Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2017-08-28 17:08

Är det någon som tar Facebook-annonser på allvar?

Facebook lever förstås som alla andra gratistjänster på Internet på annonser, eller på att sälja vidare informationen om användarna i någon form. Men är det någon som seriöst tar annonserna på Facebook på allvar - kvaliteten på de produkter som annonseras kan sägas vara minst sagt utmanande?

Annonser på Facebook är i mycket annonser för rent skräp, eller varumärken man aldrig hört talas om förut. Produkter är på sätt och vis helt anpassade till Interneterans ytlighet - bara yta, inget djup.

På sätt och vis verkar Facebook tagit över segmentet som forna tiders pappersreklamutskick med kataloger med reklam för produkter du aldrig hört talas, inte visste att du behövde och troligtvis aldrig kommer behöva heller.

Är det någon som tar Facebook-reklamen på allvar - speciellt den reklam och de produkter som endast återfinns på Facebook?

Ja, det finns några etablerade seriösa varumärken i åtminstone mitt Facebookflöde. En snabb kontroll visade t ex Norröna. Men samtidigt får jag reklam för sju andra friluftsutrustningsmärken jag aldrig hört talas om, och som verkligen känns Made by Child Labour in South-east Asia. Åtminstone baserat på priset.

Fungerar då Facebook-reklamen? Tja, uppenbarligen finns en del av de här Facebook-exklusiva märkena kvar efter flera år. Och massor med folk hade på sig deras distinkta produkter på Fjällstationen i Kebnekaise.

Så det är väl bara jag, antar jag?

Har du någonsin köpt något på grund av Facebook-reklam?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Ja, jag har faktiskt köpt pga FB-reklam! Jag tror dock att reklamen var väldigt riktad och berodde på en diskussion jag var med i i en intressegrupp. Den mesta reklamen är dock ingenting jag skulle slänga pengar på. :-P

  SvaraRadera
 2. Nä, men sedan så tar jag inte Facebook heller på allvar, har inget konto och tänker inte skaffa något. Facehook är totalt onödigt och förstör bara internet genom inlåsning och censur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyra.
   Gjorde dock comeback nu i augusti efter 4 års frånvaro på FB.
   Stod ut en knapp månad sen var jag fullmatad med skräp och brus (behöver jag ens påpeka att tradingen gick sämre?).
   Gjorde ett seriöst försök att plocka bort oönskad reklam men det var lönlöst, det dök genast upp lika värdelös reklam igen.
   Och ja, Lars, du får stå ut med att jag kör Adblock även på din sida, reklam är skräp och distraktion oavsett.

   Radera
  2. Förstår mig inte riktigt på den här svart-vita inställningen till Facebook som många har. Man verkar tycka/tro att antingen har man ett konto och då sitter man och glor på flödet hela dagarna eller så bojkottar man hela skiten. Jag kan meddela att det går utmärkt att ha ett konto, men att välja att endast logga in nån enstanka gång ibland.

   Är själv helt ointresserad av att kolla på folks semesterbilder mm, men är med i vissa grupper som fyller en praktisk funktion för mig.

   Radera
  3. Självklart finns det positiva saker med FB liksom negativa.
   När det negativa är i majoritet avaktiverar man, uppenbarligen tycker du att det positiva överväger, kul för dig!

   Radera
  4. Håller med Stefan...
   Jag provade några månader från februari. Socialt destruktiv miljö.

   Jag övertygad om att FB leder till ögoncancer alt. AIDS i CNS(Centrala Nerv Systemet), därmed bör FB snarast förses med varningstext och avskräckande bilder vid varje öppnande av appen.

   Radera
  5. Nej, visst. Om man nu har en sådan personlighet att man inte kan låta bli att läsa en massa meningslösa och själsdödande inlägg på Fejjan så är väl det bästa att avregistrera kontot.

   Antar att Stefan och Magnus även brukar sakta in för att titta när ni passerar en trafikolycka?

   Radera
  6. Men du kanske gillar reklam?
   Få härliga köptips och vara en duktig konsument.

   Radera
 3. Annonserna är väl anpassade efter mottagarna, dvs idioti för idioter för facecrap använder väl ingen sund person?

  SvaraRadera
 4. Det vanligaste är att jag köper en bok eller en annan vara på nätet och sen efter det så dyker reklam upp om varan jag just köpt. Så svaret är; nej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Innan jag köper något googlar jag ofta efter information, sen efter att jag redan gjort inköpet dyker det upp annonser om det jag precis köpt... så, samma här: nej.

   Radera
 5. Läs gärna denna länk om Project Alamo och hur man kunde använda Facebook annonsering ihop med riktade inlägg.


  http://trumpsfakenewsfabrik.story.aftonbladet.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det där ska man tro på?

   Radera
  2. Det intressantaste är hur den är skriven med insinuationer och typ syftningsfel för att man skall tycka illa om hans valkampanj. Observera också att rykten som inte kommer från media är fake nyheter enligt professorn. Var han professor? Monopol på nyheter eftersträvas alltså.

   Hade den inte varit fördömande utan bara redogörande hade det varit riktigt intressant läsning. Mao ett typexempel på propaganda.

