Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-08-31 20:00

Dödsruna: Femmans Sport har gått i konkurs

Obemärkt (för mig) har anrika Femmans Sport, en av Sveriges allra bästa friluftsbutiker gått i konkurs i februari i år. Ytterligare en av allt färre anledningar att besöka Göteborgs centrum har försvunnit.

Femmans Sport har funnits så länge jag kan minnas och det finns mycket utrustning och kläder i min ägo inköpta i denna fantastiska butik. Antagligen större delen av den hikingutrustning jag har, och om inte annat den svarta Haglöfsjacka jag ständigt haft sedan förra våren.

I februari i år begärdes Femmans Sport i konkurs.

Bolagets omsättning ökade linjärt 2006 - 2010, från ca 27 MSEK till ca 44 MSEK, med en vinst runt två miljoner. Rekordåret 2010 gjorde man en vinst på 4 507 kSEK.

Sedan började omsättning falla. Vinsten var 2011 2 335 kSEK på en omsättning om drygt 42 MSEK. Sedan drog förlusterna igång. 2015 hade omsättningen fallit till 24 MSEK i en princip linjär nedgång och förlusten var 1 229 kSEK.

Hur det såg ut för 2016 går inte att få fram pga konkursen och att bokslut aldrig lämnades in.

Rimligtvis är konkursen en kombination av allt mer onlinehandel och försämrat rykte för Nordstaden i Göteborg. Samtidigt tror jag att man avsåg att bygga om butiken i en nysatsning, vilket också kan ha knäckt ekonomin, t ex om banken eller någon leverantör tröttnat i samband med detta.

Femmans Sport finns med i min roman Stjärnklart. I samband med det tog jag en del foton från butiken. Butiken var också familjevänlig i den bemärkelsen att man hade många uppstoppade djur vilket gjorde butiken intressant att besöka under småbarnsåren.

Butiken var också utmärkt för prepping - både av utrustning och förbrukningsartiklar.

Håll till godo nedan.Det finns förstås andra friluftsbutiker kvar i Göteborgs centrumhandel, som t ex tre butiker Naturkompaniet. En annan är Fjällsport på trendiga Magasinsgatan, men den butiken är nischad mot just fjällsport och inte generellt friluftsliv.

Samtidigt är det förstås svårt att konkurrera mot köpladorna utanför centrum, men där finns inte nischade butiker vad jag vet.

I slutändan blir det inte mer konsumtion för att man öppnar fler köpcenter och köplador, eller att handeln flyttar till nätet. Någon måste stryka på foten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Tråkigt. Tyckte butiken var väldigt bra under åren vi bodde i Göteborg. Utbudsmässigt har ju XXL ett stort utbud men väldigt varierande grad av kompetens på personalen. När vi skulle köpa nya sovsäckar så var det svårt att få kompetent hjälp i butikerna vi besökte. I Stockholm tycker jag Alewalds är riktigt bra.

  SvaraRadera
 2. Köpt regnkläder, ett antal tuber gasol och mycket annat där. Lite av en institution. Billigare än naturkompaniet. Enda dåliga köpet var ett självuppblåsande liggunderlag Thermarest, som nog legat på lager ihoprullat i för många år och därefter knappt blåser upp sig självt, det tolv år äldre och tunnare, funkar bättre. I övrigt, bra ställe med bra produkter. Trist att de försvann.

  SvaraRadera
 3. Ombyggnationen var ju den stora svängen av hela Femman (dvs det hörnet av Nordstan).
  Så då drog dom igång rea inför ombyggnaden, men sen ändrades datumet gång på gång. Så dom låg med utförsäljning länge.

  Eller så var det bara ett sätt att försöka rädda omsättningen...

  SvaraRadera
 4. Sen har ju Friluftsvaror i Mölndal (och Malmö) ett rätt bra sortiment...

  SvaraRadera
 5. Trist, jag handlade mycket friluftsgrejer där när vi bodde i Gbg. Mina Meindl Performance GTX och min Haglöfsjacka från 2004 använder jag fortfarande.

