Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2017-08-08 11:16

Från världsklass till bekymmersamt - dags att SVT ber Fredrik Antonsson om ursäkt?

Enligt nya folkhälsoministern och socialminister Annika Strandhäll (s) har nu svensk sjukvård gått från "världsklass" till "extremt bekymmersamt". Det borde vara dags för SVT att be om ursäkt till privatpersonen och undersköterskan Fredrik Antonsson, som hängdes ut av den statligt politiskt kontrollerade televisionen för att han länkade till artiklar om problem i vården.
Enligt den socialdemokratiska ministern Annika Strandhäll har nu svensk sjukvård gått från "världsklass" till "extremt bekymmersamt". Undersköterskan Fredrik Antonsson skriver på sin blogg I oktakt:
"I slutet av januari var inte Strandhäll socialminister, inte ens vikarierande sjukvårdsminister. Då var Strandhäll en minister i mängden, men hon visste att den svenska sjukvården var i världsklass. De som sade något annat sysslade enligt statsrådet med alternative facts. Den som såg en svensk vårdkris i januari var enligt vår nuvarande socialminister faktaresistent.
” – Ja, sjukvård i världsklass faktiskt. Allt annat är faktaresisitens. Eller alternative facts som en del säger.” – Strandhäll på Twitter 24 januari 2017, klockan 21:18 om den svenska sjukvården. Felstavningen är statsrådets egen…"
Nu säger ministern till Svenska Dagbladet att läget i vården är extremt bekymmersamt.
"Jag delar bilden att det här är extremt bekymmersamt"
SvD konstaterar att mest vårdplatser försvann under sittande regering 2015 - 2016. Sammantaget har Sverige förlorat 10 000 vårdplatser på 20 år, samtidigt som befolkningen ökat till över 10 miljoner invånare. Färre vårdplatser, större befolkning, är förstås en ekvation som inte går ihop annat än i en socialdemokratisk hjärna.

Ändå hängde statliga televisionen (ja, styrelsen tillsätts politiskt, så SVT är inte politiskt oberoende - de är oberoende av skattemedel, utan finansieras istället via en tvångsavgift med hot om statligt våldsmonopol om man inte betalar) ut Fredrik Antonsson för att han på en Facebook-sida länkade till artiklar om krisen i vården.

Kan man vänta sig en ursäkt från SVT, eller menar SVT att socialdemokratiska ministern Annika Strandhäll står och ljuger? Naturligtvis kommer inte politrukerna på SVT att be om ursäkt - tvärt om så motiverade de uthängningen av Antonsson med att han trasade sönder den öppna samhällsdebatten.

Detta var SVT:s motivering:
"Genom att sprida artiklar, bilder och videomaterial, och genom att organisera sina följare i externa kommentarsattacker, förmedlar de just nu skrämselbilder av Sverige.
Dessa dolda opinionskrafter överger och trasar sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen."
Uppenbarligen förmedlar nu Annika Strandhäll (s) skrämselbilder av Sverige.

Vi kan nog drömma om en ursäkt till Antonsson från SVT. Om ni inte redan gjort det kan ni kontakta Radiotjänst på 0771-91 00 04 för att säga upp er TV-licens.

Var också medvetna om att den vård som mitt under en högkonjunkturs lysande ekonomi går på knäna är samma vård som även ska klara av ett Sverige i krig. Försvarsmaktens knappa resurser för akutvård nära konfliktområdet bemannas av personal som till vardags jobbar i vården, och kan hantera en handfull skadade - utfallet av någon timmes strid med ett enda kompani. 

Landstingens vanliga sjukvård ska vid krig ta emot 10 000-tals skadade civila, svenska militärer och krigsfångar ovanpå rådande läge - det är inte så att folk blir friska bara för att det blir krig. Sjukvårdens roll vid krig kallas civilt försvar, dvs att de ska stötta militären. Därtill finns totalförsvarsrollen - att ta hand om alla civila skadade.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Allt för att spela bort Svensson(TM), så att ingen får för sig att protestera mot den uppenbara inkompetens som sprider sig genom maktens korridorer som en svampinfektion.

  SvaraRadera
 2. Visselblåsning - bara när det passar etablissemanget! Annars är man en destruktiv, ondskefull samhällsomstörtare. Morsning och goodbye...

  SvaraRadera
 3. "Vårdplats per capita" är inte ett jättebra mått på sjukvårdens kvalitet. Färre vårdplatser kan (i teorin) till exempel betyda att man har effektivare behandlingar eller friskare befolkning.

  Jag vet inte vad som skulle vara en bättre indikator, men det finns säkert experter bland läsarna som kan upplysa. Överlevnadsgrad vid cancersjukdom, till exempel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, då var det personalbrist och dålig styrning som var orsaken. Inte bra alls.

