Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-08-24 15:06

Konflikterna och ränkerna bakom dagens maktkamp i Moderaterna

För två år sedan skrev Fokus ett reportage om maktspelet och konflikterna bakom dagens maktkamp i Moderaterna. Det handlar om gruppen kring Niklas Wykman från MUF-tiden.
Moderaternas årsträmma i Göteborg april 2014.
Det är svårt att summera hur maktspelet kring Anna Kinberg Batra såg ut i några få ord, så ni kan istället läsa Fokus två år gamla artikel. 

De grupperingar som nu kräver Kinberg Batras avgång hittas i kretsen kring Niklas Wykman från MUF-tiden, om vilket man kan läsa i Fokus reportage.

Ingressen till reportaget lyder:
"Det här är en berättelse om fusk, festande och förtal. Men kanske framför allt om hat. Om Anna Kinberg Batras största utmaning – hennes eget vanskötta parti."
Och titeln är In i dimman... 
"Det är en generation borgerliga politiker som vet vad den vill och vill ha det nu. Som är formade av åtta år när allt var enkelt, när man inte behövde ta ansvar och Sverige faktiskt hade en borgerlig majoritetsregering, när det fanns skäl att dricka champagne och tid att frenetiskt bekämpa varandra."
Konflikten handlar inte alls om politik, utan om politiska karriärsambitioner. Moderaterna kommer inte att gå stärkta ur ett hypotetiskt partiledarbyte, utan kastas in i förnyade och fördjupade interna strider, där ambitioner och en plats högt upp på valbar plats på valsedlarna är målet.

När  nu media givit kuppmakarna en plattform tack vare socialistiska P4 och Aftonbladets ursprungliga uppmärksamhet, så kör man nu 110% i hopp om att övriga distrikt och grupperingar bara ska hänga med dit de tror att vinden blåser enligt devisen den som skriker högst har rätt.

Moderaterna kommer gå försvagade ur ett partiledarbyte och cementera att deras tid som "statsbärande parti" är över. Det tar mer än en mandatperiod att rensa bort den maktfullkomlighet och de karriärambitioner som skapades under regeringen Borg/Reinfeldts år. Nu gäller det att säkra sig en så hög plats på valsedeln att man sitter kvar i riksdagen när upp emot hälften av ledamöterna blir av med jobbet. Och då vill man ha sin egen kandidat på partiledarposten, eller för den delen att konkurrenter ute i distrikten tröttnar och drar sig ur...

Och under tiden är allt mediafokus kring sosseriets inkompetens och säkerhetsläckor som bortblåst i media - som likt en bandhund bara kan fokusera på en sak i taget. Qui bono?

Tillägg: Sven-Otto Littorin skriver i en debattartikel att det märks att det är nomineringstider. Det slipas knivar och  och "det blir svårt för somliga att hålla partiet och landet först när den egna plånboken hotas". Kort sagt - nu gäller det att bli av med alla som hotar den egna valbara platsen för att sitta kvar vid riksdagens allt tommare moderata köttgryta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Moderaterna ser ut att begå offentlig harakiri genom denna öppna länsvisa misstroende respektive förtroendeförklaring för AKB.

  Katastrofen i M påbörjades tyvärr redan 2014 genom demokratiförräderiet DÖ. Alliansen kunde och borde som enhet ha samverkat med S istället för att S sökte stöd hos V och MP. Oklart dock hur stor flykt till SD som då skulle ske, men knappast värre än nu?

  M och AKB började begrava sig själva med DÖ. Med den nu pågående härdsmältan så skottar man på än mer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Började inte katastrofen redan när M gjorde upp med MP om invandringspolitiken? Det är nog den enskilt största anledningen till att M tappade väljare till SD. Och dessa väljare lär inte komma tillbaka till M.

   Radera
  3. Jag håller med, Reinfeldt hade fortfarande varit statsminister utan den uppgörelsen.

