Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2017-08-20 19:53

Hur exponerat är ditt sparkapital mot aktiemarknaden?

Börsen fortsatte nedåt i veckan och fredagen stängde som veckolägsta dag. Nedan följer enkätfråga kring hur exponerad du är mot aktiemarknaden idag.
Dagschart OMXS30.
Börsuppgången tidigare under året är nu i princip utplånad. OMXS30 är nu upp endast +0.98% sedan årsskiftet, förvisso bättre än guldet i SEK, som gått -0.64% och inte gett utdelningar.

Allt mer talar för att börsuppgången är över inte bara för i år, utan för hela konjunkturcykeln, även om det inte just nu föreligger akut börskraschrisk. Snabba krascher brukar först komma efter en tids nedgång och inte direkt från toppen.

Hur exponerat är ditt sparkapital mot börsen i dagsläget, inklusive i dina egenförvaltade pensionstillgångar?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Ligger kanske 300% investerad just nu, enkäten tar inte hänsyn till belåning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står inte nettokapital. Handlar om tillgångssidan, inte skuldsidan.

   Radera
  2. Aha, där ser man. All-in likväl.

   Radera
  3. Cornu: räknar man så blir siffran missvisande ifall man har län eller annan hävstång. Det är ju inte precis så att man med en mille på börsen minskar sin risk genom att låna en mille och sätta in på banken, snarare tvärtom.

   Sen kan man iofs använda hävstång springer med begränsad nedsida.

   Den relevanta frågan är kanske vad ens förväntade förlust är vid en börskrasch. Har Skogaholm inte något skydd mot det så är det inte ljust ut för honom...

   Radera
  4. De flesta förstår inte att de sitter investerade med hävstång även i aktier eftersom de har bostadslån. Det blir helt enkelt för komplicerat för de flesta att ta in belåningsgrad.

   Radera
  5. På denna blogg kan man väl ändå höja ambitionsnivån lite. Det lär ju inte vara så många ändå som intresserar sig för börsens veckovisa rörelser, gör man det bör man redan ha hyfsad koll på sin tillgångsallokering och finansiering...

   Radera
  6. Cornu: förstår man inte lån kanske man borde avstå från dem...

   Radera
 2. En fantastisk uppgång (fyrdubbling sedan botten 2009) kanske är slut nu, vi får se. Sen tror jag nog att totalavkastningen är positiv även kommande tioårsperiod om man går in nu och struntar i att försöka marknadstajma. En gardering med säljoptioner kanske inte är fel.

  SvaraRadera
 3. Guldet, vilket kan sägas vara en kontracyklisk indikator, passerade som hastigast den psykologiska gränsen 1300 USD i fredags för att sedan falla tillbaka.

  Guldbolagsaktierna ligger över både 50 och inte minst 200 SMA men ingen av dessa pekar uppåt. EMA 55 i veckografen skulle också behöva brytas med övertygelse.

  SvaraRadera
 4. 57% men på grund av dumdristighet. Har lagt säljordrar på allt jag har så imorgon är jag 0% exponerad.

  SvaraRadera
 5. Millenial här; för lite volatilitet på börsen. Efter IPO köper man företagets tjänster och produkter, inte andelar.

  SvaraRadera
 6. Har inte säljt av så mycket, men har väntat med att investera de senaste månaderna(gjort något litet köp utomlands dock). Just nu samlar jag aktieinvesteringspengar på sparkonto i väntan på att börsen ska falla. Och idag så gick nu börsen ner under nivån som var vid årskiftet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska börsen är upp 5.73% sen årsskiftet (SIXPRX).
   Börsen är mer är en 30 trötta bolag på OMXS30.

   Radera