Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-08-13 10:33

Gästinlägg: Två av Sveriges största kommuner har inte råd med missbruksvård

Nedanstående är ett gästinlägg från en läsare. Av respekt för de inblandade är dessvärre inte kommunnamnen angivna, men det handlar om två av Sveriges tio folkrikaste kommuner (inte Malmö). Uppför er som vuxna respektfulla människor i kommentarerna. Saknar ni empati, låt bli tangentbordet.

Jag har två syskon som har allvarliga drogmissbruk och spelmissbruk i vuxen ålder. När det gäller spelmissbruket så har den ena personen samlat på sig skulder ifrån de svenska bankerna på 500 000+ SEK som spelats bort på online-casinon (Vilket i sig är en intressant diskussion att mitt i vår skuldbubbla så kan en person som redan är belånad till öronen med bostadslån fortfarande låna så mycket pengar för konsumtion och spel).Bägge syskonen har inte klarat av att genomföra sina arbetsuppgifter och har inte närvarat vid sina arbetsplatser pga missbruket. De har givetvis även fått stora problem med relationer till familj, relationspartner och sina barn.

Båda syskonen har med hjälp av familjen kommit fram till insikten att de är missbrukare, och de vill ha hjälp. De är redo att ta stegen för att avbryta sitt missbruk, men de vill ha hjälp då de försökt, men inte klarar av att sluta på egen hand.

Behandlingshem kostar ca 150 000 SEK per individ. Dessutom har de som sagt stora skulder som drivs in både på lagligt och olagligt vis, och behöver betalas av. Vi har därför försökt få hjälp av bägge kommunerna för att få hjälp med behandlingen. Vi har fått kämpat för denna hjälp sedan februari och varken landsting eller kommunerna har varit till hjälp ännu. Kommunerna har erbjudit båda individerna samtal som båda individerna även deltagit i. Det har dock inte hjälpt och de har hela tiden efterfrågat ett riktigt behandlingshem.

Även om det är landsting och kommuns ansvar att erbjuda hjälpen som missbrukarna behöver, så har det i bägge dessa stora kommuner varit så att de till en början förnekat detta och påstått att det är arbetsgivaren som är ansvarig att betala kostnaderna för behandling -- När vi informerat om att ena personen förlorat jobbet när missbruket uppdagades (provanställning) och den andra arbetsgivaren nekat att betala behandlingshem, så har båda kommunerna erkänt att de är dom som har ansvaret, men att de helt enkelt inte har pengarna för att fullfölja sina uppgifter.

Alltså - två av Sveriges allra största kommuner har sagt direkt till oss att de vet att det är deras ansvar, men att de helt enkelt inte har resurser och pengar för att fullfölja sitt ansvar, och därför försöker de lägga över ansvaret på arbetsgivaren.

I väntan på hjälp så har missbruket blivit värre än det redan var. Syskonen har dragit på sig större skulder och drogerna har eskalerat. Till sist fruktade vi för båda personernas liv och bestämde att själva betala för deras behandling ur egen ficka genom att vi i familjen gick in med pengarna som behövdes.

Den totala kostnaden för behandlingshemmen för de två syskonen landade på ca 300 000 SEK. Vi har fortfarande varken fått hjälp av arbetsgivaren (som inte har något ansvar när det gäller kostnaderna för behandlingshemmet, de har bara ett ansvar att justera arbetsmiljön) eller från Kommun eller Landsting.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är regeringen som säger "aldrig gått så bra som nu". Har inte sett någon kommun skriva något sådant. Lite skillnad på att ljuga som populist kontra arbeta med genomförandet.

   Radera
  2. Det borde for det första vara stop på reklam och pro-gambelung på media då det är underliggande för mångas missbruk och firstörda liv presis som knarket.Skillnade är bara att regering o.s.v inte vill ängna sig åt knarklangning.
   Detta är ett solklart exempel på sveriges dubbelmoral,Jag har bott utomlands i 22 år och när Jag återvände var Jag shockad av detta fenomen som bara har ett syfte att ge förtjänst till skatteverk och bolag samt ger människor stora problem som dom kan dras ned resten av Deras liv.Detta berör mestadels yngre generationer och fullständigt forstlr Deras liv och framtid.Sveriges dubbelmoral gynnar etniska grupper som av natur inte alls blir påverkad av "gambeling" reklamer och ödet som anpassad till våra egna yngre och lågbetalade hederliga skattebetaler,där i sin tur svenska kronofogdar står i kö för att tjäna pengar och forstöra deras liv.Tack till svenska liberala regeringen.Dårligt sätt att vidhålla jobben inom sektirer som jobbar med dom utslagna "lurade". Medvetet bedrägeri.

   Radera
 2. Ett bra inlägg, trots tragiken, som ger en inblick hur samhället fungerar eller inte fungerar.

  Vad våra skattepengar ska användas till är alltid en het diskussion, men jag gissar att de kommande 10 åren så kommer saker att verkligen ställas på sin spets, se t ex gårdagens rapportering om skol- och lärarbrist.

  Count your blessings.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde inte behövas skolor och lärare. Vi har internet. Nån rapportering läser jag knappt längre. Jag har redan svaret på allt: Det är en utmaning att vi *söker* skapa problem.

   Radera
 3. LVM innebär tvångsvård av vuxna missbrukare, användandet är så klart oerhört restriktivt. Dessutom vore det direkt olagligt eftersom personerna tydligen inte motsätter sig vård.
  Sen är det väl sant att kommunerna inte har pengar, vuxna missbrukare är inte direkt en prioriterad grupp. Det finns väldigt lite pengar även för social ungdomsvård också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LVM var min egen inredigering för att hänvisa till juridisk skyldighet. Fanns inte i ursprungliga texten. Strök den nu för att det inte ska bli otydligt.

   Radera
 4. Vi har råd! Det säger alla goda vänstermänniskor! Du menar väl inte att de ljuger?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bägge kommunerna styrs av de socialistiska partierna.

   Radera
 5. Djupt tragiskt! Kan bara önska alla inblandande lycka till!

  SvaraRadera
 6. Sverige är ett rikt land brukar våra politiker säga, men det gäller inte för alla tydligen.

  SvaraRadera
 7. Intressant och oroande utveckling.
  Missbruksproblematik borde drabba ca. 75% av befolkningen någon gång i livet, med tanke på hur anhöriga och bekanta drabbas.

  Märklig inställning av kommunen att kräva arbetsgivaransvar, när kommunerna drar in hiskeliga summor skattemedel.

  SvaraRadera
 8. Ställer mig skeptisk till vissa uppgifter i detta. Det finns ingen möjlighet att låna 500k till spel när man redan har höga bolån. Vilken eller vilka banker skulle detta röra sig om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man går inte till banken och säger att man ska låna till droger eller hasardspel. Man går helt enkelt dit och baserat på den anställning man fortfarande hade tar ut ett höjt lån på en bostad som inte är fullbelånad. Man kan alltid hävda att man ska köpa bil eller renovera köket.

   Radera
  2. Det går absolut att låna pengat. Finns ett antal aktörer i snabblånsbranchen som struntar i kreditupplysning eller går runt den. Kreditförlusterna är marginella jmf de ränteintäkter de får på de som betalar.

   Radera
  3. Ja men då har man ju en pant. Då handlar det alltså inte om rena konsumtionslån utan om bolån.

   Radera
  4. Man behöver inte ens gå dit. Att långa några hundra tusen löser man enkelt på nätet om man redan har en relation med banken och en fast anställning. Sen skaffar man några kreditkort och maxar dem och vips är 500k ingen omöjlighet.

   Radera
  5. Exempelvis SEB erbjuder blancolån upp till 350k utan säkerhet.

   Radera
  6. Att ljuga är ett av grundkriterierna för det fungerande missbruket.

   Bakom varje framgångsrik missbrukare finns i regel ett nätverk av nära anhöriga som hjälper missbrukaren hålla sin fasad uppe. Dessa duktiga idioter brukar äga termen "medberoende".

