Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-08-30 09:21

Bahnhof: Regeringen planerar utökad olaglig datalagring

Internetoperatören Bahnhof avslöjar att regeringen planerar utökad datalagring, en datalagring baserad på ett nu upprivet EU-direktiv, som bröt mot de mänskliga rättigheterna.
Bahnhofs VD Jon Karlung
Bahnhof kan avslöja att den statliga utredningen kring datalagringen satsar på att utöka den till 10 månader istället för sex månader, samt dessutom omfatta krav på loggning av både NAT och VPN. Detta kommer kosta stora summor pengar, som i slutändan kommer betalas av de avlyssnade kunderna.
"Hela branschen är i uppror. Sverige gör som Kina, där staten kräver att nätet ska vara skräddarsytt för övervakning, inte för att internet ska fungera så bra som möjligt. Kostnaden blir stor, men det värsta är att våra systemtekniker måste ägna sig åt fel saker. Vi vill lägga allt fokus på att hela tiden göra nätet snabbare, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof."
NAT-tjänster, dvs när man pga brist på IP-adresser översätter trafik till en gemensam extern IP-adress ska också lagras. Det samma gäller även VPN-tjänster, där krav på lagring av vem som nyttjar tjänsten ska införas.

I grunden handlar gissningsvis utökningen från 6 till 10 månader om polisens långa handläggningstider vid brott. Som bekant kan det dröja långt mer än ett halvår innan polisen tar tag i en polisanmälan, och då är uppgifterna destruerade. Så istället för att ge polisen resurser att omgående ta hand om brottslighet lämpar man över problemet på Internetoperatörerna.

Hela lagringen bryter i sig mot de mänskliga rättigheterna enligt EU-domstolen och Internetoperatörerna kan högaktningfullt skita i datalagringen idag, eftersom EU-rätt står över svensk rätt. Bahnhof igen:
"EU-domstolen har slagit fast att den generella lagringen inte är laglig, eftersom övervakningen strider mot grundläggande mänskliga rättigheter. För att datalagring ska vara tillåten måste ett antal olika kriterier vara uppfylla. Jon Karlung menar att den svenska utredningen inte lyssnat tillräckligt på EU-domstolen.
– Sverige trotsar EU-domstolen genom att fortsätta övervaka samtliga användare. Förslagen krockar med mycket tydliga uttalanden från EU-domstolen. Det finns en gräns för hur mycket information som polisen kan samla in utan att lagringen och insamlandet blir ett större hot mot samhället än den brottslighet som man säger sig vilja bekämpa, säger Jon Karlung."
Någonstans går en rimlighetens gräns. Man kan kanske acceptera en högst tillfällig lagring, då det redan sker av driftstekniska skäl, sk loggning. Polisen får helt enkelt ges resurser så att de kan begära ut uppgifter inom någon dag från polisanmälan.

Det korrekta tillvägagångssättet är dock att endast personer misstänkta för grov brottslighet efter beslut av lämplig rättsvårdande instans kan utsättas för en riktad avlyssning. Inte att hela folket ska avlyssnas.

Regeringen kan ta sig en funderare på vad som händer när en regering tillträder, som inte delar den sittandes syn på demokrati. Manegen är i Sverige krattad för en totalitär stat. Allt som krävs är fel statsminister, så är lagarna redan på plats.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. De sa ju att övervakningen var viktig för att vi skulle kunna lösa brott och skydda landet bättre. Känns som om vi totalhavererat på bägge punkterna. Om något har vi sett en negativ korrelation (även om kausaliteten saknas).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, problemet är att man inte löser brotten som man bygger en infrastruktur för att kunna lösa. Resurserna finns inte där.
   Istället har man all infrastruktur på plats för att lösa alla brott men man prioriterar och löser endast de brott som är misshagliga för en själv.

   Jag tycker det är rejält obehagligt. Om man vill skapa förutsättningar för att lösa alla brott får man också se till att lösa dem och inte bara den bråkdel som man inte gillar.

   Radera
  2. Precis. Masslagring av uppgifter löser inga brott. Möjligen försvunna/mördade personer då, där man kan se vart deras mobiler kopplade upp sig senast.

   Riktad och betydligt mer omfattande övervakning är oftast det som behövs för att lösa grova brott och ta fram bevis som håller i domstol. Sådan övervakning har funnits länge och ifrågasätts inte av EU-domstolen.

   Radera
  3. Det är alltid lättare med symtombehandling än att verligen lösa ett problem. Tyvärr ger symtombehandling ofta nya symptom som i sin tur måste symtombehandlas, etc i en ond cirkel.

   Radera
 2. Underbar ironi i sista stycket, med tanke på texten i övrigt. I ett land där åsiktsbrott är prioriterad brottslighet, är det ju inte konstigt att övervakningen av internet stärks.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det väldigt vanligt att yttrande av åsikter som inte strider mot nuvarande lagstiftning utreds som brott?

