Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-08-27 18:43

Full mobilisering i Kaliningrad - alla reservister kallas in - även mobilisering i Pskov

"Är det krig nu eller har ni tagit bort skyddet för flerbarnspappor?" - rysk VDV-soldat i brev till ryska myndigheter
Den offensiva ryska anfallsövningen Zapad 17 ser nu ut att gå mot 200 000 man. Samtliga reservister i Kaliningrad mobiliseras nu och luftlandsättningsdivisionerna i Pskov kallar också in reserver - även de som ska vara befriade på grund av föräldraskap.
Rysslands glada gossar mobiliseras.
Ryssland mobiliserar alltså fullt ut i Kaliningrad. 

100% av samtliga reservister, dvs krigsplacerad personal som ej är anställda kontraktniki eller under värnpliktsutbildning mobiliseras nu i den ryska exklaven i Königsberg. Anställda kontraktniki har fått order att personligen besöka varje reservist för att lämna över mobiliseringsordern.


Det ryska försvaret består i princip av tre kategorier personal. Anställda kontraktniki, kan sägas motsvara svenska GSS/K, värnpliktiga under utbildning och tjänstgöring i samband med utbildning avslutande, och reservister, som kan sägas motsvara svenska GSS/P och GSS/T.

Samtidigt mobiliseras nu reservisterna till de offensiva luftlandsättningsdivisionerna i Pskov vid gränsen mot Baltikum. Spektakulärt är att man även struntar i den ryska sk paragraf 55, som annars ska göra att pappor med tre eller fler barn är undantagna från tjänstgöring.

De reservister som mobiliseras till luftlandsättningsförbanden just nu får inte reda på vart de ska och blir personligen hämtade om de inte inställde sig frivilligt.

En småbarnspappa skrev frågan "är det krig nu eller har ni tagit bort paragraf 55" och fick ett mycket otrevligt svar. Paragraf 55 ska skydda flerbarnspappor, som har tre eller fler barn under 18 år från militär tjänstgöring, men dessa mobiliseras nu till luftlandsättningsförbanden. Detta handlar om offensiva luftlandsättnings förband, VDV, som ska sättas in på djupet av motståndarens territorium, som alltså nu mobiliseras. VDV-förbanden ska inte enbart genomföra en mobiliserings- och beredskapskontroll, utan också delta i "övningar". Breven och svaren kan läsas här.

Myndigheterna har näsvist svarat till småbarnspappor att "det är erat eget ansvar att inom två veckor rapportera till mobiliseringsmyndigheter att barnet fötts", en regel som ingen mobiliserad säger sig känna till. Den ryska småbarnspappan har bekräftat med andra pappor att de också mobiliserats.

Zapad 17 ser alltså ut att växa - bedömningar pratar nu om 200 000 man och övningen har inte ens börjat än. Man kan förvänta sig full mobilisering på ytterligare förband i västra Ryssland innan övningen drar igång.

Redan i vintras drogs som rapporterat här på bloggen de enkla 72-timmars snabbvisumen in för Könsigsbergexklaven och det är inte längre möjligt att besöka exklaven utan full visumansökan på en rysk ambassad eller konsulat.
Gränskontrollen Polen - Kaliningrad.
Får hoppas att de av er som redan läst Höstsol inte drabbas av dålig stämning nu.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

91 kommentarer:

 1. Intressant i sammanhanget: https://themoscowtimes.com/articles/war-in-ukraine-ruined-russian-military-reform-op-ed-48110

  När pengarna är slut finns bara repression kvar för att hålla ihop den ryska krigsmakten. För det kommer bli väldigt svårt att trumma upp någon vidare nationalistisk entusiasm för anfallskrig västerut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge pengar - £ € $ - från de ryska råvarukällorna strömmar in så...
   Oljan och bensinen lär förbli relativt billiga!

   Radera
  2. Det är ju det som är grejen, pengarna strömmar inte in. När oljepriset halverades försvann en stor del av den ryska statens inkomst.