   Tillsammans blir de en tämligen effektiv livsbedrägerienhet i några år. Tills alla broar bränts.
   Att ljuga till lån mm. är i sammanhanget lika enkelt som att stjäla smågodis av barn.

   Radera
  7. @Magnus Persson

   Ja så är det, jag har åtminstone en sådan person i min närhet. Man hjälper personen med smålån, sovplats och dylikt. Sen när missbruket är riktigt ordentligt förankrat och man inte orkar längre så försöker man stjälpa över problemen på någon annan (läs samhället och skattebetalarna).

   En annan har spelmissbruk, hela familjen vet om det och har nu hjälpt personen genom att jälv lösa lån för att rensa bort de sämsta krediterna. Inte ens missbrukarens sambo vet om spelmissbruket utan personen lever vidare i sin fantasi om att det går ok och gråter krokodiltårar. Samtidigt jobbar hela familjen hårt för att samhället ska ta ansvar med missbruksvård och skuldsanering osv.

   Det är bedrövligt, jag vill inte betala för det här under några omständigheter.

   Radera
 9. Tips till Författaren.

  Ibogaine. http://www.maps.org/research/ibogaine-therapy

  Förklaras kort med "en omskrivning av hjärnans kopplingar till beroendet".

  Värt att testa. Har bekanta som det gått bra för och har hlrt en stor mängd tredjehands berättelser med liknande resultat.

  SvaraRadera
 10. Rekommenderar att lägga en stund på denna video med Hans Jensevik för att förstå vad som är på gång:

  https://www.youtube.com/watch?v=xkrvNxpaT20

  För den som vågar.. Det är en skrämmande framtidsutsikt. Och våra politiker lallar omkring heeelt ovetande och tar fram fina nyckeltal för Sveriges ekonomi, medans detta mitt nya favoritmonster 'kommunalekonomibubblan', ligger och växer till sig i källaren... Popcorn fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant med Jensevik. Dock kan många säkert avfärda honom som rasist då han bland annat anser att den snabba befolkningstillväxten skapar omfördelning av skatterna, "Kakan är lika stor men ska delas av fler".

   Radera
  2. Jag tog mig tid och såg hans föreläsningsserie på Utube. Han har många poänger men... han är från den gamla stammen och invaggad i det svenska systemet.

   Han är väldigt tydlig med att han inte är rasist tycker jag, han lägger bara fram det som ett problem och repatriering står nog inte i hans bok.

   När han i sin serie på tuben drar fram en social förändring mellan spara och slösa så missar han, vad jag minns, kopplingen till guldet.

   Människan har behov av mat, energi, bostad och "vård". Men förvaltar man inte sitt pund, så att säga så...

   Radera
 11. Tragiskt. Hade kommunerna bättre resurser förr och klarade de av missbruksvården då? Ser samma utveckling för barn- och ungdomspsykiatrin samt äldrevården. Det fungerade ganska bra till för ett tiotal år sedan iaf. Av nångon anledning har resursbrist uppstått i Sverige... Kan ha med kommunernas politiska ledning att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm aldrig en fundamental princip för politikers och höga pampars agerande: "Success has many parents, but failure is an orphant" (Fritt efter Tacitus, ca 98 AD). Eller på svenska: "Förtjänsten (när det går bra) är Din/vår, ansvaret/felet (när det går illa) är någon annans".

   Radera
 12. Man kan också säga att det är som med det mesta i samhället. Resurserna finns men kön är väldigt lång. Har också sett i andra situationerna att det är stort godtycke och att rätt handläggare betyder väldigt mycket. Outliers utan någon som kan tala för dem som kommer in snett i systemet får det väldigt svårt.

  SvaraRadera
 13. Grundproblemet är väl i någon utsträckning att även kommunledningar är beroende av att bli omvalda vart fjärde år. Då gäller det att "vinstmaximera" genom att satsa resurser på åtgärder som för den stora majoriteten ser bra ut snarare än att satsa på "smala" grupper. Säg den som kan bli omvald på att lägga många miljoner på att renovera vattenledningsnäten, se till att räddningstjänst och äldreomsorg har tillräckligt med personal eller, som i exemplet, ta hand om människor som har det svårt i tysthet.

