Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-08-30 11:35

Konjunkturbarometern faller

Konjunkturbarometern föll i dagens rapport från Konjunkturinstitutet. Myndigheten kallar det hela förstås för "fortsatt styrka".
Konjunkturbarometern kvar i överhettning.
Som väntat ligger alltså svensk ekonomi kvar i överhettning, även om barometerindikatorn försvagades.

I princip samtliga näringsgrenar föll tillbaka utom privata tjänstenäringar som var i stort sett oförändrat. Att ekonomin inte trillar ur överhettningen beror på stark, men svagare, tillverkningsindustri, och avsevärt stärkt bygg- och anläggningsbransch.

Samtidigt föll alltså tillverkningsindustrin avsevärt, om än fortfarande överhettat.

I grafen ovan ser man att trots minusräntor och en skulddopad ekonomi så är rådande överhettning betydligt mildare än de tre tidigare. Räntevapnet orkar inte ge skjuts till en överskuldsatt svensk ekonomi och överhettningen är ganska ljummen den här gången. Å andra sidan var de två senaste överhettningarna under en borgerlig regering, som därmed klarade av att stimulera ekonomin, medan rådande överhettning pågår trots socialister i regeringen. Sedan var skuldoket betydligt lägre tidigare.

Rekommendationen att stå kvar utanför börsen kvarstår förstås och enligt konjunkturmodellen ska man inte åter gå in generellt innan konjunkturbarometern är tillbaka på mörkrött nere under 90. Dit är antagligen något eller några år kvar.

Under tiden kan man med fördel sitta på kontoutdragen från säkra nollräntebankkonton, kombinerat med sedvanlig hedgning via 10-15% ädelmetaller.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Byggbranchen är en seriös trigger här, man har precis börjat bromsa ordentligt, fokus nu är att bli av med nyproduktionen. Vad som händer med barometern när man slutar ösa ut nybyggen får vi se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OBOS kliver ur JM, säljer för 1 miljard NOK. "Det råder en finansiell bubbla"

   Radera
  2. Ytterligare 7 myndigheter + ev Nordea flyttar från stockholm.

   Radera
  3. Nordea behöver sitt svenska huvudkontor även om koncerns kärna flyttar till annat land. Eller vad syftar du på?

   Radera
  4. Läste en artikel idag om konsekvenserna av ev flytt, nedskärningar på FI var en, men jag gissar att även Nordea kommer drabbas mer direkt.

   Radera
  5. Ditt antagande om Fi stämmer inte. Fi är för stunden underbemannade så vad Nordea än gör så kommer Fi växa.

   Radera
  6. Står här http://www.di.se/nyheter/nordeaflytt-ger-stora-effekter/

   Stora effekter..

   Radera
 2. Detta är en snygg visualisering.

  Hushållen är i neutral position, men tydligen tycker näringslivet att läget är riktigt bra (att tillverkningsindustrin sjönk från tokbra till jättebra känns som en marginell justering). Men toppen har passerats.

  Återstår att se om vi får en triggad krasch av faktor X (idag okänd) eller om det blir som bankerna, konjunkturinstitutet, regering mfl tror och en väldigt lugn inbromsning med relativt god tillväxt kommande år...

  SvaraRadera
 3. "fortsatt styrka"....
  Närapå sovjetisk klass på denna eufemism ! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vältränad genomför du ett mäktigt hårt träningspass, du blir trött och lite värk sitter i till nästa dag. Dag 2 genomför du ett nytt pass, du är inte riktigt i samma toppform men du visar forsatt styrka.

   Tycker nog att liknelsen är fullt användbar.

   Radera
  2. ... då tar man bara ett litet blått piller sedan presterar man som en "Stachanowvit" igen ! ;-)

   Radera
  3. Blått piller? Hur och vad tränar du egentligen? ;)

   Radera
  4. I TV-serien "Weissensee" som handlar om DDR på 80-talet får en av de medverkande, tillika elitgymnast och son till en STASI-officer ett litet blått piller av tränaren för att förbättra resultaten!
   ;-)

   Radera
  5. De älskar sina piller i DDR.
   Samma visa i "Under samma himmel" :)

   Radera
  6. Ja med blåa piller lär man få fjong på träningen! ;)

   Radera
  7. Annnars kan man ju tänka att de flesta inne på detta forum skulle föredra det röda pillret.

   Radera
 4. Det står mer och mer om svårsåld nyproduktion så visst har något hänt. Någonstans måste ändå regleringarna som skuldkvottak m.m. ge effekt.
  Intressant att var en blänkare i lokaltidningen att alla kedjehus i "Vita staden" saknar intressenter ännu mer intressant är att artikeln bara finns i papperstidningen och inte på webben. Vill någon undvika negativ publicitet?

  http://www.smaa.se/bostader-till-salu/hus-stockholm-hammarbyhojden/
  Dessa finns objekt under fliken priser och planlösning. Så här har man gått över den nivå som marknaden är beredd att betala, undra vad som händer i föreningen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja.

   Av totalt 17 hus, så är ett kedjehus reserverat och ett är visningshus.
   Totalt finns det 6 stycken kedjehus och 11 radhus.
   9 av radhusen är sålda, 2 är reserverade.
   4 stycken kedjehus är tillgängliga/osålda.

   Så jag vet inte om projektet går dåligt direkt.

   Radera
  2. Och vilken förening tänker du på? Dessa hus verkar säljas med äganderätt. Är det samfällighetsföreningen som du tänker på?

   Radera
  3. Det är ju också kanske Hammarbyhöjdens sämsta tänkbara läge, bokstavligt talat 1 meter från hammarbyhöjdens mest trafikerade väg.

   Radera
 5. Läget framöver kommer att se helt annorlunda ut för vår exportindustri med en USD i dagens 7.957 SEK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, de flög förbi nån blänkare häromdan som sa att USD -10% motsvarar en vinstminskning på 2,5% för exportföretagen. SEK/EUR viktigare.

   Radera