Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2017-08-16 10:43

Försvarsbeslutet 2015 nu fullt finansierat - 8.6 miljarder till svenskt försvar

Försvarsgruppens fyra partier är nu med en bred 70%-ig riksdagsmajoritet överens om svenskt försvars finansiering till och med 2020. 8.6 miljarder tillförs, varav 2.7 miljarder per år 2018 - 2020. Av dessa går 7.2 miljarder till Försvarsmakten, som saknade 6.5 miljarder och 1.4 miljarder tillförs myndigheter berörda av civilt totalförsvar.
Moderaternas Hans Wallmark säger sig vara nöjd med uppgörelsen.
Utöver de ca 500 MSEK som anslogs till försvaret i våras, varav 400 MSEK till Försvarsmakten och 100 MSEK till totalförsvaret, så tillförs svenskt försvar nu 2.7 miljarder om året till och med år 2020, för en total summa om 8.6 miljarder kronor.  Det är en höjning från tidigare diskussion bud 10.2 miljarder, som dock gällde fem år, dvs 2.04 GSEK om året.

Militärt försvar får 7.2 GSEK 2017 - 2020 och de civila delarna av totalförsvaret får 1.4 GSEK.

Några detaljer är svåra att få fram just nu, men lär dyka upp inom kort.

Materielanskaffning ska utökas och skyndas på, inklusive utrustning för spridning av flygvapnet till krigsflygbaser samt terrängfordon och lastbilar, men också fordon till hemvärnet, det nya medelräckviddiga luftvärnet, IT-system, ledningssystem till marinen, övningsverksamheten ska expandera - övningarna ska omfatta mer personal än tidigare planerat, och rekrytering och utbildning av både fast anställda och pliktrekryterade ska utökas

Detta senare talar för att försvarsmaktens numerär utökas, men vi får alltså se vad detta konkret innebär. Primärt handlar det dock om att försvarsbeslutet från 2015 och tillägg sedan dess som Archerpjäser till förbandsreserven och luftvärnskanonvagnar till Gotland nu är fullt finansierade.

Bakom överenskommelsen står försvarsgruppen med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet, som tillsammans har ca 70% av mandaten i riksdagen och drygt 60% av väljarstödet enligt senaste opinionsundersökningarna. Uppgörelsen ligger fast oavsett vem som är försvarsminister, dvs även om man kör misstroendeförklaring mot försvarsminister Hultqvist.

Samtidigt pågår arbete i försvarsberedningen kring den långsiktiga ekonomin och utformningen av försvaret efter år 2020, och i det ligger flera projekt med anskaffning av nytt materiel.

Eftersom jag inte kunde följa presskonferensen live har jag missat de detaljer som okunniga svenska journalister inte förstått, utan ovanstående baserar sig på medias efterrapportering. Man ska vara medveten om att detta i princip inte ser ut som en upprustning utöver försvarsbeslutet 2015, men dock en förmågehöjning. Om anskaffning av materiel snabbas upp, mer personal rekryteras och utbildas, och övningsverksamheten expanderar så ökar sammantaget svensk försvarsförmåga. Därtill har det nu börjat satsas på de civila delarna av totalförsvaret, och det inte inom den så beryktade myndighetsramen, utan med ekonomiska tillskott till myndigheterna. Vi kan förvänta oss utlysning av tjänster om sk beredskapshandläggare från ett antal myndigheter framöver, då det nu behövs mer personal.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Innebär det att det köps in ytterligare 24 archer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej tyvärr inte. Redan köpta men inte finansierade.

   Skulle varit önskvärt med fler dock.

   Radera
  2. Det finns väl andra självgånde artillerisystem I förråd I Europa som lika gärna skulekunna inhandlas för en mindre penning (jämf med nya Archer)

   Radera
  3. Det finns 24 archer som norrmännen beställde men aldrig plockade upp.

   Radera
  4. Aha, du menar dem, jag trodde du menade 24st utöver dessa.