   Radera
  3. ... aftonbladet.se ... Säger ALLT !!

   Radera
 6. Tycker det verkar vara mest Googles reklam även på Facebook eller så är de väldigt överens om vad jag vill se. Och som någon nämnde ovan är uppenbarligen en brist för deras algoritmer att de inte får reda på att man köper något. Men nej tror inte att jag köpt något, har dock följt några länkar bla till outnorth och upsource

  SvaraRadera
 7. Skulle aldrig skaffa FB själv, även om jag förstått att vissa branscher mot allt förnuft helt använder den som professionell platform. En allmän reflektion - jag har aldrig genom reklam hittat en bra produkt, så det är kanske inte bara FB? Vad gäller friluftutrustning är hypen i Sverige osannolik, för priset vissa tar för ett par byxor av syntetmaterial kan man utan problem införskaffa ett par normala byxor i något extremt kvalitativt material från de främsta haute couture märkena.
  Jag förstår riktad reklam - om man googlar på kakel kommer det upp infällt i sidor man läser tex SvD. Men under en tid på denna blogg koma det enbart upp annonser med 'meet russian single women', med ovanligt stora foto-inslag. Var detta en cyber-attack i syfte att göra bloggen mindre jobb-fäig?

  SvaraRadera
 8. Köpte för första gången en billig pryl som jag behöver från ett obskyrt företag som annonserade på FB (föreslaget inlägg). Enligt trackern ska den ha nått Sverige och Post Nord. Det var 3 veckor sedan den kom till Sverige. Har inte synts till än. Har mailat till PN och frågat var mitt paket är, men har inte fått ngt svar.

  Just nu är reklamen i mitt flöde diverse nyhetstidningar, tidskrifter, resor, fotoshopliknande program programmeringskurser. Ganska relevant reklam med tanke på vad jag följer. Sällan något skräp. Och, ser jag nu i högerspalten en industrikompressor à 25kkr, vilket troligen kom sig av att jag igår googlade på högtryckskompressorer. Inbillar mig att FB lär sig om man ansar i flödet och markerar mot sånt som man inte är intresserad av.

  SvaraRadera
 9. Använder alltid adblocker, mycket pga integritets- och it-säkerhetsskäl. Använder förvisso FB för några specialintressegrupper, men har aldrig sett deras annonser. Bloggen har jag supportat via att köpa böcker till mig och bekanta, samt via traderaköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, och det finns ju bloggar och annat man läser men verkligen inte vill stödja på något sätt. Vissa går ju att skicka swish eller stödja via någon "donera" knapp. Patreon vill jag inte stödja så de jag hade där får stöd på annat sätt nuförtiden.

   Radera
  2. uBlock Origin tillsammans med noscript blockar det mesta.
   Viss marknadsföring slipper såklart igenom men det är inget mot hur illa det är annars.

   Radera
 10. Om man har vissa intressen dyker en del spännande upp (blandat med mycket skräp). Tex Cloud har jag sett dykt upp.

  Oftast helt meningslös annonsering dock, de annonserar för att jag _redan visat intresse_, när det rör sig om saker man antingen är inbitet intresserad av och därför inte glömmer, alternativt är så ointresserad av att man knappt ser annonsen.

  SvaraRadera
 11. Jag noterade att bara för att jag följde Tino Sanandaji för att jag ville se vad han skriver om så blev jag nedlusad med avpixlat, sverigedemokraterna m.m. annonser. Dvs politisk reklam finns redan nu i Sverige precis som i USA via Facebook och den påverkar nog personer.

  Hur vill vi att detta skall fungera i framtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv blir jag just "nedlusad" med reklam för dejtingtjänster med ryska damer... ;-) Inte minst på denna blogg...
   Trots att jag INTE är inne på några sådana sidor..

   Radera
  2. Var ser ni reklamen på denna bloggen? Ser ingen reklam, förutom för böckerna.

   Radera
  3. least, du har adblock eller liknande påslaget.

   Radera
 12. Facebook? Tvii..

  Råkar jag se någon reklam så beror det på en brist i de 3 program jag använder för att slippa se skiten och då försöker jag genast åtgärda det. De som lägger reklam i min brevlåda trots att det står "Ingen reklam" på den, ringer jag genast upp och tillrättavisar, vänligt men bestämt.

  SvaraRadera
 13. Vilka är dessa friluftsprylar som bara finns på Facebook som du såg på Kebnekaise? Revolution Race eller något annat? Blir bara lite nyfiken eftersom jag bombas med deras annonser hela tiden utan att ha handlat en pryl därifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fritidsfabriken kör ju onekligen hårt på Facebook, kanske blir ett köp därifrån när jag slitit ut mina Lundhags. Just nu har jag reklam från Swedbank, Varusteleka och gameday.se (säljer tydligen NHL, NBA tröjor med mera). Är väl bara gameday som känns helt felplacerad för min del, har nog inte sett en hel hockeymatch på 5-6 år.

