Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-08-15 20:00

MÖP-måndag(tisdag) foton: Amerikanska marinkåren har anlänt till Sverige

Amerikanska marinkåren har nu anlänt till Sverige, eventuellt tillsammans med tung utrustning från amerikanska nationalgardet. Det handlar med hög sannolikhet om utrustning för försvarsövningen Aurora, där USA kommer agera B-styrka tillsammans med svenska lättrörliga elitförband. Ett alternativ är att det är transporter till Norge, men dessa brukar ske med fartyg direkt till bergrummen i Tröndelagen.
En M1A1 Abrams-stridsvagn och en M88 bärgningsbandvagn. Eventuellt nationalgardet och inte USMC. Läsarfoto.
Fotona är tagna i Lund av en läsare och visar delar av  ett godståg med amerikansk tung militär utrustning. Viss utrustning talar mot att det handlar om transporter för Aurora.
Haubitsar. Finns ej angivet deltagande i Aurora, vilket gör att det kan handla om transporter till Norge. Läsarfoto.
Lastbilar tillhörande amerikanska marinkåren (USMC). Läsarfoto.
Lastbil tillhörande amerikanska marinkåren (USMC). Läsarfoto.
Två möjliga slutsatser: Antingen har utrustningen till Aurora börjat anlända, eller så håller USA på att förstärka sina förplacerade förråd i Tröndelagen med ytterligare tung utrustning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Har för mig att jag läst att de ska rotera en del utrustning för uppgradering, kan ju tänkas att man gör det till kontinenten någonstans. Låter kanske lite märkligt med lastbilar men vem vet de kanske också får något nytt..

  SvaraRadera
 2. Lite OT: Ny Teknik har en artikel om prepping som länkar till en lång artikel i The New Yorker på samma tema som fått ett halvår på nacken men är ganska intressant. https://www.nyteknik.se/kronikor/silicon-valley-chefer-rustar-for-samhallskatastrof-6864119

  SvaraRadera
 3. Amerikanska Armens pansarförband använder väl bandhaubits? Så din slutasats att det är marinkåren är kanske rimlig?

  SvaraRadera
 4. Det där är marinkårens artilleri

  SvaraRadera
 5. Såg på FB att KMW MARS II MRLS Multiple Rocket Launcher System med Tyska markeringar levereras till Nausta skjutfält.

  SvaraRadera
 6. Försvaret har bokat upp alla tunga trailers som de kan få tag på för transporter.

  SvaraRadera
 7. Rätta mig om jag har fel, men skulle inte all tung utländsk utrustning för Aurora komma via Göteborg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där kapaciteten inte längre är vad den en gång varit pga konflikt mellan fack och arbetsgivare. Någon har förmodligen omplanerat.

   Radera
  2. Nja... Nu var det ju knappast så att de skulle komma via Skandiahamnen, utan via RO-RO-hamnen i så fall eftersom de då kan lasta direkt på järnvägsvagnarna.

   Radera
 8. Lite läskigt, liknar transporterna under andra världskriget när en annan stormakt körde sitt genom Sverige. Lite annorlunda denna gång, kanske vi kan hjälpa våra nordiska grannar att ta fighten och inte gömma oss bakom BS.

  Precis som det fanns många nazister i Sverige då finns det många ryssvänner idag. Historien upprepar sig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gå inte på propagandan. Grannarna hjälptes väl så mycket jämför ett kamikazekrig mot en övermakt. Till skillnad från dagens politiker hade dåtidens svenskarna som första prioritet.

   Bilderna påminner om talesättet att antingen har man sin egen armé i landet, eller ett annat lands.

   Radera
  2. Lite så ja. Fast man kan ju tillägga att finnarna prioriterades högt. Och tyskarna stred mot Sovjet, vilket finnarna också gjorde, så...

   Radera
  3. http://www.helsinki.fi/lehdet/uh/31997c.html

   http://kkrva.se/finland-och-sverige-da-och-nu/

   Radera
  4. HH: Den historia som du refererar till kan inte upprepa sig eftersom den aldrig hänt och är helt fel uppfattad. Sverige gömde sig aldrig bakom någon BS utan det var britterna som övergav Norge när tysken i stort sett var slagen i Narvik.
   När Engelbrecht-divisionen åkte genom Sverige så var stridigheterna över och att Sverige lät dem åka tåg genom Sverige gjorde varken till eller från.