   Radera
  5. Oekonomiskt, man ska satsa på ett system, lagerhållning utav reservdelar och annat kompliceras något otroligt om man har dubbla.

   K9 Thunder hade vart ett bra alternativ då Korea säljer av sina pjäser relativt billigt, Finland satsade ju på detta t.ex. Men nu har vi Archer, och då är det såklart Archer vi ska satsa på.

   Radera
  6. Att förenkla logistiken genom att ha färre system är förstås en faktor, men samtidigt så bör även andra faktorer tas med t.ex. inköpspris. Om vi nu ska fortsätta att jämföra med Finland, så har de 5 st dragna eldrörssystem, två självgående haubitstyper och två olika raketartilleisystem. Uppenbarligen har de gjort bedömningen att det extra arbete som fler system innebär uppvägs av antal pjäser och inköpspriset. Man får naturligtvis göra en bedömning från fall till fall.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Ja, men då är det ju vettigare att vi införskaffar raketartilleri, Astros II t.ex. från Brazilien, ett system som undergår modernisering just nu.

   Det skulle vara ett klockrent motköp i Gripenaffären..

   Radera
 2. Steg i rätt riktning, sen får vi väl se vad som blir resultatet.
  Vad vi får hoppas är väl att om alliansen mot förmodan blir regering efter valet nästa år höjer ytterligare till 2019.
  Det räcker knappast till nytt luftvärn exempelvis men skulle nog kunna hjälpa att höja förmågan här och nu och om man är smart viker man en relativt stor del till högre löner för soldaterna. Hade man vikt 700 msek till högre löner för gss/k skulle rekryteringsproblematiken troligen evaporerat och vi fått en markant högre förmåga med de konstant tillgängliga förbanden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer helt angående lönerna! Och nu får ju ÖB en ganska hyfsad pengapåse så jag hoppas vi får se ett antal Bydenare. Ex aktivera de två korvetter som ligger i malpåse, BAMSE för flygbasförsvar, behålla samtliga JAS 39 Gripen C/D. Då får vi bang for the buck😊

   Radera
  2. Ang loner så skulle man ju kunna fundera på om att man skulle som löneförmån kunna välja mellan att bo på kasern eller få en extra summa I handen för GSS/K?

   Radera
  3. Problemet med det gbd är förmånsbeskattning

   Radera
  4. Jo, men förmånsbeskatning är ingen grundlag så det borde inte vara ett oöverkomligt hinder om viljan finns

   Radera
  5. Kommer ihåg att man på 90 talet förmånsbeskattade maten som officerarna fick i fält, tror till och med man förmånsbeskattade bondet (snuskburk respektive tält). Viljan till undantag finns inte, då hade man lätt insett att soldat inte är som alla andra yrken utan skall hanteras något annorlunda, exempelvis utan OB och Risk tillägg men kompenseras med andra saker. Det mesta går att göra om viljan finns, men det har den aldrig gjort.

   Radera
  6. Jag vågar inte tänka på om Moderaterna (Alliansen) hade vunnit senaste valet och Karin Enström fortsatt varit försvarsminister, skulle förmodligen på Borgs order säga att "Ryssland rustar från en mycket låg nivå" fortfarande. Och Reinfelt skulle väl också fråga "försvara oss? Mot vad" (Folk & Försvar, Sälen)

   Radera
  7. @PAul, jag tror jag minns att det i fallet med officerarna så var det ekonomiskt fördelaktigt att t.ex. äta lunch i fält, så de dagarna brukade även många som inte hade med övningen gärna komma ut och äta. Tack för att du påminde mig.

   Radera
 3. OT (Fast kanske inte; gäller storövningen Aurora):

  ”– Jag anser inte att det kan vara någon som helst provokation i det här, svarar övningsledaren, generalmajor Bengt Andersson, på SvD:s fråga om hur Ryssland kan uppfatta situationen.”