   Radera
 14. Köpte bil "på grund av" en facebookannons, den jag äger nu. Var ute efter en halvkombi, bränslesnål men ändå sportig. Såg modellen via en annons från biltillverkaren i flödet på Facebook. Scrollar jag igenom mitt flöde i denna stund är de tre första annonserna från Peugot, The Economist och Topstreetwear. Tycker inte någon av dessa känns direkt oseriösa.

  SvaraRadera
 15. Jag är väldigt nöjd med reklamen på facebook. Får mest rekommendationer om Datacamp-kurser, olika IT-plattformat för stordatahantering, friluftsutrustning och reklam för presenter till frugan när jag börjat googla runt lite efter sådant.

  Skulle säga att ca 40% av annonserna är väldigt träffande eller intressanta. Kanske är det delvis för att jag tränat facebooks annonsrekommendationer.

  SvaraRadera
 16. Här känns det som att Lars kastar sten i glashus - jämfört med Facebook är kvaliteten på Cornucopia's annonser otroligt dålig. Sälja tandguld och köpa ryska fruar? Eller idag så föreslås det på bästa plats att jag ska beställa en Citroen Picasso - jag har aldrig ägt en bil och aldrig letat efter bilar online.

  Och kom inte dragandes med argumentet att google valt ut dom baserat på mina surfvanor, jag får nämligen upp samma skräp både hemma och på jobbet - och jag kan garantera att jag aldrig varit inne på sidor för varken fysiska ädelmetaller eller östdamer.

  På Facebook däremot tycker jag ens surfvanor slår igenom ganska omdelbart på annonserna; om jag läser recensioner på skidor så kommer jag omedelbart få annonser ifrån samma märken. Helt OK tycker jag - och hade utan problem kunnat "slå till" om något erbjudande är bra.

  SvaraRadera
 17. Update: efter en F5 av bloggen får jag nu reklam för Polarn & Pyret. Har inga barn, aldrig haft barn och aldrig köpt barnkläder eller sökt efter dylikt online.

  SvaraRadera
 18. Reklam på facebook ? Varför får jag ingen reklam ?

  SvaraRadera
 19. Även dyra märkesvaror är just "..Made by Child Labour in South-east Asia..."
  Eller finns det någon som fortfarande tror någonting annat?

  SvaraRadera
 20. Lite sugen på denna: https://anovaculinary.com/anova-precision-cooker/?gclid=Cj0KCQjw_o7NBRDgARIsAKvAgt0k7sagMwB_AV9T5F7iQUHG3Z1S7qAnL6TePS3I29HtVEu7HTdEw6QaAvVEEALw_wcB

  Verkar få bra recensioner, i mitt flöde jämt. (Har ju googlat på det också så klart...)

  SvaraRadera
 21. Tänk om man på denna blogg hade fått reklam för outdoor- och friluftsprylar perfekta att använda i ett "skymningsläge" eller för att vara förberedd när apokalypsen kommer... ;-)

  SvaraRadera
 22. Har inte köpt något på Facebook men jag tror att folk i allmänhet inte förstår hur creepy Facebooks annonsering är.
  Om du vill att din annons ska visas för ogifta män boende runt Stockholm i åldersbracket 30-35 som gillar älgjakt och Hello Kitty, med vänstersympatier samt äter ute minst 3 gånger i veckan så kan du göra det. Varje like/follow/grupp du går med i bidrar till att det blir möjligt. Rekommenderar starkt läsa den här artikeln som handlar om hur lite data det behövs för att göra profiling av dig på Facebook:

  https://motherboard.vice.com/en_us/article/mg9vvn/how-our-likes-helped-trump-win

  SvaraRadera
 23. Jag har "lajkat" en del bolag inom mitt specialintresse (musikproduktion) och brukar få bra erbjudanden av dessa företag. Helt ok, men sedan kommer ju det vanliga tramset också, d.v.s. sådant någon tafflig AI gissat sig fram till baserat på vad mina vänner gillat och vad jag surfat på osv

  SvaraRadera
 24. Som motpol vill jag gärna belysa det hela ur en annan synvinkel i egenskap av egenföretagare som nyttjar både Facebook och Google för marknadsföring.

  Vår lilla verksamhet drar stor nytta av att använda oss av just E-marknadsföring och då främst Facebook/instagram osv.
  Det kräver dock en viss handpåläggning och engagemang för att det ska bli effektivt.
  Jag tror personligen att det skiljer sig mycket beroende på produkt om det är kostnadseffektivt eller ej. En mängdvara som inte direkt skapar ett genuint engagemang tror jag är svårare än t.ex en exklusiv upplevelse eller liknande.

  I mitt fall rör det sig om en upplevelse som kunden i regel bara genomför en/ett fåtal gånger i livet. (Tandemhopp med fallskärm)
  Tidigare kunder blir då ofta engagerade i reklamen och bidrar till dess spridning osv.

  I rena siffror har fb/google levererat klart överlägset rent kostnadsmässigt jämfört med t.ex Live it och andra affiliatetjänster.
  (20% av kostnaden för slutfört köp)

  Så mitt intryck är helt klart att det fungerar bra för vissa branscher, så länge man sköter det smart.
  Mvh Carl

  SvaraRadera
 25. Antar att all reklam på nätet är försök till bedrägeri.

  SvaraRadera