsekvenser.

   EF

   Jag har bott både i USA och i Tyskland och i USA slogs jag av den höga polistätheten och kände mig allmänt trygg. Sverige bör dock i första hand jämföras mot andra nordiska högskatteländer och du kan ju jämföra skjutningarna i Malmö med de i de större städerna Oslo och Helsingfors.

   Radera
  18. SIWOTI: Så är det. Man kan också cherrypicka och säga att pansarskottsattacker från MC-gäng är mycket mindre vanliga än på 90-talet.

   Vilket land tänker du dig har flest mord per capita förresten, Sverige eller Finland?

   Eller för den delen, Finland eller USA? Vågar du gissa?

   Radera
  19. Lite ledande frågor men jag skulle gissa att Finland och Sverige är i paritet och att USA har högre mordfrekvens. Men det är väl då kanske Finland som sticker ut? Om det är så så är det också intressant att jämföra Finland och Sverige för 10 år sedan och idag.

   Radera
  20. Japp Finland ca dubbelt så många mord som Sverige under tidigt 2000-tal, räknat per capita. Men skillnaden minskar 2010-2012.

   http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Homicides_recorded_by_the_police,_2002%E2%80%9312_YB14.png

   Radera
  21. Ja, Finland sticker ut. Och USA ligger, föga förvånande, ännu högre.

   Man kan väl säga så här, ju sämre säkerhetsläge, desto högre polistäthet på gator och torg. Betyder inte att man har ett tryggare samhälle, utan snarare tvärtom.

   Radera
  22. I USA är det ca 5 mord/100 000 invånare, Sverige dryga 1.

   http://www.dn.se/nyheter/varlden/dystert-2016-for-valdsbrott-i-usa/

   Radera
  23. SIWOTI: utan att veta vad jag pratar om så tror jag inte att hårdare straff minskar brottsligheten i landet heller även om det skulle verka logiskt.

   Radera
  24. Längre straff för grova våldsbrott håller dessa individer borta från gatorna vilket minskar brotten.
   Det har även visat sig när polisen har en stor del av ett gäng häktat eller fängslat för ett område att det blir lugnare.

   Radera
  25. Hårdare straff => Längre tid instängd i fängelse => Kan ej utföra brott i samhället

   Mycket tyder på att längre straff inte har en avskräckande verkan. Men det är inte samma sak som att antal brott är opåverkade. Om man t ex burar in den promille som är yrkeskriminella resten av livet borde antal brott minska radikalt.

   Radera
 17. Sverige är extremt säkert på många orter. Och i stora delar av de större orterna. Problemen påverkar inte hyggligt välbeställda/ välbelånade människor så länge inte de själva eller familjen drabbas. Bilen mellan hem, jobb och Ica Maxi. Ignorera tiggaren, oavsett om hem får en slant, och fundera inte på flytt förrän det finns två mörkare familjer på gatan. Den här gruppen väljer oftast att inte se misären i de andra områdena. Att öppet protestera ledde under några år till att man inte blev bjuden på fest längre. Genom lånefinansierad självsegregering har det blivit/varit enkelt att uttrycka mycket generös och naiv inställning, samtidigt som motsatsen haft ett högt socialt pris.

  Samtidigt är de som drabbas av problemen de som bor nära och av olika skäl inte kan flytta. Den grupp som tar sig rätten att härja på akuten tar sig friheter mot skötsamma grannar varje dag. Du bor sannolikt, liksom jag för bra för att vara personligen berörd. Jag har bott granne med svenska kriminaldårar på den tiden polisen kom till platsen i hygglig tid och jag är uppväxt med normalt förtroende för polisen. Det var ändå jobbigt att ha kriminella grannar. Asymmetrin är väldigt stor även i ett hyggligt område. Om det ledande skiktet i ett begränsat bostadsområde är kriminella, och även de skötsamma misstror polisen råder definitionsmässigt anarki där. Men det behöver vi än så länge inte bry oss om om vi inte vill. Det är bara att titta bort.
  Vad gäller SD är de som en klocka som stannat. Just nu tycker många mer eller mindre i smyg att klockan visar rätt. Långsiktigt visar de givetvis fel. De är ju i grund och botten besvikna sossar, som tycker att jobb och eller bidrag ska vara förbehållna den egna gruppen. Ja ungefär som LO. Deras närvaro har tyvärr gjort en rationell hantering av assimilation/integration omöjlig. Många kockar i den soppan dock, och ett regelverk/tänk som bygger på evigt solsken och en homogen stat.