  Bättre då att lägga pengarna på en rejäl marknadsföringskampanj för kommunen, på att lova staten att bidra till ett skrytprojekt i form av höghastighetsjärnväg eller varför inte någon annan åtgärd som visar vilka goda och starka ledare populasen valde i föregående val. Det sorgliga är att det verkar vara samma kortsiktighet och maximering av den egna vinsten oavsett vilket parti som sitter vid makten.

  Så länge det inte sker någon granskning värd namnet av hur stat och kommuner sköter sina åligganden, alternativt så länge sådana granskningar (om de faktiskt görs) inte når ut till det allmänna medvetandet, så tror jag inte att det kommer att hända något. Det är ju trots allt enklare att locka läsarens uppmärksamhet genom att basunera ut att president Trump är en galning eller genom att rapportera om någon hemsk olycka som har skett långt borta (hus rasar samman i Indien, fabriksarbetare innebrända i Vietnam etc).

  Att faktiskt lägga medias energi på att rapportera tråkiga nyheter som att den egna kommunen inte har pengar till sin kärnverksamhet och att den enda lösningen egentligen är att höja kommunalskatten med en eller två kronor för att kunna betala för de kollektiva nyttigheter som är beslutade i lag samtidigt som kommunen måste sluta ösa ut pengar på andra, mindre prioriterade uppgifter (marknadsföring, offentlig utsmyckning, lobbyverksamhet mot regeringen etc) verkar inte riktigt lika viktigt.

  Trots att jag har små förhoppningar om att det leder någonstans vill jag uppmana gästskribenten att försöka ta kontakt med sin lokaltidning - kanske finns det någon där som kan tänka sig att sätta en blåslampa under kommunerna? Det är ju trots allt valår nästa år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer nog politiler som blir omvalda på att lova nya avloppsnät och asfalt på gatorna när de grundläggande smahällafunktionerna fallerar. Tyvärr har vi då stora kravgrupper i samhället som inte accepterar att resurser omfördelas och då krävs antingen tuffa prioriteringar eller skatttehöj ingar.

   Radera
 14. Otrolig naivitet här hos både gästskribenten och kommentatorerna.

  I bästa fall används era skattepengar till rena meningslösheter, men mer troligt är att de kommer att användas till ren förstörelse, som att attrahera kriminella personer som stjäl era saker och säljer knark till era barn. Betrakta allt ni betalar i skatt som helt förlorat, problemet är inte att resurserna är för små, problemet är hur de används - det går inte att fylla ett svart hål oavsett hur mycket man försöker.

  Skribenten och hans familj har löst det här på det enda rimliga sättet nämligen inom familjen, att tro att man skall få någon som helst hjälp av kommunen eller staten är bara fromma förhoppningar. Dessutom så lär en behandling bekostad av anhöriga vara mer motiverande är något en socialkärring föreslår.

  Kan bara hoppas att skribentens syskon reder ut sina problem, och samtidigt måste jag ge en rejäl ryggdunk till de anhöriga som trots skyhög beskattning tagit av sina ynkliga resurser för att hjälpa familjemedlemmar i nöd!

  SvaraRadera
 15. Det är som vanligt bara problem med metodik. Onlinecasionon är värst, den nöten löser man genom skatt och förbud. Kanske en motbok?
  Drogmissbruk är inget problem alls egentligen. Det är så vi är skapta.
  Annars skulle väl alla bara dricka nån form av avancerad nutrilett?

  SvaraRadera
 16. Lätt är det inte. Problemet är ju att långt ifrån alla som blir skickade till behandlingshem slutar med droger eller alkohol.

  SvaraRadera
 17. Fem åt efter behandling är ca20% nyktra. 95% av alla missbrukare dör av sjukdomen. Siffrorna går säkert att Googla fram med mindre variationer. Rekommenderar
  självhjälpsgruppet AA, NA och
  spelmissbruksgrupper. Är själv aktiv inom AA.

  SvaraRadera