   Radera
  3. Ett av de mest intressanta testen som har avslöjat mången korkad besser-wisser-svensk, är den här påstådda ekonomiska krisen som Ryssland tydligen ska ha gått genom och som tydligen ska ha ödelagt hela deras ekonomi och gjort dem till - för att citera en genomsnittlig, 7-klöver-mainstream-väljare som ville verka insatt i SvD.s kommentarsfält häromdagen - "en ekonomiskt havererad kleptokrati".
   De som fäller sådana här uttalanden ser oftast ut att vara välfungerande medelklassmänniskor, men de är i själva verket inkapabla till kritiskt tänkande.
   Kritiskt tänkande har på senare tid visat sig vara separerat från intelligens, och man kan alltså ha en relativt hög intelligens och samtidigt vara en efterbliven flockföljare som inte kan räkna ut grejer själv. Sen kan man så klart också vara bara hopplöst genomsnittlig och lida av Dunning-Kruger-effekten, vilket förmodligen är fallet med merparten av den svenska befolkningen som envisas med att ha åsikter om massor av grejer de inte har något stöd för.
   ---
   För oss som är relativt insatta i rysk ekonomi, så har det stått *glasklart* sedan 2008 ungefär, att både Putin och Medvedev har förespråkat en diversifiering av den ryska ekonomin, bort från att vara endast råvarufokuserad. Medvedev skrev öppna brev om detta till det ryska folket, vilka publicerades i landets största tidningar, för längesen, tror det var 2008 någon gång.
   Oljeprisfallet under 2014, samt Västs ekonomiska krigföring medelst sanktioner mot Ryssland, i samband med påhittade anklagelser i samband med Ukrainas nazistiska statskupp som påskyndade Autonoma Republiken Krims utträde ur Ukraina som det historiskt sett aldrig har tillhört utan blev del av endast som en följd av en Sovjet-diktators gränsändring under 1954, spåddes innebära en dödlig kombination för Ryssland.

   För den som läste och följde rysk media under krisens uppsegling - vilket besserwissrarna har stämplat som "rysk propaganda" och därmed inte läser - så stod följande klart:
   - Att Ryssland i lugn och ro helt enkelt satte upp nya fabriker och produktionsförmåga i Ryssland, för att kompensera för bortfallet på grund av sanktionerna.
   - Den tillverkning av vapenkomponenter som man importerade från Ukraina, började man producera i Ryssland istället.
   - Det ryska jordbruket BLOMSTRADE och expanderade kraftigt, då Väst sanktionerade bort den export av livsmedel de gjorde till Ryssland, vilket gjorde att inhemska livsmedelsproducenter och jordbruk i Ryssland blev starkare och starkare.
   Här är nu några siffror och en rapport från Awara Group, publicerad den 29:e juni 2017:
   ---
   "KEY FINDINGS:
   • Russia’s economy has successfully adjusted to dual shock of sanctions and oil price plunge
   • Minor GDP loss of -2.3% for 3 years of sanctions will be completely recovered in 2017 with expected 2-3% growth
   • Oil & gas share of GDP drops to below 10%
   • Industrial production stable 2014-2016, soars in May by +5.3%
   • Russia’s economy now the most diversified in the world. Exports remain relatively undiversified, but domestic production highly diversified and self-sufficient
   • Debt Crisis predicted by Western pundits failed to materialize
   • CB reserves intact and sovereign wealth funds solid
   • Budget deficit never went below -3.9%. Tax collection soars in 2017, budget now balanced
   • Oil & gas only 17% of budget revenue (2016)
   • Inflation falls to near 4%
   • Unemployment remains low at 5% level
   • Demographic indicators reach all-time best
   • Population at 146.8 million – all-time high
   • Only clearly negative data: Salaries, disposable income and consumption. Retail sales down more than 10%"
   ---
   There you have it, besserwisrar som förstör Sverige med era 7-klöverröster och er attityd och era totala okunskaper.
   Ryssland kraschade alltså i sidled och uppåt, istället för neråt.

   Radera
  4. Ryssland diversifiering av ekonomin har misslyckats. De är fortfarande beroende av oljepriset och deras nuvarande prognoser förutsätter att sanktionerna mot Ryssland släpps 2018.

   GL HF med det.

   Radera
  5. Man kan även tillägga att han som tagit fram den där rapporten kallade sopranen Karita Mattila en "nazisthora som borde gängvåldtas" på Facebook. Verkar som en balanserad kille.

   Radera
  6. Har PR-kontoren längst in i Finska viken börjat hyra in lokala konsulter för målgruppen?

   Radera
 2. Ryssland är ett hot mot freden. Kanske det enda i Europa. I vart fall det största.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. USA är det största hotet mot freden. Du förstår väl att detta inlägg är ren reklam för hans böcker?

   Radera
  3. Precis, kolla bara så många europeiska länder USA invaderat efter år 2000, och kolla på hur de rustar upp i Europa, och hör hur de talar om det dekadenta väst, etc osv. Klart allt är USA:s fel som vanligt, precis som det alltid varit sen kommunistdinosaurien Sven Wollter sjöng sig till sin första hjärnblödning i Tältprojektet -77.

   Radera
  4. USA har invaderat hela mellanöstern och lämnat flyktingansvaret till oss i Europa. Något som skapat enorma spänningar. Varför tror du SD är så stora?

   Radera
  5. 1. Nej, de har inte invaderat "hela mellanöstern".
   2. Det största flyktingansvaret bärs, som alltid, i närområdet. Men visst, det har ju kommit hit en hel del.
   3. Vad är poängen med detta påstående, du menar att om SD kommer till makten blir det nåt slags krig, eller hur kopplar du detta till ett hot mot freden i Europa?

   Radera
  6. 1) Afghanistan, Irak, Syrien, Libyen, Yemen, somalien, Pakistan.