  SvaraRadera
 6. Fjällsports sortiment må vara mindre än Naturkompaniets, men kompetensen hos deras personal är överjävligt bra. Rekommenderas varmt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer!

   En av ägarna är ju dessutom gammal scout ! ;-)

   Tyvärr har Fjällsport en ansökan hos KFM liggande på sig ... :-(

   Radera
 7. Håller med det är tråkigt. Minns inte riktigt när de öppnade men både XXL och naturkompaniet på Hamngatan är ju rätt nyöppnade, eller ny kanske är att ta i, men kan nog sammanfalla med att omsättningen föll.

  SvaraRadera
 8. Tror onlinehandeln slukar det mesta. Prispressaren SportsDirekt i UK har nog tagit betydande kundandelar i Sverige. Frakten hem till dörr blir billigare än att åka till stan med tillkommande p-avgift/trängselskatt/bensin.

  SvaraRadera
 9. Det var väntat,hela nordstan kommer att dö ut inom en inte alltför avlägsen framtid.
  Skattebetald verksamhet är enda hoppet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt...Då kan man bygga svindyra bostadsrätter för alla rika ungdomar i Göteborg.

   Radera
  2. Någon som är förvånad? Politikerna har ju bestämt att tillgängligheten i centrum med bil skall vara dålig och det är inte många köpstarka kunder som tar bussen eller vagnen när de skall handla.
   Att de håller på att gräva upp halva stan just nu gör inte saken bättre.

   Radera
  3. Har handlat mycket på Femmans sport. Med tanke på omsättningen kan resten av mänskligheten inte köpt så mycket där... Dock har jag aldrig kört bil dit och handlat där, det ligger ju precis vid stationen. För man bor väl inte i GBG?

   Radera
  4. Göteborg och Stockholm är en stad för alla....som har råd att bo här :)

   Radera
  5. Funderade just på tillgänglighetens betydelse. Onlinehandel, försämrat rykta....ja med biltullarna då? Det här är ju intressant för att få en bild hur övrig handel har det.

   Radera
 10. Mycket trist att mötas av den igenspikade butiksfronten efter rulltrappan ned, nu under sommarens annuella besök.
  Femmans sport har varit min enda anledning till att beträda Nordstan under mina göteborgsbesök.

  SvaraRadera
 11. Det kommer mera. Köper numer de flesta bilreservdelar på nätet. Massvis med reservdelsbutiker typ Mekonomen och AD-delar kommer få lägga ner. Biltema kommer gå runt på sitt billiga standardsortiment, men så fort man behöver något till en mer ovanlig bil eller väldigt märkesspecifika delar så är det mesta billigare på nätet. Och det kommer inte från Sverige.

  SvaraRadera
 12. Nämenvafan. De va tråkit. Va ett tag sen jag var där. Tobbe är en entusiast. Men lite våghalsig.
  Undrar om det går at ordna någon ny ekspedisjon?

  SvaraRadera
 13. Innerstadsbutikerna är dödsdömda. Bilarna skall bort och hastigheten sänkas till trettio för de som måste köra där därför att de bor där och kanske har kvar en egen parkeringsplats. När man shoppar går man ofta till flera butiker, Det blir kanske allt fler kassar att släpa runt på. Äldre personer orkar inte bära särskilt mycket. Och varför måste man plågas? Alla försämringar kommer från samma flummiga miljöalarmister som vill skapa en bättre men tyvärr folktom innerstad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är fortfarande förundrad över folk som på fullt allvar tar bilen till GBG. Har aldrig varit i närheten av behovet trots barnvagnar och handling. Enklare att jobba utifrån centralen än en perifer och dyr parkeringsplats.

   Radera
  2. Som tur är så finns ( i Göteborg )

   * Backaplan
   * Bäckebol
   * Sisjön

   Radera
  3. Tar alltid bilen in till GBG. Bor strax söder om staden och vill ogärna trängas på en av västtrafiks bussar. Har aldrig haft några problem med att hitta parkeringsplats. Efter att ha kört bil i Göteborg i 15 år har man lärt sig vilka gator det finns plats att stå på och vart man inte skall åka...

