Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-08-12 11:24

Lyckad propaganda - Nordkorea har inte ICBM-förmåga

USA:s presidents utspel mot Nordkorea har gått diktaturens ärenden att piska upp en rädsla för att Nordkorea skulle ha minsta förmåga att leverera kärnvapen via en interkontinental ballistisk robot (ICBM) till USA eller Europa. Tvärt om visar sakkunniga experter att Nordkorea inte har den möjligheten då robotskotten varit utan stridsspets, och oavsett så skulle de inte träffa det de siktar på - precisionen är så dålig att man inte ens skulle klara av att träffa ett mål stort som Los Angeles.
Ett robotskott med en Hwasong-14 mot Stockholm skulle träffa inom den yttre blå cirkeln, och med 10 kiloton
kärnvapenladdning orsaka skada inom den lilla röda cirkeln på Södertörn, inklusive 1.5 psi övertryck som i princip
bara krossar fönster. Källa: Alex Wellersteins Missilemap.
Att likt Trump påstå att Nordkorea skulle ha minsta förmåga till att skjuta kärnvapen mot USA (eller Europa) går bara den Nordkoreanska diktaturens ärenden i att få folk att tro att regimen faktiskt har någon förmåga.

I verkligheten konstaterar experter att robotskotten med Hwasong-14, som antyder räckvidd att nå USA eller Europa, skedde utan last motsvarande nordkoreanska kärnvapens vikt. Med faktisk laddning ombord når man möjligen Alaska, men robotskottet från 4:e juli skulle inte ens klara av det.
"From the point of view of North Korean political leadership, the general reaction to the July 4 and July 28 launches could not have been better. The world suddenly believed that the North Koreans had an ICBM that could reach the West Coast of the United States and beyond. But calculations we have made—based on detailed study of the type and size of the rocket motors used, the flight times of the stages of the rockets, the propellant likely used, and other technical factors—indicate that these rockets actually carried very small payloads that were nowhere near the weight of a nuclear warhead of the type North Korea could have, or could eventually have. These small payloads allowed the rockets to be lofted to far higher altitudes than they would have if loaded with a much-heavier warhead, creating the impression that North Korea was on the cusp of achieving ICBM capability."
Läs den fullständiga och detaljerade analysen om verklig räckvidd här hos Bulletin of Atomic Scientists. En av författarna är dock professor Theodore Postol som enligt Bellingcat har lite problem med verkligheten och förnekade insatser av kemiska stridsmedel i Syrien.

Därtill har inte Nordkorea visat att deras (tomma) stridsspets klarar av återinträde genom atmosfären vilket är den del som ställer högst krav på roboten - då tryck, friktion och tillhörande värme ökar vid återinträde i atmosfären istället för att minska som när man skjuter upp roboten.

Nästa analys påtalar att en extrapolerad sannolik felcirkel (eng CEP - circular error probable) vid räckvidd mot USA (eller Europa) är 30 km. Det betyder att det finns 50% risk att roboten träffar inom 30 km från det man siktar på och 100% risk att den träffar inom 60 km. Det betyder att det finns goda chanser att man inte ens kan träffa en stad stor som Los Angeles (och nästan 50% chans att den landar i havet utanför). Att träffa Guam är ännu svårare.
"With a CEP of 30 kilometers, it would be entirely possible for a Hwasong-14 to fly successfully, evade U.S. BMDs, detonate effectively, and still completely miss a target as large as Los Angeles."
Mer om analysen av den dåliga precisionen hittar ni här. Detta förutsätter som sagt att roboten har den påstådda räckvidden, vilket den enligt tidigare länk inte har, och att den inte brinner upp vid återinträde i atmosfären, vilket Nordkorea inte visat än. Speciellt inte med ett faktiskt kärnvapen ombord - som måste klara den fysiska stressen.

Det kraftigaste kärnladdningstestet som Nordkorea gjort är på 10 kiloton. Det leder till allvarliga skador - i minskande grad beroende på avståndet - inom 1.5 km från brisaden och krossade rutor inom 3.5 km. En sådan kärnladdning har också bara testats av Nordkorea på marken och inget säger att man lyckats få den fungerande som stridsspets.
Ett femtiotal försök att träffa Guam med CEP 30 km. Källa: Alex Wellersteins Missilemap
Som man ser ovan är sannolikheten att alls träffa ön Guam rätt låg, och sannolikheten att faktiskt träffa nära nog för att skada den amerikanska militärbasen är ännu lägre. 1.5 km verkansradie kompenserar inte för att roboten kan slå ner upp till 60 km bort. Roboten saknar helt enkelt militärt bruk då den inte kan träffa en militär måltavla.