   2) varför ska vi betala notan för usas krig? Närområdet säger du, hur många flyktingar tar araberna emot?

   3) Det blir stora ekonomiska påfrestningar för samtliga länder som tar emot flyktingarna med krig och oro som följd.

   Radera
  7. 1. Ja, fast Somalia ligger väl i afrika och hör inte till mellanöstern? Samtidigt som du uppenbarligen inte räknar upp alla länder som faktiskt ligger i mellanöstern.
   2. Man kan tycka det är orättvist att det kostar oss pengar, men det är lite svårt att se vad det har med krig i Europa att göra. Libanon, t ex, har tagit emot 1,5 miljoner flyktingar från Syrien. Jag tror inte du kan hitta ett europeiskt land som tagit emot så många, dvs precis som ja sa så bärs det största ansvaret i närområdet.
   3. Eh, jaha, typ att Sverige kommer invadera Finland i närtid då på grund av att flyktingarna kostat så mycket...? Kan du i detalj beskriva hur du resonerar här, för jag har en känsla av att det skulle vara riktigt festligt.

   Radera
  8. 1) afrikanska flyktingar flyr till Europa också.
   2) jag anser att amerika ska ta sitt ansvar, istället så sitter de på andra sidan Atlanten och destabiliserar hela Europa.
   3) terrorism, krig mellan olika etniska folkslag. "vi mot dom" inbördeskrig etc. Du har inte känt av spänningarna i luften i ditt vardagsliv?

   Radera
  9. Libyen ligger inte heller i Mellanöstern. Pakistan är väl mer Asien. När invaderade USA dem förresten?

   Radera
  10. Det fina är att de har inte så mycket resurser att kriga med. Ryssland klarar inte ens av Ukraina ur ett strategiskt perspektiv i dagsläget. De har inte tillräckligt med resurser. Ja- de kan anfalla och slå, men inte hålla, Ukraina mer än några veckor. Det enda som är riktigt oroande är kärnvapnen.

   Radera
  11. ivl- du har så fel i din analys som man kan ha. Den stora flyktingvågen från 2015 till EU var främst Rysslands verk. Det finna många artiklar som anklagar Ryssland för att "Weaponize refugees". När ryssarna gick in på Assads sida så bombade man inledningsvis i gränstrakterna mellan norra Syrien och Turkiet för att knuffa igång en massa folk över gränsen..... Ryssland - igen.

   Radera
  12. 1. Ja, det stämmer, fast du tog ju upp Mellanöstern. Fast nu verkar Mellanöstern inte vara så viktigt.
   2. Jaha, så kan man så klart tycka, fast man kan ju underbygga den med annat än ogrundade påståenden.
   3. Ojdå. Terrorism har ju funnits oavsett USA:s invasion. Jag minns t ex två tvillingtorn som rasade INNAN USA hade fingrarna i syltburken i Afghanistan. De som hade varit i Afghanistan då, det var ryssarna. Lite svårt att entydigt koppla terrorismen till USA tycker jag. "krig" mellan olika etniska folkslag samt inbördeskrig i Europa hade vi i Jugoslavien, där hade USA inte heller invaderat mig veterligen. Sen Ukraina, där var det ryssarna som invaderade. Har lite svårt att koppla sådana företeelser till både mellanösterninvandringen och USA faktiskt. Återigen, jag får nog be dig underbygga i detalj här faktiskt för det är svårt att få detta att hänga ihop. Som den gamle sure horbocken till biskop sade: "Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta" får nog gälla tills du bevisat motsatsen faktiskt.

   Radera
  13. 1) Mellanöstern är fortfarande viktig. Den här tråden handlar om hur USA:s agerande påverkat freden, därför tog jag även med Afrika.
   2) Är det ett ogrundat påstående att Amerika inte tar sin beskärda del av flyktingansvaret?
   3) Jag har aldrig påstått att terror aldrig existerat eller att krig mellan etniska folkgruppen inte funnits (fast vi kan väl diskutera Jugoslavien och NATO:s bombning av det jugoslaviska folket med bomber som det stod "glad påsk" på i ett annat forum?)
   Det jag har påstått är att USA:s krig&invasion av Mellanöstern och närliggande områden skapat en enorm flyktingvåg som i nuläget destabiliserar hela Europa. De har även främjat uppkomsten av IS.
   Konsekvensen av dessa flyktingströmmar är MER terror, MER krig, MER osäkerhet och ett klart HOT mot freden.

   Radera
  14. När senast annekterade USA med vapenmakt territorium och gjorde detta till en delstat i USA?
   Ryssland gjorde det för ett par år sen (KRIM), även om Putte sa "Det var inte vi..."