   Radera
 9. http://www.postvagnen.com/forum/index.php?id=1133464

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra bilder på den länken!
   Varför kan man inte få länkar klickbara här?

   Radera
  2. Här är en klickbar länk till hela tråden.

   På Postvagnen är det ofta mycket semantiskt svammel som inte intresserar andra än autistiska lokofiler. Här är mer specifik information/spekulation om tåget.

   Här finn länk till en danska artikel och en video på möjligen ett annat tåg av samma sort då ddet verkar som att det gått två tågtransporter.

   Vad Sjunkbombens länk ska vara bra för vet jag inte. Men som gammal järnvägare uppskattar jag den.

   Radera
 10. Kan bekräfta att det kommit flera tåg från Norge genom Värmland i riktning mot Stockholm, så de skickas alltså från Norge, inte till Norge.

  SvaraRadera
 11. Svar
  1. Tycker jag inte, Lund är en vacker stad i Sveriges bästa och vackraste landsända, dessutom blå himmel på bilderna. Skulle tävrtom vilja hävda att det är mycket vackra bilder.

   Radera
  2. "Sveriges bästa och vackraste landsända" -FAKE NEWS!

   Radera
  3. Instämmer med BD. Det är ett trevligt järnvägsavsnitt intill stadsparken fastän det är en parkering emellan.

   Radera
 12. "tung utrustning från amerikanska nationalgardet"

  Bra att utrustningen kommer på plats. Kommer snart att behövas i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carmania, du tänker förmodligen på den förhoppningsvis kommande inre resningen.

   Radera
  2. Resning eller rensning. Den som lever får se.

   Radera
 13. Försvarsöverenskommelsen ger 9,5 GSEK till 2020, antar att Hultgvist var tvungen att sätta sitt jobb i pant för det högre beloppet.

  SvaraRadera
 14. Den fackliga oviljan att upprätthålla Göteborg som viktigaste hamn har lyckats till viss del. Slump? I think not. Fina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att det bara är APM-TERMINALS, dvs containerterminalen som är i konflikt, va? Övriga terminaler fungerar alldeles utmärkt. Och containerterminalen var aldrig aktuell för mottagandet av trupperna och materialen ändå. Det är sannolikt RO-RO-hamnen som är aktuell.

   Radera
 15. Hmm... vi får väl se vilken sida som senare skriver historien om denna händelse. Om den alltså i efterhand ska hyllas eller fördömas.

  SvaraRadera
 16. Tydligen skulle tåget till Tyskland. https://www.youtube.com/watch?v=bLGGMG7iBHE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det någon som missade att berätta om riktningen på tåget när det passerade Lund kanske? Verkar ju i så fall varit materiel som lämnade Sverige.

   "Det handlar med hög sannolikhet om utrustning för försvarsövningen Aurora, där USA kommer agera B-styrka tillsammans med svenska lättrörliga elitförband. Ett alternativ är att det är transporter till Norge, men dessa brukar ske med fartyg direkt till bergrummen i Tröndelagen."

   Antar att riktningen söder ut är ganska avgörande för höjden på sannolikheten.

   Radera
  2. Kikade runt mha maps och street view och det verkar som tåget är på väg söderut. Troligen är bilderna tagna på parkeringen i korsningen Jaktmarksgatan/Högviltsgränden. Och eftersom tågen kör vänstertrafik, så drar jag slutsatsen att tåget är södergående. Min sons kommentar när jag berättade att det körs tung militär utrustning från Norge till Tyskland: "Kör de åt DET hållet nu?" 😁

   Radera
  3. Hm. Skumt att jänkarna skickar materielen ifrån Skandinavien. Kanske blev de så impade av våra extra försvarsmiljoner att någon hjälp inte längre behövs här.

   Radera
  4. @Stor Ek
   Är det egentligen skummare än att materialet påstås skickas åt motsatt håll mot hur det verkligen kördes. Borde inte vara så svårt att identifiera riktningen när man tar fotona.

   Radera
 17. Så himla dumt,det hela kan bara sees som en aggresion och mobilisering av styrkor.Det mest idiotiska steget Sverige har gjort på länge,synd att säga hoppas man dom får på kjäften för att visa oproviserad militärupptrappning.Inte undra på om Ryssland blir/kjänner hot.
  Sverige kommer att engpng för alla löra sig att inte tro man är nåt med "hjälp" från krugshungriga Nato.Idioter.

  SvaraRadera