   Radera
  4. Yup, hade M/Alliansen fört en mer konservativ politik så hade de fortsatt suttit vid makten istället för att förlora den till hjärntrusten S/MP. Men de valde en kravlös liberalism på andras bekostnad och detta innan SD kom in i riksdagen, dvs på djupt ideologisk grund. Vill minnas att bara USA tog emot fler asylsökande 2007 än vad Sverige gjorde, och då är det inte räknat per capita där Sverige självklart stod ut. AKB har väl motionerat om fri invandring. Bra, nu ser hon konsekvenserna på alla plan. 6% av svenskarna vill se henne som statsminister...

   Radera
  5. Om man ska vara riktigt rättvis så fattades DÖ när Reinfeldt fortfarande var partiledare.

   AKB har naturligtvis dock ansvaret för att hon inte rev upp den som sin första handling som partiledare för det största oppositionspartiet.

   Radera
  6. Men nu var väl AKB Reinfeldts huvudkandidat så det hade varit lite överraskande.

   Radera
  7. Sammarbetat menar du? Jättesmart att ingå sammarbete med en ärkefiende, hur tror du väljarna skulle reagerat då?

   Radera
  8. Å andra sidan så är frågan om de inte gått åtvänster om de lyckats ta makten från han som bestämmer? Missräkningen ligger väl främst vid att de förväntade sig att de konservativa falangen skulle stanna kvar.Det kanske hade funkat I ett system som Storbrittanien eller USA, men knappast I ett proportionelt.

   Radera
 2. Jag är en gammal M väljare men är mycket besviken på vad Reinfeldt och Borg gjorde under sin tid vid makten. Nedrustning av försvaret och sjukvård, korkade privatiseringar, försämring av skolan, helt besinningslös massinvandring utan krav på integration samt mycket populistiskt understödjande av bostadsbubblan. Dessutom var Reinfeld jävligt självgod. Inte undra på att en Batra har en svår uppgift. Jag tror att SD kommer att förbli ett 20% parti för lång tid framöver och därmed undergräva den gamla blockpolitiken. Jag bor i Schweiz och tycker att det är tragiskt att se hur Sverige urholkas. När bostadsbubblan brister blir det inte vackert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men i den situation de befann sig kan jag inte förstå varför de valde AKB till partiledare. En mindre karismatisk person får man ju leta efter...

   Radera
  2. Tyckte hon var väldigt tydlig och rak när hon kom, men hon måste ha extremt dåliga rådgivare.

   Radera
  3. @Stringfellow

   Om ens rådgivare kan övertyga en om sluta vara tydlig och rak då anser inte jag att man kan påstå att personen någonsin var det.

   Radera
 3. Visst finns det maktspel inom partier. Tycker dock inte detta kan karakteriseras som sådant. AKB har ett grundläggande problem som gör henne omöjlig: Retoriken. Hon saknar tex förmåga att vända motståndarsidans argument till egen fördel. Att politiker inte svarar på frågor vet vi redan. Men i AKB:s fall får hon det inte ens att låta som hon svarar på en fråga. Hon lyckades tex aldrig förklara vad "samarbetet" med SD innebar.
  Därtill rent fysiskt ett stelt uppträdande och en språkmelodi som vägvisningsrösten i en GPS. Och uttalandet om lantisar som ett hämmande filter över allt hon säger.
  Hon har fått posten pga ett av Reinfeldts många dåliga val.

  SvaraRadera
 4. För att parafrasera Will Durant: "Ett parti erövras inte av andras idéer, förrän det har raserat sig själv från insidan".

  (“A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within.”)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man parafraserar något, så är det absolut snyggast att inte inkludera original-citatet.

   Radera
 5. "Som är formade av åtta år när allt var enkelt, när man inte behövde ta ansvar och Sverige faktiskt hade en borgerlig majoritetsregering"

  Det var väl ändå inte majoritetsregering i åtta år? Har man verkligen koll om man skriver det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD räknas naturligtvis som blankröster.

   Radera
 6. Moderaternas partiledare måste också vara en statsministerkandidat. Många är beredda att slänga en röst på Socialdemokraterna bara för att slippa henne som statsminister. Det är ett problem när det är val om ett år.

  SvaraRadera
 7. Aha, det förklarar Aftonbladets blodtörst i frågan, de måste ju rimligen känna till detta. Vilket rävspel bland de högre makterna. Ändå helt sjukt hur Aktuellt igår kväll kunde älta detta i 20 jävla minuter! Jag är mycket ointresserad av moderaternas vara eller icke vara då de eldat upp allt förtroende oavsett vilken politisk hemvist en tillhör. Detta tillsammans med KD:s utträde blir spiken i kistan för Alliansen. Ska bli spännande att se hur partipolitiken utvecklar sig sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast att du är ointresserad av det största oppositionspartiet vara eller icke vara är väl knappast ett argument för att det inte är en stor nyhet, eller?

   Radera
  2. Det tål att diskuteras om M verkligen är ett oppositionsparti, vilket också är en stor anledning till att det inte längre är störst.

   Radera
  3. M:s problem är att halva partiet vill vara ett oppositionsparti medan den andra halvan vill vara en light-version. Detta problem kvarstår även om AKB avgår.

   Radera
  4. @Greenious

   Jo, jag kallade det oppositionsparti som ren formalitet. Inte de facto m.a.o.

   @Somebody is wrong on the internet

   Ja, jag delar din syn av deras problem men även om problemet kvarstår även om AKB avgår så ser jag inte hur det bättras på av att hon sitter kvar. M:s nästa partiledare måste välja vilken väg den vill gå, det verkar AKB antingen inte vilja eller inte kunna!

   Radera
  5. M:s förvirrade utspel kring SD var det definitiva (!) beskedet på att m inte är ett ledande oppositionsparti längre och jag vill gå så långt som att säga att det knappt är ett relevant parti över huvud taget längre.

   Det riktiga problemet är att ingen annan tagit på sig ledartröjan. C ligger närmast till, men de uppträder tämligen schizofrent och vill än opponera och än samarbeta med S. SD vill så gärna, men de är som de är.

   Nästa riksdagsval kan inte komma fort nog. KD måste ut så att kartan stämmer bättre med verkligheten och det går in för alla. Helst ska också MP ut och ett nytt (vänster)parti in så det kan bli renodling i partirabatten och nya friska tag i partipolitiken.

   Själv vill jag ha ett progressivt ekosocialistiskt parti, men även Fi hade varit bra. Inte för att jag det minsta håller med om deras tämligen radikala "feminism" eller globala socialkontorism, men det hade vitaliserat skiten. De vill åtminstone något till skillnad från alla andra.

   Radera
 8. All negativt ovan skrevs på liknande sätt om Trump och Republikanerna inför det amerikanska valet - det skulle ALDRIG kunna gå, det var OMÖJLIGT - sedan vann han i alla fall och republikanerna har nu majoritet i både kongressen, senaten och rekordmånga delstatsguvernörer.

  Vågar Moderaterna välja Hanif Bali kan det bli drag under galoscherna även här i Sverige. (Han är ju trots allt redan NU landets populäraste politiker på Twitter - glöm inte det).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är medveten om att antal följare dock inte speglar att de automatiskt gillar eller stödjer personen, right?

   Jag följer t.ex. det Ryska utrikesministeriet på sociala medier, det innebär inte överhuvudtaget att jag stödjer Putin och hans lakejer.

   All respekt till Bali men jag tror inte att det finns något brett stöd för att han skulle bli partiledare inom moderaterna. Det jag tror moderaterna måste göra är att acceptera att man inte kan både vara ett nyliberalt och ett konservativt parti.

   Dags att välja en väg och stå för den, antingen återvinna de konservativas stöd (varav många hoppat till SD) eller de nyliberala (varav många gått till C och L)

   Att M skulle kunna vara statsbärande parti nästa val har jag svårt att se, det blir SD eller S och det är det den nya partiledaren också behöver förhålla sig till. Den som tror att SD kommer vara villigt att låta moderaterna inneha statsministerposten om SD blir större än dem i valet (vilket allt tyder på) är naiv.

   Det är dessutom skillnad på Sverige och USA, du får ha i beaktande att i USA fanns det endast två realistiska alternativ att rösta på om man inte ville att ens röst skulle vara helt bortkastad.

   OT men jag rekommenderar personer som är intresserade av väljarrörlighet att läsa https://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/ME0106_2014A01F_BR_ME09BR1601.pdf

   Radera
  2. Hanif Bali behöver mer politisk erfarenhet i mina ögon för att kunna styra sin regering med järnhand. Han hade behövt en hel mandatperiod där man ej sitter på makten innan han är redo för en statsministerpost.

   Radera
  3. Havsvinden

   Det är inte gjort i en handvändning att locka tillbaka SD-väljare. De måste då bryta med C och L och bilda block/samarbeta med SD och KD. Vi kanske hamnar där till slut, men inte innan 2018. Nu står man och velar mellan C och SD och kan inte riktigt bestämma sig. På sikt kan man nog få 20-25% igen med nytt folk och en konsekvent konservativ linje.

   Radera
  4. @Somebody is wrong on the internet

   Ja, det kan stämma, fast jag tror inte att det inom kommande två valen kommer finnas tillräckligt många konservativa väljare för att KD+SD+Gamla M ska kunna få egen majoritet och då är frågan om de lyckas locka C/L att stötta dem.

   Att de skulle lyckas med C ser jag inte som sannolikt men L är mer svårbedömt.

   Radera
  5. @Tim:

   Erfarenhet är något man inte får förrän strax efter att man skulle ha behövt den.

   Erfarenhet är en form av cognitiv bias. Det går helt enkelt inte att skaffa sig erfarenhet av att vara statsminister förrän man blir det. Allt annat är inbillning till förmån för det alternativ man redan föredrar.

   Radera
 9. Reinfeldt lämnade efter sig ett vilset splittrat parti som öppnade dörren på vid gavel för SD, med eller utan Batra kommer Moderaterna tvingas ökenvandra några år innan dom hittar tillbaka och blir trovärdiga.

  SvaraRadera
 10. Det kan bli ett spännande år fram till valet. Ett problem är väl också att i Alliansen under Reinfeldt fanns det ett sammantaget brett team som täckte till en början ett flertal konservativa pch liberala ståndpunkter - eller i vart fall fick det se ut som det. Inklusive sådana som annars hade varit S domän. Nu är det inte samma teamkänsla sedan DÖ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart det inte är samma teamkänsla när partier inte längre förankrar vissa utspel hos varandra och särskilt inte när tidigare underdogs såsom C får vad dem upplever som segervittring. Detta syns även bland ungdomsförbunden på sociala medier tycker jag.

   LUF:are och MUF:are verkar ju ryka ihop lika mycket med varandra som dem gör med SSU:are, det är dock bara min subjektiva uppfattning.

   Radera
  2. "Ett problem är väl också att i Alliansen under Reinfeldt fanns det ett sammantaget brett team som täckte till en början ett flertal konservativa pch liberala ståndpunkter - eller i vart fall fick det se ut som det. Inklusive sådana som annars hade varit S domän"

   Är det inte möjligt att Reinfeldts försök att täcka alla dessa inom det moderata partiet istf att överlåta t.ex. vissa synpunkter åt andra partier med syfte at göra (m) till solen som de andra borgerliga snurrar kring, var en omöjlig uppgift att få in så manga skilda uppfattningar I ett parti? De var ju redan Reinfeldt en coalition mellan konservativa och liberaler, att försöka få in socialliberaler I partiet kanske bara kunde funka under en mycket stark ledare.

   Radera
 11. Redan för ett par månader sen var hennes avgång och bristande förmåga att kommunicera på tapeten. Hon sa att hon skulle förbättra sig, men det har hon inte gjort.

  Jag undrar vilket parti som blir först med öppet val av partiledare. Det är ju mycket smartare att folk får säga ifrån i ett tidigare skede. Då ökar chanserna att man får en partiledare som funkar.

  Låt medlemmarna nominera fyra kandidater och låt de debattera varje vecka. Vid varje debatttillfälle så plockas en bort. Bara medlemmar i Moderaterna får vara med att rösta. Sänd det på TV, köp TV-tid från TV4 om så behövs. Det kommer bli drama och ökar intresse för Moderat politik.

  Hade så skett tidigare, så hade Batra aldrig gått vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ang. köp av TV-tid från TV4 är det enligt dem inte möjligt. Deras egna regler om annonsering och dylikt säger följande:

   "5. Inget politiskt parti får sponsra eller på annat sätt finansiera tv-program."

   Man får som du vet köpa reklam, men reklamtid är reglerat det med, särskilt då hur mycket som får förekomma per timme icke-reklam.

   Men ärligt talat ser jag inte varför de inte kunde sända det själva via internet. Kanske är för att jag är bortskämd med att bo i en stad med god internet-infrastruktur dock.

   Radera
  2. "5. Inget politiskt parti får sponsra eller på annat sätt finansiera tv-program."

   Borde jag förstått. Jag antar att det är sossarna som lagt in det i TV4s avtal med staten, eller så är TV 4 för fega? Finns säkert någon kabel- eller satellitkanal de kan använda istället, om SVT eller TV4 vägrar sända debatterna.

   Nätet är en självklarhet, men ju fler man når ut till desto bättre.

   Radera
 12. Om Fredrik Reinfeldt kommer tillbaka som partiledare för moderaterna så går det säkert jättebra för dem igen! 😀😁😂😄😅😆😊

  SvaraRadera
 13. Knapptryckarkompaniet utan någon som bestämmer vad de ska trycka på, what could possibly go wrong :D

  De kunde inte ens stoppa det kriminella överuttaget av svenska pass under åtta år, med resultat att svenska pass misstänks & särgranskas i utlandet. Skämmes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man vill vara riktigt elak, kunde inte eller ville inte?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Bägge och.

   Det enda den justitieminsitern riktigt ville var att sända ut skäms-kuvert till ännu icke dömda, dvs statlig social utstötning utan rättslig prövning innan. Lyckligvis stöp det på "kunde".

   Radera
 14. Jag tycker att mycket av kritiken mot AKB är helt felaktig. Till exempel att hon misslyckats med att föra ut M's politik. Fel! Det är ju eftersom väljarna begriper M's politik som opinionssiffrorna sviker. Ibland undrar jag om inte AKB medvetet har gjort så bara för att hon kan.

  SvaraRadera
 15. Alla partier kommer tappa ännu fler röster till SD. Kanske undantaget rena galningar som V och Fi. Mp kan knappast bli mycket mindre men man kan ju hoppas.
  Kaoset som kommer av massinvandringen har dessvärre BARA BÖRJAT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Socialdemokraterna kanske känner sig lättade att höra om AKB-krisen, och Moderaternas långsamma fall, men de är minst lika skadeskjutna. SD kommer bli största parti.

   Radera
 16. OT: Byggsektorn verkar het. Annonsören Kustvillan erbjuder komplett bygge av skal inkl "takstolar med beräkningar för aktuell takzoon". Hoppas de räknar rätt! Snön faller och vi med den :)

  SvaraRadera
 17. "När nu media givit kuppmakarna en plattform tack vare socialistiska P4 och Aftonbladets ursprungliga uppmärksamhet, så kör man nu 110% i hopp om att övriga distrikt och grupperingar bara ska hänga med dit de tror att vinden blåser enligt devisen den som skriker högst har rätt."

  AB ägs till 91% av Schibsted, dessutom även om det vore politiskt motiverat borde de väl vara mer intresserad av att ha en träbock som AKB kvar istf en okänd som man inte vet var man har.

  SvaraRadera
 18. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6762402

  SvaraRadera