   Radera
  4. Innerstadens död är betydligt överdriven. I en snar framtid gör vi alla "riktiga" inköp över nätet. Kvar för fysisk handel blir livsstilskonsumtion, inredning, fik, restauranger med mera. Och det tror jag alla hellre gör i mysiga stadskvarter än i nån själlös plåtlada på en leråker.

   Radera
 14. Upptäckte att dom var borta förra gången jag var i Göteborg. Enda återstående orsaken att gå in i Nordstan är för att käka på Gourmetkorv. Trist att oberoende friluftsbutiker lägger ner eller köps upp av Naturkompaniet. Femmans Sport liksom Skövde Natur var två favoriter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Skövde Natur" har inlemmats i "Naturkompaniet" numera--- Tyvärr slukas de små nischade butikerna av de stora jättarna..

   Dock.. I Halmstad finns (ännu) "Go-Nature" kvar !

   https://www.go-nature.se/

   Radera
 15. Ja, Femmans Sport var tillsammans med Alewalds och en liten källarbutik uppe i Solna en av landets bättre butiker avseende friluftssortiment utan att vara för trendiga mot "Stureplans-Outdoor".

  Sedan så fanns det också en liten butik uppe i Lerum vid Stamsjön där vägen slutade... Numera är det utbyggt villaområden där med många, många SUV på uppfarterna...

  Annars så _kan_ XXL fungera... Dock var mitt senaste inköp på eBay en liten gasbrännare med tillhörande koppling till gasflaska för en 50-lapp---

  SvaraRadera
 16. Förr gick man till en fysisk specialbutik och pratade med personalen, provade etc etc. Klart att det kostar med lokaler och specialutbildad kompetens.
  Idag diskuterar man på internetfora, läser onlinerecensioner mm och beställer sedan på nätet.

  Min erfarenhet är att behov/matchning har blivit mycket bättre iom denna typen av process jämfört med fysiska butiker ialla fall när det gäller sällanköpskonsumption som hemelektronik, ryggsäckar modell större , funktionskläder etc. Dvs allt som är dyrt.

  Så helt av ondo är inte utvecklingen. Däremot blir ju stadskärnorna fattigare eftersom våra moralistiska politiker och protestantiska arv inte tillåter att ett levande uteliv skapas istället med restauranger och barer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stadskärnorna definieras ju av små och nischade butiker och annan service som kräver ett större omland för att finna en tillräckligt stor publik ...

   För Göteborg är detta större omland i princip från Långflon längst uppe i norra Värmland ner till västra Smålands myrar, hela Västra Götaland och stora delar av Halland

   TYVÄRR kvävs ju dessa stadskärnor av introverta Miljö-Mulle-Muppar som vill ha dessa kärnor för sig själva på gång och cykelavstånd genom att man med olika sätt hindrar "utsocknes" från att med egen bil besöka dessa. Antingen medvetet genom att "jävlas" med trängselskatter, krånglig och fr.f.a DYR parkering eller rent av olika sorters sätt att skapa kaos och irritation i trafiken...

   Kvar bli de trista kedjebutikerna med "flagship-store" i innerstaden och lador i de externa köpcentrumen.

   Radera
  2. Man kan lika gärna tänka sig att butikerna byggs om till bostäder. Det har skett förr, efter 1960-talets nedläggning av småbutiker. Själv har jag bott i en gammal mjölkaffär, lite spännande var det att ha en stora rutor mot gatan. Även fast glasen var frostade tog det ett tag att vänja sig vid det ljusinsläppet.

   Radera
  3. Problemet är att vissa av dessa varor kan behöva testas innan man slår till. Det kanske är så att just DU inte tycker att ryggsäcken passar skönt (trots att någon nobody intygade det på nätet). Vem köper ett fordon utan att provköra? Eller köper högtalare baserat på att någon tondöv tyckte det lät bra (eller att det står många watt)?