   Sen kan de där artiklarna om brist på platser på sommaren återvinnas och tryckas på nytt varje år eftersom även folk som jobbar inom vården har mage att ta ut semester.

   Radera
  2. Cirkus Persson är verkligen igång nu. När de rimliga förklaringarna kommer fram till något obekvämt återstår bara de orimliga. Nuvarande kaos är alltså en säsongseffekt ingen annan tänker på..

   Radera
 4. Jo det går nog att kollra bort " en sjukvård i kris" med olika statistik och byråkratiska mätmetoder.
  Men om du blir sjuk och inte får den vård och under en acceptabel tidsperiod hjälper knappast statistik. För många får för dålig vård och väntetiderna är för långa. Har ett jobb där jag träffar drabbade för ofta för att det är en slump.

  SvaraRadera
 5. Det är lätt att raljera över dålig vård, men om lösningen är en kursändring i socialistisk riktning kan den fastna på vägen ut för vissa.

  Exempel:
  - Färre privilegier för läkare, med tex schemalagd arbetstid dygnet runt även för dessa, som övriga inom vården.
  - Begränsningar av bemanningsindustrins möjligheter att suga resurser ur systemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det offentligt anställda läkarkollektivet höjde sin produktivitet med 2% skulle det inte finnas en marknad för hyrläkare. Genom att t.ex. i primärvården bara behandla en fjärdedel av antalet patienter en hyrläkare hinner med så är det utom allt tvivel de offentliganställda läkarna som suger resurser ur systemet. Det mesta som styrs socialistiskt går långsamt och ineffektivt

   Radera
 6. En bra startpunkt är vårdcentralerna, de kan bli fler, mindre och effektivare. Jämfört med andra europeiska länder av svensk typ är de svenska vårdcentralerna lika aktuella som en skrivmaskin ungefär. Läkartätheten är det inget större fel på i Sverige, problemet är bara att de inte finns på en vårdcentral och tar emot 30 patienter om dagen. Hade de gjort det skulle situationen varit helt normal.

  SvaraRadera
 7. Ni missförstår. Hon menar naturligtvis att svensk sjukvård är i världsklass gällande bekymmersamhet...

  SvaraRadera
 8. Kan man vänta sig en ursäkt från dig till alla som har påtalat vad som orsakar Sveriges snabba sönderfall: massinvandringen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så oavsett ämne kan man alltid referera till invandringen? "Sveriges snabba sönderfall" är ju inte direkt en precis problembeskrivning. Att såväl behov som personaltillgång kraftigt har påverkats uppåt av invandring är knappast något som kan ge vare sig en komplett problembeskrivning eller lösning av problemen inom sjukvården.

   Radera
  2. Nu kör du en variant på "Aha! Du tycker att allt är invandrarnas fel".

   Det är förvisso sant att en lång rad problem (eller på sossesvenska "utmaningar") direkt eller indirekt kan kopplas till den destruktiva massinvandringen som har pågått sedan 1990-talet minst. Mångkulturen klubbades ju 1975 men det tog ett tag för dårskapen att sätta sig.

   Mitt inlägg syftade dock på att mr Cornucåpia själv har betett sig som SVT:s journalister gjorde mot den där Antonsson, dvs. spelade ner allvarliga problem och genom diverse förvrängningar och härskartekniker försökte ta heder och ära av de som påtalade hur verkligheten ser/såg ut.

   Minns särskilt en bloggpost från 2012 där Cornu skulle trycka till invandringskritiker med formuleringar som "Från rasisternas så förhatliga Somalia kom det bara X tusen invandrare". Främjar knappast en saklig och konstruktiv diskussion.

   Radera
 9. Så naivt herr kingedward...lika snabbt som du vägrar, obegripligt, ta till dig invandringens problem och kostnader, så så hävdar du att sjukvården står utanför detta ekonomiskt? Pengar blöder ut pga. Omprioriteringar och exempelvis sjukvård och försvar, skola och polis får göra avkall för att visa upp Sverige som det mest politiskt korrekta landet i världen. Grattis till din bubbla!

  SvaraRadera
 10. Hade inte sett SVT:s "motivering tidigare. Fina fascisttakter av statskontrollerade SVT. Känner DDR-nostalgi och är säker på att Mussolini gråter en skvätt över att TV inte var uppfunnet på 20/30-talet...