Nordkoreanska regimen har lyckats precis med vad de velat, nämligen få folk att tro att de har någon som helst förmåga. Robotarna saknar helt militär förmåga att stoppa ett motanfall mot Nordkorea och deras enda funktion är som ett terrorvapenhot - alltid träffar man något, även om det sannolikt bara dör lite fisk och plankton.

Mystics and statistics igen:
"It would also represent a failure of any rational North Korean defense policy as well, since the only value ICBMs have to North Korea is in deterring foreign attack. They are militarily useless to prevent a counterattack that would invariably destroy Kim Jong-Un’s government. Their only value lies in the political threat to use them."
Slutsatsen kan bara vara att det inte finns någon anledning att oroa sig över Nordkoreansk interkontinental kärnvapenförmåga idag. Trump skriker som en stucken gris, rimligtvis för att imponera på amerikanska folket och för att han har dåliga rådgivare. Sedan återstår nu att se exakt hur galen Trump är.

Tänk förvåningen om Nordkorea skulle ha skjuta en av sitt dussintal kärnvapen mot Stockholm. Och träffa t ex reningsverket i Hallstavik. Med vrakrester av den trasiga robotens stridsspets, som gick sönder vid återinträdet i atmosfären. Heavy shit.

För svensk del finns det en aktör att oroa sig över när det gäller kärnvapen. Den aktören har som det är känt flera gånger övat kärnvapenanfall mot sina grannar de senaste åren, inklusive Sverige under "ryska påsken", då man bland annat simulerade kryssningsrobotskott mot FRA på Lovön utanför Stockholm. Den aktören har förmåga och precision ner till en CEP på 2 - 4 meter på sina kärnvapen. Den aktören har angripit och ockuperat flera grannar sedan 2008. Den aktören är Ryssland och inte Nordkorea.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Ett bra inlägg som ger mer info än 20 artiklar inom MSM. Ha en fortsatt trevlig dag.

  SvaraRadera
 2. Vad bra. Då kan man ju sparka burken vidare till nästa president, som föregångarna gjort. Verkar dock inte vara nuvarande presidentens stil.

  Att lura andras och egen underrättelsetjänst om massförstörelsevapen var Saddam Husseins specialitet. Till och med hans egna generaler trodde att landet förfogade över WMD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite av en definitionsfråga men NYT ansågs sig vara tvungna att i efterhand be sina läsare om ursäkt för den urusla "rapportering" som de bjöd på inför Irak-kriget och WMD. Är de bättre idag eller är det samma propaganda som sprids?

   Radera
 3. Tack för intressant sammanfattning. Dock kan man ju kanske ana att Nordkorea enligt senaste nyheterna tänker robotavfyrning från ubåt i sina hot. Då visserligen inte ICBM utan något mindre komplicerat och betydligt närmare målet.

  Jag har ingen bild av om Nordkorea på detta viset kan vara ett mer potentiellt hot i någon mån eller om det är lika svajigt även på detta området.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okänt. Sinpo-klassen från 2014 misstänkts kunna bära 1-2 robotar. Men om det bara är en testplattform och om den ens är sjövärdig är okänt.

   Radera
  2. Ubåtsbasering av medeldistansrobotar innebär helt nya konstruktiva problem som inte skall underskattas, men når Nordkorea därhän så småningom så medför det andra slag av problem för länder med potentiella mål. Jag erinrar mig Kiplings klassiska berättelse om Rikki-tikki-tavi (att likvidera kobrans ägg innan de kläcks, om jag minns rätt).

   Radera
 4. Hm. Känner igen det där, snart anfaller USA då. Som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart?

   Då hade väl det funnits bättre lägen än nu sedan 1953 efter dödläget efter Koreakriget om USA haft ambitionen att anfalla av någon grumlig anledning.

   Radera
  2. Kina är och har alltid varit problemet, fram tills att Nordkorea fick kärnvapen också. Sydkorea vill visserligen ha bort Nordkorea, men inte till priset av Seoul.

   Radera
  3. Och Kina vill inte heller bråka med sin största kund USA, samtidigt som USA i alla avseenden från Apple till julgranskrimskrams inte klarar sig utan Kina.. Dödläge alltså :)

   Radera
 5. @Kallle 12:48
  Exakt!
  "New World Order"-apologeter, Pax Americanister, Petrodollargrin och USA-hegemonister bara måste på sitt "finurligt altruistiska" sätt införa liberal demokrati globalt, även i motståndsfickor som i Nordkorea. De har ju lyckats så bra med pådyvlandet av liberal demokrati i både Irak och Libyen, och är på god väg i Syrien (enligt de själva).

