Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2017-08-18 09:46

Ingen pensionersättning om du gjorde lumpen 1973 - 1994

Vi som gjorde sin värnspliktsutbildning mellan åren 1972 - 1994 har inte kompenserats och fått några pensionspoäng för dessa. Som pensionärer kommer vi för alltid att få lägre pension än de som t ex vapenvägrade eller fick frisedel av andra skäl.
Det gamla pensionssystemet infördes 1998, då gamla ATP skrotades. I det fullständigt ohållbara ATP skulle man få pension baserat på de 15 år av livet man hade högst lön, och att inte få någon inkomst under året eller åren (en del inom flottan gjorde värnplikt i 18 månader) som man gjorde sin värnpliktsutbildning ("lumpen") var alltså inget som påverkade den slutliga pensionen.

I det nya systemet får den som gjorde värnpliktsutbildning från 1995 och senare 50% av medelpensionspoängen för åldersgruppen respektive period och får alltså viss kompensation, även om den som jobbar istället för värnpliktsutbildning fortfarande fick mer pensionsintjäning.

De som är födda 1953 eller tidigare kompenseras för att de inte fick ATP genom sk tilläggspension. De före 1938 får det gamla ohållbara pensionssystemet.

Föddes man 1954 gjorde man värnplikten tidigast 1972, eller möjligen 1973. Från detta år till och med år 1994 fick man inga pensionspoäng för sin värnpliktsutbildning och får som tack för att bidragit till det gamla invasionsförsvarets köttvägg för alltid lägre pension.

Varför riksdagspartierna bakom det nya pensionssystemet valde att straffa födda 1954 till ca 1975 för att de ställt upp och gjort värnplikten, och inte gav dessa årskullar någon kompensation alls är en bra fråga. Men så låg ju Göran Persson (s) bakom och vi vet ju att allt är hans fel.

Så när du går i pension, vilket redan börjat ske för de av födda 1954, som går i pension något år före 65 år ålder, kom ihåg att en förklaring till den usla pensionen är att du inte ersatts för din värnpliktstjänstgöring. Annars hade du haft råd med pålägg på smörgåsen och kanske en skvätt mjölk i kaffet.

Hur stor blir skillnaden? Förenklat kan man säga att man får 1/80-dels högre pension om man får pensionsersättningen. Detta givet 40 års arbetsliv, där ett år försvann pga "lumpen". Det året ger för de som gjorde värnpliktstjänstgöring efter 1994 ett halvt års ersättning. Får man 16 000:- SEK i pension hade kompensationen varit 200:- SEK. Den som inte gjorde lumpen alls kan sägas fått 400:- SEK högre pension varje månad. Totalvägraren eller personen som lyckats lura till sig frisedel kan sägas få en belöning om 400:- SEK varje månad från 65 års ålder till dödsdagen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Hahaha..... 15 månaders tvång och dessutom ingen pensionsgrundande ersättning. Bedrövligt....

  SvaraRadera
 2. Minns diskussionerna i media när man pratade pensionsintjäningsvarningar kring inköp av personaldator eller vad det kallades. Skönt mer lite pespektiv!

  SvaraRadera
 3. Ja, bedrövligt är ordet. När vi nu återinför värnplikten såå borde man självklart ha tagit tillfället i akt att införa en försvarsskatt. Denna skatt skulle tas ut på ej tjänstgörande personer, skulle motsvara förlorad inkomst av tjänst hos de som gör värnplikt, och oavkortat gå till finansiering ab försvarsmakten.

  Upplägget har många fördelar: 1. Finansiering: Givet 50 år på arbetsmarknaden så motsvarar ett år 2% av alla inkomster i Sverige - bör räcka till en stor del av försvarets finansiering.

  2. Balans: Att knyta andelen tjänstgörande till finansieringen ger försvarsmakten flexibilitet att avväga nyttan med mer personal, kontra mer finansiella resurser för löner, övningar och inköp.

  3. Rättvist: Konstrueras systemet väl, blir det finansiellt neutralt att göra/inte göra värnplikt.

  4. Incitament: I och med att det blir en upplevd kostnad att inte tjänstgöra skapas starkare incitament att söka sig till värnplikten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns redan en försvarsskatt. Den kallas värnskatt.

   "En tillfällig progressiv engångsskatt som enligt en kunglig kungörelse från 9 oktober 1915 utgick på inkomst och förmögenhet för att avhjälpa brister i rikets försvarsväsen kallades för värnskatt."

   Radera
  2. För det första har du fel: http://www.ekonomifakta.se/Artiklar/2014/September/Vad-ar-varnskatt/

   För det andra drabbar värnskatten endast höginkomsttagare och oberoende av om de gjort värnplikt eller inte.

   Radera
 4. Tji fick ni. Förväntade ni verkligen att staten skulle fullfölja sina åtaganden? Tämligen naivt.

  Vi kommer se fler liknande konkurser i välfärdssystemet kommande år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ett pyramidspel. Det är väl mest det principiella dyngfingret som tack för att vi inte simulerade oss från värnplikten.

   Om det hade varit 20 årskullar kvinnor som "nollats" i systemet så hade indignationens vågor gått höga på SVT och debattprogrammen avlöst vararanda i denna könsdiskriminerande fråga tills orättvisan kompenserats. Nu är det bara män som gjorde sin plikt för landet.

   I Finland firar man sina krigsveteraner med hedersbetygelser och tårta, i Sverige pissar man på sina värnpliktiga män.

   Radera
 5. Vapenvägrare satt väl I fängelse? Därvar det väl också dagersättning som gällde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, fängelse är jämställt med värnplikt. En del unga problemtonåringar fick välja mellan fängelse och att rycka in.... Jag hade en på min pluton som alltid ville köra fordon. Hade inget förarbevis och fick inget heller. Men när det dök upp nycklar till en folkabuss så tog han dem. Det visade sig senare att han hade kört och krockat i fyllan och fick alternativet att göra lumpen istället för finkan....