   Problemet med lösningen att man går till fysiska butiken och kollar produkten fysiskt och sedan köper på nätet är att (iaf för närvarande) butiken isf inte får betalt för tjänsten. Det funkar ju iofs så länge tillräckligt många betalar det genom att också köpa från fysiska butiken.

   Radera
 17. Terrängbutiken har en nyöppnad "premium select" butik på Friggagatan 10 d. Femton minuters promenad från Nordstan där Femmans Sport låg. Fräsch butik med bra sortiment från bl.a. 5.11 och Arc´teryx för prepping och friluftsliv.
  https://www.terrang.se/se/storelocator/

  SvaraRadera
 18. Naturkompaniet och XXL har mer prylar. XXL finns där parkering finns.

  SvaraRadera
 19. Trist, affär som funnits länge. Umgicks en del med ena ägaren som ung. Minns jag rätt så startades affären av hans pappa.
  Mycket ovanligt idag med kunnig personal och kanske därför de har så svårt, folk bryr sig inte ens om att fråga för man förutsätter att affärspersonal är mer av lagerarbetare.

  SvaraRadera
 20. Tyvärr är det alltid vissa städer som ska vara sist ut på utvecklingen. Som studiebesök rekommenderar jag Kristianstad, hittils känd för sin innerstadshandel. Ett handelscentrum för nordöstra Skåne och Blekinge väster om Karlshamn kan man säga (ca 200k inv. i upptagningsområdet), men där folk faktiskt åkt in till stan, parkerat vid Boulevarderna och handlat mellan Lilla Torg och Stora torg.

  Men lokala politiker propsade på en utbyggnad av Domus 1960-talsbyggnad (för att vara Domuslada från den tiden dessutom ganska vacker, iaf fasad i bronsfärgat material) och ovanpå det ett helt nytt köpcenter vid E22/Åhusvägen (ännu inte invigt). Ovanpå det har handelskammaren i Skåne haft en ordförande som skrikit ut att "handel är Skånes framtid!" och tänkt sig att Väla Center och Mobilia ska vara framtiden i tid och evighet. Nota bene att det skett under borgerligt styre i kommunen, man hade kunnat ha förhoppningen att de skulle vara mer trendkänsliga än socialisterna annars.  Vi ser förstås fram emot att dessa nya lador ska få nya funktioner istället för de avsedda när de väl är färdigställda. Kanske kan någon av fideikommissarierna runt Kristianstad behöva nya lador dit deras livegna bönder kan lasta in säden?

  SvaraRadera
 21. Det är länge sen jag åkte till Femman och handlade något, jaktkläder och annat har inhandlats i olika butiker bl.a i Sävedalen och på XXL. Göteborgs centrumhandel kommer nog att minska drastiskt och Wastelänken blir väl spiken i kistan. När man pratar med yngre människor så framgår det att det är näthandel som gäller, så vi får se vad som händer.

  SvaraRadera
 22. Jag tror inte att fysiska butiker kommer att gå under eftersom kvinnor älskar shopping.

  SvaraRadera
 23. Ärv, förvärv, fördärv.
  Tyvärr kunde butiken inte följa med utvecklingen med hemsida (under konstruktion i 8år)
  Telefoner man inte kunde få svar i, webshop? Pengarna försvann ut ur butiken till privata äventyr, tvivelaktiga löner och leksaker. En okunnig chef som hellre ville leka med kompisar än att ta ansvar. Personalen som är den viktigaste tillgången vårdades inte och därför blev omsättningen de sista åren hög.
  Tragiskt slut på en över fyrtio år gammal butik som hade långväga kunder och ett mycket bra rykte.

  SvaraRadera
 24. Desværre er Femmans Sport altid et af de givne steder at shoppe for, når du er i Göteborg (har svært ved at lære at den er lukket og stadig venter på at den åbnes igen)

  Godt personale, der gjorde det perfekt til ikke at trænge ind, men var altid der, når det var nødvendigt. Ofte blev meget mere købt, end man troede fra begyndelsen - uden at have haft noget fortrydelse af et køb. Meget usædvanligt og godt!

  SvaraRadera