  Detta står skrivet i deras heliga skrift "The End of History and the Last Man", av Francis Fukuyama, A.D. 1992.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte grejen med att demokrati måste genomföras överallt, flera av de där länderna vill inte ha det och fungerar inte utan en stark ledare.

   Och sen de länder som faktiskt har demokrati, tex skräckexemplet Sverige, där den största delen av de röstberättigade medborgarna förts bakom ljuset av media och det sociala grupptrycket den skapat. Hjärntvätta pucko har rösta fram oss till kanten av katastrofen. Stort tack för detta, media.

   Ska de verkligen få rösta? Är inte förutsättningen till att kunna göra ett korrekt val att man faktiskt HAR alla fakta, man vet vad som är sanningen, man är insatt i problemen, man har förstått konsekvenserna som blir av de olika valen.
   Vad händer om vi öppnar gränserna och låter 100000-tals oidentifierade män komma in i landet och sätter dem på bidrag?
   Svaret på den frågan får inte vara: "Våra pensioner blir bättre"

   Men nä, vi låter vem som helst rösta, även om de inte har en blekaste aning.
   Det skulle krävts ett körkort för att få rösta, endast de som bevisligen förstår vad det handlar om skulle få lov att rösta.

   Radera
  2. Och sen skulle såklart politikerna vara tvungna att genomföra de sakerna de lovade innan valet. De saker som gjorde att folket röstade fram dem.
   Och om de sakerna inte gick att genomföra eller skulle ställa till för mycket problem efter valet, då skulle vi fått rösta igen.

   Samma sak om ledande politiker fick några ljusa ideer som skulle få allvarliga negativa konsekvenser för samhället, så skulle folket tillfrågas, lite snabbt då med bank-id via datorn.

   Radera
  3. Demokrati tillämpas hos oss på valdagen, sen vet i sjutton om man bryr sig så mycket om sin befolkning. Man låtsas bry sig när någon väl lyckats visa på oegentligheter annars känns mörkning av skandaler och skygglappar på tillsynsmyndigheten vara svenska modellen.

   Radera
 6. Hotlistan denna vecka:
  1. Trump
  2. Ryssland
  3. Klimatet
  4. Muslimska terrorister
  5. Isen på nordpolen
  Bubblare:
  1. Sverigedemokrater
  2. Svenska nazister
  3. Expo
  4. SVT/SR
  5. Påverkansoperatörer

  SvaraRadera
 7. "Att likt Trump påstå att Nordkorea skulle ha minsta förmåga till att skjuta kärnvapen mot USA (eller Europa) går bara den Nordkoreanska diktaturens ärenden i att få folk att tro att regimen faktiskt har någon förmåga."

  Det handlar givetvis bara om att piska upp en krigsstämmning. USA vet att NK inte utgör något hot mot dom, men dom vill (hökarna i pentagon) så jättegärna få igång ett storkrig i regionen och kommer använda NK som startskottet.

  SvaraRadera
 8. Man ska inte glömma att det var Usa under Clinton-regimen 1994 som försåg NK med nukleär utrustning och som möjliggjort deras kärnvapenprogram.

  SvaraRadera
 9. Jädrigt intressant läsning nu när varenda tidning varnar för kärnvapenkrig och har artikelserier om hur man bäst skyddar sig :)

  Säger väl en del om MSM och deras inte så kritiska tänkande/granskande.

  Jag lever kvar mentalt i den tiden när tidningarna hade för och emot i samma artikel förutom de rena propagandaorganen men det kände man till.

  SvaraRadera
 10. Spännande tider!

  Aktiestocken är såld! Bunkrat upp med mat! Slagit vad om att Sydkorea får den första roboten på sig - 100.000 döda. Nordkorea föintas! Kina avlossar mot Sydkorea och Taiwan! USA skjuter mot Beijing - Ryssland och Kina förintar USA. Islamister invaderar Israel. Landet Israel kärnvapenbombar grannar runt omkring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog lite det scenariot dom hoppas på. En del tror att Trump, eller vilken statschef som helst (vissa undantag) bestämmer ett lands handlingar; så är det förstås inte, pengar bestämmer och så har det alltid varit.

   Radera
 11. "Speak softly and carry a big stick"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kallbranden har bara nått upp till foten, inte knät, Jippie! (Och kriurgen luktar whiskey)

   Radera
  2. https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/09/analys-hur-nordkorea-blev-en-karnvapenmakt

   Radera
 12. Samtidigt i Donbass eller 4.000 järnvägstransporter av rysk pansararmé för Zapad 17 till Vitryssland?

  Oj vad vissa kunde få bort fokus från det som egentligen är brutal aggression, hot och intimidering.

  SvaraRadera