Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-07-03 12:34

Världens mest framstående genom tiderna - enligt bloggläsarna

Nu finns resultatet av bloggläsarnas helt fria val av världens mest framstående genom tiderna. Värderingarna och världsbilden kan sägas skilja sig ganska rejält från det ryska folket, som anser att Stalin och Putin är världshistoriens mest framstående personer.
Världens mest framstående genom tiderna - Elsa Einsteins make Albert.
Läsarnas fokus ligger mycket på personer som faktiskt står för stora genombrott för mänskligheten, och det handlar därmed mycket om vetenskapsmän och forskare. Nedan följer topp 10, sedan upp till topp 19, samt bubblare som fick två röster.

De tio mest framstående personerna genom tiderna

1. Albert Einstein
2. Newton
3. Genghis Khan
4. Leonardo Da Vinci
5. Jesus
6. Marie Curie
7. Leonard Euler
8. Martin Luther
9. Charles Darwin
10. Nikolai Tesla
  Undantaget erövraren och härskaren Gegnhis Khan (gyllene horden!) och de religiösa tänkarna Jesus och Martin Luther, så handlar det alltså uteslutande om forskare och vetenskapsmän, eller i fallet Da Vinci en multibegåvning. Endast en kvinna, Marie Curie, kommer in på listan, vilket också speglar det förtryck kvinnor genomlidit genom världshistorien.

  Plats 11 - 19 

  11. David Bowie
  12. Steve Jobs
  13. Arkimedes
  14. Columbus
  15. Winston S Churchill
  16. Thomas Edison
  17. Platon
  18. Johann Sebastian Bach
  19. Ignaz Semmelweiss

  I de lägre positionerna blir det lite spretigare. Fortfarande forskare, vetenskapsmän, filosofer och upptäckare, men även kulturpersonligheter som Bowie och Bach och en statsman och tänkare som Churchill.

  Jag utser ingen plats 20, då övriga bubblare fick två röster var och grupperas på samma nivå.

  Bubblare

  Augustus, Ben Dover, Carl von Linné, Julius Caesar, Mohammed, Napoleon Bonaparte, Robert Oppenheimer, Aristoteles, Dolph Lundgren, Galileo, Fritz Haber, John Locke, Chuck Norris, Sean Penn, Leibnitz, Kant, Heisenberg, Gauss, Stefan Löfven och Lars Wilderäng.

  Bland bubblarna kanske alla personer inte var helt seriösa svar. Skärpning.


  Dock kan jag känna en viss stolthet över bloggens läsare, som ändå på plats 1 - 19 inte svarat helt orimligt, inklusive med välförtjänta personer som kanske är mindre kända för allmänheten, som Euler eller Semmelweiss.
  Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

  42 kommentarer:

  1. För sent ute men Norman Borlaug och Alexander Fleming förtjänar plats tycker jag.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Fleming är en mycket bra kandidat. Det är svårt att tänka sig en värld utan penicillin, synd bara att den världen är på väg tillbaka.

    Love Alm
    @DrLoveMachine

    Radera
   2. Norman Borlaug definitivt en av de stora. Undrar hur många som känner till hans gärning?

    Radera
   3. När man talar om Borlaug måste man också nämna Fritz Haber och Carl Bosch. Deras industrialisering av tillverkning av gödningsämnen hade även Borlaug användning för. Mycket mer mat per km2 ger mer befolkning. I kombination med "motståndskraftigare" grödor. 1+1=5. Mer mat och pencillin och massa mer folk i 3e världen.

    Radera
   4. Niklas

    Håller med. Synd att inte Malthus fick uppleva det. Vilka är vår tids malthusianer?

    Radera
   5. jag är inte särskilt imponerad över bloggens historiekunskaper och förmåga att sätta olika historiska uppfinningar/händelser i relation till varandra.

    Radera
   6. Malthusianer?

    Det skulle även behövas en term för idioter som tror att man kan öka befolkningen och ekonomin i all oändlighet eller att man löser problemet med ökande befolkning genom att bygga någon liten månbas och något skit på Mars.

    Tron att befolkningsökningen upphör när folk får det bra liknar mest en barnfabel. I synnerhet som folk aldrig kommer få det bra om de förökar sig för ymnigt.

    Därtill har vi automatiseringen som gör det extremt garanterat att tio miljarder människor inte kommer ha meningsfulla sysselsättningar och därför knappast får det bra, åtminstone inte innan medborgarinkomst införts snart sagt överallt.

    Många "liberaler" hatar dock bidrag och "socialism" och är i praktiken socialdarwinister, men döljer det bakom fabler om att Jorden kan leverera välstånd åt alla bara man avstår från att styra marknaden och människor. Vilket dock givetvis bara är lögner för idioter.

    Radera
   7. Motsatsen till malthusianer är möjligen "transhumanister" - teknikoptimister som tror att tekniken kan förvandla oss alla till gudar som svävar omkring i himmelen och bara behöver lite fotoner som föda.

    Radera
   8. FNs senaste befolkningsprognos pekar på att vi kommer att vara 11 miljarder ungefär år 2100, och att befolkningstillväxten vid denna tidpunkt kommer att vara mycket låg.

    Radera
  2. Baltzar von platen uppfinnaren av bland annat droppfri vattenkran och kylskåpet.
   Märkligt att han inte kom med.

   SvaraRadera
  3. Tänk en dimmig låg tallskogsbeklädd kust , ett område avspärrat från ´"allmänheten" med militär, vakthundar och elektrifierad taggtråd...

   Bakom murarna i de gråbruna byggnaderna lyser dygnet runt flitens lampa avskärmad från upptäckt från luften. Platsen har även ett eget kraftverk som försörjer "basen" med värme och elektricitet till bostäder och laboratorier

   platsen är "sealed off" från resten av samhället men till "basen" ankommer varje dag tunga tåg lastade med förnödenheter och livsmedel ... De som bor på "basen" är privillegierade och det saknas inget trots att det i resten av omvärlden råder knapphet på allt...

   Peenemünde och Wernherr von Braun ! Von Braun som sedan utvecklade NASA:s rymdprogram vilket kröntes med månlandningen i Augusti 1969..

   SvaraRadera
   Svar
   1. Pust, ett tag trodde jag att du kommit på mig

    Radera
  4. Här en variant på något som ni kanske hört för länge sedan:
   Vad heter världens tunnaste bok?
   ???
   "Framstående muslimska forskare och uppfinnare"

   SvaraRadera
   Svar


   1. https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Muslim_scientists

    Radera
   2. Svårt att hitta några namn man känner igen... Några nobelpristagare, förutom kättare som Salman Rushdie, som inte finns med på listan?

    Radera
   3. Han som fick nobelpris för femtokemi, Ahmed Zewail. Missförstå mig rätt, samhällena I mellanöstewrn är inte någon bra miljö för vetenskapliga framsteg, men att anta att det alltid varit så, eller att det alltid kommer att vara så, är ganska dumt.

    Radera
   4. Mycket av den kunskap vi har om antiken kommer från den muslimska världen. Där hade man inte samma vurm för att göra sig av med gammal hednisk kunskap. Under den muslimska guldåldern, cirka 500 år mellan 800 och 1300 så tog gjorde man stora vetenskapliga framsteg. Samtidigt var Europa endast världsledande i trångsynthet och religiösa förföljelser. Ja, jag raljerar lite.

    Vi i västvärlden rider fortfarande på vågorna efter renässansen, utforskningen av världen, upplysningen och kanske främst industrialismen. Vilket har lagt grunden till vårt moderna samhälle. Vår blomstringstid kom samtidigt som vi för första gången tog steget från det lokala och regionala och mot det globala. Vi träffade helt rätt vid rätt tillfälle. Men den totala dominans västvärlden hade fram till nittonhundratalet är borta.

    Var nästa renässans kommer ske återstår att se.

    Love Alm
    @DrLoveMachine

    Radera
   5. @Love Alm

    Du glömde bort boktryckarkonsten med Gutenberg och Luther med en avsevärt ÖKAD läskunnighet även bland "allmogen" som följd.. !!

    Jämför sedan "ödet" för Israel resp. Libanon !! Två länder med närmast identiska förutsättningar!

    Kultur och traditioner har en MYCKET stor betydelse för hur ett samhälle utvecklas och uppnår välstånd !!

    Radera
   6. Jag har hört att de har mycket vass forskning på Boko Haram University

    Radera
   7. Det var inga barbarstater som muslimerna erövrade. De blir lite som att tillskriva nazisterna alla framsteg som gjordes under deras regim. Kunskap och bildning fanns redan där. Tog inte herr Khan intryck av de stater han erövrade? Lågt hängande frukter tar till sis slut.