   Radera
  2. Nja, jag tänkte mest att om man sitter i finkan för vapenvägran så tjänar man nog inte så mycket pengar att man kan dra fördel av det map livsinkomst.

   Radera
 6. Jepp, otur för dessa generationer.

  Sedan får man inte glömma att de allmänna pensionerna idag är lägre (som procent av slutlönen) bland annat för att återstående livslängd för dagens pensionärer är högre. Det blir mindre pengar per år. Det går förstås att kompensera genom att jobba något år extra, eller ännu hellre -- spara privat (tjänstepensionerna har också byggts ut en del).

  SvaraRadera
 7. Fast vi som gjorde lumpen på 70-talet har ju å andra sidan kunnat göra en rätt häftig bostadskarriär. Gungor och karuseller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det kunde inte de som fixade frispel, eller kortare tjänstgöring? Eller kvinnor?

   Radera
  2. Visst, men väsentligt svårare för de som gjorde lumpen 1995 eller senare.

   Radera
  3. Thomas, är du på riktigt? På vilket sätt skulle värnpliktstjänstgöring haft inverkan på bostadskarriären? Jämförelsen är givetvis mot simulerande och äkta kronvrak samt kvinnor, som favoriseras.

   Tvärtom kunde den vpl som redan inlett sin "bostadskarriär" få avsevärda problem med bostaden vid inryckningen. Dagpengen var mycket låg på den tiden.

   För att ta ditt konstiga resonemang vidare hade vi även nöjet att välja mellan ICA och Domus, betala fullmoms och jordbruksavgifter på maten, extrema marginalskatter och höga arbetsgivaravgifter.

   Radera
 8. Om man studerade före 1995 får man inte heller någon pensionsrätt för den tiden vilket studier efter detta år ger rätt till.
  Visserligen får man ju oftast högre lön efter studier men varför undanta vissa årskullar för detta på samma sätt som "lumpen"? Obegripligt! Däremot gjorde man inget undantag för föräldraledighet så det kan väl inte varit något tekniskt problem med att hålla reda på om gjort värnplikt eller studerat - (kill)gissar på att det blev för dyrt för att kompensera värnplikt och studier.

  https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/vad-paverkar-din-pension/handelser-i-livet-som-kan-paverka-pensionen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, detta var en del av sossarnas vallöften under slutet av 90-talet.

   För studierna rör det sig om ganska små summor (138% av studiebidragsdelen), men det är ju alltid något kan man se det som -- en "muta" för att ge de högutbildade anledning att "lita på sossarna".

   Föräldraledighet/"barnår" ger också pensionsrätter. Ingen politiker vågar bråka med föräldrarna...

   Radera
 9. Den största förlusten är den pissiga värdeökningen på den delen som inte är PPM, otroligt usel förräntning på drygt 86% av pensionsavsättningen.

  Och till det kommer nivån på garantipension+bostadsbidrag vilket gör att de flesta som jobbat hela livet bara kommer få strax över det som de får som inte jobbat alls. Kan man inte maxa insättningarna under väldigt lång tid eller är extremt bra på att placera PPM delen så är det helt meningslöst att bry sig om den statliga pensionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är kasst. Det blir dock helt OK med tjänstepension och eget sparande.

   Radera
 10. Jo. Än värre ser man konsekvenserna av många års högskola och start av företagande sammantaget med många års ingen eller obefintlig inkomst. Och trots ett jobb som tjänar samhället så är det ingen rolig läsning i orangea kuvertet.

  SvaraRadera
 11. Hmm, den lönenivån som rådde när jag gjorde lumpen hade varken gjort till eller från på min pension. Jag har fått mer i lönepåslag på ett år, vissa år, än jag hade som ingångslön en gång i tiden. Det är de sista åren som räknas. Och i slutändan kompetens som värdesätts och betalas för. Marknaden talar även där.

  Och de som gnäller kan ju helt enkelt jobba ett år till. Det är ju inte precis som att folk är utslitna nuförtiden när de tvingas att gå i pension.

  Att ha en pensionsålder som sammanfaller med medellivslängden, som den ursprungligen var, torde behöva uppdateras till åtminstone 80+ idag. Det borde ge betydligt bättre utsikter för att finansiera det hela. Å andra sidan ser jag fram emot en lyxtillvaro som alert, vältrimmad och kompetent pensionär. Kanske jag satsar på att springa marathon. Tänker nog resa en del, kanske ett halvår i taget. Äventyrsresor låter kul.

  Våra barn uppskattar nog åldringar som lever på deras bekostnad.

  SvaraRadera
 12. Cornu, är du en sån där som alltid är upprörd när livet inte är rättvist? Om du är det så avundas jag dig inte. Kan inte vara roligt. Eller så är du som jag misstänker en balanserad person som bara tar till det som brukar funka allra bäst i JanteSverige när man vill påverka ointresserade och oinsatta folkmassor. Påpeka att nåt är orättvist fast du egentligen vet att inget är nånsin rättvist.

  SvaraRadera
 13. Avstår ödmjukast. Jag fick gå i en skola som inte drabbats av stålbads nedskärningarna på 80-talet. Att Han Som Bestämmer räddade riket, det finns ju annat än militära nederlag som kan leda till förlust av självbestämmande, kan man förstås inte vänta sig något tacksamhet för från en högerpopulist som Lars.

  SvaraRadera
 14. Är du bitter ?

  Vi som har gjort lumpen har säkerligen fått bättre betalda jobb än dom sopor som aktivt valt att inte tjäna sitt land..... Det är jag helt övertygad om....

  SvaraRadera