   Radera
  15. Ett förtydligande:
   USA har inte ensamt invarderat länder i mellanöstern....
   Det rör sig om flera olika koalitioner där flertalet länder deltagit i fredsskapande processer, däribland Sverige, i såväl Afghanistan, Irak, Syrien, Libyen

   Radera
  16. 1. Visst, mellanöstern är kanske viktig men det betyder inte att du kan dra om dess gränser godtyckligt. V g håll dig till sanning och konvention.
   2. Nej, men att "Europa står för notan" är ju knappast hela sanningen om 1,5 miljoner flyktingar finns i Libanon. T ex. Eller hur?
   3. Mer terror? Beror på vad man jämför med. IRA var riktiga proffs jämfört med amatörerna från mellanöstern. Mer krig? Näe, inte i Europa i alla fall vad jag kan se. Det är ryssarna som invaderar Europeiska länder, inte USA eller nån med mellanösternanknytning. MER osäkerhet? Det får du specificera, vilken osäkerhet är det som hotar freden som har med mellanösternflyktingar att göra menar du?

   Summa summarum verkar det som att du har fel och att det är Ryssland som är det största hotet mot fred i Europa. Att du kommer med vagt svammel om "osäkerhet" och "spänningar" ändrar inte den bilden.

   Radera
  17. @Robert Grip USA låt se... Irak, Libyen, Syrien, Somalia, Balkan, Angola, Vietnam, Kambodja, Laos, Grenada, Honduras, Korea, Panama, Sudan... listan kan göras mycket längre. Alla är inte annekteringar men påverkan genom militär intervention, statskupper (CIA) mord på statsledare (CIA). USA har en ointaglig första plats med att införa "demokrati" i världen. Se denna video om "american leadership" https://www.youtube.com/watch?v=gU8rQWh_qtc

   Radera
 3. Man kan inte låta bli att undra vilken ytterligare nivå av eskalering i mobilisering av förband och personal i öst som skulle kunna ske, för att en för gemene ökad märkbar beredskap i Sverige skall kunna noteras m a p Zapad 17.

  SvaraRadera
 4. Handhjärtan! Handhjärtan kommer lösa detta, var så säkra. Blunda, önska och gör Handhjärtan.
  För övrigt har det alltid varit så här i Sveriges förhållningssätt emot Ryssen , det är inget unikt och alla försök att skylla detta på dem eller Sverige måste betäcknas som ytterst nationalistisk samt rasistiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ksp-90 levererar 700-1000 handhjärtan per minut.

   Radera
  2. Hade hellre haft en TKSP. Synd att piporna är av så usel kvalitet att vi knappt har några som är raka nog att skjuta med i hela riket.

   Radera
  3. Ja, men vi har haft rätt kul medan vi slitit ut dem!

   Radera
  4. Ordningsfråga, är det ksp58 eller ksp88 ni syftar på?

   Radera
  5. ksp 88 avser i alla fall jag. Det var en massa lall om det när patgb 360 infördes, att det inte fanns funktionsdugliga ksp 88 att montera i vapenstationen för de var så slitna allihop.

   Radera
  6. 45 "for ever"!!
   Enkel, robust och fruktansvärt pålitlig i de mest skiftande klimat!

   USA:s "Navy Seals" hade 45:or i.st.f M16 för de "speciella" uppdragen i Vietnam!

   M16 var för plastig och tålde inte det fuktiga djungelklimatet i Vietnam vilket däremot 45:orna gjorde

   Radera
  7. Ja, vi kan ersätta tung kulspruta 88 med en M45/B som knappt penetrerar ens den uslaste ryska viskosuniformen 5 m från pipan, det verkar vettigt.

   Radera
  8. @Ben Dover: Har du upplevt miljarder lappländska knott ?
   ;-)

   Radera
  9. General Dynamics har tagit fram en ny kulspruta i .338 Norma Magnum som endast väger 11 kg. Är tänkt vara en ersättare för M2HB (som väger 58kg med tripod) bl a hos specialstyrkor som inte har så många fordon.

   Skulle kunna vara en fullgod ersättare även i Sverige. :)

   Radera
 5. Min första tanke är - hur sugna är ryska trebarnspappor på att dra ut i krig/pot. krig/öva för krig?

  Känns som en potentiell backlash..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ähh, de flesta ryska barn uppfostras ju av Mamma och mormor ändå. :-)

   Radera
  2. Ivan Sergej Ivanovitch. Förste elingenjör vid Transsibiriska järnvägens 143:e eldriftssektion mellan Omsk och Novosibirsk är nog mest intresserad av att köpa en ny beg tysk "premium"-bil då Opeln börjar bli lite "sunkig" och hans chef har köpt en bara 3 år beg Audi.

   Hans älskade maka Svetlana vill ha en ny Bosch tvättmaskin, dottern Katerina en ny iPhone och sonen Vladimir en ny dator för att hänga med i första årskursen på järnvägsuniversitetets första årskurs.

   Dessutom behöver babusjka Olga 91 år och som var med i det "stora fosterländska kriget" dyr medicin!

   Radera
 6. Känns som att jag borde börja lyssna på Höstsol helt enkelt, måste bara bli klar med Top Dogg. Finns för många spännande böcker just nu.

