Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2017-08-31 16:12

BREAKING: Rysk vingdrönare kraschad på polska sidan gränsen

En rysk UAV ("drönare") av flygplanstyp har kraschat 30 km innanför den polska gränsen mot ryska Königsberg rapporterar polska RMF24. Den polska åklagarmyndighet vill inte kommentera det inträffade.
Ryska flaggan och en UAV över Almedalsveckan i sommar, i samband med pressträffen om Aurora ombord på HMS Carlskrona, då drönaren hängde över de svenska örlogsfartygen. UAV:n syns som en prick överst i bild.
En obemannad flygfarkost av flygplanstyp, alltså inte en sk quadcopter, ska ha kraschat 30 km in i Polen från gränsen mot den ryska tungt militariserade och nu även fullt mobiliserade exklaven i Königsberg

Modellen är inte av en typ som kan köpas i butik rapporterar polska RMF24. UAV:n ska ha ryska beteckningar på plättering och kraschade några kilometer från en gruppering av amerikansk trupp. Den lokala åklagarmyndigheten, som utreder intrånget, vill inte lämna några kommentarer om det inträffade.

Orsaken till kraschen är okänd, men rent hypotetiskt kan UAV:n förstås krockat med skrot i luften. Luftrummet under 2 000 meter i längs gränsen mot Königsberg är nu stängt för annat än militärt flyg och blåljusmyndigheterna.

Ryssland mobiliserar nu för fullt inför den påstådda övningen Zapad-17, som kommer genomföras i Königsberg-exklaven och länsgt gränsen mot Baltstaterna från Vitryssland upp till S:t Petersburg. Igår och i förrgår mobiliserades Norra flottan och Östersjöflottan i en sk beredskapskontroll och cirka 110 örlogsfartyg gick ut till sjöss.

Främmande UAV:er är inget ovanligt. De har som bloggen avslöjat observerats vid ett flertal tillfällen observerats av svensk militär på Gotland och under övningen Vintersol.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. 30 clicks är väldigt mycket felnavigering..,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte med GLONASS. Kom ihåg de där Spetsnaz-operatörerna som navigerade fel 300 km och greps i Ukraina.

   Radera
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/GLONASS#Accuracy_2

   Radera
  3. U137 körde ju lite fel också...

   Fast det var utan Glonass, kanske man hade Speznass?

   Radera
  4. Där har jag uppgifter att det handlade om lite bus från danska attackdykare, som flyttade en av Sovjetunionens/Warzawapaktens navigeringsklumpar, och sedan käkade popcorn...

   Radera
  5. Har lite mer om flytten av navigeringsprylen. Återkommer senare - ont om tid nu.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Var på kurs i Jönköping lite efter u-137 hade gått på grund. Med på kursen fanns också några officerare. Vi beslöt gå ut på kvällen för att ta en öl. Det var trångt att komma ut för en dansgrupp från Paris skulle uppträda på vårt hotell och halva Jönköping ville in.

   Efter lite mer än en öl blev officerarna lite talföra och berättade om de ryska fyrar som fanns under vattnet och svarade när de fick rätt signal och enligt dessa officerare var det svenska attackdykare som hittade en sådan och flyttade den 10 m i sidled. Efter en tid kom sedan U-137.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Det var som fan! Måste ju varit grymt kul att flytta en sån där pryl o sen sitta o titta på resultatet:):) Någon inblandad borde skriva en bok om det!

   Radera
 2. Äsch, den skulle säkert bara leverera lite Vodka till Vladimirs nya sommarstuga och blåste lite ur kurs:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6767371

  SvaraRadera
 3. Skrot i luften. Eget eller annans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen polskt skrot... Färdandes uppåt i vertikalled och korsande UAVns bana.

   Radera
  2. Motorn på en luftvärnsrobot brinner bara några sekunder, sen blir roboten skrot som flyger fram i 3000 km/h. Skrot som kanske kan styras lite.

   Radera
 4. Förmodligen en Nato-ubåt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...med dödskärnvapen!

   Radera
  2. Ja, usch, ogillar Nato's dödskärnvapen skarpt. Kan de inte göra som Ryssland och ladda sina atomubåtar med fredsochkärlekskbomber istället?

   Radera
  3. Vänta, var "drönaren" egentligen en Nato-ubåt eller krockade den med sagda ubåt?

   Radera
  4. BÅDE OCH, Paecmaker!

   Radera
  5. Kanske det är Schrödingers drönare: Samtidigt som det naturligtvis är en NATO-false flagg (finns det förresten inte något bra svenskt ord för detta) så är det också ett gravt brott mot Ryssland att skjuta ned deras drönare som inte gjorde en fluga förnär.

   Radera
 5. Egentligen bra att uav:n bet i gräset sas, så kan man ta en närmre titt på den. Gratis intel.

  SvaraRadera
 6. Skall man verkligen utesluta en äkta krasch? Sådant har ju faktiskt hänt förut.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/1989_Belgian_MiG-23_crash

  SvaraRadera
  Svar
  1. sättet är väl egentligen ganska ointressant, utan snarare var den ramlade ned

   Radera
 7. Återigen i närheten av "Fredens Hav" - östersjön... Peenemünde vid en öde tallskogsbeklädd låg kust med världens första "Area 51" och "Cape Canaveral"...
  Ostpreussen med Königsberg fortsätter att ge avtryck i historien...

  SvaraRadera
 8. Kan Nordkoreas utspel mot USA vara ett sätt att ta fokus bort från det som händer i Östersjön just nu?

  SvaraRadera