    Radera
   8. Jo, men om guldåldern varade fram till 1300-talet så kan det knappast skyllas på att de tog andras prestationer.

    Radera
   9. De flesta har nog tag från sina förgångare och utvecklat och islam är inget undantag. Det fungerade bra tag. Låter mer ett program på kunskapskanalen eller en bok av Jan Guillou om hur bra islam var då sen blev det utsatta för de hemska kristna och den förfärliga västerländska imperialismen. Nog har de haft förträffliga islamska ledare som drev utvecklingen framåt och de kommer säkert ny. Men det var inget under som det kan framställas ibland.

    Radera
   10. Att dagens islamska värld inte funkar bra för ett innovativt klimat är nog inte speciellt kontroversiellt. Man ska nog bara passa sig för att se gårdagens värld med dagens ögon, och det gäller båda sidor av debatten.

    Radera
  5. Varför ska vi skärpa oss, vi får ju inte betalt för att kommentera?

   SvaraRadera
   Svar
   1. För att Han skriver det såklart.

    Radera
  6. Ingen Pyotr Velikiy? Uppenbarligen var omröstningen riggad!

   SvaraRadera
   Svar
   1. Skärp dig, han inspirerades ju av vast, så kan man inte ha det.

    Radera
   2. ...folk kan ju få dumma idéer. Säkert därförsom Rurik inte var med på listan.

    Radera
  7. Hur många av de som skrev Martin Luther syftade egentligen på frihetskämpen King? Allt för ofta glömmer folk av att det fanns två. :)

   SvaraRadera
   Svar
   1. En enda skrev Martin Luther King. Alla andra var väldigt eller ganska tydliga med Luther tyckte jag. Någon skrev bara Luther och inte Martin Luther, vilket knappast kan feltolkas.

    Radera
  8. Några kvinnor: Marie Curie, Simone de Beauvoir, Margret Thatcher, Madonna (både Jesu moder och artisten).

   SvaraRadera
  9. Jag saknar såå kronprinsessan Viktoria och hennes man Daniel.

   SvaraRadera
  10. Vad hände med Ygeman och Kalle Anka?

   SvaraRadera
  11. Euler inträder ju redan i gymnasiet. Visserligen som många studenters hatobjekt.

   SvaraRadera
  12. Jag satt själv och funderade lite över den där listan, och plockade 5 av 10 på topp tio.

   Men jag klurade lite på vad som egentligen menades med framstående, är det människor som gjort bestående intryck på mänskligheten, på gott och ont, eller bara "positiva" bidrag som ska räknas? Jag är lite osäker på den punkten och hade därför också med Karl Marx och Adolf Hitler, bägge ansvariga för obeskrivliga illdåd, men har samtidigt (tyvärr) starkt bidragit till vår värld som den ser ut idag.

   Förvånas dock lite över att ingen nämnde Aristoteles, Siddharta Gautama eller Marco Polo. Och ska man nämna en industriman som verkligen revolutionerade livet i väst är det väl Henry Ford...

   SvaraRadera
   Svar
   1. Både nazism och kommunism liksom processen för att framställa kvävebaserade gödningsmedel ur luften ( Haber )är tyska "uppfinningar".. :p

    Radera
   2. Henry Ford skulle inte kunnat införa det löpande bandet utan en viss C.E. Johansson från Eskilstuna, som förfinade precisionen i mekaniken med passbitarna han slipade till. Så Johansson är viktigare än Ford och skulle platsat bra på den här listan, men drabbas lite av att passbitarna är passé numera.

    Radera
  13. Det finns många okända hjältar och all ny teknik och alla nya upptäckter är beroende av äldre teknik och äldre upptäckter. Den mest framstående var sannolikt någon förfader som gned fram eld för en miljon år sedan.

   SvaraRadera
  14. Intressant att man kan välja in fiktiva personer som Jesus på listan.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Det är nog bara idioter som tror att Jesus inte funnits.

    Radera
  15. Skulle nog delvis justera min lista till att innehålla Gutenberg, Martin Luther och makarna Curies hushållerska om jag fick rösta igen. ;-)

   SvaraRadera