  Några tips på trovärdiga sajter som följer dom olika militärövningarna? Utöver denna då ;)

  SvaraRadera
 7. Skulle gärna vilja få en kommentar på Zapad 17 av den förvirrade och övervintrade 68-tanten som jag såg på TV för några dagar sedan. Hon och hennes kompisar hade starka synpunkter på Aurora 17 och skulle tydligen göra lite hemliga aktioner för att visa missnöje. Vilka tragiska människor.

  SvaraRadera
 8. Inte ett ljud på SVT. Finns några trovärdiga källor i övrigt? Övning el allvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ryssland-forbereder-enorm-militarovning

   Radera
  2. Nyheten är tre dagar gammal. Inte samma dignitet som det Cornu skriver nu.

   Radera
  3. Från Financial Times idag: https://www.ft.com/content/f284d7ae-89b2-11e7-8bb1-5ba57d47eff7

   Radera
  4. https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:iHinb1vfxW8J:https://www.ft.com/content/f284d7ae-89b2-11e7-8bb1-5ba57d47eff7+&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se

   Radera
 9. Det verkar som om det blir (ännu mer) beordrad övertid under Aurora...


  Skulle inte Zapad 2017 officiellt innehålla bara 13,000 soldater?

  Det är bokat +4000 tågvagnar godstransport för Zapad, det blir en tågvagn per 3.25 soldat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Business class? De kanske bara vill vara fräscha & "fit for fight"? Enligt Lunds Universitet är det en "överlevnadsfråga" att inte sitta för trångt.

   "Det spelar roll att komma fram någorlunda fräsch. Att sitta i elva timmar på ett flyg är inte så hälsosamt om man ska vara fit for fight efteråt. Det handlar om att överleva, säger Eva Wiberg."

   Radera
  3. https://warontherocks.com/2017/08/what-to-expect-when-youre-expecting-zapad-2017/

   Tar man här siffran i texten dvs 75-100 vagnar så motsvarar det väl drygt en division, kanske två.

   Radera
  4. Förtydligande : Tågtransporterna är bokade "one-way"

   Radera
  5. https://youtu.be/KXewIR7Y7cc

   Radera
 10. Varit borta lite. Har Königsberg bytt namn, eller?

  SvaraRadera
 11. Jo den dåliga stämningen känns. Höstsol var riktigt bra, men nu med 200.000 mobiliserad verkar det lite för obehagligt. Moderlandets farsa kanske just sitter fast i andras grepp.

  Läs inte boken om du vill fortsätta att njuta av sensommaren. Det finns andra böcker.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 12. Jisses alltså, detta Kreml. Deras ekonomi blöder och de bara lägger mer och mer pengar på militär. Har de inte läst på om sin egna Sovjetiska kollapshistoria? Vilka fördelar tror de sig kunna vinna som ska kompensera en havererad ekonomi och diplomatisk härdsmälta med de flesta av sina grannar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men dom blir ju rika personligen på kuppen. Deras barn studerar ju redan utomlands och de har hus i Mayfair, skiter det sig kan de ju lämna.

   Radera
  2. Måste lämna,inte kan.

   risken för att de rustar ihjäl sig är nog inte heller överhängande. De har nog er på att nå atlatkusten på två dagar, och de har kontroll over informationen till de flesta ryssar så de kan nog vara nöjda med om de kan domptera sina grannar och pasta att militären behövs för at "väst2 vill ta de Ryska naturresurserna.

   Radera
  3. Japp, 85% av ryska folket saknar ett andraspråk. Inte svårt att kontrollera informationen när väldigt få kan engelska.

   Radera
  4. Sen kan man ju säga att Ryssland grovt sett bytt ideologi vart tionde år på sistone:
   70-talet: Hardcore Brezhnevkommunism
   80-talet: Reformkommunism a la Gorbatjov
   90-talet: Demokrati
   00-talet: Nationalism

   Ett sånt system fostrar ju folk som enbart ger läpparnas bekännelse till den rådande ideologin. Putin är ju t o m KBG-agent, liksom. Så att det är "svammel svammel" medan man fyller de egna fickorna från topp till botten i den ryska maktvertikalen är nog tämligen ostridigt. Något vidare syfte med politiken bortom det sistnämnda behöver således inte alltid finnas.

   Radera
  5. 85%? Jo,men det brukar väl vara så med de som varit I centrum av imperier?

   "Något vidare syfte med politiken bortom det sistnämnda behöver således inte alltid finnas." Jo, fast ibland så har jag funderat på om det inte finns ett betydande dubbeltänk bland ledarskiktet, å ena sidan skulle de inte ha något emot att upprätta imperieret I en form eller annan, samtidigt så vet de att det viktigaste är att vara kvar vid makten.

   Det är dessutom en händelse att det är översvämmningar efter en orkan I Amerikanska södern just nu. Enl "All the Kremlin's men" så var det ju efterbörden till Katrina som fick Putin att inse att den Amerikanske presidenten inte är världens kejsare och han (Putin) skulle faktiskt kunna ha en chans att mopsa sig.