   Radera
 3. Är det någon annan än mig som har problem med texten i kommentarerna?

  Den är suddig/ser trasig ut. Chrome 60/Windows 7.

  SvaraRadera
 4. Lite olika turer i det här verkar det som.

  https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2017/06/27/nya-uppgifter-svenska-staten-planerar-utokad-datalagring

  Enligt den här framkom uppgifterna om ändringen vid ett möte med regeringens utredare.

  https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2017/08/28/bahnhof-avslojar-planer-pa-dramatiskt-okad-datalagring

  Enligt den här framkom typ samma uppgifter från en hemlig källa. Har man tuggat om det här för att man inte fick den uppmärksamhet man ville i juni?

  Sen har man ju strukit lagringen av en del uppgifter som man fick kritik av EU-domstolen för och lagt till annat. Huruvida det faktiskt ändrar övervakningen så att den ligger i linje med EU-domstolens utlåtande är ju den springande punkten. Men så länge det avser lagring av uppgifter om ALLA användare, etc osv, kan man ju tro att det är olagligt. Men det är ju bara att skicka upp det här i EU-domstolen igen då.

  I värsta fall hamnar ju utredningen i soporna. Vilket väl kan kosta en del, det är många som är med:

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/kommitteberattelse/utredningen-om-datalagring-och-eu-ratten-ju_H5B2Ju04

  Märkligt att man kan hamna så fel om man har typ 20 experter. Jävla oduglingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värsta fall är inte att utredningen hamnar i soporna, utan att man har en icke-fungerande lagstiftning vilket innebär att grova brottslingar kan få fritt fram samtidigt som vanligt folk får sina rättigheter kränkta.

   Radera
  2. Precis. Det är en delikat balansgång som man verkar sikta på här som man gissningsvis helt enkelt inte klarar av att motivera eller genomföra. Utan blir mest trubbiga verktyg.

   Radera
  3. Nja, som sagt, riktade, hemliga tvångsmedel fungerar och har fungerat länge, så nåt "fritt fram" för brottslingar har jag svårt att tro att det blir.

   Radera
 5. Rösta bort de som givit direktiven till utredaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksam till att set hjälper. Alliansregeringen var väl också för datalagring. Vad säger att det ändrats?

   Radera
 6. Det bästa vore ju om varje medborgare hade en GPS sändare med mikrofon fäst runt fotleden. Då skulle polisen kunna se var folk är och lätt få tag i vittnen. Om sändaren stängs av (eller inte laddas) får man betalar böter, och vid upprepade tillfällen så sätts man i fängelse.

  Är man oskyldig, så har man ju inget att dölja,

  För att undvika protester, så introducerar man det sakta. Man kan t.ex slumpa så att alla som är födda en viss dag får en sändare hemskickad. När protesterna lagt sig, slumpar man ut en ny dag. Sakta men säkert kokar man grodan. Jämför med skatter, Idag betalar folk närmare 2/3 av det de sliter ihop i skatt. Det ses inte som något konstigt och 99% är för en välfärdsstat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk, nästan alla är dumma utom du, som är smart.

   Radera
  2. I praktiken så har vi detta, dock inte fäst om fotleden utan i fickan. Dessutom så bär vi den frivilligt utan hot om böter.

   Ja, detta var en anledning till att domstolen sa nej till datalagring för mobiltelefoners position.

   Radera
 7. Oroande utveckling.

  Men så länge som de inte förbjuder VPN, som de gör i Kina och Ryssland, så är det ju bara att välja en VPN leverantör i ett fritt land utan Sveriges lagar - förslagsvis vilket annat EU lands som helst utom Sverige.

  Sen har fler och fler siter https så operatörerna ser allt mindre av vad vi gör på nätet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å ena sidan är det väl så. Men å andra sidan innebär det också att det blir allt färre länder som har vpn service om det samtidigt stramas åt lite överallt allteftersom. Så minsta motståndets lag är ju inte en bra princip heller.
   Sen har vi det där med förslagen att plantera in programvara från polisen via mail, bakdörrar etc. Hur blev det med det?

   Radera
 8. Det blir extra oroande när Regeringen och Alliansen har så otur när de regerar eller är i opposition att SD hela tiden växer. Tänk till lite nu, SD - kommer jubla när de kommer över verktyg för att övervaka samhället..... Bara genuina dårar kan komma på att använda ett sådant verktyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tänks mer framåtriktat i fikarummet på samhall.

   Radera
 9. Lite typiskt att Sverige, som annars alltid skall vara bäst i klassen att bokstavstolka alla EU-direktiv, väljer att strunta i ett direktiv när det handlar om medborgarens friheter.
  DDR-Sverige lever i allra högsta grad.

  SvaraRadera