  SvaraRadera
 18. Som medlem i medelklassen känner jag mig ännu inte hotad, utan ser mest dessa skjutningar som ett sorgligt irritationsmoment som egentligen inte berör mig. Men på senare tid; tanken att skaffa ett vapen för självförsvar har faktiskt föresvävat mig. Bara för säkerhets skull. En oroande utveckling om många tänker så.

  SvaraRadera
 19. Det här är en mycket bra artikel som måste läsas. Obligatorisk läsning. Som jag sagt tidigare så kommer vi inte reda ut detta på ett bra sätt.
  http://katerinamagasin.se/inte-ovanligt-att-asylprocessen-utnyttjas-att-bega-brott-sverige/

  SvaraRadera
 20. GOD DAG MIN MENNESKER I SVERIGE

  TESTIMONI PÅ HUR JAG FÅR LÅN FÖR ATT KÖPA EN HUS FRÅN EN VERKLIG OCH GENUIN LÅN FÖRETAG CALLED JOSE LUIS Låneföretag
  ,. JAG ÄR MYCKET LYCKLIG I DAG OCH GUD SÄNDER JOSE LUIS låneföretag
  ,
  Jag heter Margarida Maria Jag är från Stockholm, Sverige Jag är gift, jag har letat efter ett äkta låneföretag de senaste 5 månaderna, att köpa ett hus
  Allt jag fick var en massa bedrägerier som fick mig att lita på dem och i slutet
  Av dagen tog de mina pengar utan att ge någonting i gengäld, allting
  Mitt hopp var förlorat, jag blev förvirrad och frustrerad, jag ville aldrig ha något att göra med låneföretag på internet, så jag gick för att låna lite pengar från en
  Vän, jag berättade för henne allt som hände och hon sa att hon kan hjälpa mig det
  Hon känner till ett låneföretag som kan hjälpa mig med någon mängd lån
  Behövs av mig med en mycket låg ränta på 2%, att hon bara fick en
  Lån från dem, instruerade hon mig på hur man ansöker om lånet, gjorde jag
  Precis som hon sa till mig, jag ansökte med dem på e-post: ([email protected]) jag trodde aldrig men jag försökte och till min
  Största överraskningen jag fick lånet inom 24 timmar, jag kunde inte tro,
  Jag är glad och rik igen och jag tackar Gud att sådant lån
  Företag som det här finns fortfarande på dessa bedrägerier över alla ställen,
  Snälla jag råda alla där ute som har behov av lån att gå för
  ([email protected]) de kommer aldrig att misslyckas med dig, och
  Ditt liv ska förändras, som jag gjorde. Kontakta din JOSE LUIS lånekompis idag och få ditt lån från dem, Gud välsigne JOSE LUIS låneföretag för deras genuina lån erbjudande.
  Se till att du kontaktar JOSE LUIS Lån för ditt lån eftersom jag fick mitt lån framgångsrikt från detta företag utan stress.

  SvaraRadera
 21. Rebecca Uvell har skrivit om hur lagar tillämpas, eller inte tillämpas, på Arbetsförmedlingen, mycket intressant.

  http://uvell.se/2017/08/18/intervjumaterial-med-polisbefalet-ang-arbetsformedlingen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. På biltvättarna I Malmö är det arbetsförmedlingen som betalar lönerna. Roterar in nytt folk hela tiden när bidragen tar slut. Gäller många andra jobb med.

   Radera
  2. Hörde ryktas att RENO Norden sparkat svenska sopgubbar och tagit in nyanlända som inte kan svenska. Min uppgiftslämnare skrattde gott åt att de inte verkade veta riktigt vilken knapp de skulle trycka på för att komprimera soporna. Men det löste sig.

   Sopmonopol har ju den finessen att kunden inte kan välja, så varför inte köra billigast möjligt.

   Radera
 22. Bussbranschen är redan förstörd av bidragsanställda som tas in i parti och minut och när bidragen tagit slut så är det bara in med ett "nytt lass" bussförare...

  INTE någon etnisk svensk kan man ju idag se som kör buss i exv. Göteborg, Malmö eller Stockholm.

  Med dessa bidragsanställda som säger ja och amen till alt så försämras villkoren avseende arbetstider, anställningsvillkor mm till den grad att de etniska svenskarna flyr därifrån till arbeten med bättre villkor

  SvaraRadera