Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-07-23 14:55

Webkamera visar skyddsobjekt i Karlskrona - går att följa flottans aktivitet

En webkamera visar Marinbasen i Karlskrona. På den kan man följa flottans aktivitet, t ex när svenska ubåtar lämnar eller kommer in i hamnen, vilket är aktuellt angående Pjotr Velikij och Dmitrij Donskojs mfl örlogsfartygs inträde i Östersjön. Därtill publicerar ett Twitterkonto signaltrafiken till och från svenska ubåtar.
Foto taget på museum, ej på skyddsobjekt.
Kameran publiceras av Webbkameror.se och publiceringen verkar ske i samarbete med Karlskrona kommuns turistsajt Visitkarlskrona.se.

Marinbasen är ett skyddsobjekt med fotoförbud. Kvaliteten på webkameran må vara begränsad, men tillräcklig för att i realtid kunna följa hur svenska örlogsfartyg, inklusive svenska ubåtar, lämnar Marinbasen i Karlskrona. 

Det gör att vem som helst i realtid kan följa hur svenska ubåtar anländer eller lämnar Marinbasen, och alltså se hur och när Sverige skickar ubåtar till havs. 

Samtidigt finns det ett Twitterkonto som i realtid twittrar marinens lågfrekvens-sändningar till och från ubåtarna. All kommunikation i flottan sker via textmeddelanden, för ytstrid handlar det om MADAT. Visserligen är detta krypterat, men Twitterkontot visar när dessa ubåtssändningarsändningar sker och hur stora meddelandena är. Twitterkontot publicerar rent av grafer dygnsgrafer där man kan se fördelningen av meddelanden.

Tillsammans kan alltså främmande makt från helt öppna källor följa svenska flottans ubåtsaktivitet och om ubåtar eller ytstridsfartyg kommer eller lämnar Marinbasen, samt hur detta sammanfaller med radiosändningar till och från ubåtarna.

Aktuellt kan man se hur radiotrafiken flyter och konstatera huruvida det svenska ubåtsvapnet blev aktivare i samband med att RFS Dmitrij Donskoj och RFS Pjotr Velikij mfl fartyg gått in i Östersjön.

Främmande makt behöver alltså varken operatörer, agenter eller en egen signalspaning för att följa detta. Det räcker med Internet, Twitter och en webkamera.

En bloggläsare rapporterar att vederbörande via dessa tjänster kunnat följa aktiviteten hos svenska ubåtar i samband med just ankomsten av ovanstående fartyg till Östersjön.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Att försöka eller jaga efter dessa saker skulle ju bara öka på det du kallar "pinsamt hemligt" - dvs något hålls hemligt för skattebetalarna men det räcker att titta ut genom fönstret i Karlskrona eller köpa en billig LF-radio för att själv se - samt mycket enkelt även för motståndaren.

  http://cornucopia.cornubot.se/2014/10/pinsamt-hemlig-incidentberedskap-over.html

  http://cornucopia.cornubot.se/2014/07/pinsamt-hemligt-anvant-igen-frammande.html

  SvaraRadera
 2. Webkameran kan väl betraktas som olyckligt placerad men twitterkontot förstår jag inte avsikten med. Vad är syftet? Något slags crowdcomputing för att knäcka nycklarna? Är det lagligt att försöka knäcka krypton civila som militära om det görs utanför myndigheternas verksamhet?

  SvaraRadera
 3. Långvåg är enkelt att avlyssna även på långt avstånd så twitterkontot tycker jag verkar betydelselöst. Webbkameran däremot ersätter mer personkrävande bevakning av Putins enklaste spioner och deras rapporterande. Med många bilder från kameran och lite mer avancerad behandling kan nog mer avslöjas.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. https://www.svd.se/lofven-om-it-skandalen-ett-haveri

  SvaraRadera
 5. "Det är ett haveri som skett på Transportstyrelsen. Regeringen har därför bytt ut ledningen för myndigheten och säkerställt att berörda myndigheter har vidtagit åtgärder för att begränsa skadeverkningarna", skriver statsminister Stefan Löfven (S) i en kommentar till TT.

  Och på måndag pressträff med höga chefer.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast..bara till att börja med..hela styrelsen (minus ordf) sitter ju kvar.

   Radera
 6. Det kontot fyller inget som helst syfte för främmande makt. De plockar upp det ändå. Enligt någon dokumentär från USN sänds det 99.9% skräp på långvåg för att dölja riktiga sändningar.

  SvaraRadera