  SvaraRadera
 11. 260 000 jobbar inom landstinget, cirka 250 000 inom kommunerna jobbar med vård och omsorg.( Skl.se för mer information)Hur mycket vård kan de leverera till svenska medborgare? Hur mycket vård behöver vi i Sverige? Så 1 av 20 i Sverige jobbar med något vårdrelatera i offentligsektor men ändå räcker det inte till. Kan någon på enkelt sätt förklara för mig hur arbetskulturen inom offenligsektor fungerar förutom skatteverket dom är förjävligt effektiva de vet ja. Personalbrist kan inte var förklaringen själv tror jag på styrning och arbetskulturen inom offentligförvaltning. Men vad vet jag en melanin fattig man med för få högskolepoäng och för liten inkomst för att bli tagen på allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska du producera ett berg av papper i veckan blir det svårt att räcka till för de som verkligen behöver, högskolepoäng eller ej.

   Radera
  2. Det var ett kort och bra svar. Det behövs alltså proffesionella som sköter dokumentering i den offentligaförvaltningen så de med andra kompetenser kan producera mer av sina tjänster som de har en adekvat utbildning för. Så någonstans i befälskedjan finns det brister i det professionella förhållningsätt som de vederbörande bör ha.

   Radera
  3. Vi har ju byggt ett kommunalt skyddsnät som slukar enorma resurser. Hemtjänst, boenden och personliga assistenter är en stor yrkesgrupp man sällan tänker på.

   April 2017 fanns det 15 446 personer med assistansersättning från Försäkringskassan. Dessa hade i genomsnitt 128,1 assistanstim/vecka. Detta motsvarar 50 000 heltidstjänster. Sen är där 5000 heltidstjänster till i kommunernas assistans.

   Bland de äldre är det 165000 personer som är i behov av hemtjänst. Vanligast är drygt en timme om dagen. Där har vi 20 000 heltider till....


   Radera
 12. Antalet sjukhussängar per 100000 invånare 2013.

  Germany 820,2
  Austria 764,5
  Lithuania 728,2
  Hungary 703,7
  Bulgaria 681,6
  Romania 667,3
  Poland 657,9
  Czech Republic 645,7
  France 628,9
  Belgium 625,4
  Croatia 586,0
  Slovakia 580,3
  Latvia 580,0
  Luxembourg 505,4
  Estonia 500,5
  Finland 485,9
  Malta 480,4
  Greece* 475,9
  Netherlands** 465,7
  Slovenia 455,2
  Italy*** 342,2
  Cyprus 341,7
  Portugal 339,5
  Denmark 307,1
  Spain 296,3
  Ireland 275,8
  United Kingdom 275,8
  Sweden 259,4

  *) 2011
  **) 2009
  ***) 2012

  2014 hade antalet sjunkit till 254 per 100000 invånare i Sverige, vilket är lägst i EU. Men för NUTS 2-regionen Stockholm - fanns det bara 236 sjukhussängar per 100000 invånare, vilket framöver kommer sjunka ytterligare med tanke på att Stockholm har en relativt hög befolkningsökning.

  Man kan konstatera att det nyliberalt söndrade Sverige även på sjukhussängsfronten har slimmat organisationen så att beredskapen för extraordinära händelser fortfarande är färgad av Alliansregimens brist på krismedvetande. (Jämför värnpliktens avskaffande och brandbekämpningen i Västmanland.)

  Detta märktes inte minst vid svininfluensahysterin 2009. Alliansregimen var livrädd att den slimmade vårdsektorn skulle kollapsa av svininflunsasmittade personer, varför man gick ut så hårt i MSM med rikstäckande vaccinationspropaganda. Man startade sedermera en massvaccinering av hela befolkningen inklusiva barn, med Pandemrixvaccinet, som inte var testat för barn. Resultat:
  Narkolepsiskandalen! Och förmodligen inga räddade liv till följd av vaccineringen. De liv som eventuellt kan ha räddats i samband med hysterin, kan sannolikt hänföras till den förbättrade handhygienen hos vårdgivare.

  SvaraRadera
 13. Jag tillhör ungefär två månader om året det så förhatliga skrået stafettläkare. Det är trevligt att komma iväg och se något annat än den vanliga arbetsplatsen och det är bra pröjs.

  När jag kommer till vårdcentralerna så är produktionskravet 10-25 patienter dagligen, den stora skillnaden är kringpersonalen. Har jag en undersköterska som visar in patienten i rummet, ber att de tar av sig eventuella klädesplagg, städar rummet mellan patienterna osv. Sekreterare som ser till att breven skickas, remisserna går iväg, diktaten skrivs ut osv. Ja då får jag göra det jag är duktig på att träffa patienter och behandla dem.

  Men på väldigt många ställen skall det vara så rättvist och ickehierarkiskt att där får man minsann veta att läkaren själv får gå iväg med posten eller städa mottagningsrummet. Klart jag kan tänka mig att göra det för 1700kr/tim även om skattebetalaren inom mig dör lite varje gång....

  SvaraRadera