   Radera
  6. Det är nu det börjar bli intressant. Om väst förklarar ett stort antal rika Ryssar som ej önskvärda så har de ett minskande antal länder att fly till när deras skit träffar fläkten. De vill kunna resa mellan Florida och Rivieran när de lämnar, men de kommer att tvingas resa mellan Nigera, Colombia och Abu Dahbi när det väl kommer till kritan. Sen tror jag inte att Ryssland klarar av så mycket krig - de är helt enkelt för få och har för lite resurser. Ingen landockupation av signifikans på ett uthålligt sätt.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Ett av de mest intressanta testen som har avslöjat mången korkad besser-wisser-svensk, är den här påstådda ekonomiska krisen som Ryssland tydligen ska ha gått genom och som tydligen ska ha ödelagt hela deras ekonomi och gjort dem till - för att citera en genomsnittlig, 7-klöver-mainstream-väljare som ville verka insatt i SvD.s kommentarsfält häromdagen - "en ekonomiskt havererad kleptokrati".
   De som fäller sådana här uttalanden ser oftast ut att vara välfungerande medelklassmänniskor, men de är i själva verket inkapabla till kritiskt tänkande.
   Kritiskt tänkande har på senare tid visat sig vara separerat från intelligens, och man kan alltså ha en relativt hög intelligens och samtidigt vara en efterbliven flockföljare som inte kan räkna ut grejer själv. Sen kan man så klart också vara bara hopplöst genomsnittlig och lida av Dunning-Kruger-effekten, vilket förmodligen är fallet med merparten av den svenska befolkningen som envisas med att ha åsikter om massor av grejer de inte har något stöd för.
   ---
   För oss som är relativt insatta i rysk ekonomi, så har det stått *glasklart* sedan 2008 ungefär, att både Putin och Medvedev har förespråkat en diversifiering av den ryska ekonomin, bort från att vara endast råvarufokuserad. Medvedev skrev öppna brev om detta till det ryska folket, vilka publicerades i landets största tidningar, för längesen, tror det var 2008 någon gång.
   Oljeprisfallet under 2014, samt Västs ekonomiska krigföring medelst sanktioner mot Ryssland, i samband med påhittade anklagelser i samband med Ukrainas nazistiska statskupp som påskyndade Autonoma Republiken Krims utträde ur Ukraina som det historiskt sett aldrig har tillhört utan blev del av endast som en följd av en Sovjet-diktators gränsändring under 1954, spåddes innebära en dödlig kombination för Ryssland.

   För den som läste och följde rysk media under krisens uppsegling - vilket besserwissrarna har stämplat som "rysk propaganda" och därmed inte läser - så stod följande klart:
   - Att Ryssland i lugn och ro helt enkelt satte upp nya fabriker och produktionsförmåga i Ryssland, för att kompensera för bortfallet på grund av sanktionerna.
   - Den tillverkning av vapenkomponenter som man importerade från Ukraina, började man producera i Ryssland istället.
   - Det ryska jordbruket BLOMSTRADE och expanderade kraftigt, då Väst sanktionerade bort den export av livsmedel de gjorde till Ryssland, vilket gjorde att inhemska livsmedelsproducenter och jordbruk i Ryssland blev starkare och starkare.
   Här är nu några siffror och en rapport från Awara Group, publicerad den 29:e juni 2017:
   ---
   "KEY FINDINGS:
   • Russia’s economy has successfully adjusted to dual shock of sanctions and oil price plunge
   • Minor GDP loss of -2.3% for 3 years of sanctions will be completely recovered in 2017 with expected 2-3% growth
   • Oil & gas share of GDP drops to below 10%
   • Industrial production stable 2014-2016, soars in May by +5.3%
   • Russia’s economy now the most diversified in the world. Exports remain relatively undiversified, but domestic production highly diversified and self-sufficient
   • Debt Crisis predicted by Western pundits failed to materialize
   • CB reserves intact and sovereign wealth funds solid
   • Budget deficit never went below -3.9%. Tax collection soars in 2017, budget now balanced
   • Oil & gas only 17% of budget revenue (2016)
   • Inflation falls to near 4%
   • Unemployment remains low at 5% level
   • Demographic indicators reach all-time best
   • Population at 146.8 million – all-time high
   • Only clearly negative data: Salaries, disposable income and consumption. Retail sales down more than 10%"
   ---
   There you have it, besserwisrar som förstör Sverige med era 7-klöverröster och er attityd och era totala okunskaper.
   Ryssland kraschade alltså i sidled och uppåt, istället för neråt.

   Radera
  9. Men Unknown, sitter du och postar under olika smeknamn? Eller råkade du bara skriva exakt samma inlägg som Yes skrev längre upp? Ops....

   Radera
 13. Överraskande anfall från utgångsgrupperingarna. Börjar det dyka upp konstiga störningar i el, logistik och betalningssystem så är det säkra tecken.

  SvaraRadera
 14. ivl,

  Visst har du rätt men du missar helt den viktigaste poängen, för oss i europa/väst är USA bra, för mellanöstern och ryssland ett helvete.

  Du inser ju att om ryssland eller MENA varit herre på täppan, framförallt MENA så hade vi i europa, de som inte konverterar, inte haft ddt så roligt :)

  Du skall alltså vara tacksam att du tillhörbden priviligierade sidan och sluta gnälla tycker jag, anledningen att du kan gnälla online utan att kastas i en mörk källare är bla. just USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kan jag sitta här och gnälla för att Soviet/Ryssland offrade nära 30 miljoner människor i andra världskriget för att du och jag skulle kunna ha en framtid.

   Du har en poäng men även om vi är bästisar med usa idag så betyder det inte att det kommer vara fallet när världsläget blir allvarligare.

   Att ha en supermakt som kan styra och ställa som dom vill tror jag inte på i förlängningen.

   Radera
  2. "För att du och jag skulle ha en framtid"? Vad är du, invandrare? Sverige hade väl en utmärkt framtid även under andra världskriget?

   Radera
  3. @M: Hört talas om Molotow - Ribbentrop pakten ? ;-)
   "Kamrat" Stalin och "herr" Hitler var de såtaste vänner...

   https://de.wikipedia.org/wiki/Deutsch-sowjetischer_Nichtangriffspakt

   Radera
  4. @Bengt Hansves
   Molotow Ribbentrop pakten förändrar inte det faktum att Soviet offrat nära 30 miljoner människor för att besegra Hitler.

   @Ben Dover,
   Så du tror att en värld där Hitler vunnit kriget hade varit en "lika bra" värld för oss Svenskar ? OK, det får stå för dig.

   Radera
  5. @M: Ja, det stämmer! Men i Stalins Sovjet var ett människoliv inte speciellt mycket värt !

   Radera
  6. @ivl Sorry! Läste din signatur som ett M

   Radera
  7. Molotov-Ribbentrop-pakten som delade upp centraleuropa mellan Sovjet och Tyskland och Sovjet som stödde den Tyska krigsmaskinen med råvaruleveranser fram tom krigsutbrottet, dvs Stalinhade Inga problem med Hitler fram tom Barbarossa.

   Dessutom de största förlusterna sett till del av befolkningen, fanns I de länder som Ryssland försöker behärska, Vitryssland och Ukraina.
   Vidare så vore det intressant att veta vilka brott mot freden Polen Tjeckoslovakien och baltstaterna begat för att bli ockuperade/annekterade efter kriget.

   Radera
 15. "Kaliningrad" ???

  Det heter KÖNIGSBERG !!! [ kö:niksbärrk ]

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hette, De tidigare tyska ägarna startade ett krig om du minns och förlorade.

   Radera
  2. Lär dig skilja på tyskar och nazister!

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Ostpreussen

   Radera
  3. Nja, just I detta fallet så var de bägge. som jag ser det så är problemet ej rysslands innehav av Kaliningrad utan K*kviftandet av Rysslands ledning.

   Radera
 16. Även den omvittnat ostrategiske Putin inser nog att ett anfallskrig mot NATO är oklokt så länge den impulsive cowboyen sitter i Washington. Lika väl som att inte göra någonting alls skulle kan kunna få för sig att förvandla Moskva till en stor rykande askhög.

  Nej om Rysslands avsikt vore att visa hur avspänd man är så hade man naturligtvis inte gjort detta. Man hade inte haft övningen så nära Nato heller. Men det kostar i alla fall pengar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "...Putin inser nog att ett anfallskrig mot NATO är oklokt så länge den impulsive cowboyen sitter i Washington."

   Eller så inser han, med hjälp av sina rätt vassa militära rådgivare, att det är just nu - under rådande förutsättningar - som det föreligger ett möjlighetsfönster. USA leds av en Putinvänlig pajasadministration där presidenten själv är svårt komprometterad (se The Christopher Steele Dossier on Trump), den transatlantiska länken är försvagad, beslut inom Nato kan blockeras av Erdogan, västdemokratierna besitter en historiskt låg försvarsförmåga, EU käbblar med GB om villkoren för Brexit, flyktingproblematiken förlamar flera europeiska regeringar, inrikespolitiskt är situationen fortfarande hyggligt hanterbar och hotet om instats med kärnvapen, i enlighet doktrinen om nukleär deeskalering, skrämmer skiten ur i stort sett samtliga västeuropeiska regeringar.

   Det ser ut att bli en intressant höst...

   Radera
  2. ... buspojken Putin får nog vara så snäll när REKTORSKAN Merkel kommer och bannar...
   Den ryska gas-, olje- och råvaruindustrin lär rosta och skära ihop om de inte får sitt underhåll av herrar diplomingenjörer Fritz, Werner och Schmidt...

   Och UTAN exportinkomsterna kraschar den ryska ekonomin... Folk kan inte längre köpa datorer, iphones och beg tyska premiumbilar och då blir inte Ivan Ivanowitch glad...

   Radera
  3. Efter helgens händelser ser intäktsprognoserna beträffande den ryska energiexporten nu något ljusare ut.
   Konsekvenserna för den amerikanska olje- och gasindustrin - framför allt den gulfkustbaserade sådana - ser efter orkanen Harveys framfart åtskilligt besvärande ut. Kan dessvärre komma att få långsiktiga och oönskade återverkningar i flera dimensioner och regioner.

   Krigsförbrytardiktaturen i Kreml ser inte utan ett mått av tillförsikt framtiden an...

   Radera
 17. Om det händer något aggressivt under Zapad 17 så är det väl i så fall fokus på Vitryssland som kan fås att återvända till moderlandet. Klassisk Anschluss. Att i längden hota och intimidera grannländer kräver full och obegränsad tillgång till Vitryssland. Inte Lukasjenkos halvljumma tvångsmässiga support när solen skiner.

  Sverige sitter säkert med amerikanskt flyg i luften, amerikanska marinstridskrafter i sjön och amerikanska boots on the ground på Gotland under Aurora 17. Ingen match egentligen för de stora ryska stående anfallsinriktade stridskrafterna, men bättre snubbeltrådsförsvar än så blir svårt att anskaffa.

  Om Kreml avser att fortsätta expandera på andras bekostnad så kör man Hitlers klassiska Anchluss först. Kreml trodde felaktigt att Ukraina var belly up 2014 och att man skulle hälsas som befriare lite överallt (som Stalin trodde inför invasionsförsöket av Finland). Ukraina bet ifrån bättre än väntat. Krim plus ett söndersprängt hörne är allt som blev realiserat av Anschluss Ukraina. Ett fiasko.

  Ett lättare byte är "vännen" och unionskollegan Vitryssland. Tar man över så är ju även hela Ukrainas nordgräns sårbar.

  Något skall man ju ha sina stående anfallsförband till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har svårt att tro att en annektering av Belarus är målet med denna offensiva operation.
   Ett maktövertagande i Minsk - om det bedöms nödvändigt - är endast några gram polonium bort. Kremldiktaturens generaler är av såväl hävd som begåvning maskirovkans suveräna mästare.
   Nej, det statiska läget i Ukraina och de europeiska småhundarnas gläfsande om Minskavtalets uppfyllande upplevs som djupt otillfredsställande och svider svårt i den ryska själen. Det hela betraktas i breda lager som ett betydande nederlag, inte minst politiskt. En besvärande situation som av nödvändighet måste korrigeras inför det ryska presidentvalet 2018.

   Krigsförbrytardiktaturens i Kreml makt ska konsolideras - till varje pris...

   Radera
  2. Belarus är redan i union med Ryssland så det handlar i så fall om en fördjupad union. Kreml kan kanske komma undan utan att ens bryta formellt mot folkrätt..

   Vidare att hotet mot Ukraina kan bli mycket påtagligt med pansararmé norr om gränsen, inte bara i öst

   Radera
  3. Folkrätten har aldrig tillåtits lägga några hinder i vägen för Kremls övergrepp. Listan kan göras lång: Afghanistan, Tjetjenien, Georgien, Krim, östra Ukraina och Syrien.
   Ett lamt och splittrat väst har aldrig - i någon substantiell mening - låtit dem plikta för det.

   Det är således fritt fram...

   Radera
 18. Måste man inte se det lite från Rysslands perspektiv. Sverige deklarerar ca 20 000 man, sen kommer ca 5 000 man från andra länder. Sen kanske Polen har en övning, säg med 25000 man. Och kanske Finland har en, Nato-brigaden i Baltikum/Polen kanske har en övningen - ca 5000 man. Det blir fort 60-70 000 man i norra Europa på Natos sida samt . Som Ryss är det styrka som gäller, då måste de uppvisa minst 150 000 man för att känna sig trovärdiga. Det behöver inte vara svårare än så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Niklas, skillnaden är långt större än så.

   Ryssland tränar massiva anfall, modell "modell Blitzkrieg" med pansararmé, överrumplingsanfall med luftlandsatt trupp, amfibieanfall, flyganfall och dess koordinering.

   Sverige med inbjudna förband tränar defensivt försvar av eget territorium. Det finns inga pansararméer eller luftlandsättningsflottor.

   Det handlar om vem som övar massiva angrepp mot annan nation vs att försvara sig på egen mark mot obefogad aggression.

   Radera
  2. Hm. En paranoid mafioso tolkar även triviala oskyldigheter som ett hot. Inte så svårt att se att militär förmåga - oavsett vilken typ - skulle kunna trigga ryggmärgsreflexen att visa styrka. Hur visar de styrka bäst? Genom att skrämmas naturligtvis.

   Radera