  Jag kan väl i stora drag hålla med, men jag är övertygad om att ryssarna ser annorlunda på saken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomenvisst! Nu måste väl Putin kapprusta för att bevara obalansen.

   Radera
 4. Hur kan man förklara det som har hänt?

  Regeringar har under en längre period skurit ned på försvaret så att vi har den minsta försvarsbudgeten i Östersjöområdet (i förhållande till BNP).

  Detta har fått svensk opinion att gå från att stödja svensk neutralitet till att stödja ett NATO-medlemskap.

  Nu när opinionen kraftigt stödjer NATO så rustar Sverige helt plötsligt upp så att Sverige når NATO-utgiften så att vi kan gå med i NATO.

  SvaraRadera
 5. Intressant att miljöpartiet är med. Bara det mest försvarsovänliga partiet vi har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att mp och Wallström-fallangen insåg att satt om de satte sig på tvären helt så hade de blivit överkörda då de är i stark minoritet både i riksdagen ochopinionen.

   Radera
 6. Så nu skall man ha beröm för att man tänker betala för det man beslutat att köpa/göra, helt otroligt. Det här handlar väl egentligen bara om att vi nu har ett finansierat enveckasförsvar, tidigare hade vi ju inte ens det!

  Något ljud om var pengarna skall tas från?

  SvaraRadera
 7. "1.4 miljarder tillförs myndigheter berörda av civilt totalförsvar."

  Är det mer pengar till FRA för ännu mer massavlyssning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. FRA ingår i försvaret, civilt försvar är exempelvis beredskap för att det ska finnas mat på hyllorna i affärer eller skyddsmasker till civilbefolkningen.

   Radera
  2. Nej. Civilt försvar är civila myndigheters stöd till Försvarsmakten. Du pratar om totalförsvar.

   Radera
  3. Enligt regeringskansliet är civilt försvar både och: "Civilt försvar och arbetet med detta, tar sin utgångspunkt i samhällets krisberedskap och syftar till att inför och under höjd beredskap samt under krig värna befolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna samt bidra till Försvarsmaktens förmåga att möta ett väpnat angrepp."

   Radera
 8. Vilka korvetter ligger i malpåse? (enligt Pbmin2017-08-16 11:13) vi har ju nu HMS Gävle och SUndsvall, 5 st Visby, och "Patrullfartyg Stockholm och Malmö fullt utrustade för ytstrid med RBS15. Vad jag minns tidigare så ska väl ett par korvetter till beställas efter 2020 (hoppas tidigare iallafall). Kan man ana att LV robot ändå tillförs snart?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborg och Kalmar ligger avrustade. Och det är bara beställt översyn och uppgradering av Gävle och Sundsvall. Så förhoppningvis så beställs samma uppgradering och översyn även av de förstnämda.

   Radera
  2. Ok, tack! Någon som vet hur stor sannolikhet att Göteborg och Kalmar återkommer i tjänst?

   Radera
  3. Japp, den vet jag! Sannolikheten är 23.37%.

   Radera
  4. för övrigt hittade jag det här när jag gogglade på HMS Göteborg och Kalmar, vi får se då. http://navyskipper.blogspot.se/2014/07/den-standigt-minskande-marinen.html

   Radera
  5. Göteborg och Kalmar borde definitivt rustas då ju fartygen existerar och vi behöver numerär.

   Radera
 9. Svar
  1. Sign
   Brigadier General Anthony McAuliffe

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Jag har en fråga till Lars Wideräng, kanske en korkad fråga, men ändå.. ÖB klargjorde ju i vintras att siffran 6,5 miljarder var vad han behövde för att slutföra FB 15. Utöver detta sades att även en hemlig större summa begärts till försvarsmakten. Till vad kan man bara gissa. Men min fråga är nu: Finns det även en hemlig större eller mindre summa som försvaret får, som vi vanliga dödliga aldrig får reda på ? Vad är din kvalificerade gissning ?

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera